HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Πανόραμα Κιχλίδων της λίμνης Malawi

Στις σελίδες που ακολουθούν μπορεί κανείς να βρει ένα πανόραμα πληροφοριών για τις αφρικάνικες Κιχλίδες, τρόπους φροντίδας τους και μεγάλη ποσότητα αυθεντικών πληροφοριών, παρμένων απ’ ευθείας από την ίδια τη λίμνη, μαζί με όλα τα σχετικά θέματα περί των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού και τα συναφή. Είναι φανερό πως υπάρχουν περισσότερα χρώματα και σχήματα στις αφρικάνικες Κιχλίδες της λίμνης Malawi, από όσα κανείς θα ονειρευόταν. Εάν ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες, αυτά τα ζώα θα σας ανταμείψουν με πάμπολλες ώρες οπτικής ικανοποίησης.

Πληροφορίες περί της διατήρησης κιχλίδων της λίμνης Malawi - 1

Οι ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΙΧΛΙΔΕΣ προέρχονται από ποικιλία τοποθεσιών. Υπάρχουν κιχλίδες από τη Δυτική Αφρική, την Ανατολική Αφρική, τα ποτάμια της Αφρικής και από τις λίμνες του Μεγάλου Ρήγματος. Ο όρος λίμνες του Μεγάλου Ρήγματος αναφέρεται στις τρεις βασικές λίμνες της αφρικανικής ηπείρου: τη λίμνη Victoria, τη λίμνη Tanganyika και τη λίμνη Malawi. Μεταξύ των τριών αυτών λιμνών, η λίμνη Malawi έχει να επιδείξει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Σ’ αυτήν τη σχετικά μικρή λίμνη, για εκατομμύρια χρόνια, εξελίσσονταν πάνω από εξακόσια (600) είδη κιχλίδων. Το γεγονός που είναι μοναδικό σ’ αυτήν τη λίμνη είναι το ότι κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από κιχλίδες (σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δύο λίμνες του Μεγάλου Ρήγματος) και το ότι τα περισσότερα είδη συμβαίνει να είναι ενδημικά σ’ αυτήν τη λίμνη, απαντώνται δηλαδή μόνο σ’ αυτή τη λίμνη. Οι Κιχλίδες της λίμνης Malawi ανήκουν σε δύο (2), ευδιάκριτες μεταξύ τους, ομάδες, τα m’buna (είδη που καταλαμβάνουν συνήθως τις βραχώδεις περιοχές του υγρότοπου) και τα non-m’buna, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα υπόλοιπα είδη. Άλλες ονομασίες που αντιπροσωπεύουν τα είδη της δεύτερης ομάδας είναι οι ονομασίες utakas και haplochromines, αν και τελευταία δεν χρησιμοποιούνται ευρέως πλέον.

Αυτές οι δυο (2) ομάδες αποτελούνται από πάρα πολλά είδη η κάθε μία, αλλά υπάρχουν κάποια γενικότερα κοινά χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για τον εκάστοτε ακουαρίστα. Έτσι τα m’buna είναι πιο μικρόσωμα, έντονα χρωματισμένα ψάρια, περισσότερο κινητικά και επιθετικά σε σχέση με τα non-m’buna και συνήθως είναι herbivores (= χορτοφάγα). Τρέφονται μάλιστα με άλγη που αναπτύσσεται επάνω στους βράχους και με οστρακόδερμα. Γένη που ανήκουν στην ομάδα των ψαριών m’buna είναι, μεταξύ άλλων, τα: Melanochromis, Cynotilapia, Labidochromis και Pseudotropheus. Μεταξύ των γενών ψαριών της ομάδας non-m’buna ευρίσκονται τα: Aulonocara («αφρικάνικα παγώνια»), Cyrtocara, Nimbochromis, Protomelas, Copadichromis, Lethrinops κλπ. Αυτά τα ψάρια είναι λιγότερο επιθετικά (αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι επιθετικά βέβαια), επί το πλείστον γιατί οι ζωτικές τους περιοχές, αφ’ ενός δεν βρίσκονται σε κοντινές μεταξύ του αποστάσεις, αφ’ ετέρου δε δεν είναι και πολύ διακριτές. Τα ζώα αυτά γίνονται υπολογίσιμα μεγαλόσωμα σε σχέση με τα m’buna και είναι επί το πλείστον omnivores (= παμφάγα) ή τρέφονται (πολλά από αυτά) με ιχθύδια.

Όταν οι αφρικάνικες Κιχλίδες των λιμνών του Μεγάλου Ρήγματος προτοεισήχθησαν στο hobby, οι περισσότεροι ακουαρίστες, προσπάθησαν να κάνουν ότι καλύτερο ήταν δυνατό για να είναι σε θέση να διατηρούν στα ίδια συστήματα ψάρια και από την Tanganyika, αλλά και από τη Malawi. Η τελευταία τάση είναι πάντως η δημιουργία συστημάτων ενυδρείων αφιερωμένων σε είδη μόνο της μιας ή της άλλης λίμνης και όχι μόνο. Έχω μελετήσει πολλές έρευνες ειδικών που συμπεραίνουν πως είναι καλύτερα να διατηρεί κανείς σε ένα μόνο σύστημα είτε m’buna ή non-m’buna είδη. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται περισσότερο στις διαφορετικές διαιτητικές ανάγκες αυτών των δύο ομάδων ψαριών.


Χρώμα: Το πλέον ευδιάκριτο χαρακτηριστικό των αφρικάνικων Κιχλίδων είναι ο χρωματισμός τους. Λέγεται μάλιστα πως κάποια είδη έχουν τους έντονους χρωματισμούς που απαντώνται μόνο σε θαλασσινά είδη, πράγμα που αληθεύει εάν κανείς ρίξει μια ματιά σε είδη όπως τα Melanochromis auratus, Labidochromis species “yellow” ή Sciaenochromis fryeri. Σχεδόν όλα τα είδη έχουν ελκυστικούς χρωματικούς συνδυασμούς, που είναι εξαιρετικό θέαμα να παρατηρεί κανείς όταν τα αρσενικά άτομα επιδεικνύουν τα αναπαραγωγικά τους χρώματα. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως πολλά από τα είδη παρουσιάζουν φυλετικό διμορφισμό και διχρωματισμό. Συνήθως τα αρσενικά διαθέτουν λαμπρότερους χρωματισμούς. Σ’ αυτά τα είδη τα ιχθύδια και τα θηλυκά άτομα μοιάζουν στα χρώματά τους, τα οποία είναι παρεμφερή με τα χρώματα του υποστρώματος ή του περιβάλλοντος χώρου τους, ώστε να μην γίνονται αντιληπτά από τους θηρευτές που διαβιούν στη λίμνη. Ο ενήλικος χρωματισμός δε των ιχθυδίων μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες έως ότου εμφανιστεί στα ενήλικα πλέον άτομα. Γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται ο φυλετικός τους διαχωρισμός βάσει των χρωμάτων τους. Για να διαπιστώσει κανείς το φύλο αυτών των Κιχλίδων καλό είναι να πραγματοποιεί την τεχνική του venting (εξέταση του ουρογενετικού πόρου των ατόμων).


Επιθετικότητα:  Πρόκειται για ένα δυσάρεστο χαρακτηριστικό των αφρικάνικων Κιχλίδων της λίμνης Malawi. Σχεδόν όλα τους έχουν territorial behavior (= περιοχική συμπεριφορά) και πολλά είδη δεν ανέχονται δίπλα τους τα άτομα (τουλάχιστον) του ίδιου είδους. Στον περιορισμένο χώρο ενός ενυδρείου λοιπόν είναι προτιμότερο να μην διατηρούνται πάνω από ένα αρσενικό άτομο του ίδιου είδους, από γένη όπως τα Melanochromis, κάποια είδη των γενών Pseudotropheus, Nimbochromis, Protomelas και πολλών άλλων, εκτός κι αν κανείς διαθέτει ένα αρκετά ογκώδες σύστημα, πάνω από χίλια (1.000) λίτρα σε χωρητικότητα. Σε κάποια ιδιαιτέρως επιθετικά είδη, ακόμη και τα θηλυκά άτομα επιδεικνύουν περιοχική συμπεριφορά (τα Melanochromis auratus και τα M. chipokae αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα). Μερικές φορές η επιθετικότητα ενός αρσενικού ατόμου κατευθύνεται εναντίον παρεμφερώς χρωματισμένων ψαριών (ειδικά ανάμεσα στα είδη του γένους Aulonocara).

Τρόποι για να μειώνει κανείς την επιθετικότητα εντός του περιβάλλοντος ενός ενυδρείου είναι α) η χρήση dither fish (= ψάρια-στόχοι) ή β) πυκνή ιχθυοφόρτιση. Τα dither fish είναι γρήγορα ψάρια που γίνονται μεν στόχος της επιθετικότητας των κιχλίδων, αλλά έχουν δυνατότητα διαφυγής λόγω της ταχύτητάς τους. Η βιωσιμότητα των ενυδρείων με πυκνή ιχθυοφόρτιση βασίζεται στη θεωρία πως όταν πολλά ψάρια βρίσκονται μαζί σε ένα σύστημα, δεν μπορούν να εγκαθιδρύσουν ζωτικές περιοχές, οπότε μειώνεται και η επιθετικότητά τους. Σε γενικές γραμμές καλό είναι κανείς να επιλέγει προσεκτικά τα είδη που σκοπεύει να συστεγάσει σε ένα ενυδρείο. Τα επιθετικά ψάρια πρέπει να διατηρούνται με είδη παραπλήσιας συμπεριφοράς ή πιο μεγαλόσωμα είδη που να μπορούν να αμυνθούν. Ένα άλλο σημείο που κανείς θα πρέπει να προσέχει είναι πως τα ψάρια που θα προστεθούν μετά τους πρώτους κατοίκους ενός ενυδρείου θα περάσουν αρκετά δύσκολα, έως ότου πάρουν τη θέση τους εντός της ιεραρχίας του συστήματος, οπότε είναι προτιμότερο να εισάγονται στο τέλος τα επιθετικότερα είδη. Η εισαγωγή καινούργιων ατόμων σε ένα ενυδρείο δέον είναι να συνοδεύεται από σβηστά φώτα. Για τους νεοφερμένους η επιθετικότητα των παλιότερων κατοίκων ενός ενυδρείου δεν σημαίνει απλά κυνηγητά αλλά θανάτωση του εισβολέα.


 Αλκαλικό pH: Το pH ενός ενυδρείου που στεγάζει κιχλίδες Malawi θα πρέπει να έχει τιμές μεταξύ pH = 7,8 και pH = 8,5. Θα πρέπει πάντοτε αυτή η απαίτηση να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν όταν κανείς αγοράζει άλλα ψάρια ή υδρόβια φυτά για ένα σύστημα. Πολύ λίγα είδη φυτών (πχ Valisneria sp.) μπορούν να ευδοκιμήσουν σε τέτοιου είδους συνθήκες νερού. Δείτε τον πίνακα του pH και τις συνοδευτικές του σημειώσεις για τις επιπτώσεις του pH στα ψάρια.


GH / KH: Η τιμή του GH πάνω από δέκα γερμανικούς βαθμούς (10° dGH) αποτελεί καλό αρχικό βήμα (κανονικά σκληρό νερό). Οι τιμές του ΚΗ δεν είναι και τόσο ουσιαστικές για την ευζωία των κιχλίδων της λίμνης Malawi, αλλά μπορεί να βοηθήσει να διατηρείται το pH σταθερό, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά (έκχυση διοξειδίου του άνθρακα ή υπερβολικό τάισμα). Τιμές ΚΗ μεταξύ οκτώ και δέκα γερμανικών βαθμών (8° dKH - 10° dKH ) είναι σίγουρα απαραίτητες. Δείτε τον πίνακα του ΚΗ και τον  Πίνακα της Γενικής Σκληρότητας.


Φίλτρανση: Εν ολίγοις, όσο δυνατότερη φίλτρανση διαθέτει κανείς τόσο το καλύτερο. Υπολογίζεται πως το απόλυτο ελάχιστο, για να έχει κανείς υγιείς αφρικάνικες Κιχλίδες είναι να πραγματοποιείται πέρασμα όλου του όγκου του νερού του ενυδρείου πεντέμισι φορές ανά ώρα (5,5 φορές/h). Οι αφρικάνικες (και γενικότερα) οι Κιχλίδες είναι τρομεροί σκαπανείς, είναι βουλημικά ψάρια και παράγουν αρκετούς οργανικούς ρύπους. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ένα κλασσικό σύστημα στέγασης Κιχλίδων Malawi δεν μπορεί να υποστηρίξει (επί το πλείστον) την ύπαρξη ζωντανών υδρόβιων φυτών, πράγμα που σημαίνει πως όλοι οι ρυπαντές πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης από τις μονάδες φίλτρανσης. Έτσι είναι απολύτως απαραίτητο να ελέγχει κανείς τη λειτουργία των φίλτρων ενός συστήματος τακτικά. Καλύτερα να σταματάει η λειτουργία των φίλτρων ώστε να διευκολύνεται η παρατήρηση της κίνησης του επιφανειακού νερού, ώστε να διαπιστώνεται άμεσα εάν είναι η σωστή ή όχι. Ειδική φροντίδα πρέπει να λαμβάνεται πριν κανείς φύγει για διακοπές. Πάντοτε χρησιμοποιώ ένα 780 VA UPS (συσσωρευτής ασφαλείας) για κάθε μου σύστημα. Αυτά τα UPS είναι ικανά να διατηρούν τα εσωτερικά φίλτρα μου σε λειτουργία για πέντε με έξι (5 – 6) ώρες μετά από διακοπές ρεύματος. Καλό είναι να μην συνδέεται τα θερμαντικά σώματα στα UPS. Αφ’ ενός το νερό μπορεί να διατηρεί για αρκετό διάστημα τη θερμότητά του (αφού το στοιχείο αυτό διαθέτει τεράστια θερμοχωρητικότητα), αφ’ ετέρου οι θερμαντήρες απαιτούν πολύ ενέργεια για να δουλέψουν, οπότε θα «στραγγίσουν» πολύ γρήγορα την αποθηκευμένη ενέργεια των UPS.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.