HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Πληροφορίες περί της διατήρησης κιχλίδων της λίμνης Malawi - 4

Η προσεκτική παρατήρηση μπορεί να σώσει τα ψάρια σας - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ελάχιστες φορές το ξέσπασμα μίας ασθένειας είναι τόσο ραγδαίο και η συμπτωματολογία της τόσο σοβαρή ώστε να μην αφήνει το
περιθώριο κάποιας αντίδρασης. Συνήθως τα συμπτώματα είναι εκεί αλλά κάποιοι είτε είναι πολυάσχολοι ή αρκετά άπειροι ώστε να τα εντοπίσουν. Οι περισσότεροι θα προτείνουν να απομονώσει κανείς το προσβεβλημένο ζώο και να του χορηγήσει σε ξεχωριστό χώρο θεραπευτική αγωγή. Γι' αυτό υπάρχουν αρκετοί πολύ καλοί λόγοι, όπως: η απαίτηση μικρότερων ποσοτήτων φαρμάκων και η προφύλαξη των υπολοίπων ψαριών από το stress μίας θεραπευτικής ακολουθίας. Παρ' όλα αυτά και στην περίπτωση που η δοσολογία που θα χρησιμοποιήσω δεν είναι υψηλή, προτιμώ να χορηγώ θεραπεία σε ολόκληρο το ενυδρείο που εξεδηλώθησαν τα όποια συμπτώματα. Εάν ένας παθογόνος μικροοργανισμός είναι παρών στο σύστημα, αργά ή γρήγορα, θα προσβάλει ενδεχομένως και άλλο ζώο. Ακόμη κι αν κανείς απομονώσει το ψάρι (σκοπεύοντας να κάνει χρήση των διάσημων πλαισίων μου των υπερδόσεων) καλό είναι να χορηγείται η ΙΔΙΑ θεραπευτική αγωγή, με χαμηλότερες όμως συγκεντρώσεις και στο κυρίως σύστημα.

Σημάδια που θα πρέπει αυτομάτως να θέτουν κάποιον σε κατάσταση συναγερμού είναι τα ακόλουθα. Εάν μάλιστα κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να αποδωθεί και σε κάποιο άλλο παθογόνο, πρέπει να εξετάζεται εξ' ίσου.

1.Ανορεξία. Σαφώς και γνωρίζει κανείς τα ψάρια του και τον τρόπο που αυτά προσλαμβάνουν την τροφή τους. Εάν κάποιο από τα ζώα έχει χάσει την όρεξή του ή απέχει από τα ταϊσματα, είναι ένα σημάδι συναγερμού. Οι νοτιοανατολικοαφρικάνικες κιχλίδες δεν είναι και τόσο επιλεκτικές ως προς τη διατροφή τους (με κάποιες εξαιρέσεις που έχουν σημασία για τους προχωρημένους ακουαρίστες), οπότε αν δεν τρώνε κάτι τρέχει. Ένα αρορεξικό ζώο πρέπει να απομονωθεί, λόγω του γεγονότος πως υφίστανται πολλές αγωγές που μπορούν να χορηγηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν θα ήταν αρμόζον να "εισέλθουν" στο κυρίως σύστημα, με όλα αυτά τα πολύπλοκα αλληλοεξαρτώμενα σύνολα της βιοκοινωνίας του (εδώ υπάρχει εξαίρεση στον προσωπικό μου κανόνα). Συνήθως ξεκινώ με μία ευρέως φάσματος συνταγή και τροφή εμπλουτισμένη με φαρμακευτικές ουσίες, ενώ παράλληλα παρατηρώ ενδελεχώς μήπως διαπιστώσω να εξελίσσεται η εμφάνιση περαιτέρω παθογενούς συμπτωματολογίας, ώστε να μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος σχετικά με την αγωγή. Εάν το εν λόγω ζώο είναι γένους θηλυκού μπορεί και να απέχει των ταϊσμάτων λόγω του ότι "κουβαλάει" γενετικό υλικό ή γόνο.

2. Αλλαγή της συμπεριφοράς. Ένα ψάρι που επιδείκνυε μεγάλη επιθετικότητα ξαφνικά αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και προσπαθεί να βρίσκεται όσο μακρύτερα γίνεται από πιθανούς καυγατζήδες. Ένα ζώο που
κείται στον πυθμένα είναι επίσης κακό σημάδι. Παρακολουθείστε το στενά για λίγο διάστημα. Εάν ένα μόνο συγκεκριμένο ψάρι απλά κείται στο βυθό, ενώ τα υπόλοιπα ζώα κινούνται τριγύρω, είναι σημάδι ασθένειας. Τα ξυσίματα επάνω στα στοιχεία που αποτελούν το τεχνητό μικροπεριβάλλον, ενδέχεται να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος. Το ξύσιμο άλλωστε είναι κοινή πρακτική ανάμεσα στα είδη των αφρικανικών κιχλίδων (σαν να χρησιμοποιείται για να καθορίζονται οι περιοχές κυριαρχίας κάθε ενός ζώου), αλλά συμβαίνει μια φορά στο τόσο από διάφορα είδη. Εάν ένα συγκεκριμένο άτομο ξύνεται πολύ συχνά, μπορεί αυτό να σημαίνει την ύπαρξη παρασίτων (θεραπεία με θειικό χαλκό + μετρονιδαζόλη μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα).

3. Αλλαγή στην κολυμβητική συμπεριφορά. Συνήθως ένα ψάρι δεν μπορεί να κολυμπήσει όπως συνήθιζε. Μπορεί να κινείται υπό διάφορες γωνίες ή να φαίνεται καθαρά πως είναι "αποσυντονυσμένο". Μπορεί καμιά φορά να δείτε καθώς σταματάει το ζώο βυθίζεται (και συνήθως με το κεφάλι προς τα κάτω). Μπορεί ακόμη να έχει ανορθωμένα λέπια. Όλα αυτά είναι σημάδια που θα πρέπει να θορυβήσουν, εφ' όσον αποτελούν συμπτώματα του Malawi bloat (μία ευρύτερη βακτηριδιακή προσβολή). Το ζώο πρέπει να απομονωθεί και να του χορηγηθούν αντιβιοτικά (μινοκυκλίνη, οξυτετρακυκλίνη κλπ). Να μην ταϊζεται για κάνα δυο μέρες και εν συνεχεία να τρέφεται μόνο με τροφές εμπλουτισμένες με φαρμακευτικές ουσίες (εάν είστε τυχεροί το ψάρι δεν θα έχει χάσει την όρεξή του). Να θυμάστε πως οι τετρακυκλίνες είναι φωτοευαίσθητες. Δεν θα πρέπει να υπάρχει φωτισμός στο ενυδρείο για λίγες μέρες και καλό είναι να τοποθετείται μία κουβέρτα στο εμπρός γυαλί.

4. Σαφή σημάδια στο δέρμα ή τα μάτια. Κάθε είδους στιγμάτων, οι τρύπες, κάποιες κύστες ή διάφοροι "μαλλιαροί" σχηματισμοί επάνω στο δέρμα, στα μάτια ή στην περιοχή του στόματος των ψαριών είναι συμπτ'ωματα κάποιας προσβολής. Το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βεβαιωθεί πως δεν πρόκειται για αποσπασμένο ή χαμένο λέπι από κάποιον καυγά. Εάν δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, τότε ψάξτε τη βιβλιογραφία, προσδιορίστε με τι ακριβώς μοιάζει αυτό το στίγμα και χορηγείστε την ανάλογη αγωγή. Εάν ταυτοχρόνως διαπιστώσεται να είναι προσβεβλημένα περισσότερα από ένα ζώα, δεν υπάρχει λόγος να τα απομονώσετε, αντίθετα θα πρέπει να χορηγήσετε τη θεραπεία σ' όλο το σύστημα.

5. Διαφανή κόπρανα και/ή χρειάζεται μεγάλο διάστημα χρόνου για να αποχωριστούν από τα ζώα. Σημάδι  προσβολής των εσωτερικών οργάνων. Και πάλι χορηγείστε φάρμακα σε όλο το σύστημα. Εφ' όσον τα απεκρίματα ήδη φέρουν τον υπεύθυνο παθογόνο μικροοργανισμό, που μ' αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται μέσα σε όλο το περιβάλλον του ενυδρείου, πρέπει να υππόκειται σε θεραπεία όλο το σύστημα.

6. Πολλά ψάρια που ασφυκτιούν για αέρα στην επιφάνεια του νερού. Αυτό μπορεί να συμβεί από πολλές αιτίες, αν και συνήθως δεν σχετίζεται με ασθένειες, αλλά μάλλον με την ποιοτική κατάσταση του νερού και συνήθως τα ακόλουθα φαινόμενα:

Πολύ λίγο διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, περίπτωση κατά την οποία  θα πρέπει κανείς να αυξάνει τον αερισμό και την κίνηση της επιφάνειας. Να μειώνει την θερμοκρασία του νερού έναν δύο βαθμούς.

Πολύ διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα στο νερό - τρόποι δράσης :

Αμεσο σταμάτημα της έκχυσης διοξειδίου του άνθρακα. Αρχή δυνατού αερισμού.
Αυξηση της επιφανειακής κίνησης.
Έλεγχος των μονάδων φίλτρανσης για πιθανή απόφραξη.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των ογδόντα βαθμών της κλίμακας Fahrenheit, πάνω από τους τριάντα βαθμούς της κλίμακας Celsius) - τρόποι δράσης :

Ανοίξετε αμέσως το κάλυμα του ενυδρείου.
Μειώσετε τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων που είναι εν ενεργεία.
Μειώσετε τη φωτοπερίοδο.
Αυξήσετε τον αερισμό.                                                             
Προσθέσετε έναν με δύο ανεμιστήρες σε κάποια από τις κατά μήκος πλευρές του ενυδρείου.
Αυξήσετε την κίνηση του νερού.
Εισάγετε ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό στο σύστημα - μη βάλετε ποτέ απ' ευθείας πάγο στο σύστημα.
Κάνετε μία ογκώδη μερική αλλαγή νερού.
Αγοράσετε μία ψυκτική μονάδα, εάν έχετε την οικονομική άνεση.

Υψηλά επίπεδα αμμωνίας ή νιτρικών αλάτων - χρησιμοποιείτε τα σχετικά kits που επιβάλεται να έχετε ήδη στην κατοχή σας - τρόποι δράσης :
Ογκώδης μερική αλλαγή νερού της τάξεως του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) ή και περισσότερο, συνήθως ακολουθούμενη από μία εξ' ίσου μαζική μερική αλλαγή νερού την αμέσως επομένη ημέρα.
Έλεγχος των μονάδων φίλτρανσης για πιθανή απόφραξη.
Προσθέσετε ένα χημικό υλικό απορροφητικό αμμωνίας.
Εισάγετε λίγα αζωταντιδρώντα βακτηρίδια - εάν το πρόβλημα είναι τα νιτρικά άλατα, εισάγετε άλγες, ριζικά συστήματα υδρόφιλων φυτών ή ζωντανά υδρόβια φυτά.
Ελέγξετε το σύστημα για νεκρά ψάρια/ ασπόνδυλα ζώα. Ένα ψάρι σε κατάσταση αποσύνθεσης μπορεί να είναι η αιτία.
Καθαρίζετε το υπόστρωμα για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

[Σ.τ.Μ. Αν και όλα τα φαινόμενα που περιγράφονται στην παράγραφο 6 δεν σχετίζονται σε πρώτο βαθμό με ασθένειες, μπορούν να είναι η αφορμή για εμφάνιση διάφορων παθογόνων. Συνήθως τέτοιες συνθήκες νερού προκαλούν ηψηλά επίπεδα stress στα ψάρια και το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση βακτηριδιακών ή παρασιτικών προσβολών που κάποιες φορές αντιμετωπίζονται δύσκολα, λόγω ακριβώς της ποιότητας του νερού ή της συμπτωματολογίας που είναι συγκεχυμένη με διάφορες στρεσσογόνες αντιδράσεις των φιλοξενούμενων οργανισμών. Και πάλι η θεραπεία αποδεικνύεται ώς η απόλυτη λύση.]

Εάν τα παραπάνω δεν συνάδουν των παρατηρήσεών σας ψάξετε στον Κατάλογο των Ασθενειών.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.