HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Καθαρισμός των διάφανων επιφανειών των ενυδρείων

του Frank Panis

Στην πραγματικότητα η εμφάνιση αλγών στα ενυδρεία δεν απαιτεί καμιά φιλοσοφική ανάλυση, αλλά σκεφτήκατε ποτέ σας πώς αυτοί οι μικροοργανισμού αρέσκονται σε ‘μας και τα ενυδρεία με τις κιχλίδες μας; Κάποιες φορές τους κάνουμε πραγματικά ευτυχισμένους «κατασκηνωτές» προσφέροντάς τους ιδανικά περιβάλλοντα για να φύονται και να αναπτυχθούν! Παρουσιάζονται μάλιστα πάνω σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια των ενυδρείων με τις κιχλίδες μας που προσλαμβάνει φως, συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών, οπότε το εκάστοτε καμάρι μας δείχνει βρώμικο και αφρόντιστο γρηγορότερα από ότι φαντάζεται κανείς μας.

Στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη των αλγών:

1. Υπερπληθυσμός: Κάποιοι ακουαρίστες χρησιμοποιούν τεχνικές υπερπληθυσμού για να αποφύγουν την επιθετικότητα, πράγμα που προσδίδει πολύ stress στο όλο σύστημα. Πολλά είδη ψαριών απαιτούν μπόλικη ποσότητα τροφής, πράγμα που επίσης σημαίνει και περισσότερα απορρίμματα: Άλγες – Ακουαρίστες, σημειώσατε ένα – μηδέν.

2. Υπερβολικό τάισμα: Οι κιχλίδες της λίμνης Malawi πεινούν διαρκώς και όταν βλέπουν κάποιον να περνάει μπροστά από τα ενυδρεία που τις φιλοξενούν, κατευθύνονται αμέσως στα γνωστά σημεία από όπου συνήθως εισάγεται η τροφή τους ζητιανεύοντας τίποτε τραγανά flakes, pellets ή κατεψυγμένες λιχουδιές! Το να ενδίδει κανείς στις διαρκείς τους ικεσίες σημαίνει: Άλγες – Ακουαρίστες, σημειώσατε δύο – μηδέν.                                  3. «Φτωχές» μερικές αλλαγές νερού: Εάν κάποιος ακουαρίστας επιμένει να υποτιμάει την σημασία του να «εξασθενίζει» κανείς τις συγκεντρώσεις των προϊόντων μεταβολισμού σε ένα σύστημα, οι άλγες βρίσκουν μια άνευ ορίων παροχή νιτρικών και φωσφορικών αλάτων για να τρέφονται. Αποτέλεσμα: Άλγες – Ακουαρίστες, σημειώσατε τρία – μηδέν.

Τα ενυδρεία χωρίς την ύπαρξη αλγών, με καθαρά τζάμια παραμένουν ένα ουτοπικό όνειρο, αλλά η ανάπτυξη αυτών των πρωτόγονων φυτικών οργανισμών μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο «εάν» ταΐζουμε λίγο, διατηρούμε τα βιολογικά φορτία χαμηλά και κάνουμε τακτικές, κανονικές, μερικές, μαζικές αλλαγές νερού. Η χρήση λιγότερου φωτός επίσης μειώνει τη βλάστηση και ανάπτυξή τους, αλλά αυτό δεν συζητείται αφού θα είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση ακόμη περισσοτέρων ρύπων που θα προκαλέσουν περισσότερο stress στα ψάρια μας. Αντίθετα, μια καλής ποιότητας φωτεινή πηγή θα ευνοήσει τη βλάστηση των πράσινων αλγών που θα καταναλωθεί με μεγάλη όρεξη από τα περισσότερα είδη ψαριών της ομάδας των m’buna. Έχω φωτογραφήσει μέχρι και Fossorochromis rostratus που τρέφονται με πράσινη άλγη από τις πέτρες του παλαιότερου ενυδρείου μου όγκου χιλίων λίτρων (1.000 l). Τα χημικά εξόντωσης αλγών θα πρέπει να αποφεύγονται, αφού μπορεί να βλάψουν τα ψάρια και δεν κάνουν τίποτε στ’ αλήθεια με την πραγματική αιτία.

Οπότε πώς μπορεί κανείς να διατηρεί καθαρά τις, εσωτερικές στο ενυδρείο, επιφάνειες των τζαμιών; Πιθανώς ο καθένας να έχει την αγαπημένη του μέθοδο, αλλά επιμένω να κάνω μια μικρή γύρα στις εμπειρίες άλλων ακουαριστών σχετικά με όλα τα καθαριστικά άλγης. Χώρισα τα εργαλεία σε δύο (2) επί μέρους κατηγορίες: τα εμπορικώς διαθέσιμα και τα ιδιοκατασκευής προϊόντα. Να ξέρετε πως δεν ενεπλάκησαν κατασκευαστές-χορηγοί για να γραφούν τα παρακάτω. Ακόμη δεν έχω συμπεριλάβει τα πάντα, πράγμα κάπως αδύνατο, ούτως ή άλλως. Λάβετε υπ’ όψιν σας πως πιθανώς να υπάρχουν και υπο-κατηγορίες των αναφερομένων προϊόντων του εκάστοτε μοντέλου (πχ για ακρυλικές ή για γυάλινες επιφάνειες).

Τα εμπορικώς διαθέσιμα προϊόντα

1. Τα κλασσικά καθαριστικά με μαγνήτες:

Αρχή: Δύο (2) στοιχεία που συγκρατούνται μεταξύ τους με μαγνήτες που εφαρμόζουν το ένα στην εσωτερική πλευρά και το άλλο στην εξωτερική των γυάλινων επιφανειών. Το έξω στοιχείο έχει λεία επιφάνεια και το έσω στοιχείο «άγρια» επιφάνεια. Κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις του εξωτερικού στοιχείου, ακολουθεί το εσωτερικό, τρίβοντας την άλγη από το τζάμι.


«άγρια» επιφάνεια των δύο στοιχείων τους.

Η εμπειρία μου: Έχω χρησιμοποιήσει τέτοια προϊόντα για μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά με απογοήτευσαν. Τα περισσότερα μοντέλα δεν έχουν αρκετή ελκτική δύναμη, οπότε όταν κανείς «ενθουσιαστεί» λίγο παραπάνω από ότι πρέπει και θέλει να καθαρίσει γρηγορότερα, το εσωτερικό μέρος χάνει την πρόσφυσή του και χάνεται στο αμμώδες υπόστρωμα. Εάν κανείς κάνει τότε το λάθος απλά να το μαζέψει και να συνεχίσει το καθάρισμα χωρίς προηγουμένως να καθαρίσει το στοιχείο, τα μικρά σωματίδια της άμμου που έχουν κολλήσει επάνω του θα γρατσουνίσουν, καταστρέφοντας για πάντα, το γυαλί. Αυτό το προϊόν υποτίθεται πως εξασφαλίζει να μην βάζει κανείς τα χέρια του συνεχώς στο νερό του ενυδρείου, αλλά αφού κάμποσες φορές το εσωτερικό κομμάτι πέφτει, θα αναγκαστείτε να βραχείτε ούτως ή άλλως!

2. Επιπλέοντα μαγνητικά καθαριστικά Mag-Float:

Αρχή: Δύο (2) επιπλέοντα στοιχεία που έλκονται μεταξύ τους από μαγνητική ενέργεια, τοποθετημένα ένα εξωτερικά και ένα εσωτερικά του γυαλιού. Το στοιχείο με τη λεία επιφάνεια είναι για την εξωτερική πλευρά και αυτό με τη σκληρή επιφάνεια μπαίνει στο εσωτερικό του ενυδρείου. Κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις του εξωτερικού στοιχείου, ακολουθεί το εσωτερικό, τρίβοντας την άλγη από το τζάμι. Το ότι τα στοιχεία αυτά έχουν την ιδιότητα να επιπλέουν έχει σαν συνέπεια την εξαφάνιση των μειονεκτημάτων των κλασσικών μαγνητικών καθαριστικών.


Ένα μεσαίου και ένα μεγάλου μεγέθους μαγνητικά καθαριστικά με στοιχεία που επιπλέουν σε ένα ενυδρείο μου. Και τα δύο κάνουν καλή δουλειά, αλλά το μεγαλύτερου μεγέθους είναι σαφώς καλύτερο.

Η εμπειρία μου: Το χρησιμότατο αυτό εργαλείο βγαίνει σε τρία (3) μεγέθη και εγώ διαθέτω το μεσαίου μεγέθους και το πιο μεγάλο μοντέλο. Κατά τη γνώμη μου το μεσαίο δεν διαθέτει τόσο μεγάλη ελκτική δύναμη, οπότε όταν κανείς «ενθουσιαστεί» λίγο παραπάνω από ότι πρέπει και θέλει να καθαρίσει γρηγορότερα, το εσωτερικό μέρος χάνει την πρόσφυσή του. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού αμέσως το στοιχείο ανεβαίνει στην επιφάνεια, όπου και επιπλέει, χωρίς να μαζεύει ούτε κόκκο από το υπόστρωμα, εκτός κι αν κανείς ανακατεύει τον πυθμένα εσκεμμένα κοντά στα τζάμια. Το μεγαλύτερο μοντέλο είναι αυτό που θα πρότεινα στ’ αλήθεια. Μπορεί να το χειριστεί κανείς με σχετική δύναμη, ακόμη και με αρκετά βίαιες κινήσεις έως ότου χάσει την πρόσφυσή του και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αφαίρεση αλγών. Μ’ αυτό διατηρεί κανείς τα χέρια του έξω από το νερό και το μόνο μειονέκτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ίσως το κόστος αγοράς του. Αποτελεί μάλιστα το μόνο καθαριστικό προϊόν που μπορεί να δουλέψει σε ενυδρεία εντοιχισμένα ή κατασκευές όπου κανείς δεν μπορεί να φτάσει το μπροστινό τζάμι με τα χέρια.

3. Ξύστρο γυαλιού Tetratec GS:

Αρχή: Μία ράβδος από fibreglass με κυρτή ανοξείδωτη λεπίδα που πιέζει κανείς στην εσωτερική πλευρά του τζαμιού. Καθώς το μετακινεί κανείς πάνω – κάτω, η λεπίδα ξύνει τις άλγες.
Το ξύστρο Tetratec GS για γυάλινες επιφάνειες, όπως φαίνεται και από τις δύο πλευρές του.

Η εμπειρία μου:  Αυτό το προϊόν αποτυγχάνει, κατά μια έννοια, στον κύριο σκοπό του, αφού χρειάζεται αρκετός χρόνος και προσπάθεια για να τελειώσει κανείς το καθάρισμα σε πραγματικά ογκώδη συστήματα, τα καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνονται όταν μετακινεί κανείς τη ράβδο προς τα επάνω καθώς εργάζεται. Χρειάζεται δε, να εφαρμοστεί αρκετή πίεση για να απομακρυνθούν πιο σκληρές άλγες, πράγμα που κάνει την πλαστική συνδετική βάση του να φθείρεται πολύ γρήγορα, οπότε η λεπίδα δεν συγκρατείται πολύ καλά μετά από λίγον καιρό. Ακόμη, όταν η άλγη θα αναπτυχθεί ξανά – και γρηγορότερα από ότι με άλλες μεθόδους καθαρισμούς της – στις καθαρισμένες επιφάνειες είναι εμφανή τα σημάδια από τα παλαιότερα ξυσίματα, πράγμα που αποδεικνύει πως απλώς αποκόπηκαν αφύσικα, αντί να απομακρυνθούν ικανοποιητικά. Η ράβδος βέβαια είναι άθραυστη και επιπλέει εάν κανείς την αφήσει. Εάν χρησιμοποιηθεί κανονικά μπορείτε να διατηρείται τα χέρια σας εκτός νερού και δεν πρόκειται να πειραχτούν οι σιλικόνες στις κολλήσεις.

4. Κοντό και μακρύ Pro scraper ξύστρο της Kent marine:

Αρχή: Μια μεταλλική λεπίδα που χρησιμοποιείται απ’ ευθείας για να καθαρίζει γυαλιά. Η λεπίδα είναι προσαρμοσμένη είτε σε κοντή ή σε μακριά λαβή για καλύτερη εργονομία και προστατεύει το χρήστη από τραυματισμούς.

Δύο (2) μοντέλα ξύστρων άλγης της Marine. Φωτο του Γιώργου Ρεκλού/MCH

Η εμπειρία του Γιώργου: Και τα δύο μοντέλα που παρουσιάζονται εδώ είναι το ίδιο προϊόν με και χωρίς τη μακριά λαβή. Η εταιρεία Kent Marine προσφέρει δύο είδη λεπίδων, μια για ακρυλικές και μία για γυάλινες επιφάνειες. Αυτό το μοντέλο της φωτο φέρει μεταλλική λεπίδα για χρήση σε γυάλινα ενυδρεία. Τρομερά χρήσιμο εργαλείο που θα απομακρύνει ακόμη και τους πλέον επίμονους σχηματισμούς αλγών. Το κοντό ξύστρο δίνει καλύτερη «αίσθηση» στο χέρι, αλλά θα αναγκαστεί κανείς να βάλει το χέρι στο νερό.

5. Καθαριστικές επιφάνειες αλγών (διάφορες μάρκες):

Αρχή: RubΤρίβουμε τις άλγες στην εσωτερική επιφάνεια των ενυδρείων με μαλακή πίεση, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.


Διάφορες καθαριστικές επιφάνειες αλγών του εμπορίου. 

Η εμπειρία μου: Αποτελεσματικά προϊόντα. Υποστηρίζεται πως δεν θα γρατσουνίσουν επιφάνειες, αλλά μπορεί να μαζέψουν κόκκους από το υπόστρωμα, όταν κανείς προσπαθεί να καθαρίσει κοντά στον πυθμένα. Δεν είναι φτηνά όπως τα σφουγγάρια οικιακής χρήσης, αλλά είναι ασφαλέστερα!

Οι ιδιοκατασκευές

1. Επιφάνειες καθαρισμού οικιακής χρήσης:

Αρχή: Οι επιφάνειες αυτές διαθέτουν μια μαλακή και μια σκληρή επιφάνεια. Η σκληρή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απόξυση της άλγης.


Καθαριστικές επιφάνειες οικιακής χρήσης

Η εμπειρία μου: Μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά, αλλά εύκολα μαζεύουν κόκκους από το υπόστρωμα όταν κανείς προσπαθεί να καθαρίσει κοντά στον πυθμένα. Δεν είμαι απολύτως σίγουρος, αλλά νομίζω πως η σκληρή τους επιφάνεια δεν είναι και τόσο αθώα και πράγματι μπορεί να χαράξει το γυαλί, αν και νομίζω πως κυρίως οι κόκκοι του υποστρώματος είναι οι κυρίως υπεύθυνοι. Δεν πρόκειται να ανοίξω κουβέντα γι’ αυτό τώρα, αλλά όταν κανείς στεγνώσει εντελώς ένα τέτοιο καθαριστικό, μετά από χρήση και το τινάξει, πάντα θα διαπιστώνει την ύπαρξη κόκκων του υποστρώματος πάνω του. Βέβαια είναι πάμφθηνα, οπότε μπορεί κανείς να τα αντικαθιστά πολύ συχνά. Καλό είναι να πλένονται πολύ καλά πριν χρησιμοποιηθούν για να είστε βέβαιοι πως απομακρύνθηκαν από πάνω τους κάποια τοξικά χημικά και δεν θα εισαχθούν στο σύστημά σας.

2. Κουβάρια «υαλοβάμβακα»:

Αρχή: Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα «υαλοβάμβακα», κάνουμε ένα κουβάρι πιέζοντάς τη και τρίβουμε τις άλγες με κυκλικές κινήσεις από τις επιφάνειες.

Η εμπειρία μου: Είναι αποτελεσματική σαν μέθοδος αφού η λευκή επιφάνεια του υλικού κάνει εύκολο τον εντοπισμό των πράσινων κηλίδων άλγης στις επιφάνειες. Χρειάζεται βέβαια να καταβάλει κανείς αρκετή προσπάθεια μιας και χρειάζεται να εφαρμοστεί αρκετή δύναμη, όταν έχει κανείς να κάνει μάλιστα με επίμονες άλγες, οπότε είναι εξαντλητική σαν μέθοδος καθαρισμού πραγματικά μεγάλων συστημάτων. Χρειάζεται άλλωστε αρκετή προσοχή για να μη μαζεύει κόκκους του υποστρώματος που θα καταστρέψουν τα γυαλιά. Επίσης η ίνες του αποσπώνται εύκολα και επιπλέουν, αν και συνήθως θα μαζευτούν στα φίλτρα.

3. Παλιές πιστωτικές κάρτες: ιδέα αναγνωστών του EAC

Αρχή: Η σχετική ακαμψία τους και το μέγεθος των ΛΗΓΜΕΝΩΝ πιστωτικών καρτών τις καθιστούν εύκολα στη χρήση και κατάλληλα εργαλεία για την απομάκρυνση αλγών.

Σχόλια και εμπειρίες:

Kevin: Εγώ χρησιμοποιώ παλιές πιστωτικές κάρτες, αφού είναι πολύ φθηνότερες από οποιοδήποτε ξύστρο αλγών του εμπορίου.

Tilly: Χρησιμοποιώ πιστωτικές κάρτες, ίσως γιατί μ’ αυτές δεν μπορώ να πάω να αγοράσω περισσότερα ψάρια και ενυδρεία!!!

George: Τις έχω χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, ειδικά σε θαλασσινά συστήματα, όπου οι άλγες συσσωρεύονται κάτω από τα γυάλινα καπάκια. Πολύ εύχρηστες πράγματι, μόνο να θυμάστε να χρησιμοποιείται τις ληγμένες!!!

Luc: Κι εγώ χρησιμοποιώ πιστωτικές κάρτες, αλλά τα χέρια μου δεν είναι αρκετά μακριά για να απομακρύνω όλους τους σχηματισμούς αλγών από παντού. Έτσι πήρα  έναν πλαστικό σωλήνα για ηλεκτρολογική χρήση, μήκους δέκα πέντε εκατοστομέτρων (15 cm) και έκοψα με ένα πριόνι μία φλούδα τριών εκατοστομέτρων (3 cm). Τοποθέτησα την πιστωτική κάρτα στη σχισμή και την συγκόλλησα με ισχυρή κόλλα για πλαστικά. Τώρα είναι ευκολότερο να εργάζομαι μ’ αυτή.

 [Σ.τ.Μ. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να αναφέρω πως οι σοβαρές εταιρείες παραγωγής ενυδρειακών προϊόντων διαθέτουν μαγνητικά καθαριστικά επιφανειών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ανάλογα με το πάχος της επιφάνειας που επιθυμεί κανείς να καθαρίσει. Καλό είναι λοιπόν, όταν κανείς θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο προϊόν είτε να απευθύνεται σε ένα σοβαρό και αξιόπιστο καταστηματάρχη που θα τον πληροφορήσει σωστά για τον τύπο/μέγεθος που χρειάζεται για το ενυδρείο του, ανάλογα με το πάχος των γυαλιών, ή να διαβάζει προσεκτικά τις προδιαγραφές του προϊόντος που συνήθως αναγράφονται στη συσκευασία του, για να μην βρεθεί στη δεινή θέση να προσπαθεί να καθαρίσει τα δώδεκα, για παράδειγμα χιλιοστομέτρων (12 mm) πάχους τζάμια του ενυδρείου του με μαγνητικά καθαριστικά που είναι ικανά να καθαρίζουν τζάμια μόνο πέντε με οκτώ χιλιοστομέτρων ( 5 mm – 8 mm) πάχους.

Ακόμη κάποιες επώνυμες εταιρείες φροντίζουν να συνδέουν με λεπτό νήμα ή πετονιά τις δύο μαγνητικές επιφάνειες για να μη χρειάζεται να βάζει κανείς τα χέρια του στο νερό εάν η εσωτερική επιφάνεια πέσει στο νερό λόγω υπερβάλλοντος ζήλου του εκάστοτε χρήστη. Καθορίζοντας μάλιστα κανείς, ανάλογα με το ύψος του ενυδρείου του τα μπόσικα του νήματος η της πετονιάς μπορεί να αποτρέψει την επαφή του εσωτερικού στοιχείου του μαγνητικού καθαριστικού με το υπόστρωμα του πυθμένα. Ακόμη θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει ο ίδιος νήμα ή πετονιά για να συνδέσει τα δύο μέρη ενός τέτοιου καθαριστικού, τρυπώντας με μια καυτή βελόνα κάποιο άκρο από τα πλαστικά περιβλήματα των μαγνητών.

Τα οικιακής χρήσης σφουγγάρια σαφώς και χαράζουν με τη σκληρή τους πλευρά τα τζάμια ενώ καταστρέφουν παντελώς ακρυλικές ή παρεμφερών υλικών επιφάνειες, οπότε και θα πρέπει είτε να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται πολύ προσεκτικά. Πολλά τέτοια συνθετικά σφουγγάρια μάλιστα περιέχουν – εκτός από διάφορες τοξικές ουσίες από την κατασκευή τους – και απορρυπαντικά, οπότε καλό είναι να προσέχει κανείς καλά τι αγοράζει.

Τέλος, μην χρησιμοποιείτε ποτέ το γνωστό σύρμα κατσαρόλας γιατί χαράζει άσχημα.

Η δικιά μου πρόταση είναι η χρήση νικέλινου (ή ανάλογου υλικού) κουβαράκια για οικιακή χρήση. Οι ίνες τους είναι «σγουρές» και παρ’ ότι μπορεί να φαίνονται επικίνδυνα δεν χαράζουν ποτέ και με κανένα τρόπο, όσο επίμονες να είναι οι άλγες που θέλει κανείς να απομακρύνει και άρα θα χρησιμοποιήσει και αρκετή δύναμη γι’ αυτό. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Will not scratch your glass !

Νικέλινο σφουγγαράκι, για οικιακή χρήση. Προσέξτε τις σπείρες των ινών του. Και όμως δεν χαράζει, αντίθετα απομακρύνει ακόμη και επίμονες

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.