HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

ALTOLAMPROLOGUS COMPRESSICEPS


ALTOLAMPROLOGUS COMPRESSICEPS

Το είδος κατάγεται από τη λίμνη Tanganyika, στην οποία όμως δεν ενδημεί (αφού το ψάρι απαντάται στην Tanzania και στην ανατολική Αφρική). Αφού όμως οι ανάγκες του σχετικά με το περιβάλλον νερό είναι οι ίδιες με εκείνες που απαιτούν και οι κιχλίδες της λίμνης Tanganyika, θεωρούνται μέλη της ίδιας ομάδας ειδών. Το είδος περιέγραψε, για πρώτη φορά, το 1898 ο Boulenger. Η χαρακτηριστική (παράξενη) φιγούρα των ψαριών του είδους τα καθιστά πολύτιμη προσθήκη σε κάθε ενυδρείο που φιλοξενούνται είδη κιχλίδων της λίμνης Tanganyika. [Σ.τ.Μ. Ο γράφων εδώ έχει κάποιο σοβαρότατο, κατά τη γνώμη μου, λάθος, λόγω της σαφέστατης και προφανούς γεωγραφικής του άγνοιας, αφού πρώτον, το είδος είναι απολύτως και αποκλειστικώς ενδημικό στη λίμνη, η οποία, σημειωτέον, βρίσκεται στην ανατολική Αφρική και από την οποία, κατά δεύτερο λόγο, βρέχονται μεγάλα μέρη των χωρών: Τανζανία, Ζαΐρ, Ζάμπια και Μπουρούντι, των χωρών δηλαδή που περικλείουν τη λίμνη. Το μόνο γεγονός που δικαιολογεί ένα τέτοιο λάθος είναι πως μάλλον πρόκειται για συνεργάτη του MCH που κατάγεται από της Η.Π.Α., όπου η γεωγραφία είναι σχεδόν ολοκληρωτικά απαξιωμένη, με αποτέλεσμα τέτοια λάθη – και δυστυχώς άλλα σοβαρότερα που άπτονται των «πολιτικών» και «γεωστρατηγικών» απόψεων των μέσων απληροφόρητων ή παραπληροφορημένων αμερικανών πολιτών – να είναι – δυστυχώς – κοινός τόπος.]

Αρκετά επιθετικά παρά το μέγεθός τους (δείτε την κάτω φωτο που ένα άτομο του είδους αντιπαρατίθεται σοβαρά με ένα ιχθύδιο του είδους Nimbochromis linni). Θα τα πάνε καλά εάν τους παρασχεθεί η σωστή χημεία νερού – αλκαλικές τιμές pH, μεταξύ pH = 7,8 και pH = 8,5, υψηλή GH, με τιμές άνω των δέκα γερμανικών βαθμών (10° dGH). Όπως και με τα υπόλοιπα είδη της λίμνης έτσι και με αυτά πρέπει κανείς να αποφεύγει τις ογκώδεις μερικές αλλαγές νερού, αφού αυτά τα είδη δεν ανέχονται σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας του περιβάλλοντός τους. Καλό είναι να πραγματοποιεί κανείς προγραμματισμένες μερικές αλλαγές νερού μικρού όγκου, ενώ καλό είναι το νερό που εισέρχεται στο σύστημα που τα φιλοξενεί να είναι ζεστότερο παρά πιο κρύο από το νερό του ενυδρείου τους. Το είδος είναι ωοτόκο (όχι στοματεκκολαπτόμενο). Τα ♀♀ επιλέγουν το σημείο εναπόθεσης των αβγών τους. Ένας τρόπος για να υποβοηθήσει κανείς τη διαδικασία της αναπαραγωγής τους είναι να τα προμηθεύσει με άδεια κελύφη σαλιγκαριών (σχολαστικά καθαρισμένων με ζεστό νερό) διαφόρων μεγεθών, ώστε τα ♀♀ να διαλέξουν ακριβώς αυτά που τους ταιριάζουν. Ένα πλεονέκτημα της χρήσης κελυφών είναι και η διατήρηση υψηλής GH. Μπορεί να ζευγαρώνουν πολύ συχνά – έως και κάθε σαράντα πέντε (45) ημέρες – εάν κανείς φροντίσει για ένα καλό conditioning των ζώων του. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο γίνονται πολύ δειλά και έτσι η διαδικασία λανθάνει της προσοχής των εκάστοτε ακουαριστών. Τα ♀♀ μπορεί να γεννήσουν έως και τριακόσια (300) αβγά, τα οποία προσέχουν, όπως άλλωστε προσέχουν αργότερα και τα ιχθύδιά τους, ενώ τα ♂♂ αναλαμβάνουν τη φρούρηση όλης της περιοχής.

Τα ♂♂ αυξάνουν μέχρι του μήκους των ένδεκα εκατοστομέτρων (11 cm), αν και δεν είναι απίθανο να δει κανείς ♂♂ εντελώς ανεπτυγμένα με μήκος μόλις πέντε εκατοστομέτρων (5 cm).  Τα ♀♀ παραμένουν κατά τι πιο μικρόσωμα. Τα ♂♂ αναγνωρίζονται από τα μακρύτερα πτερύγιά τους και τα πιο ψηλά σώματά τους. παρά το μικρό του μεγέθους τους υφίστανται δύο παράγοντες που επιβάλλουν τη στέγασή τους σε ευρύχωρα συστήματα: η επιθετικότητά τους και το γεγονός πως είναι κιχλίδες. Ιδανικά ζώα για ενυδρεία που στεγάζουν κοινότητες ειδών κιχλίδων με καταγωγή τη λίμνη Tanganyika, αν και μπορούν να συστεγαστούν με κιχλίδες των λιμνών Malawi και Victoria, αναλόγου μεγέθους και ιδιοσυγκρασίας. Εφ’ όσον το είδος δεν είναι τόσο επιθετικό όσο τα ψάρια των γενών Tropheus ή Melanochromis, η προσεκτική επιλογή των συγκατοίκων τους επιβάλλεται και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν το σχετικά μικρο τους μέγεθος. Στην αιχμαλωσία προσλαμβάνουν σχεδόν κάθε είδος από τις εμπορικές τροφές. Αν και στη φύση τα ζώα είναι θηρευτές, σπανίως παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά σε ενυδρεία (αυτό δε σημαίνει πως η συμπεριφορά τους δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν). Δεν αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες και δεν είναι σπάνιες οι βαριές απώλειες σε θερμοκρασίες κοντά στους τριάντα βαθμούς Κελσίου (30° C). Οι κιχλίδες της λίμνης Malawi είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες (συγκρινόμενες με τις κιχλίδες της λίμνης Tanganyika), αλλά για λογικά χρονικά διαστήματα.

[Σ.τ.Μ. Κατ’ αρχάς οι τιμές pH που δίνει ο γράφων είναι πολύ χαμηλές (pH = 8,0 – pH = 9,2 είναι οι σωστές, βάσει της βιβλιογραφίας) για ψάρια αυτής της λίμνης. Με γνώμονα αυτό και με το γεγονός πως οι κιχλίδες της λίμνης Tanganyika δεν ανέχονται πράγματι τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ογκώδεις μερικές αλλαγές νερού, αλλά και με τις εντελώς διαφορετικές – επ’ αυτού – ανάγκες που παρουσιάζουν τα ζώα που κατάγονται από τις τρεις λίμνες του Μεγάλου Ρήγματος της νοτιοανατολικής Αφρικής, δεν γίνεται να συστεγάζονται μεταξύ τους σε μεικτά συστήματα, όπως προτείνει ο γράφων. Η άποψη άλλωστε των συγγραφέων του MCH επ’ αυτού, είναι κατ’ επανάληψη πεφρασμένη στις σελίδες αυτού εδώ του site. Το πρόβλημα – πέραν της χημείας του νερού (που διαφέρουν πάρα πολύ οι τρεις βασικές λίμνες μεταξύ τους, εάν κάτσει κανείς να το ελέγξει σωστά και διεξοδικά) και των συμπεριφορών – εντοπίζεται ακόμη και στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες που έχουν τα είδη που συνιστά ο γράφων να αποφεύγεται η συστέγασή τους (ψάρια των γενών Tropheus ή Melanochromis) . Ο ίδιος όμως – όπως φαίνεται στη φωτο – τα συστεγάζει με N. linni (!!!). Θεωρώ πως ο συνάδελφος και γράφων τα παραπάνω πρέπει να προσέχει – στο μέλλον – την αξιοπιστία και τη βαρύτητα των προτάσεών που εκθέτει στο διαδίκτυο και που μπορεί να αναγιγνώσκονται και από αρχάριους που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν αυτές τις προτροπές του, εκτός από το ότι οπωσδήποτε πρέπει να ρίξει και μια ματιά σε ένα γεωπολιτικό χάρτη της αφρικανικής ηπείρου, για να μην εκτίθεται τοιουτοτρόπως.]

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.