HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Το όγκου επτακοσίων πενήντα λίτρων (750 l) ενυδρείο μου, με περιβάλλον Αμαζονίου

του Frank Panis

Πέρυσι πούλησα το χιλίων λίτρων (1.000 l) ενυδρείο μου που διατηρούσε κιχλίδες Malawi, που ήταν «στημένο» στο καθιστικό του σπιτιού μας. Αρχικά, με χαρά μου διαπίστωσα πως μαζί του εξαφανίστηκαν και όλοι εκείνοι οι θόρυβοι από φυσαλίδες, δονήσεις και κυματισμούς. Εκτός των άλλων τυχαίνει να είμαι επίσης λάτρης των ηχητικών συστημάτων υψηλής πιστότητας (HiFi), οπότε όταν ήθελα να ακούσω μουσική έκλεινα όλες τις αντλίες που υποστήριζαν το σύστημα. Παρ’ όλα αυτά άρχισε να μου λείπει πολύ γρήγορα η παρουσία ενός ενυδρείου σ’ αυτόν ακριβώς τον χώρο που – για να πω την αλήθεια – περνάμε και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας. Φυσικά το να «στήσω» ξανά ένα καινούργιο ενυδρείο με κιχλίδες της Malawi είναι κάτι που με προκαλεί, αλλά αφού αυτά τα ζώα δεν είναι τα μόνα όμορφα καλλωπιστικά είδη ψαριών που μπορεί καθένας να βρει, μία εναλλακτική θα ήταν τα είδη κιχλίδων του Νέου Κόσμου! Ποιος ξέρει; Με το hobby και την εμπειρία του HiFi-ντελίστα στο μυαλό, ίσως δεχθώ την πρόκληση να σιγουρέψω πως τα καινούργια μου σχέδια θα είναι ευθύς εξ’ αρχής εντελώς αθόρυβα!

1. Ο σχεδιασμός

Θα μπορούσα να έχω τρέξει στα καταστήματα για να αγοράσω όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό καινούργιο και την ακριβώς επομένη ημέρα να έχω ένα έτοιμο ενυδρείο, συμπεριλαμβανομένων και των ψαριών, αλλά μια τέτοια προσέγγιση – ως γνωστόν – δεν δουλεύει σωστά και οδηγεί μόνο σε ένα απλό σύστημα με πολλούς συμβιβασμούς και μη ικανοποιητικά αποτελέσματα με μεγάλες πιθανότητες απωλειών σε ψάρια! Όχι. Πρέπει αρχικά να σχεδιαστεί και όλες οι απαιτούμενες απαραίτητες λεπτομέρειες να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, ώστε να διαπιστώσω τι πραγματικά μου χρειάζεται και να βεβαιωθώ πως το καινούργιο μου ενυδρείο θα έχει πραγματική επιτυχία και θα χαίρεται κανείς να το παρατηρεί. Με όλα αυτά στη σκέψη μου ήμουν σε θέση να συμπεράνω πως ένα ενυδρείο με τις διαθέσιμες διαστάσεις δεν ταίριαζε στις ανάγκες μου. Αν και ένα τέτοιο ενυδρείο είναι σχετικά προσιτό από οικονομικής απόψεως και πραγματικά τέλειο για τον μέσο ακουαρίστα, απλά δεν μπορεί να με ικανοποιήσει. Όχι. Εγώ χρειάζομαι ένα κατά παραγγελία κατασκευασμένο σύστημα για να συμπεριληφθούν σ’ αυτό όλες μου οι ιδέες περί φίλτρανσης και μείωσης του θορύβου. Θα πρέπει να εγκαταστήσω ένα ιδιοκατασκευασμένο σύστημα φίλτρανσης, κολλημένο εντός του συστήματος με μηχανική δράση για ευκολότερη συντήρηση, να κάνω μια τρύπα υπερχείλισης στην μία πλευρά του ενυδρείου για να περάσω από ‘κει όλους τους σωλήνες που οδηγούν στις εξωτερικές αντλίες νερού και στα εξωτερικά κλειστά φίλτρα θαλάμου. Ένα προκατασκευασμένο τρισδιάστατο φόντο θα καλύπτει όλα αυτά τα ενοχλητικά μέρη των φίλτρων από την κοινή θέα. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα ενυδρείο που θα δείχνει πολύ φυσικό χωρίς ορατούς σωλήνες, σωληνάκια και καλώδια, τόσο εκτός όσο και εντός του κυρίως συστήματος, με αποτέλεσμα ΜΟΝΟ τα ψάρια να προκαλούν το μάτι του παρατηρητή!

Σας παραθέτω κάποια σχέδια για να πάρετε μία ιδέα για το τι ακριβώς είναι το ζητούμενο. 

Η βάση χωρισμένη σε δύο άνισα μέρη, προσφέρει αρκετό χώρο για ένα μικρό αθόρυβο θάλαμο φίλτρανσης και ένα μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

Η βάση και το σκάφος στη θέση τους: ένα minimal (= αφαιρετικό) σχέδιο, επελέγη ώστε το κέντρο ενδιαφέροντος να περιορίζεται στις κιχλίδες.

Κάτοψη: το ιδιοκατασκευασμένο μηχανικής δράσης φίλτρο, τριών (3) θαλάμων είναι τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά εντός του σκάφους του συστήματος. Οι σωλήνες που οδηγούν στο εξωτερικό φίλτρο κανίστρου και στην επί κεφαλής αντλία ξεκινούν από τον τελευταίο, ανοιχτού τύπου, θάλαμο. Οι σωλήνες της επιστροφής του νερού θα οδηγούνται μέσω σωλήνων, προσαρμοσμένων επάνω στο τρισδιάστατο φόντο.

Μετά από πολλές ώρες συλλογής, είμαι τελικά ικανοποιημένος με το σχεδιασμό στο χαρτί, οπότε αυτό και θα κατασκευάσω. Θα διαθέσω λίγα ακόμη χρήματα και θα παραγγείλω γυαλιά πάχους δώδεκα χιλιοστομέτρων (12 mm), για να είμαι σίγουρος πως θα είναι γερό σαν βράχος.  Θα μπορούσα να το κατασκευάσω από κόντρα πλακέ θαλάσσης, αλλά άρχισα να συμπαθώ ξανά το γυαλί, αφού είναι πιο εκλεπτυσμένο υλικό! Δεν βλέπω την ώρα να το δω«στημένο» μέσα στο σπίτι μου!

 2. Τελικά έφτασε και το ενυδρείο! 

ΝΑΙ! Επί τέλους! Οι πραγματικές εργασίες μπορούν να αρχίσουν! Η βάση επίσης αφίχθη την τελευταία αυτή εβδομάδα, οπότε εν τω μεταξύ, μπορώ να την βάψω με το πλέον κοινό χρώμα: το μαύρο! Το γυάλινο σκάφος του συστήματος μου παρεδόθη στο σπίτι επίσης αυτήν την εβδομάδα, ένα βράδυ, και προσωρινά το τοποθέτησα επάνω σε ένα παλιό τραπέζι. Πριν εγκατασταθεί στην οριστική του θέση, πρέπει να προετοιμαστούν κάποια πράγματα. Ένα πρόσθετο κομμάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης θα κολληθεί στο επάνω μέρος του πλαισίου για να το σταθεροποιήσει και ακόμη να το υποστηρίξει, μειώνοντας την πίεση της γυάλινης κατασκευής σε σχεδόν μηδενικό ποσό! Για να είμαι απολύτως ασφαλής θα προσθέσω ακόμη ένα φύλο φελιζόλ πάχους δύο εκατοστομέτρων (2 cm) ανάμεσα στο κόντρα πλακέ και το γυάλινο σκάφος. Θα κάνω ακόμη μία αρκετά φαρδιά τρύπα (σαν κενό), στο κόντρα πλακέ για να γίνει προσιτός ο επί πλέον ανοιχτός θάλαμος. Με σκοπό να απαλείψω τον θόρυβο, ο θάλαμος της επί κεφαλής αντλίας νερού θα μονωθεί και πάλι … με κομμάτια από φύλλα κόντρα πλακέ πάχους δέκα οκτώ χιλιοστομέτρων (18 mm), που θα κολληθούν στο εσωτερικό μέρος κάθε πλευράς του πλαισίου! Σκέφτηκα αρχικά να χρησιμοποιήσω ειδικό αφρώδες απορρόφησης θορύβου, αλλά εν συνεχεία κατάλαβα πως κάτι τέτοιοι πιθανώς να δημιουργούσε προβλήματα με την υγρασία. Θα δω στο τέλος αν θα χρειαστεί ή όχι κάτι τέτοιο.  Επειδή τυχαίνει να έχω εμπειρία με ακαταστασίες σχετικά με τα φίλτρα θαλάμων κλειστού τύπου, θα κατασκευάσω ένα είδος χαμηλού δοχείου που θα τοποθετηθεί κατ’ ευθείαν στο έδαφος. Έτσι θα κερδίσω λίγο ακόμη ύψος για τις διαδικασίες συντήρησης και θα ελαχιστοποιήσω στο ελάχιστο τους θορύβους, που μεταφέρονται και ενισχύονται από τον κλειστό θάλαμο. Κάθε ποσότητα νερού που θα χυθεί κατά τη διάρκεια των συντηρήσεων των επί κεφαλής αντλιών νερού, θα παραμένουν επίσης μέσα σ’ αυτό το δοχείο, αντί να μου κάνουν μαντάρα το πάτωμα (έτσι και η Hilde μου θα είναι ευχαριστημένη!).Η βάση και το γυάλινο σκάφος έτοιμα για χρήση.

Πριν μπορέσω να ξεκινήσω την κατασκευή του τρισδιάστατου φόντου, πρέπει να κάνω όλες τις απαραίτητες συνδέσεις. Να συνδέσω δηλαδή τους σωλήνες του εξωτερικού φίλτρου θαλάμου κλειστού τύπου και της επί κεφαλής αντλίας νερού που οδηγούμενοι μέσω των τρυπών που έχουν γίνει στο γυαλί και να προσαρμόσω δύο (2) στεγανά στοιχεία μεταφοράς (συνδέσμους δεξαμενής) από PVC. Ακόμη σωλήνες PVC και σύνδεσμοι θα μου φέρουν το νερό στον τελικό του προορισμό: στις εξόδους που βρίσκονται και στις δύο πίσω γωνίες του ενυδρείου. Αυτές οι έξοδοι δεν θα απελευθερώνουν το νερό απ’ ευθείας μέσα στο ενυδρείο, αλλά θα τροφοδοτούν μέσω μεγάλων θαλάμων υπερχειλίσεως. Έτσι θα αποφύγω το δυνατό πλατάγιασμα του νερού και τη διασπορά του ρεύματος, ενώ παράλληλα θα είναι εγγυημένη μία γρήγορη κυκλοφορία, ώστε όλη η βρωμιά να απορροφάται όπως πρέπει προς το φίλτρο! Ακόμη το CO2 δεν θα εκχύεται ακαριαία εκτός του νερού, πράγμα που θα ωφελεί τα φυτά μου! Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου για τα ψάρια μου, αλλά σκοπεύω να διατηρήσω πολύ μικρά βιολογικά φορτία σ’ αυτό το σύστημα, οπότε – κατά τη γνώμη μου – δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω ανάλογο πρόβλημα.


Ο θάλαμος της επί κεφαλής αντλίας & το εξωτερικό φίλτρο θαλάμων κλειστού τύπου στη θέση τους / και οι ετοιμασίες της υδραυλικής εγκατάστασης του συστήματος.

Τώρα μπορεί πλέον να αρχίσει και η προσαρμογή του τρισδιάστατου φόντου!

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.