HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Η Εμπειρία μου με τα Arowanas

ένα άρθρο του Francesco Zezza

 

 

Φωτό από Arowana τραβηγμένη το Σεπτέμβριο του ’98. Ηλικία ψαριού: 6 μήνες

 

Φωτό από Arowana τραβηγμένη τον Ιανουάριο του ’99. Ηλικία ψαριού: 10 μήνες, Μήκος: 30 εκατοστόμετρα

Σύντομα σχόλια για τα Arowanas

Πρόλογος: Τα Arowanas (χάριν συντομίας Aro ή  Δράκοντας/Δρακόψαρο)

ΔΕΝ είναι μία κιχλίδα αφού ανήκει στην οικογένεια των Οστεογλωσσιδών (OSTEOGLOSSIDAE), αλλά πολύ πιθανώς να μπορεί να συγκαταλεγή ανάμεσα στα πλέον απίστευτα, απαιτητικά, γοητευτικά, θεαματικά και τα προσφέροντα τεράστια ευχαρίστηση είδη που έχω ποτέ μου διατηρήσει. Ο δικός μου Δράκοντας, λόγω μεγέθους του όταν αφίχθη, πήρε το παρατσούκλι “Junior”. Ψάρια από διαφορετικά περιβάλλοντα εμφανίζονται με το όνομα Arowana. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται τα:

Ασιατικά Arowanas (Sclerophages formosus, σε όλες τους τις χρωματικές τους μορφές). Προέρχονται από την ανατολική Ασία (το είδος είναι αναγραμμένο στο Παράρτημα ΙΙ του CITES).

Στην Άπω Ανατολή το είδος χαίρει υψηλής εκτιμήσεως, εξαιτίας μιας «πεποίθησης» που συνδέει το ζώο με την κινεζική Γεωμαντεία, το γνωστό Feng Shui. Η τιμή τέτοιων ψαριών μπορεί να φτάσει (πραγματικά πολλές) χιλιάδες αμερικάνικα δολάρια! Η εισαγωγή και/ή το εμπόριο αυτών των ψαριών απαγορεύεται δια νόμου στις Ε.Π.Α., ενώ αλλού υπόκειται στη νομοθεσία της σύμβασης CITES. Αυτό είναι κάτι που κανείς πρέπει ΑΠΟΛΥΤΑ να σέβεται!

Αυστραλιανά Arowanas (Sclerophages jardini, S. leichtardi). Προέρχονται από την Αυστραλία, όπου είναι γνωστά με το όνομα “Saratonga”. Και αυτά εκτιμούνται επίσης σε όλο τον κόσμο.

Θέση CITES: Επιτρέπεται το εμπόριο του είδους παγκοσμίως.

Αφρικανικά Arowanas (Heteriotis niloticus). Προέρχονται από τον ποταμό Νείλο και την ευρύτερη λεκάνη του στην Αφρική.

Θέση CITES: Επιτρέπεται το εμπόριό τους παγκοσμίως.

Νοτιοαμερικανικά Arowanas (Osteoglossum ferrerai, O. bicirrhosum). Κατάγονται από την νότιο Αμερική. Είναι τα μεγαλύτερα από όλα τα Arowanas και μπορούν να φτάσουν το ένα μέτρο σε μήκος! Πιθανώς να είναι τα φτηνότερα είδη και τα πλέον διατηρημένα στην αιχμαλωσία (ειδικότερα τα O. bicirrhosum).

Θέση CITES: Επιτρέπεται το εμπόριο του είδους παγκοσμίως.

Βιότοπος: Ανεξαρτήτως καταγωγής ενός δεδομένου δείγματος, κάποιες απαιτήσεις είναι κοινές: ζεστά, αργά κινούμενα νερά «ήρεμων» ποταμιών (όπως για παράδειγμα του Αμαζονίου), σχετικά σκοτεινό περιβάλλον, αυτό που θα λέγαμε «περιβάλλον ζούγκλας» (σίγουρα δεν είναι τόσο πειστικό αλλά νομίζω πως δίνει σε όλους την γενική ιδέα!). Δείτε ακόμη και την φωτο στο κάτω μέρος της σελίδας (ενυδρείο).

Ενυδρείο: Εδώ βρίσκεται όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ! Έτυχε να μεγαλώνω ένα νοτιοαμερικάνικο ασημένιο Arowana (χάριν συντομίας Aro) για δέκα μήνες, επειδή μου ζητήθηκε από τον προμηθευτή μου - ιδιοκτήτη τοπικού καταστήματος καλλωπιστικών ψαριών και ειδών ενυδρείων - ώστε να του (υποθέτοντας πως αυτό ακριβώς το ψάρι είναι ένα αρσενικό!) επιτραπεί να μεγαλώσει αρκετά, ώστε να μοιραστεί ένα ενυδρείο όγκου 2.000 λίτρων με τα «τέρατα» που ήδη κατοικούσαν σε αυτό: τρία Atronotus ocellatus (κοινώς λεγόμενα Oscars) με μήκος πάνω από τριάντα εκατοστά το καθένα και ένα Pseudoplatystoma species, ίσως P. fasciatum, με μήκος πάνω από εξήντα πέντε εκατοστά (κοινό όνομα γατόψαρο Tiger Shovelnose).

Ο ρυθμός αύξησής του ήταν περίπου στα 2,5 εκατοστόμετρα το μήνα. Όταν το πήρα, φαινόταν ακόμη τα υπολείμματα του λεκιθικού του σάκου και δέκα μήνες αργότερα έφτανε τα 30 εκατοστόμετρα σε τελικό μήκος. … Αλλά αρκετά ειπώθηκαν!!!

Νομίζω πως ένα ενυδρείο 750 τουλάχιστον λίτρων – για να είμαι και λίγο συντηρητικός – θα πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό σε χώρο, ώστε να φιλοξενηθεί ένα Aro σε τελικό μέγεθος (τα ασημί σαν το δικό μου στο μέλλον θα απαιτεί ακόμη περισσότερο χώρο).

Το ενυδρείο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ήσυχο (με «απαγορευμένη» την πρόσβαση) μέρος. Αυτό θεωρείται ότι πρέπει να είναι άξιο μεγάλης προσοχής γι’ αυτά τα ψάρια, γιατί αν και μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, είναι αρκετά ντροπαλά.

Τέλος: χρησιμοποιήστε ένα αρκετά «καλοκλειδωμένο» κάλυμμα για το ενυδρείο τους.

Τα ενήλικα Aros είναι «επαγγελματίες» του άλματος! 

Φωτό από Arowana τραβηγμένη τον Ιανουάριο του ’99. Ηλικία ψαριού: 10 μήνες , Μήκος: 30 εκατοστόμετρα

 

Φωτό από Arowana τραβηγμένη τον Ιανουάριο του ’99. Ηλικία ψαριού: 10 μήνες , Μήκος: 30 εκατοστόμετρα. 

Χημεία νερού: Ένα Aro θέλει pH γύρω στο 7,0 με 7,5, θερμοκρασία νερού στους 26°C (αυξήστε στους 28°C όταν φαίνεται να «τεμπελιάζει», αρνείται να τραφεί κλπ). Δεν χρειάζεται πολύ έντονο φως, οπότε και το φάσμα φωτός δεν είναι και τόσο ουσιώδες. Η φίλτρανση αντίθετα θα πρέπει να είναι αρκετά ασθενής!

Μου έχουν αναφέρει – σε μία ομάδα ηλεκτρονικής συνομιλίας με ανθρώπους που διατηρούν τέτοια ζώα – ότι διατηρούν ένα μόνο άτομο σε ενυδρεία των χιλίων (1.000) λίτρων και χρησιμοποιούν για υποστήριξη του συστήματος τρεις μονάδες Φίλτρων Ρευστοποιημένου υποστρώματος εν σειρά, «τροφοδοτούμενα» από μία δυναμική αντλία νερού, συν ένα φίλτρο κανίστρου (αρκετά μεγάλο για να υποστηρίζει από μόνο του ένα ολόκληρο ενυδρείο) να δουλεύει ξεχωριστά. Τα ψάρια είναι αρκετά ιδιότροπα με απότομες περιβαλλοντολογικές εναλλαγές (συνθήκες νερού κλπ) και ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ πολύ οξυγονωμένο νερό για να είναι καλά. Αντλία (αντλίες) αέρα χρειάζεται επίσης οπωσδήποτε για να κρατάει τα επίπεδα της συγκεντρώσεως του οξυγόνου αρκετά υψηλά (στο ενυδρείο μου είχα μία πολύ «δυνατή» αντλία αέρα, αλλά μετά λύπης μου πολύ θορυβώδη). … Οι μερικές αλλαγές νερού μπορούν να φτάσουν και το 25%, κάθε δεύτερη ημέρα, όλου του όγκου του νερού του ενυδρείου. … Δεν είναι και τόσο εύκολο αυτό, πιστέψτε με!

Αναπαραγωγή: Ξεχάστε τη. Τελεία και παύλα! Εκτός και έχτε τη δυνατότητα να εκτρέψετε την κοίτη του Αμαζονίου μέσα στο σαλόνι σας. Οι Ασιάτες που καλλιεργούν συστηματικά Aros – στη Σιγκαπούρη – βάζουν ένα ζευγάρι (S. formosus) σε μία λίμνη 30 μέτρων μήκους, (το βάθος δεν παίζει σπουδαίο ρόλο, αλλά θα πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του ψαριού) για μήνες έξω στον ανοιχτό αέρα, ώστε να προκαλέσουν το ζευγάρωμα (Μπήκατε στο νόημα;). Όλα τα Aros είναι «πατρικά στοματεκκολαπτόμενα».

Διατροφή: Είναι (επί το πλείστον τα αυστραλιανά είδη) επιθετικά ψάρια και – όλα τους – τρώγοντα θηριωδώς. Στο φυσικό τους περιβάλλον, τρέφονται με άλλα ψάρια, μεγάλα έντομα, βατράχια, σαύρες και μικρά πουλιά (μπορούν να πηδήσουν και ένα μέτρο έξω από το νερό για να συλλάβουν πουλιά!) [Σ.Τ.Μ. αλλά και μικρά δενδρόβια θηλαστικά]. Στο ενυδρείο μπορεί να συνηθίσουν τους (ζωντανούς) γρύλους σαν το «γλυκό» τους (στη Ρώμη ένας ζωντανός γρύλος κοστίζει = με ¼ του δολαρίου των H.Π.Α. [Σ.Τ.Μ. περίπου 0,27€]). Πρέπει να ταίζονται με τεμαχισμένες γαρίδες, καλαμάρια, και/ή με (ζωντανά) χρυσόψαρα, Guppies [Σ.Τ.Μ. Poecilia reticulata], Betta [Σ.Τ.Μ. Betta splendens, B. species] και για τα μεγαλύτερα άτομα ακόμη και με ποντίκια!!! Όταν μεγαλώσουν κανονικά θα αρνούνται την διατροφή με πελλέτες (το δικό μου είχε συνηθίσει …). … Το κόστος διατροφής του είδους είναι αρκετά υψηλό!

Συγκάτοικοι σε ενυδρείο: Είναι επιθετικά και επιδεικνύουν περιοχική συμπεριφορά στα άτομα του ίδιου γένους (με τον ίδιο τρόπο που όποιος διατηρεί κιχλίδες γνωρίζει καλά). Έτσι ή θα πρέπει να διατηρούνται μόνα τους ή σε μία ομάδα έξη έως δέκα (!!!) τουλάχιστον ατόμων. Σας εύχομαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καλή τύχη … Θα καταπιούν οτιδήποτε χωράει στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ στόμα τους, οπότε η εύρεση κατάλληλων συγκατοίκων για το ενυδρείο τους δεν είναι εύκολη υπόθεση: τέλος πάντων όμως, συστήνονται τα μεγάλα γατόψαρα (Προσωπικά δοκίμασα με ΜΕΓΑΛΟΥΣ plecos , μήκους πάνω από τριάντα εκατοστών) και μεταξύ άλλων (καλά μεγαλωμένες!) Κιχλίδες Red parrot και/ή σαλάχια του γλυκού νερού (προσωπικά δεν είχα καμιά εμπειρία ούτε με το ένα ούτε με το άλλο). Αυτοί και άλλοι μπορούν να αποτελέσουν του ιδανικούς συγκατοίκους των Arowanas, αλλά το ρίσκο πάντα είναι δικό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Επισκεπτείτε, μεταξύ άλλων, τη διεύθυνση www.dragonfish.com (όπου ΜΠΟΡΕΙΤΕ, να παραγγείλετε, όπως έκανα εγώ, το βιβλίο “Arowana world” (Ο κόσμος της Arowana, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα), που είναι διανθισμένο με πολλή πληροφορία, φωτογραφίες κλπ. Τελικά, συν τοις άλλοις, και εγώ θα σας κρατώ ενήμερους για την πορεία του “Junior” με καινούργια άρθρα στο μέλλον!!!!

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.