HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Μεγάλοι Βράχοι

Ένα άρθρο του Frank Panis

Εφ’ όσον κανείς θέλει να μιμηθεί το βραχώδες υδρόβιο περιβάλλον της λίμνης Malawi, χρειάζεται μόνο άμμο και ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ.

Όχι μεσαίου μεγέθους πέτρες, λάβα, πορώδεις πέτρες, σχιστόλιθο ή κοίλους ασβεστόλιθους, αλλά αρκετά βαρείς μεγάλους ΒΡΑΧΟΥΣ. Δεν λέω βέβαια πως τα υπόλοιπα είναι εντελώς ακατάλληλα, αλλά εάν ρίξει κανείς μια ματιά σε υποβρύχιες φωτογραφίες της λίμνης, θα δει μόνο μία ποικιλία από ανοιχτόχρωμους έως σκούρου γκρι – καφέ χρώματος βράχους, οπότε γιατί να χρησιμοποιήσουμε κάτι διαφορετικό; Άλλωστε αυτοί οι βράχοι, ούτως ή άλλως θα γεμίσουν με βλάστηση αλγών, κάτι που σίγουρα είναι πολύ λιγότερο ενοχλητικό από αδιάφορες ή λευκόχρωμες πέτρες μέσα στο ενυδρείο (έχω ακούσει πως κάποιοι βγάζουν τις πέτρες από τα ενυδρεία τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να τις καθαρίσουν …). Οι κιχλίδες επίσης θα νοιώσουν άνετα σε αυτό το περιβάλλον και οι φόρμες από σχηματισμούς βράχων θα γίνουν το κεντρικό σημείο που θα αποσπά την προσοχή στο ενυδρείο, που σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να είναι και πάρα πολύ φωτεινό και έντονο. Ακόμη να έχετε στο μυαλό σας, πως όλες σχεδόν οι κιχλίδες της λίμνης Malawi χρειάζονται κρυψώνες για να νοιώθουν άνετα. Τα Fossorochromis rostratus μου, τυπικά αμμοδίαιτα ψάρια (είδη που ζουν σε αμμώδη περιβάλλοντα), είναι τα πρώτα που εξαφανίζονται τρέχοντας από οποιαδήποτε απειλή νοιώσουν στις σπηλιές.

Στο προηγούμενο άρθρο που παρουσιάζεται στο MCH μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το θέμα. Εγώ θέλω ειδικότερα να αναφερθώ στις εμπειρίες μου που αφορούν στο πώς χειρίζομαι και πως σωρώνω τις πραγματικά ογκώδεις πέτρες.

Και εδώ θα κάνω και μία προειδοποίηση! Προσέξτε τη μέση σας, καθώς διαβάζετε το άρθρο!

 

Βραχώδες υποβρύχιο περιβάλλον στον όρμο Nkhata της λίμνης Malawi. Η φωτογραφία που παρουσιάζεται εδώ, είναι μία γενναιόδωρη προσφορά του Walter Deproost ο οποίος τυγχάνει πρόεδρος του Belgian Cichlid Association – A.B.C.V.

 

Βραχώδες υποβρύχιο τοπίο μέσα στο ενυδρείο μου όγκου 3.000 λίτρων.

Προμηθεύτηκα τις πέτρες μου από έναν κτηματία της περιοχής που μένω, ο οποίος τις αγοράζει με τη σειρά του από ένα λατομείο και τις πουλά για διακόσμηση λιμνών κήπου. Επίσης τις χρησιμοποιούμε σε κάθε επίδειξη του A.B.V.C. Στην τελευταία επίδειξη μάλιστα μεταφέρθηκαν από τις αποθήκες μας, στην αίθουσα επίδειξης περίπου 15 τόνοι.

Μόνο ένα είναι το μειονέκτημά τους … είναι υπερβολικά βαρείς! Εγώ χρειάστηκα περίπου 500 κιλά τέτοιων βράχων ώστε το υποβρύχιο μικροπεριβάλλον του 3.000 λίτρων όγκου ενυδρείου μου να δείχνει ικανοποιητικό! Μετά από μία αρχική οπτική επιλογή, η οποία δεν σε εξασφαλίζει πάντα, αφού οι πέτρες δείχνουν αλλιώς κάτω από το νερό, αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν στο σπίτι μου με ένα μικρό ρυμουλκούμενο όχημα. Εκεί πλύθηκαν διεξοδικά με τη βοήθεια πιεστικού και μετά από αυτό μπορούσα να αρχίσω να τις σωρώνω.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά κατασκευών που θα βοηθήσουν στην τρισδιάστατη διακόσμηση. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι οι παραλληλεπίπεδοι πέτρινοι σωλήνες κατασκευής καπνοδόχων και ειδικά κοίλα τούβλα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σπηλαίων. Αυτά, εξ’ άλλου, θα σας βοηθήσουν να σιγουρέψετε την όλη κατασκευή σας, ώστε να μην φοβάστε ότι θα έχετε καταρρεύσεις όταν οι κιχλίδες σας αρχίζουν το σκάψιμο. Αρχίζουμε βέβαια πάντα από τις μεγαλύτερες πέτρες, που τις τοποθετούμε απ’ ευθείας στο βυθό, χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε κομμάτια φελιζόλ για να τις εναποθέσουμε, ώστε να μην σπάσουμε το γυαλί του πάτου και συνεχίζουμε τοποθετώντας τις μικρότερες μπροστά τους. Επίσης οι κορυφές των τεχνητών σπηλαίων που θα κατασκευάσουμε (εάν το ύψος του ενυδρείου μας είναι βολικό) μπορούν να καλυφθούν σωρώνοντας πέτρες επάνω τους. Έτσι δημιουργούνται οι εντυπωσιακοί ύφαλοι.

Η εναλλακτική των φύλλων φελιζόλ είναι τα τεθλασμένα, χοντρά «γορδόνια» σιλικόνης, επάνω στο γυαλί του πάτου. Αφού στεγνώσουν, θα εμποδίζουν τις πέτρες που θα τοποθετήσετε επάνω τους να γλιστρούν. Είναι και λιγότερο εμφανή από το φελιζόλ, ειδικά όταν το ένστικτο εκσκαφής ξυπνήσει στις κιχλίδες … Το μειονέκτημά τους σε σχέση με το φελιζόλ, είναι πως δεν μπορούν να αφαιρεθούν, ή εάν αφαιρεθούν αφήνουν ίχνη επάνω στο γυαλί.

 
 

Η τοποθέτηση ενός τέτοιου κατακόκκινου κοίλου τούβλου μέσα στο ενυδρείο θα παρουσιάζει πολύ άσχημο οπτικό αποτέλεσμα. Εάν όμως χρησιμοποιήσετε ένα σκουρόχρωμο κομμάτι πολυουρεθάνης, κολλημένο σαν φόντο, πίσω από το τούβλο, αυτό αυτομάτως θα εξαφανιστεί από τη θέα πίσω από τις πέτρες! Ακόμη εάν κρατήσετε την «πλάτη» του ενυδρείου κάπως σκοτεινότερη, μαζεύοντας όλες τις λάμπες στην μπροστινή πλευρά, αυτά τα υλικά δεν θα τραβάνε καθόλου την προσοχή.

 

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μετακινείτε τις πέτρες μέσα και έξω από ενυδρείο σας, είναι η χρήση κομματιών κοντραπλακέ θαλάσσης επάνω στις γωνίες του ενυδρείου. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα προλάβετε φθορές στις ακμές των τζαμιών και οι βράχοι μπορούν να χειριστούν χωρίς την βοήθεια άλλων ανθρώπων. Αυτό βέβαια είναι εφικτό μόνο με τερατωδών διαστάσεων ενυδρεία, που κάποιος μπορεί να σταθεί όρθιος μέσα …

 
 

Φύλλα φελιζόλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατέψουν το τζάμι του πάτου από τις πέτρες. Φελιζόλ 2 ή 3 εκατοστομέτρων πάχους είναι κατάλληλο.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.