HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας – Τίτλοι Προτεινόμενοι για Θαλασσινά Ενυδρεία I

1. H.DEBELIUS & H.A.BAENSCH  "MARINE ATLAS" Θαλασσινός Άτλαντας του εκδοτικού οίκου MERGUS, που εκδόθηκε το 1997, χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) σελίδων Ένας αξιοπρόσεκτος τόμος, που ξεκινάει με αναφορές για το πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει επιτυχώς υγιή θαλασσινά είδη. Αν και κάποια από τα θέματα του βιβλίου είναι ελαφρώς ξεπερασμένα χρονικά, η πληροφορία που εμπεριέχεται είναι σωστή και επιτρέπει στον εκάστοτε αναγνώστη να αρχίσει την θαλασσινή του «περιπέτεια» αναλόγως σωστά. Έπειτα υπάρχει ένας κυρίως Άτλας που περιέχει κάμποσα από τα θαλασσινά είδη (πχ «βαλλιστές» και «λιονταρόψαρα» - δύο πολύ κοινά είδη από αυτά τα ψάρια στο hobby δεν περιλαμβάνονται). Και ενώ το διάβασα πολύ προσεκτικά δεν γίνεται καμιά αναφορά στον δεύτερο τόμο του «Θαλασσινού Άτλαντα». Μετά μάλιστα από έρευνα σε πολλά on line βιβλιοπωλεία δεν μπόρεσα να βρω καμιά ανάλογη αναφορά. Οι φωτο και οι πληροφορίες των θαλάσσιων ειδών που περιέχονται σ’ αυτόν τον θαλασσινό Άτλαντα είναι – φυσικά – ανώτερης ποιότητας. Αυτό άλλωστε εγγυώνται οι δύο έμπειροι συγγραφείς, αλλά παρ’ όλα αυτά κανείς ξαφνιάζεται από την ποιότητα του φωτογραφικού υλικού αυτού του τόμου. Τελικά πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο αναφοράς και αναγνώρισης και κάνει καλή παρέα στους τρεις (3) τόμους του Άτλαντα του γλυκού νερού. Εάν δεν μπορέσετε να βρείτε τον δεύτερο τόμο, καλύτερα να ψάξετε για έναν άλλο Άτλαντα, αφού ένας «μισός Άτλας» είναι περιορισμένης χρήσης.

2. M.A.MOE Jr. "THE MARINE AQUARIUM HANDBOOK - BEGINNER TO BREEDER" των εκδόσεων GREEN TURTLE, εκδόθηκε το 1992 και έχει τριακόσιες είκοσι (320) σελίδες. Είναι ένα κλασσικό πλέον βιβλίο. Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε σοβαρού χομπίστα που διατηρεί θαλασσινά είδη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «ανανεωμένη» έκδοση της παλαιότερης κλασσικής, αλλά η πληροφορία παραμένει πρώτης ποιότητας, ακριβέστατη και ελεγμένη από τον συγγραφέα. Μην ψάξετε για εντυπωσιακές φωτο σ’ αυτό το βιβλίο, δεν υπάρχουν πολλές. Αυτές που θα βρείτε έχουν χρησιμοποιηθεί για να υπογραμμίσουν κάποια σημεία ή για να καταδείξουν τις εφαρμογές της πληροφορίας που διατίθεται. Ο πρώτος άνθρωπος που πέτυχε να αναπαράγει «ανεμονόψαρα» (clowns) στην αιχμαλωσία έδωσε τον καλύτερο εαυτό του σε αυτό το βιβλίο. Όλα τα θέματα είναι διεξοδικά καλυμμένα και στα περισσότερα από αυτά η νεότερη πληροφορία έχει ενταχθεί στο παλαιότερο κείμενο, επιτρέποντας έτσι στον αναγνώστη να κάνει συγκρίσεις μεταξύ παρόντος και παρελθόντος (και συνάμα να κατανοήσει τις τρομακτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών). Τα κείμενα είναι εύκολα κατανοητά και δεν απαιτείται ιδιαίτερη ακαδημαϊκή μόρφωση. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από έναν επιστήμονα-χομπίστα για άλλους χομπίστες και σίγουρα εξυπηρετεί το σκοπό του.

3. DR. BURGESS'S "ATLAS OF MARINE AQUARIUM FISHES" των εκδόσεων TFH, 3η Έκδοση, επτακόσιες ογδόντα έξι (786) σελίδες. Packed Είναι γεμάτο με περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες (4.000) φωτο. Αυτός ο τεράστιος τόμος περιλαμβάνει σχεδόν κάθε τροπικό (και όχι μόνο) είδος γνωστών θαλασσινών ψαριών. Οι φωτο είναι – προς έκπληξή μας – καλές και υπάρχουν συνήθως περισσότερες από μία ανά είδος. Η πληροφορία για κάθε είδος είναι μάλλον περιορισμένη (υπό μορφήν συμβόλων) και αφήνει ανεκπλήρωτα πολλά ερωτήματα αλλά (όπως ισχυρίζεται ο συγγραφεύς στην εισαγωγή), ο σκοπός αυτού του Άτλαντα είναι να βοηθήσει τον ακουαρίστα να αναγνωρίσει τα είδη. Ένα καλό εναλλακτικό βιβλίο, πρώτης επιλογής (και συνιστάται ανεπιφύλακτα, εφ’ όσον ο δεύτερος θαλασσινός Άτλας του Baensch δεν βρίσκεται).

4. DISK MILLS "THE INTERPET ENCYCLOPEDIA OF THE MARINE AQUARIUM" του εκδοτικού οίκου Salamander Books Limited. Εφ’ όσον είστε ένας εθισμένος στις αφρικάνικες κιχλίδες χομπίστας, αυτόματα αυτό σημαίνει πως η βιβλιοθήκη σας είναι φορτωμένη με βιβλία για αφρικάνικες κιχλίδες. Επίσης σημαίνει ότι σας αρέσουν τα πολύχρωμα ψάρια. Ε λοιπόν αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε ακουαρίστα με τα ίδια γούστα Είναι γεμάτο φωτο με καλή ποιότητα χρώματος και λεπτομέρειες ψαριών διαθέσιμων στο hobby διατήρησης τροπικών καλλωπιστικών θαλασσινών ψαριών. Κάποιες φορές που το ξεφυλλίζω, σκέφτομαι πως ίσως πρέπει να προσπαθήσω κι εγώ σε αυτόν τον τομέα. Κάθε πληροφορία είναι καλά τοποθετημένη και όλα τα θέματα είναι καλυμμένα (από θέματα συμπεριφοράς, έως τη διατροφή και τον όγκο των συστημάτων). Πολλή, χρήσιμη και λεπτομερής πληροφόρηση σχετικά με το επιτυχημένο «στήσιμο» ενός θαλασσινού συστήματος – ακόμη και ενός μη τροπικού ενυδρείου.

5. RUDIE H. KUITER "GUIDE TO SEA FISHES OF AUSTRALIA" των εκδόσεων NEW HOLLAND. Ένας οδηγός μικρού σχήματος με μεγάλο περιεχόμενο. Πάνω από εννιακόσια πενήντα (950) είδη με τετράχρωμες φωτο, χάρτες των περιοχών διαβίωσής τους και με τη βασική πληροφορία σχετικά με τις συνήθειές τους, περιγράφονται εδώ μέσα. Όπως προείπα είμαι λάτρης των κιχλίδων Malawi και όχι των θαλασσινών ειδών. Παρ’ όλα ταύτα όμως, έχω ξοδέψει αρκετές ώρες απολαμβάνοντας αυτό το βιβλίο.

6. JOHN H. TOLLOCK "YOUR FIRST MARINE AQUARIUM" των εκδόσεων BARRON'S. Άλλος ένας οδηγός μικρού μεγέθους και ένα από τα λίγα εγχειρίδια που αντιπροσωπεύει ακριβώς τον τίτλο του. Περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες για κάθε αρχάριο που θέλει να ξεκινήσει το θαλασσινό του σύστημα, αλλά δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη σχετικά με την επίλυση πιο «προχωρημένων» προβλημάτων, αλλά ο σκοπός αυτού του βιβλίου δεν έχει να κάνει με αυτό. Υπάρχουν επίσης φωτο διαφόρων ειδών και ένας πίνακας συμβατότητας, που είναι και εύχρηστος και πολύ χρήσιμος. Ο συγγραφεύς πιστεύει στην αρχή «μιλάμε απλά» (πράγμα που μου αρέσει) και φαίνεται πως μάλλον θα ακολουθήσω τις βασικές κατευθύνσεις του, όταν θα ξεκινήσω το δικό μου σύστημα.

 7. RON SHIMEK "THE CORAL REEF AQUARIUM" των εκδόσεων HOWELL BOOK HOUSE. Ένα όμορφο βιβλίο που καλύπτει τα βασικά σχετικά με τη δημιουργία και την φροντίδα ενός ενυδρείου-κοραλλιογενούς υφάλου. Φυσικά εάν τέτοιο σύστημα είναι σαφώς δυσκολότερο από ότι ένα θαλασσινό σύστημα ενυδρείου μόνο με ψάρια, πράγμα που σημαίνει πως αυτό το βιβλίο δεν μπορεί να καλύπτει τα πάντα μέσα στο περιθώριο των 125 μόλις σελίδων του. Έχω υπ’ όψιν μου βιβλία με διπλάσιο μέγεθος που ασχολούνται μόνο με μέρη του hobby της διατήρησης υφάλων στην αιχμαλωσία. Παρ’ όλα αυτά όμως, με αυτό θα μάθει κανείς τις βασικές αρχές που οπωσδήποτε πρέπει να γνωρίζει για να μπορέσει να ξεκινήσει το πρώτο του ενυδρείο-ύφαλο, ακολουθώντας τις συμβουλές που καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο. Φυσικά, όσο εμβαθύνει κανείς θα χρειαστεί ένα πιο λεπτομερές βιβλίο, αλλά αυτό το βιβλιαράκι θα σας κρατήσει καλή συντροφιά στα πρώτα βήματά σας. Πολύ καλές φωτο και περιγραφές από κάμποσα ασπόνδυλα ζώα, ψάρια και μακροφύκη.

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.