HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας – Προτεινόμενοι Τίτλοι, σχετικοί με κιχλίδες Malawi  I

Τα περισσότερα βιβλία που ασχολούνται με τις κιχλίδες, συνήθως αφιερώνουν ένα κομμάτι τους στις αφρικάνικες κιχλίδες κι ένα μικρότερο στις κιχλίδες που κατάγονται από τη λίμνη Malawi. Ανάλογα με τον εκάστοτε συγγραφέα, τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία βασίζονται στη μια ή την άλλη πλευρά, οπότε ένα βιβλίο που έχει ως τίτλο τη λέξη «κιχλίδες» δεν σημαίνει πως είναι απαραιτήτως και καλή πηγή πληροφοριών για τις κιχλίδες της λίμνης Malawi. Τα βιβλία που παρατίθενται εδώ εστιάζουν είτε αποκλειστικά στις κιχλίδες της λίμνης Malawi, ή οι σχετικοί με το θέμα τομείς τους παρέχουν επαρκή πληροφόρηση για να ξεκινήσει κανείς. Σ’ αυτόν τον τομέα ανασκόπησης της βιβλιογραφίας έχω συμπεριλάβει και ένα περιοδικό που προσφέρει ενημέρωση για τα ψάρια αυτής της οικογένειας.

1. "AD KONINGS BOOK OF CICHLIDS AND ALL THE OTHER FISHES OF LAKE MALAWI" των εκδόσεων T.F.H. Χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα στοιχεία; Η έκδοση αυτή αποτελεί μία συλλογή φωτογραφικού υλικού με περιεχόμενο σχεδόν κάθε ψάρι που ζει σ’ αυτήν την λίμνη, σε κάθε πιθανή χρωματική μορφή. Ακόμη διαθέτει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον αυτών των ζώων. Η διάφορες χρωματικές μορφές απαντώνται συχνάκις και σε πολλά από τα είδη κιχλίδων της λίμνης Malawi, με αποτέλεσμα ένα βιβλίο σαν και αυτό εδώ είναι απολύτως απαραίτητο, εάν κανείς θέλει να επιβεβαιώσει ότι το ψάρι που απέκτησε είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που πλήρωσε για να αγοράσει. Οι πληροφορίες σχετικά με τους υγροτόπους όλων αυτών των ζώων, βοηθά τον ακουαρίστα να προσθέσει κάμποσα στοιχεία, ώστε να τους παρέχει ένα σύστημα όπου θα διαβιούν ανετότερα και ασφαλέστερα και/ή τον πληροφορούν να διαμορφώσει καλύτερα το διαιτολόγιό τους. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρόκειται για τον άριστο άτλαντα των κιχλίδων της λίμνης Malawi. Κάπως ακριβούτσικο σαν βιβλίο, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν πως περιέχει εκατοντάδες φωτο και μάλιστα όλες τους έγχρωμες.

2. M. E. SWEENEY "MALAWI CICHLIDS: MBUNA" της εκδοτικής T.F.H. Publications. Η συγγραφέας πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα Αρχισυντάκτριας στο περιοδικό Tropical Fish Hobbyist. Ένα βιβλίο με πληθώρα χρήσιμης πληροφορίας περί της διατήρησης των m’buna στην αιχμαλωσία, δοσμένα με εύληπτο τρόπο. Όλα τα θέματα εξετάζονται και βρίσκει κανείς πολλές συμβουλές και υποδείξεις για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει με αυτές τις καλλονές, ώστε να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα χωρίς μπελάδες. Οι φωτο της έκδοσης είναι υψηλότατης ποιότητας.

3. CICHLIDS NEWS – Εκδίδεται από την Aquatic Promotions Inc., τέσσερις φορές ετησίως. Αυτή η «εφημερίδα» είναι ιδανική για όποιον θέλει να πληροφορηθεί για κάθε νέο είδος που εισάγεται στο χώρο του hobby. Ακόμη περιλαμβάνει κάμποσα υπέροχα άρθρα και εξειδικευμένα επιστημονικά (αλλά πολύ καλογραμμένα) νέα που αφορούν στα ζώα αυτής της οικογένειας.

4. D. A. BORUCHOWITZ "MALAWI CICHLIDS - KEEPING AND BREEDING THEM IN CAPTIVITY" εκδόσεων T.F.H. Ο συγγραφεύς είναι (τι σύμπτωση) ο προηγούμενος Αρχισυντάκτης της εφημερίδας του T.F.H. Το βιβλίο καταπιάνεται κυρίως με τα m’buna (αλλά και τα είδη του γένους Aulonocara), αλλά είναι πολύ καλογραμμένο και γεμάτο πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, η γνώμη μου είναι πως εάν κάποιος αρχάριος (με τη διατήρηση αφρικανικών κιχλίδων) μελετήσει ένα από αυτά τα βιβλία, θα πάρει άμεσες απαντήσεις για το ογδόντα τοις εκατό (80%) των αποριών του. Πρόκειται για την εναλλακτική λύση του βιβλίου που εδώ αριθμείται ως #2 (οπότε δεν τίθεται θέμα απόκτησης αμφοτέρων αφού με το ένα κανείς θα κάνει τη δουλειά του).

5. AD KONINGS "ENJOYING CICHLIDS" της CICHLID PRESS. Το φαντάζεστε; Αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με τη διατήρηση αυτών των ειδών, αφού διάβασα αυτό ακριβώς το βιβλίο και ειδικότερα αφού μελέτησα το κεφάλαιο που αναφέρεται στη λίμνη Malawi. Φυσικά το παραπάνω κεφάλαιο έχει συνταχθεί από τον ίδιο τον Ad Konings και αυτό τα εξηγεί όλα. Πολλή πληροφορία για κάθε λάτρη των κιχλίδων, με αποτέλεσμα αυτό το βιβλίο να ενδείκνυται σαφώς για τους εκτροφής κιχλίδων που κατάγονται από τη λίμνη Malawi. Το εισαγωγικό μέρος (που αναφέρεται γενικότερα στα ζώα αυτής της οικογένειας) είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει μέχρι στιγμής και τοποθετεί τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

6. S. MELKE "SUCCESS WITH CICHLIDS FROM LAKES MALAWI AND TANGANYIKA" της T.F.H. Publications. Ένα χρησιμότατο, καλογραμμένο βιβλίο, που περιέχει αρκετές πληροφορίες που απευθύνονται στους σοβαρούς ακουαρίστες (τους χομπίστες δηλαδή) που ασχολούνται με αυτά τα είδη. Μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της απόλυτης πηγής πληροφοριών και οι φωτο του είναι επίσης υπέροχες.

7. W. STAECK & H. LINKE "AFRICAN CICHLIDS II: CICHLIDS FROM EASTERN AFRICA" της TETRA PRESS. Φαίνεται πως οι άνθρωποι της Tetra Press πηγαίνουν τα πράγματα στα άκρα ώστε να είναι βέβαιοι πως τα βιβλία τους θα είναι πολύ επιτυχημένα. Αυτή η έκδοση δεν περιέχει βέβαια κάθε είδος που ζει σ’ αυτήν τη λίμνη, αλλά τα περισσότερα που συναντά κανείς συχνότερα στο hobby. Όμως περιέχει κάθε σχετική πληροφορία που κανείς χρειάζεται για να διατηρήσει τα περιγραφόμενα είδη στην αιχμαλωσία.

8. P. V. LOISELLE "THE CICHLID AQUARIUM" της TETRA PRESS. Ένα κλασσικό κομμάτι! Μαζί με τα βιβλία του Ad Konings, τα βιβλία του P. V. Loiselle, υποθέτω πως πρέπει να αποτελούν τα βασικά σημεία αναφοράς για όλη τη σχετική με τις κιχλίδες της λίμνης Malawi βιβλιογραφία. Ένα βιβλίο πραγματικά άψογο για να ξεκινήσει κανείς. Αφού κανείς το μελετήσει προσεκτικά, είμαι σίγουρος, πως θα χρειάζονται μόνο κάνα δυο βιβλία ακόμη για να διαθέτει μία πλήρη βιβλιοθήκη.

9. D. SANDS "TETRA'S POPULAR GUIDE TO TROPICAL CICHLIDS" της TETRA PRESS. Πολλές φωτο κιχλίδων, όπου μεταξύ τους και φωτο με τα είδη από τη λίμνη Malawi,συνοδευόμενες με ακριβείς πληροφορίες για τα περισσότερα από αυτά τα είδη. Οι φωτο είναι άψογες και είτε το πιστεύετε ή όχι, σ’ αυτό ακριβώς το βιβλίο ανακάλυψα πράγματα που δεν είχα δει πουθενά αλλού. Για παράδειγμα, γνωρίζατε πως το αρσενικό Sciaenochromis fryeri (Electric blue hap), χρειάζεται σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο για να εξελιχθεί στο γνωστό μας μπλε ψάρι; Εγώ πάντως δεν το γνώριζα, μέχρι που διάβασα αυτό το βιβλίο (αφού όμως ήδη έχω μελετήσει πολλά άλλα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καταχωρούνται σ’ αυτόν τον κατάλογο ανασκόπησης).

Στην επόμενη σελίδα ακολουθούν περισσότεροι τίτλοι σχετικοί με της κιχλίδες της Malawi.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.