HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας – Προτεινόμενοι Τίτλοι, σχετικοί με κιχλίδες Malawi  ΙI

Εδώ παραθέτω έναν κατάλογο βιβλίων (και όχι μόνο) που προσφάτως απέκτησα.


10. AD KONINGS "BACK TO NATURE MALAWI CICHLIDS" των εκδόσεων CICHLID PRESS. Ένα σχετικά μικρό βιβλίο που καλύπτει τα βασικά θέματα σχετικά με τις κιχλίδες της λίμνης Malawi. Οι φωτο είναι καλές αλλά η πληροφορία που περιέχεται εδώ είναι ανακριβής ακόμη και για τον πλέον αρχάριο ακουαρίστα. Δεν μπορεί βέβαια να αποτελέσει βιβλίο αναφοράς. Πρόκειται για συρραφή (δυστυχώς περιληπτική) κάποιων κομματιών άλλων βιβλίων του Konings (που ήδη συγκαταλέγονται σ’ αυτόν τομέα), αλλά εγώ θα προτιμούσα να αγοράσω μάλλον τους άλλους τίτλους (να αναφέρω τα βιβλία που αριθμούνται εδώ ως #1, #5 και #11). Αφού είχα πλέον μελετήσει τα βιβλία που αριθμούνται εδώ ως #10 και #11, μου έμεινε η εντύπωση πως αυτό εδώ το βιβλίο είναι μία ακριβή έκδοση του ακριβώς επομένου, αλλά χαμηλότερου επιπέδου. Απλά αναφέρει πολύ περισσότερα πράγματα στο ίδιο πεδίο. Στην πραγματικότητα δεν συνιστάται, εκτός κι αν κανείς ψάχνει για έναν γενικό οδηγό Malawi.

11. AD KONINGS "MALAWI CICHLIDS IN THEIR NATURAL HABITAT" της CICHLID PRESS. Πρόκειται για την ολοκληρωμένη έκδοση του βιβλίου που εδώ αριθμείται ως #10. Πολλές φωτο και πλούσια πληροφορία. Πρόκειται ακόμη για υποβαθμισμένη έκδοση του βιβλίου που αριθμείται εδώ ως #1. Είναι σαφώς πολύ φθηνότερο από τον Άτλαντα και περιέχει μπόλικο φωτογραφικό υλικό. Η πρότασή μου είναι (αναφορικά με τα βιβλία του Ad Konings) να αγοράσει κανείς αυτό εδώ το βιβλίο μαζί με το βιβλίο που αριθμείται εδώ ως #5 και εν συνεχεία, εφ’ όσον κανείς μπει στο κλίμα των κιχλίδων της λίμνης Malawi, καλό θα ήταν να έκανε – ως Χριστουγεννιάτικο δώρο – στον εαυτό του το βιβλίο που εδώ αριθμείται ως #1. Αυτό εδώ πάντως θα πει σε κανέναν αρκετά πράγματα για το φυσικό περιβάλλον αυτών των ζώων, πράγμα που θα βοηθήσει να κατανοήσει τι θα πρέπει να είναι αναμενόμενο σε ένα σύστημα διατήρησης αυτών των ειδών, πως θα πρέπει να «στήνεται» ένα τέτοιο σύστημα, πως θα πρέπει να διατρέφονται τα εκάστοτε είδη που κανείς επιθυμεί να διατηρήσει και άλλα πολλά. Δυστυχώς αυτή η έκδοση δεν περιέχει καθόλου πληροφορίες για τη συμπεριφορά αυτών των ψαριών στην αιχμαλωσία, που συνήθως είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Για να δώσω ένα παράδειγμα, όλα τα είδη του γένους Melanochromis (συμπεριλαμβανομένων των «δολοφόνων» M. auratus και M. chipokae), αναφέρονται εδώ ως "occasionally territorial" (= έχοντα περιστασιακά περιοχική συμπεριφορά), πράγμα που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα εφ’ όσον κανείς επιθυμεί να γνωρίζει πώς ζουν αυτά τα ζώα στους φυσικούς υγροτόπους που απαντώνται, αλλά είναι πλημμελές (όπως ανέφερα και παραπάνω) εάν κανείς επιθυμεί να πάρει πληροφόρηση για την επιτυχή διατήρησή τους στην αιχμαλωσία.

12. "CICHLIDAE LIVE" Video-ταινίες #1, #2 και #3 της CICHLID PRESS. Εάν κανείς σκοπεύει να επισκεφθεί τη λίμνη Malawi, δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος να αποκτήσει αυτές τις ταινίες. Παρ’ όλα αυτά κι εφ’ όσον κανείς είναι λάτρης των κιχλίδων αυτής της λίμνης, θα μπορούσε να αποκομίσει αρκετές γνώσεις από αυτές τις ταινίες. Ο Ad Konings, όντας έμπειρος δύτης, προσφέρει δια μέσου αυτής της σειράς των videos αυτήν την εμπειρία του, δίνοντας παράλληλα αρκετές πληροφορίες για τους φυσικούς υγροτόπους αυτών των ζώων, τη συμπεριφορά τους στη φύση και τις περιβαλλοντολογικές και διατροφικές τους ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Εάν κανείς σας ενδιαφέρεται να γνωρίζει το γιατί τα ψάρια του, του γένους Aulonocara ή το Cyrtocara moorii του συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, αυτές οι ταινίες θα το αποκαλύψουν. [Σ.τ.Μ. Το μοναδικό, αλλά σημαντικό, κατά την προσωπική μου άποψη, πρόβλημα που αντιμετώπισα βλέποντας και εγώ τις ταινίες αυτές, ήταν η πλήρης αδυναμία να καταλάβω σε ποιο είδος αναφερόταν ο Ad Konings, πριν δω το ζώο στην οθόνη, αφού προφέρει τα επιστημονικά ονόματα των ειδών σαν να διάβαζε λέξεις της αγγλικής γλώσσας (δυστυχώς έτσι έχει επικρατήσει να προφέρονται τα επιστημονικά ονόματα, πράγμα που έχω θίξει και στα άρθρα μου) και μάλιστα με ελαφρώς γερμανική προφορά. Για παράδειγμα δεν μπορούσα με τίποτε να καταλάβω τι σήμαινε η λέξη Ναϊμποκρομάις λαϊβαϊνγκστονάι (ειπωμένη και με γερμανική προφορά), πριν να δω στο monitor ένα άγριο δείγμα Nimbochromis livingstoni όπου, βάσει των όσων γνωρίζω από την αρχαία ελληνική γλώσσα και τη λατινική γραμματική, περίμενα να ακούσω βέβαια τις λέξεις Νιμποχρωμίς λιβινγκστόνι)]

13. ERWIN SCHRAML "AFRICAN CICHLIDS I - MALAWI MBUNA" της AQUALOG. Κυκλοφόρησε στα 1998. Αυτό το εντυπωσιακότατο βιβλίο με τα σκληρά εξώφυλλα περιέχει χίλιες τετρακόσιες (1.400) φωτο κιχλίδων της ομάδας m’buna. Το καλό είναι πως περιέχει φωτο τόσο των αρσενικών, όσο και των θηλυκών ζώων των ειδών που περιγράφονται, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, αφού αυτά τα ζώα επιδεικνύουν χρωματική διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων, που καθιστά τρομακτικά δύσκολη την αναγνώρισή τους. Σχεδόν κάθε γνωστό είδος συμπεριλαμβάνεται. Ακόμη υπάρχει εδώ μέσα πρωτοβάθμια πληροφόρηση για τον ακουαρίστα υπό τη μορφή συμβόλων. Το μέγιστο πλεονέκτημα των εκδόσεων της AquaLog είναι το γεγονός ότι έχουν δυνατότητα τακτικής αναβαθμίσεως-ενημερώσεως με προστιθέμενες σελίδες, οπότε κανείς έχει ένα βιβλίο που δεν πρόκειται πρακτικά να παλιώσει ποτέ. Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι εξ’ ημών και υμών έχουμε βαρεθεί να διαπιστώνουμε συνεχώς πως η πολύτιμη βιβλιογραφία μας γίνεται παρωχημένη συν τω χρόνω, οπότε αυτό είναι μία ευπρόσδεκτη μεταρρύθμιση.

14. HERBERT R. AXELROD & WARREN E. BURGESS "AFRICAN CICHLIDS OF LAKES MALAWI AND TANGANYIKA" των εκδόσεων T.F.H. Ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο, μικρού μεγέθους, που μάλλον είναι ένα από τα παλιότερα βιβλία σχετικό με τις αφρικάνικες κιχλίδες. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1973 (όταν οι αφρικάνικες κιχλίδες ήταν ακόμη άγνωστο πεδίο για τους ακουαρίστες), ενώ συχνά αναβαθμιζόταν, οπότε αυτή η τελευταία του έκδοση – η δέκατη τρίτη (13η) εν έτι 1993 – έχει κάτι για όλους μας. Μπόλικες φωτο, που ικανοποιούν κάθε ενθουσιώδη, με αυτά τα ζώα, ακουαρίστα και επαρκή κείμενα, αν και κάπως ανερμάτιστη. Οπότε εδώ έχουμε πλούτο πληροφοριών περί της αναπαραγωγής αυτών των κιχλίδων, αλλά περιορισμένη αναφορά περί ασθενειών (και ακόμη λιγότερη σχετικά με θεραπευτικές μεθόδους). Συνιστάται μόνον εφ’ όσον κανείς έχει ήδη έναν Άτλαντα για τις αφρικάνικες κιχλίδες και ένα σχετικό βιβλίο με ανάλογη αρθρογραφία. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπογραμμίσω πως ένας τέτοιος Άτλας και ένα βιβλίο θα κοστίσουν πολύ περισσότερα από αυτήν την έκδοση.

15. ANDREAS SPREINAT "LAKE MALAWI CICHLIDS FROM TANZANIA" εκδόσεως των VERDUIJN CICHLIDS. Μία έκδοση που απευθύνεται στους λάτρεις των κιχλίδων της λίμνης Malawi. Περιέχει πολλές φωτο κιχλίδων «τραβηγμένες» στα νερά της λίμνης στην ακτογραμμή της Tanzania. Πολλές χρωματικές μορφές γνωστών ειδών συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες της έκδοσης, συνοδευόμενες από ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά κείμενα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα στοιχεία περί των φυσικών βιοτόπων αυτών των ειδών είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

16. CICHLIDAE Αυτό είναι ένα περιοδικό που εκδίδεται από τον Associazione Italiana Cichlidofili (AIC = Σύνδεσμος Ιταλών Κιχλιδοφίλων). Αν και αυτό το έντυπο συνήθως τυπώνεται στην ιταλική γλώσσα, μερικά τεύχη του ειδικά, τυπώνονται και στην αγγλική. Ήμουν τυχερός που έλαβα το τεύχος του Δεκεμβρίου του 1999, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ενθουσιώδη κιχλιδόφιλο Jean Claude Nourissat. Αυτό το περιοδικό είναι μία αποκάλυψη. Υπέροχα κείμενα, που καλύπτουν απόλυτα τα εξεταζόμενα θέματα, συνοδευόμενα από φωτο υψηλής ποιότητας. Εύχομαι αυτό το περιοδικό να εκδιδόταν στην αγγλική γλώσσα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, πράγμα που, εξ’ όσων γνωρίζω, οι άνθρωποι του AIC έχουν στα μελλοντικά τους σχέδια.

17.GEORGE F. TURNER "OFFSHORE CICHLIDS OF LAKE MALAWI" των εκδόσεων CICHLID PRESS. Η έκδοση αυτή αντιπροσωπεύει την προσπάθεια να ταξινομηθούν και να περιγραφούν οι πελαγικές κιχλίδες της λίμνης Malawi. Ο συγγραφέας πέρασε τρία (3) χρόνια στη λίμνη και γύρισε πίσω με πολλά χρήσιμα στοιχεία επ’ αυτής. Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται στον μέσο εκτροφέα, μιας και λίγα πράγματα υπάρχουν εκεί μέσα γι’ αυτού του τύπου τους ακουαρίστες. Πιστεύω πως η έκδοση αυτή απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου και τους προχωρημένους χομπίστες που επιθυμούν να γνωρίζουν περισσότερα για τα είδη που διατηρούν και αναπαράγουν. Υπάρχουν κάποιες φωτο ειδών, αλλά σε αυτό το επίπεδο θα αφήσει τον εκάστοτε αναγνώστη ανικανοποίητο. Η πλειοψηφία του οπτικού υλικού είναι ασπρόμαυρες φωτο, αλλά ακόμη κι έγχρωμες δεν δίνουν και πολλή πληροφόρηση στον αναγνώστη. Η έκδοση δεν θέτει τον ισχυρισμό πως πρόκειται για έναν ακόμη Άτλαντα ή ένα βιβλίο για αρχαρίους και πράγματι δεν είναι τέτοιο. Ένα από τα μεγαλύτερά του πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι δίνει στον αναγνώστη έναν κατάλογο χαρακτηριστικών που οι συστηματικοί βιολόγοι λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, όταν έρχονται σε επαφή με κάποιο καινούργιο είδος ζώου. Μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια όταν κανείς προσπαθεί να αναγνωρίσει τις κιχλίδες που έχει.

18.OLE SEEHAUSEN "LAKE VICTORIA ROCK CICHLIDS" των εκδόσεων VERDUIJN CICHLIDS. Αυτό είναι ένα από τα σπάνια βιβλία που ασχολούνται με τις κιχλίδες της λίμνης Victoria. Αν και περιέχει αρκετά στοιχεία ταξινόμησης για να μπορέσει κανείς να μετεξελιχθεί σε επαγγελματία συστηματικό βιολόγο, είναι ακόμη ένα απαραίτητο βιβλίο για τον καθένα που διατηρεί (ή σκοπεύει να διατηρήσει) είδη κιχλίδων από αυτήν τη λίμνη. Υπάρχει στις σελίδες του αρκετή πληροφορία, ακόμη και για το «στήσιμο» ενυδρείων, καθώς ακόμη σημειώσεις και πολύ καλής ποιότητας φωτο. Τα είδη τυγχάνουν πολύ καλών περιγραφών, πράγμα που διευκολύνει τόσο τον ακουαρίστα όσο και τον επαγγελματία να τα αναγνωρίζουν εξ’ ίσου, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, αφού αυτά τα ψάρια είναι αρκετά πολύχρωμα, αλλά μοιάζουν σχεδόν «πανομοιότυπα» μεταξύ τους. Πρόκειται πράγματι για εντυπωσιακή εκδοτική δουλειά. Στην πραγματικότητα μάλιστα θεωρώ πως είναι το μοναδικό βιβλίο που εξετάζει τις κιχλίδες της Victoria που θα χρειαστεί κανείς.

19. M. P. SMITH "LAKE MALAWI CICHLIDS - A COMPLETE PET OWNER'S MANUAL" των εκδόσεων BARRON, με ενενήντα επτά (97) σελίδες, που εξεδόθη το 2000. Είναι ένα μικρό πραγματικά βιβλιαράκι με την απαραίτητη πληροφορία για τη διατήρηση αφρικάνικων κιχλίδων της λίμνης Malawi στην αιχμαλωσία. Περιέχει καλές φωτο κάποιων ειδών (αυτών που συνηθέστερα διατηρούνται σε ενυδρεία) και τα βασικά στοιχεία για την επιτυχή τους διατήρηση. Όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι πρακτικά αδύνατο να δοθούν όλες οι πληροφορίες μέσα σε μόλις ενενήντα επτά (97) σελίδες, παρ’ όλα αυτά αποτελεί καλό εναρκτήριο σημείο, που θα πρέπει όμως και να χρησιμοποιηθεί σαν τέτοιο. Αυτό σημαίνει πως αφού κάποιος ξεκινήσει, σαφώς θα χρειαστεί πιο εξειδικευμένη βιβλιογραφία για θέματα που άπτονται των παραμέτρων του νερού, ιχθυοπαθολογίας, αναπαραγωγής κλπ.

20. ERWIN SCHRAML "AQUALOG SPECIAL - FRESHWATER CORAL FISH - Malawi" της Verlag A.C.S. GmbH, εξεδόθη το 1998, με πενήντα δύο (52) σελίδες και σκληρό εξώφυλλο. Αυτό το βιβλίο της AquaLog προσφέρει μαζί με τον κεντρικό πυρήνα της έκδοσης και μία αφίσα με τα γνωστότερα είδη κιχλίδων της λίμνης Malawi. Η πληροφορία που διατίθεται εδώ είναι ακριβής, αλλά δεν θα ικανοποιήσει απόλυτα τον έμπειρο εκτροφέα, ενώ οι (καλής ποιότητας) φωτο δεν είναι τόσες ώστε να προσδώσουν στην έκδοση ρόλο «αναγνώρισης ψαριών». Ακόμη να προσθέσω πως το βρήκα μάλλον ακριβό, συγκρίνοντας την τιμή του με τις πολύ λίγες (μεγάλου μεγέθους) σελίδες του. Για ποιόν είναι αυτό το βιβλίο; Δεν μπορώ πραγματικά να απαντήσω. Εάν υποθέσει κανείς πως είναι το μόνο βιβλίο που κανείς θα αποκτούσε ποτέ, τότε θεωρώ πως δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν πολύ καλύτερα βιβλία (συγκαταλέγονται σ’ αυτόν τον τομέα άλλωστε). Εάν παρ’ όλα αυτά κανείς σκοπεύει να το αποκτήσει σαν δευτερεύουσα ή και σαν τρίτη εναλλακτική, ή ακόμη σαν βιβλίο για «αναγνώριση ειδών» κιχλίδων της λίμνης Malawi, καλό είναι να βρει κάποιο ακόμη από αυτά που εδώ εξετάζονται, ως μακράν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί το αγόρασα εγώ. Ο λόγος είναι πως ήταν το μοναδικό βιβλίο για κιχλίδες που δεν είχα. Ίσως μάλιστα αυτή η έκδοση να απευθύνεται σε ανθρώπους σαν εμένα! Σαφώς και δεν το προτείνω, εκτός κι αν κάποιος ήδη διαθέτει όλη την άλλη βιβλιογραφία!!

21. AD KONINGS (Συντάκτης) "THE CICHLIDS YEARBOOK - VOLUME 5" της Cichlid Press, του έτους 1995, με εκατό (100) σελίδες και σκληρό εξώφυλλο. Ένα πραγματικό διαμάντι, που δεν απευθύνεται στον αρχάριο ακουαρίστα που απογοητευμένος θα διαπιστώσει πως δεν περιέχει καθόλου πληροφορίες για τα είδη που του αρέσουν. Είναι ότι ακριβώς δηλώνει ο τίτλος του. Μία άψογη πηγή συμπληρωματικών πληροφοριών για κάθε ενθουσιώδη με τις κιχλίδες. Καλύπτει μεγάλο μέρος ειδών (και γενών) διεξοδικά σε κάθε τεύχος του, με πληροφορίες που δύσκολα κανείς βρίσκει στη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Περιέχει ακόμη πρώτης τάξεως αρθρογραφία από πασίγνωστους συγγραφείς. Σ’ αυτό το τεύχος το άρθρο του Martin Geerts "Malawi Cichlids : A different perspective" (= «Κιχλίδες Malawi: Μία διαφορετική Προσέγγιση»), ρίχνει φως στην ταξινόμηση αυτών των ζώων. Ειδική μνεία θα κάνω στην ταξινόμηση των ψαριών του γένους Aulonocara, με μία απορία εάν ανήκουν στα m’buna ή όχι.

22. AD KONINGS (Συντάκτης) "THE CICHLIDS YEARBOOK - VOLUME 6" της Cichlid Press, του έτους 1996, με εκατό (100) σελίδες και σκληρό εξώφυλλο. Και αυτό το τεύχος διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς αυτής (δείτε ανωτέρω). Περιέχει ακόμη δύο (2) άρθρα: ένα του Stuart Grant – "A review of the current exporting operations from the African Rift Lakes"  (= «Μία αναφορά στις σημερινές επιχειρήσεις εξαγωγής από της λίμνες του Μεγάλου Ρήγματος της Αφρικής») –  με φωτο και κείμενο αυτών των δραστηριοτήτων επί τόπου και άλλο ένα του Martin Geerts – "The age of cichlid fishes" - would a Pterosaurus eat a cichlid? («Η ηλικία των ψαριών που ανήκουν στην οικογένεια των κιχλίδων», θα κατανάλωναν ως τροφή κιχλίδες οι Πτερόσαυροι; – πολύ ενδιαφέροντα.

23. AD KONINGS "MALAWI CICHLIDS IN THEIR NATURAL HABITAT" των εκδόσεων CICHLID PRESS. Η 3η έκδοση από τον Ad Konings, του Malawi cichlids in their natural habitat (= Οι κιχλίδες της λίμνης Malawi στο φυσικό τους περιβάλλον), είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο που μαθαίνει κάποιον περισσότερα πράγματα για τις αγαπημένες του κιχλίδες της λίμνης Malawi. Απευθύνεται τόσο στους αρχάριους, όσο και στους πιο προχωρημένους ακουαρίστες που ασχολούνται ενθουσιωδώς με τις κιχλίδες. Η τελευταία έκδοσή του είναι εκτενέστερη, και καλύτερα αρχειοθετημένη από τις προηγούμενες – με χίλιες τετρακόσιες (1.400) φωτο, επί το πλείστον «τραβηγμένες» στο πεδίο – με σύγχρονη ονοματολογία (τουλάχιστον για λίγα ακόμη χρόνια). Οι ιδιοκτήτες της πρώτης έκδοσης του 1990, καλό θα ήταν να αποκτήσουν αυτήν την τελευταία, αλλά αυτοί που ήδη έχουν την δεύτερη, του 1995, (δείτε το βιβλίο που εξετάστηκε αριθμημένο ως #11, στην κορυφή αυτής της σελίδας) δεν χρειάζεται να τρέξουν να αποκτήσουν αυτήν την έκδοση. Περιγράφονται όλοι οι βιότοποι με τα είδη που διαβιούν στον κάθε ένα, με άψογες περιγραφές, με αποτέλεσμα κάθε ακουαρίστας να μπορεί να συμπεράνει σωστά πως θα πρέπει να διατηρούνται επιτυχώς αυτά τα ζώα σε σωστά «διακοσμημένο» σύστημα-ενυδρείο. Για παράδειγμα, εδώ ανακαλύπτει κανείς τους λόγους για την πασίγνωστη επιθετικότητα που επιδεικνύουν τα ψάρια του είδους Protomelas taeniolatus “Namalenje Island”, γνωστά και ως “Red Empress”. Στη λίμνη έχουν περιοχές πρόσληψης τροφής (πεδία αλγών) που προστατεύουν με μανία έναντι άλλων ειδών κιχλίδων. Κάποιες φωτο, μάλιστα θα κάνουν κάποιον να συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλο ενυδρείο που να κάνει αυτά τα υπέροχα ζώα να νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Η εντυπωσιακού μεγέθους φωλιές που κατασκευάζουν αυτά τα ψάρια στον αμμώδη βυθό δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν ποτέ σε ένα κανονικό ενυδρείο. Ακόμη και σε πέντε χιλιάδες (5.000) λίτρα ένα δείγμα του είδους Fossorochromis rostratus, δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει τη φωλιά διαμέτρου δυόμισι μέτρων (2,5 m) όπως κάνει στη λίμνη. Εν τέλει πρόκειται για ένα απολύτως ολοκληρωμένο βιβλίο αναφοράς, για να αποκτήσει κανείς τις πραγματικές γνώσεις για τις κιχλίδες που διατηρεί, ενώ συγχρόνως είναι κάπως απογοητευτικό, λόγω ελλείψεως απλής και βασικής πληροφόρησης για το πώς πρέπει να διατηρούνται αυτά τα ζώα στην αιχμαλωσία, ώστε να μειώνονται τα ενδεχόμενα επιθετικότητας μεταξύ αυτών των όμορφων πλασμάτων, ώστε να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν σε περιβάλλον αιχμαλωσίας.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.