HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας – Προτεινόμενοι Τίτλοι Γενικού Ενδιαφέροντος


Έχω μελετήσει κάμποσα βιβλία που αναφέρονται στη διατήρηση υδρόβιων οργανισμών στην αιχμαλωσία και μερικά από αυτά μου προσέφεραν αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για το ένα ή το άλλο θέμα. Ο κατάλογος που ακολουθεί βασίζεται στην εντύπωση που εγώ έχω αποκομίσει και αναγκαστικά καθίσταται υποκειμενικός. Παρ’ όλα αυτά όμως, μπορεί να αποτελέσει σημείο αφετηρίας για την διαμόρφωση της βιβλιοθήκης σας. Εφ’ όσον είχα να κάνω με αρκετά διαφορετικά είδη, θα χωρίσω σε τρεις ευρύτερες κατηγορίες αυτόν τον τομέα: 1. Βιβλιογραφία γενικού ενδιαφέροντος 2. Βιβλιογραφία που Αφορά στις κιχλίδες της λίμνης Malawi (πείτε το εάν επιθυμείτε και εθισμό) και 3. Βιβλιογραφία σχετική με τους Θαλασσινούς οργανισμούς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – μέρος I

   

1. R. RIEHL & H. A. BAENSCH "AQUARIUM ATLAS" των εκδόσεων TETRA PRESS. Ένας πραγματικά αξιοσημείωτος πλούτος πληροφοριών. Αυτοί οι τόμοι – τρεις (3) στο σύνολό τους – είναι πραγματικοί «μπαλαντέρ». Εάν κανείς έχει αποφασίσει να αγοράσει μόνο ένα βιβλίο, συστήνω αυτό ανεπιφύλακτα. Κάθε γνωστό είδος ψαριού των γλυκών νερών περιγράφεται, συνοδευόμενο από τις βασικές πληροφορίες για τη διατήρησή του στην αιχμαλωσία και φυσικά φωτο του εκάστοτε είδους, άλλωστε περιγράφονται πάνω από τρεις χιλιάδες είδη συνολικά σ’ αυτούς τους τόμους. Ακόμη θα βρει κανείς πληροφορίες για τη διατήρηση υδρόβιων φυτών (επίσης συνοδευόμενες φωτο), καθώς και εκτενή αναφορά στα υδρόβια φυτά στην εισαγωγή του πρώτου τόμου (Volume Ι). Το μοναδικό μειονέκτημα της έκδοσης αυτής είναι το ότι δημιουργήθηκε ακολουθώντας την ανάπτυξη του hobby χρονολογικά, με αποτέλεσμα να προστίθενται με τον καιρό περισσότερα είδη, άρα κανείς μπορεί να χρειαστεί να ψάξει και στους τρεις τόμους για να βρει το είδος που τον ενδιαφέρει. Για παράδειγμα ενώ κάποια είδη αφρικάνικων κιχλίδων βρίσκονται στον πρώτο τόμο (Volume I), θα πρέπει κανείς να παραπεμφθεί στον τρίτο ((Volume IΙΙ) για να βρει το γένος Protomelas. Το πλεονέκτημα είναι πως θα βρει σ’ αυτούς τους τόμους κανείς σχεδόν τα πάντα.

2. C. ANDREWS, A. EXELL & N. CARRINGTON "THE INTERPET MANUAL OF FISH HEALTH" του εκδοτικού οίκου Salamander Books Ltd. Ένας εκτενούς πληροφορίας πρακτικός οδηγός που θα σας εξυπηρετήσει πολύ σε σχέση με το ενενήντα εννέα τοις εκατό (99%) των περιπτώσεων που άπτονται της ιχθυοπαθολογίας. Περιέχει φωτο, περιγραφές συμπτωμάτων των ασθενειών, προτεινόμενες θεραπευτικέ αγωγές και χρησιμότατους καταλόγους, δομημένα όλα με πολύ εξυπηρετικό τρόπο. Ενώ διαθέτω κι άλλα βιβλία επί του αυτού πεδίου, θεωρώ πως το συγκεκριμένο απαιτεί σαφώς (ή επιβάλει) να έχει κανείς γνώσεις της επιστήμης της ιχθυοπαθολογίας, ούτως ώστε καθίσταται, κάποιες φορές, αδύνατο να «διαβαστεί», με τον ίδιο τρόπο που διαβάζονται ανάλογα βιβλία που είναι φτιαγμένα σαν βιβλιογραφία που δίνει «άμεσες λύσεις».

3. K. ATAJ & T. J. HOREMAN "AQUARIUM PLANTS" της T.F.H. Publications. Περιέχει περισσότερες πληροφορίες από ότι κανείς πιθανώς να ζητά, μαζί με πληθώρα φωτογραφικού υλικού (δυστυχώς όμως όχι αποδεδειγμένα καλής ποιότητας). Τα κείμενά του όμως είναι υψηλής ποιότητας, συγκρινόμενα με κείμενα άλλων σχετικών βιβλίων που έτυχε να διαβάσω. Πολύ εκτεταμένες περιγραφές ειδών υδρόβιων φυτών, πληροφορίες για τη βιολογία και τις ανάγκες τους, αναφορές σε ασθένειες των φυτών και ειδικές απαιτήσεις τους εντός περιβάλλοντος ενυδρείων. Όλα αυτά μαζί στη συσκευασία του ενός. Ακόμη η ύλη του καλύπτει πεδία σχετικά με τις άλγες και τα ασπόνδυλα ζώα που έχουν σχέση με τα υδρόβια φυτά.

4. I. SCHEURMANN "AQUARIUM PLANTS MANUAL" των εκδόσεων BARRON. Κάτι παραπάνω από τα βασικά, αλλά οι φωτο και τα διαγράμματα που περιέχει είναι μεγάλου αριθμού και καλής ποιότητας. Πολύ βασικό βιβλίο για την περίπτωση που κανείς επιθυμεί εις βάθος αναλύσεις. Οι φωτο του θα βοηθήσουν να αναγνωρίσει κανείς είδη φυτών που αγόρασε, αλλά καλό είναι να μην βασίζεται κανείς μόνο σ’ αυτό το βιβλίο ως πηγή πληροφόρησης σχετικά με τη διατήρηση των υδρόβιων φυτών σε συστήματα ενυδρείων.

5. P. W. SCOTT "A FISHKEEPER'S GUIDE TO LIVEBEARING FISHES" της TETRA PRESS. Θεωρώ πως ο τίτλος στο εξώφυλλο τα λεει όλα: μία εκπληκτική εισαγωγή στη φροντίδα και την αναπαραγωγή μεγάλου φάσματος ειδών των ωοζωοτόκων ψαριών. Όταν έτυχε να χρειαστώ κάτι για τα mollies του γιου μου, αυτό το βιβλίο μου προμήθευε αμέσως τις όποιες απαντήσεις.

6. Y. MATSUI & H. R. AXELROD "GOLDFISH GUIDE" της T.F.H. Publications. Ο δόκτωρ Axelrod είναι πασίγνωστος για το βάθος αναλύσεών του στα διάφορα σχετικά θέματα και πράγματι και αυτό το βιβλίο που υπογράφει δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα. Η έκδοση περιέχει φωτο όλων των σημαντικών ειδών «χρυσόψαρων», πληροφορίες για τη διατήρησής τους, τη διατροφή τους, την επιτυχή τους αναπαραγωγή και τις θεραπείες των πιθανών ασθενειών τους. Ακόμη περιέχει μερικές άψογες φωτο ψαριών που κέρδισαν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ανάμεσα στη διατιθέμενη βιβλιογραφία περί της διατήρησης του πρωιμότερου είδους ψαριού που διατήρησε ποτέ στην αιχμαλωσία ο άνθρωπος για την προσωπική ευχαρίστησή του, αυτό εδώ είναι μακράν το άριστο.

7. W. SEUSS "CORYDORAS" της εκδοτικής DAEHNE VERLAG. Είμαι σχετικά νέος σχετικά με τα Corydoras και έπρεπε να αποκτήσω ένα βιβλίο για να ξεκινήσω. Αφού έκανα εκτενή έρευνα – φαίνεται πως κάθε βιβλίο κάλυπτε πολύ λίγα μόνο είδη του γένους ή δεν ήταν εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο γένος ψαριών, αλλά αναφερόταν γενικότερα σε «γατόψαρα» και παρεμπιπτόντως περιείχε κι έναν τομέα για αυτό το γένος «γατόψαρων». Μ’ αυτό το βιβλίο ανακάλυψα την εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Άλλωστε το βιβλίο συνέγραψε ένας άνθρωπος που υποστηρίζει πως έχει αναπαράγει πάνω από τα δύο τρίτα (²/3) των διατιθέμενων ειδών του γένους στην αιχμαλωσία. Ήξερα πως τα είδη του γένους είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν, αλλά όταν μελέτησα αυτό το βιβλίο κατάλαβα πως είχα πράγματι πιθανότητες να τα καταφέρω. Πρόκειται για μία πανέμορφη έκδοση.

8. AXELROD - SWEENY "BREEDING AQUARIUM FISH" των εκδόσεων TFH. Ακόμη κι αν έλειπαν εντελώς τα κείμενα απ’ αυτό το βιβλίο και πάλι θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Μεγάλο σχήμα, έγχρωμη πολυτελής έκδοση, ένα πραγματικό κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη. Σπάνιες φωτο συνοδεύουν τα πλούσια κείμενα. Αναγκαίο για κάθε ακουαρίστα. Εφ’ όσον εγράφη με το σκεπτικό να εξυπηρετήσει κάθε λογής χομπίστες, θεωρώ πως το κομμάτι που αφορά στις αφρικάνικες κιχλίδες δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό άλλωστε προτίμησα να το τοποθετήσω σ’ αυτόν τον τομέα κι όχι στον αμέσως επόμενο.


Τα ακουαρίστικα βιβλία συνεχίζονται και στην επόμενη σελίδα ...

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.