HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας – Προτεινόμενοι Τίτλοι Γενικού Ενδιαφέροντος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – μέρος II

9. EDWARD J. NOGA "FISH DISEASE : DIAGNOSIS AND TREATMENT" του εκδοτικού οίκου MOSBY. Πλουσιότατη πληροφόρηση. Αυτή η έκδοση καλύπτει κάθε ένα θέμα, από την περιγραφή ασθενειών, έως και τα αποτελέσματα των νεκροτομών και τις λεπτομερείς αναφορές εναλλακτικών λύσεων των θεραπευτικών αγωγών. Δεν είναι πολύ εύκολο να διαβαστεί, αφού είναι γραμμένο για επαγγελματίες (ιχθυοπαθολόγους) και όχι για τον απλό ακουαρίστα. Εάν οι γνώσεις σας στη χημεία και στην ανατομία των ψαριών είναι επαρκείς, τότε αυτό το εγχειρίδιο θα είναι το μοναδικό που σας χρειάζεται στ’ αλήθεια. Να σημειώσω πως έχει και κάπως υψηλή τιμή. Αυτό, κυρίως λόγω της κατάταξής του ανάμεσα στην επιστημονική βιβλιογραφία και όχι στην ακουαρίστικη. Παρ’ όλα αυτά πολυτιμότατη έκδοση.

   

10. TAKASHI AMANO "NATURE AQUARIUM WORLD" τόμοι 1, 2 και 3 των εκδόσεων TFH. Εάν σας ελκύουν τα φυτεμένα συστήματα, τότε το βιβλίο αυτό έχει γραφή για ‘σας. Ο Takashi Amano θεωρείται ως ο "sensei" (= δάσκαλος) των φυτεμένων ενυδρείων και αυτό αποδεικνύεται σ’ αυτό το βιβλίο πέραν πάσης αμφιβολίας. Οι φωτο είναι εξαίρετης ποιότητας. Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι. Εξαιρετική ποιότητα σημαίνει πως ο sensei χρησιμοποιεί φωτογραφικές μηχανές μεγάλου μεγέθους και πλάκες film μεγέθους σχεδόν σελίδας Α4. Οι άνθρωποι της TFH υπερέβαλλαν εαυτούς για να βεβαιωθούν πως αυτές οι φωτο θα αναπαρήγοντο σωστά και έτσι έχουμε αυτά τα φανταστικά αποτελέσματα. Λεπτομερείς σεκάνς και πληροφορίες διατίθενται στην έκδοση αυτή, μαζί με τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις συμβουλές του ειδικού. Κάθε σελίδα αυτής της έκδοσης θα προσδώσει στο απόθεμα των γνώσεων και της δημιουργικότητάς σας. Ο κάθε τόμος καλύπτει διαφορετικά μεγέθη συστημάτων, ξεκινώντας από ενυδρεία όγκου ενός (1) μόλις λίτρου (!!), έως τον τερατώδη όγκο των πέντε χιλιάδων (5.000) λίτρων. Όλα όμως τα συστήματα που παρουσιάζονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα σας κάνουν να εύχεστε να ήσασταν εσείς οι κάτοχοί τους. Λέγοντας απλά πως αυτοί οι τόμοι ενδείκνυνται θα ήταν μία ολιγωρία. Θεωρώ πως αυτά τα βιβλία θα έπρεπε να έχουν τη θέση τους σε κάθε ακουαρίστικη βιβλιοθήκη, ασχέτως εάν ο εκάστοτε ακουαρίστας κατέχει (ή προτίθεται ποτέ του να δημιουργήσει) φυτεμένα συστήματα.

Πριν αγοράσετε αυτά τα βιβλία από το πρώτο βιβλιοπωλείο που θα βρείτε μπροστά σας, ρίξτε μια ματιά στις τιμές των διαδικτυακών βιβλιοπωλείων (Amazon / Barnes και Noble).

11. DISK MILLS "THE INTERPET ENCYCLOPEDIA OF THE MARINE AQUARIUM" των εκδόσεων Salamander Books Limited. Όντας εθισμένος χομπίστας με τις αφρικάνικες κιχλίδες, σημαίνει πως η βιβλιοθήκη μου είναι φορτωμένη με βιβλία γι’ αυτά τα είδη. Αυτό ακόμη σημαίνει πως αρέσκομαι στα χρώματα και στα ψάρια. Ε, λοιπόν αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε ακουαρίστα που έχει τα ίδια γούστα. Πλήρεις χρωμάτων, λεπτομερέστατες φωτο, για σχεδόν κάθε είδος καλλωπιστικού, τροπικού, θαλασσινού ψαριού που απαντάται στο hobby. Κάθε φορά που το ξεφυλλίζω νομίζω πως δεν θα αντέξω να μην κάνω έστω και μία προσπάθεια σ’ αυτόν τον τομέα. Όλες οι πληροφορίες είναι βολικά κατανεμημένες, καλύπτοντας κάθε θέμα (από τις συμπεριφορές έως τη διατροφή και τις ανάγκες όγκου των συστημάτων). Χρησιμότατη και λεπτομερής πληροφορία σχετικά με τον τρόπο «στησίματος» ενός επιτυχημένου θαλασσινού συστήματος, ακόμη κι αν αυτό δεν συμβαίνει να είναι ένα τροπικό θαλασσινό ενυδρείο.

12. RUDIE H. KUITER "GUIDE TO SEA FISHES OF AUSTRALIA" της NEW HOLLAND Publications. Ένας οδηγός μικρού μεγέθους με μεγάλο περιεχόμενο. Περιγράφονται πάνω από εννιακόσια πενήντα (950) είδη, ενώ οι περιγραφές συνοδεύονται και από έγχρωμες φωτο του κάθε είδους, χάρτες των περιοχών που απαντώνται τα είδη και βασικές πληροφορίες για τις συνήθειές τους. Όπως έχω επαναλάβει είμαι λάτρης των κιχλίδων της λίμνης  Malawi και όχι θαλασσινός χομπίστας. Παρ’ όλα ταύτα έχω διαθέσει πάμπολλες ώρες χαιρόμενος το περιεχόμενο του εν λόγω βιβλίου.

13. HERBERT R. AXELROD & WARREN E. BURGESS "ATLAS OF FRESHWATER AQUARIUM FISHES" 9η ΕΚΔΟΣΗ, των εκδόσεων TFH. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται πως έχουν συμπεριλάβει πάνω από επτά χιλιάδες οκτακόσιες (7.800) φωτο ειδών ψαριών σ’ αυτόν τον Άτλαντα και πρέπει να το πιστέψετε. Αυτό το ογκώδες βιβλίο με το σκληρό εξώφυλλο (χιλίων εκατόν πενήντα δύο αριθμημένων σελίδων) είναι έργο ζωής, αλλά αφήνει αρκετά από αυτά που κανείς θα επιθυμούσε εκτός ύλης του. Οι πληροφορίες περί της διατήρησης στην αιχμαλωσία των εκάστοτε ειδών είναι ανεπαρκείς, καθώς δεν υπάρχουν γενικότερες κατευθυντήριες, παρατηρήσεις και συμβουλές. Πολλά είδη παρουσιάζονται περισσότερες από μία φορές, σε διαφορετικές σελίδες και κάποιες φορές με αντικρουόμενες πληροφορίες. Το θετικό της παραπάνω έκδοσης είναι η ύπαρξη πολλών περισσοτέρων φωτο, αναλογικά με κάθε άλλο σχετικό βιβλίο, ακόμη παρουσιάζονται πολλές διαφορετικές χρωματικές ποικιλίες (σημαντική προϋπόθεση όταν κανείς προσπαθεί να αναγνωρίσει κάποιο συγκεκριμένο είδος), πολύ περισσότερα από τα συνηθισμένα είδη και όπως ήταν φυσικό, οι κιχλίδες από κάθε μία συγκεκριμένη περιοχή είναι καταχωρημένες στον ίδιο τομέα (μεγάλο πλεονέκτημα αυτό το τελευταίο). Είναι όμως εμφανές το πρόβλημα της επιστημονικής ονοματολογίας των ειδών (μιας και η προτεινόμενη ονοματολογία είναι χρονικά παρωχημένη, πράγμα που οδηγεί σε σύγχυση) και σ’ αυτό το βιβλίο. Για τους αρχάριους ακουαρίστες είναι πιο δύσκολη η απόφαση της επιλογής αυτής της έκδοσης. Για ένα βιβλίο που εξεδόθη το 1997 η πληροφόρηση είναι σίγουρα ετεροχρονισμένη, αλλά οι συντάκτες του εξηγούν στο εισαγωγικό σημείωμα, πως πολλά ονόματα ειδών είχαν αλλάξει ήδη την εποχή που τυπωνόταν.

14. PETER HUNNAN, ANNABEL MILNE & PETER STEBBING "THE LIVING AQUARIUM" των εκδόσεων GRANGE BOOKS. Αυτή ή έκδοση με μεγάλο σχήμα και σκληρό εξώφυλλο αποτέλεσε για ‘μένα αληθινή έκπληξη. Είναι το μοναδικό βιβλίο ανάμεσα σε όσα περιλαμβάνονται σ΄ αυτήν την ανασκόπηση, που καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα που ο εκάστοτε ακουαρίστας θα χρειαστεί ποτέ, εφ’ όσον δεν εστιάζει σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες ή οικογένειες ειδών. Καλύπτει τα πάντα, από το «στήσιμο»΄ενός συστήματος, έως τα υδρόβια φυτά, τις ασθένειες, το φωτισμό, ακόμη και τη συλλογή ζωντανών δειγμάτων από φυσικούς υγροτόπους. Επεκτείνεται στα θαλασσινά, καθώς και στα είδη του γλυκού νερού και συμπεριλαμβάνει ακόμη κι έναν περιορισμένης έκτασης άτλαντα με πάνω από διακόσια (200) είδη. Ένας χομπίστας θα χρειαστεί σίγουρα κάποια στιγμή μελλοντικά πρόσθετες πληροφορίες και πιο εξειδικευμένα βιβλία, αλλά είναι αμίμητο ως βιβλίο που μπορεί να εισάγει τον ακουαρίστα στο hobby.

15. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΜΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΟΡΕΙΑ» των εκδόσεων KOAN. Δυστυχώς αυτό το υπέροχο βιβλίο εκδίδεται στην ελληνική γλώσσας μόνο. Αυτό βέβαια δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τον εκάστοτε προχωρημένο ακουαρίστα να το αποκτήσει, αφού είναι επί το πλείστον φωτογραφική έκδοση. Εξεδόθη το 1999, ή έρευνα πήρε στον συγγραφέα δέκα (10) χρόνια έως ότου πραγματοποιηθεί. Οι εντυπωσιακότατες φωτο θα δείξουν στον καθένα πως η Μεσόγειος Θάλασσα είναι πολύχρωμη, γεμάτη σχήματα και πλήρης ζωής. Εάν ζητάτε κάτι ανάλογο, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείτε με τα συνηθισμένα τροπικά θαλασσινά ενυδρεία (ή τα τροπικά ενυδρεία-υφάλους). Μπορείτε να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό. Ψάρια, «ανεμώνες», ασπόνδυλα ζώα θα περνούν μπροστά από τα μάτια σας με όλη τους τη δόξα. Πολλές φορές αναρωτιέμαι μήπως το επόμενο σύστημα που θα αποκτήσω πρέπει να είναι απλά ένα σύστημα που θα στεγάζει «Μεσογειακά» είδη. Εξ’ άλλου η Μεσόγειος είναι Mare Nostrum (= η δικιά μας Θάλασσα). Πρόσφατα έμαθα από τον ίδιο το συγγραφέα, πως η έκδοση διατίθεται και στην αγγλική γλώσσα.

16. CHRIS ANDREWS "A FISHKEEPER'S GUIDE TO FANCY GOLDFISH" των εκδόσεων TETRA PRESS. Ένας εισαγωγικός τόμος που εξυπηρετεί το σκοπό να πληροφορήσει τους ανθρώπους πως τα «χρυσόψαρα» είναι ζώα που πρέπει να διατηρούνται σε ογκώδη ενυδρεία και (σαφώς καλύτερα) λίμνες και βεβαίως όχι σε γυάλες. Το πρώτο μέρος καλύπτει τα βασικά (και όχι μόνο), ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι πλέον γνωστές ποικιλίες τους, συμπεριλαμβανομένου και εντυπωσιακού φωτογραφικού υλικού. Εν τέλει, πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο για όσους ενδιαφέρονται για τα «χρυσόψαρα».

17. BARRY JAMES "A FISHKEEPER'S GUIDE TO AQUARIUM PLANTS" του εκδοτικού οίκου TETRA PRESS. Περιέχει τις βασικές πληροφορίες για την καλλιέργεια υδρόβιων καλλωπιστικών φυτών σε ενυδρεία και περιέχει αρκετές φωτο. Στην εισαγωγή του περιέχει αρκετή πληροφορία των βασικότερων στοιχείων που θα βοηθήσουν τους πρωτάρηδες ακουαρίστες να δημιουργήσουν το πρώτο τους υγιές φυτεμένο ενυδρείο. Ο τομέας της έκδοσης που αφορά στα υδρόβια φυτά είναι μάλλον κάπως περιορισμένος και πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα είδη δεν αναφέρονται καν, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τα είδη που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτόν τον τομέα.

18. DICK MILLS "A POPULAR GUIDE TO TROPICAL AQUARIUM FISHES" των εκδόσεων TETRA PRESS. Όλα τα βασικά για τα ενυδρεία γλυκού νερού γραμμένα με εύληπτο τρόπο, πράγμα που κάνει το βιβλίο αυτό ευκολοδιάβαστο. Το αρχικό κεφάλαιό του καλύπτει όλα τα απαραίτητα (ενυδρείο, φυτά, ασθένειες, εξοπλισμό) με πολλές φωτο κι ενδιαφέροντα κείμενα. Η έκδοση περιέχει εκτενείς πληροφορίες για κάποια από τα πλέον γνωστά είδη, χωρισμένα σε έξι (6) κατηγορίες. Οι αφρικάνικες κιχλίδες είναι εντελώς αποκλεισμένες από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, κάτι μάλλον φυσιολογικό για βιβλία «γενικής» χρήσης. Εν ολίγοις ένα καλό βιβλίο για αρχαρίους.

19. CHRIS ANDREWS "A FISHKEEPER'S GUIDE TO FISH BREEDING" της TETRA PRESS. Πρόκειται για έναν χρήσιμο οδηγό περί της αναπαραγωγής ειδών, που στο πρώτο του μέρος περιέχει γενικές πληροφορίες, εδώ στο δεύτερο πληροφορίες αναφορικά με τα είδη. Να σημειωθεί πως περιέχει τα βασικά και καλύπτει όσα περισσότερα είδη ήταν δυνατόν να εξεταστούν, οπότε οι γενικεύσεις θα πρέπει να είναι αναμενόμενες. Αρκετά είδη απουσιάζουν από τις σελίδες τους και μεταξύ αυτών και οι κιχλίδες από τις λίμνες του Μεγάλου Ρήγματος της Αφρικής. Μπορεί να εξυπηρετεί το σκοπό του ως εισαγωγικής έκδοσης, αλλά ο εκάστοτε εκτροφέας ψαριών πρέπει να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορία, εάν αναζητάει την επιτυχημένη αναπαραγωγή των ψαριών του.

20. Περιοδικό Tropical Fish Hobbyist (TFH). Πλούσια μηνιαία πληροφόρηση. Μαζί με το επόμενο κατά σειρά έντυπο, αποτελούν τα δύο περιοδικά που ενδείκνυνται για όλους τους διατηρούντες υδρόβιους οργανισμούς στην αιχμαλωσία. Πολλά έχει να μάθει κανείς και πολλές άψογες φωτο για να κοιτάξει ο εκάστοτε ακουαρίστας. 

21. Περιοδικό Freshwater And Marine Aquarium (FAMA). Ακόμη μια κλασσική περιοδική έκδοση. Πάμπολλα άρθρα, πολύ περισσότερα θέματα, αλλά πολύ λίγο φωτογραφικό υλικό. 

22. W. ADEY & K. LOVELAND "DYNAMIC AQUARIA - BUILDING LIVING ECOSYSTEMS", 2η ΕΚΔΟΣΗ, των εκδόσεων ACADEMIC PRESS, πεντακοσίων (500) σελίδων. Ένας ογκωδέστατος τόμος, «πηγμένος» στις πληροφορίες. Στην πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο του προνόμιο αποτελεί συνάμα και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του. Παρά το έντιμο του μεγέθους του, η ποσότητα της πληροφορίας που περιέχεται σ’ αυτήν την έκδοση θα έπρεπε να είναι χωρισμένη σε δύο βιβλία του ιδίου μεγέθους μ’ αυτό. Μερικές φορές βρίσκει κανείς τόσο πυκνή πληροφορία, που ακόμη και οι προχωρημένοι χομπίστες συναντούν κάποια δυσκολία για να την κατανοήσουν. Από την άλλη πλευρά, καλύπτει σχεδόν τα πάντα που απαιτούνται κανείς να γνωρίζει και τα καλύπτει εκτενέστατα. Αν και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μελετηθεί, όποιος μπει στον κόπο να το διαβάσει θα καταστεί σαφώς καλύτερα ενημερωμένος και θα έχει την δυνατότητα να γίνει κοινωνός καινούργιων ιδεών και τρόπων, προς όφελος των υδρόβιων οργανισμών που διατηρεί στην αιχμαλωσία. Να σημειώσω εδώ πως το είδος των πληροφοριών που θα ανακαλύψει κανείς σ’ αυτό το βιβλίο δεν διατίθεται πουθενά αλλού (συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου). Το επίπεδο του περιεχομένου του απευθύνεται στους έχοντες αρκετές γνώσεις τόσο βιολογίας όσο και χημείας.


Τα ακουαρίστικα βιβλία συνεχίζονται και στην επόμενη σελίδα ...

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.