HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Κατασκευάζοντας ένα Μεσογειακό Θαλασσινό Δημόσιο Ενυδρείο

Ένα άρθρο του Αντρέα Ηλιόπουλου

Εδώ και κάμποσους μήνες μου ανετέθη μία πολύ ενδιαφέρουσα, απαιτητική και μοναδική δουλειά: η μελέτη για το σχεδιασμό ενός Μεσογειακού Θαλασσινού Δημόσιου Ενυδρείου στο νησί της Σύρου.

Ήμουν (αλλά και παραμένω) ενθουσιώδης γι’ αυτήν την πρόκληση και η πρόθεσή μου, ευθύς εξ’ αρχής, ήταν να κρατήσω ένα είδος ημερολογίου για την πρόοδο του έργου, ώστε να γράψω ένα λεπτομερές άρθρο.

Η μορφή του άρθρου αυτού βέβαια θα αλλάζει κάθε φορά που καινούργια στοιχεία θα έρχονται να προστίθενται συνεχώς, ανάλογα με την γενικότερη πορεία του έργου και βέβαια θα αργήσει αρκετούς μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με λίγη γεωγραφία:

Η Σύρος, είναι η πρωτεύουσα της νομαρχίας Κυκλάδων και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Αιγαίο Πέλαγος. Αποτελείται διοικητικά από τρεις (3) Δήμους: Το Δήμο Ερμουπόλεως (η Ερμούπολις είναι η πρωτεύουσα του νησιού), το Δήμο Ποσειδωνίας και τον ιστορικό Δήμο της Άνω Σύρου.

 

 Η τοποθεσία όπου το Μουσείο θα χτιστεί. Βρισκόμαστε στο τέλος του 2000 και το έργο ήδη προχωράει.

Ο Δήμος της Άνω Σύρου προχώρησε στη δημιουργία ενός Μουσείου Παραδοσιακών Αλιευτικών Σκαφών, Παραδοσιακών Αλιευτικών Εργαλείων, Οστράκων και Θαλασσίων Οργανισμών. Το έργο εντοπίζεται στον όρμο του Κινίου.

Το έργο αυτό, χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα PESCA, κατά το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας (μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος), κατά το είκοσι τοις εκατό (20%), καθώς και από τον ίδιο το Δήμο της Άνω Σύρου κατά το υπόλοιπο τριάντα πέντε τοις εκατό (35%). Όλη η επένδυση αγγίζει, σαν προϋπολογισμός, το ποσό των περίπου εξακοσίων δέκα χιλιάδων ευρώ (610.000 €), αν και προβλέπεται η αύξηση του τελικού κόστους.

Εντός του Μουσείου θα κατασκευαστεί και ένα Δημόσιο Ενυδρείο που θα φιλοξενεί Μεσογειακά είδη θαλάσσιων υδρόβιων οργανισμών.

Ο συνολικός όγκος αυτού του Δημόσιου Ενυδρείου είναι περί τα εξήντα χιλιάδες (60.000 l) λίτρα.

Έχω λοιπόν ήδη σχεδιάσει και χωροθετήσει δεκαπέντε (15) συνολικά τσιμεντένια ενυδρεία και μία (1) τσιμεντένια λίμνη, μέσα στα οποία θα εκτίθενται, στη θέα του κοινού που θα το επισκέπτεται, Μεσογειακά υδρόβια είδη από την τοπική θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα (ψάρια, φυτά και ασπόνδυλα ζώα), καθώς και κάποια από τα είδη που αποκαλούνται Lessepsian migrants, τα είδη δηλαδή που έχουν καταγραφεί στη θάλασσά μας (Mare nostrum), αλλά που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Έχω προχωρήσει ήδη και σε μία αρχική μελέτη που αφορά στα ζωντανά εκθέματα που θα φιλοξενηθούν σε αυτά τα ενυδρεία και τη λίμνη, ενώ έχω ήδη τελειώσει και παραδώσει στους αρμοδίους του Δήμου για υλοποίηση, τη μελέτη που αφορά στην αίθουσα της καραντίνας και στη γενικότερη φίλτρανση που θα υποστηρίξει το σύστημα.

Δεν χρειάζεται να προσθέσω επίσης, πως έχω κάνει κάποια αρχικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία των επί μέρους υποβρυχίων μικροπεριβαλλόντων και στο «στήσιμο» κάθε ενός από τα δεκαπέντε (15) αυτά ενυδρεία και της λίμνης.

Γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό χρησιμοποίησα τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό της ενυδρειακής τεχνολογίας, που είναι διαθέσιμος σήμερα.

Ευελπιστώ πως αυτό το Δημόσιο Ενυδρείο θα αποτελέσει ένα, μικρής κλίμακας, πρωτότυπο, σαν εγκατάσταση και λειτουργία Ενυδρείο, για μεγαλύτερα Δημόσια Ενυδρεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και ότι γρήγορα θα παραδοθεί στο κοινό.

Φυσικά θα χρειαστούν – λίγο ως πολύ – τουλάχιστον δύο (2) ακόμη χρόνια για να αποπερατωθεί εντελώς το όλο έργο, αν και έχω την αίσθηση πως μέρος του θα δοθεί στο κοινό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που τώρα διανύουμε.

Οπότε εάν επιλέξετε τις Κυκλάδες για τις θερινές σας διακοπές, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και το Μουσείο στον Όρμο του Κινίου.

Επίσης θα ήθελα να επεκταθεί αυτό το έργο, με το χαρακτηρισμό μέρους του Όρμου του Κινίου σε Θαλάσσιο Πάρκο, αφού μέσα στα όριά του βρίσκονται τυπικοί Μεσογειακοί ύφαλοι με σημαντικό και ενδιαφέρον θαλάσσιο περιβάλλον.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα ενασχόλησής μου, συνεργάζομαι με τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου του όρμου του Κινίου (Ν.Ο.Κ., που μετονομάστηκε σε Ν.Ο.Π.Ο.Κ., δηλαδή Ναυτικός, Οικολογικός και Πολιτιστικός Όμιλος του όρμου του Κινίου), ώστε να επεκταθούν οι δραστηριότητες του Μουσείου και έξω από αυτό.

Σχεδιάζεται η τοποθέτηση γλυπτού, κατασκευασμένου από γνωστό έλληνα γλύπτη, στην κορυφή παράκτιου στον όρμο υφάλου και σε μικρό σχετικά βάθος, ώστε να είναι ορατό από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς ιδιαίτερο καταδυτικό εξοπλισμό, μιας και τα νερά του όρμου είναι κρυστάλλινης καθαρότητας.

Το άγαλμα θα είναι αφιερωμένο στον «Άγνωστο Εργάτη της Θάλασσας». Η ιδέα βασίστηκε στο ανάλογο εγχείρημα που έχει γίνει στο Key Largo της Φλόριντα, στο βυθό του Θαλασσίου Πάρκου John Pennecamp, με το βυθισμένο άγαλμα «ο Χριστός της Αβύσσου», δωρεά Ιταλών τον περασμένο αιώνα.

Αφ’ ης στιγμής, το τελευταίο διάστημα, συνεργάζομαι τακτικά με αυτήν την ιστοσελίδα, σχεδιάζω να μοιράζομαι τις πληροφορίες που αφορούν στην πρόοδο του όλου έργου με τους επισκέπτες του MCH

Κάθε βήμα που θα γίνεται, θα παρουσιάζεται στο MCH και θα περιλαμβάνεται σ’ αυτό φωτογραφικό υλικό και σχεδιαγράμματα, με λεπτομέρειες και σχόλια για το σχεδιασμό των ενυδρείων, την κατασκευή και τη λειτουργία τους, αλλά και για τα όσα ο επισκέπτης δεν θα μπορεί να δει όταν τελικά το έργο παραδοθεί σε χρήση.

Μετά τις πρώτες εκσκαφές έρχεται το πρώτο τσιμέντο να πάρει τη θέση του στα καλούπια (2000)

Φαντάζομαι όμως πως αρκεί η Γεωγραφία και η Ιστορία. Ας πάμε στην ουσία, σε αυτό καθαυτό το σύστημα:

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα  

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.