HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Κατασκευάζοντας ένα Μεσογειακό Θαλασσινό Δημόσιο Ενυδρείο ΙΙ

Ένα άρθρο του Αντρέα Ηλιόπουλου

Σχεδίασα λοιπόν, ένα υβριδικό «ανοιχτό – κλειστό» σύστημα.

Μία (1) αντλία νερού τεραστίων δυνατοτήτων (κυκλοφορίας και μανομετρικού ύψους), θα τροφοδοτεί, με νερό που θα αντλεί από τη παρακείμενη θάλασσα, μία (1) τσιμεντένια δεξαμενή.

Από τη δεξαμενή το νερό θα τροφοδοτεί με τη σειρά του το σύστημα. Αυτό θα γίνεται χωρίς μηχανική υποστήριξη αλλά βαρυτικά.

Μία (1) «τερατώδης» ψυκτική μονάδα που θα διατηρεί το νερό του συστήματος ανάμεσα στους 18° C και 20° C, ιδανικές θερμοκρασίες για Μεσογειακά είδη, θα παρεμβληθεί μεταξύ της δεξαμενής και του συστήματος.

Πρόκειται να υποστηρίξω το σύστημα με ιδιοκατασκευασμένα φίλτρα, που σχεδίασα ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τα φίλτρα αυτά θα είναι φίλτρα ξηρού – υγρού τύπου (wet – dry) και ένα (1), ή δύο (2) από αυτά θα υποστηρίζουν την φίλτρανση καθενός από τα ενυδρεία. Γι’ αυτά τα φίλτρα θα χρησιμοποιήσω πλάκες λεπτής ροής (trickle plates)  και υψηλής ποιότητος πλαστικές διάτρητες σφαίρες (bactoballs) ως βιολογικό υπόστρωμα, ώστε να δημιουργήσω με αυτές το κατάλληλο περιβάλλον για αποικίες αζωτοαντιδρώντων βακτηριδίων. Τα βακτηρίδια αυτά θα διαχειρίζονται συγκεντρώσεις αμμωνίας και νιτρωδών ιόντων από το νερό.

Με τη βοήθεια Υπέρ Ενεργοποιημένου Άνθρακα (Super Activated Carbon, από εδώ και στο εξής SAC για ευκολία), θα απομακρύνονται χημικά διάφορες ανεπιθύμητες χημικές και οργανικές ενώσεις, οσμές και χρωστικές από το νερό του συστήματος.

Προσθέτοντας είκοσι γραμμάρια ανά εκατό λίτρα νερού, κάθε μήνα (20 g/100l/μήνα), θα φτάσει το σύστημα να υποστηρίζεται από πεντακόσια γραμμάρια SAC ανά εκατό λίτρα νερού (500 g/100l).

Με μηχανικά τροφοδοτούμενες συσκευές απομάκρυνσης πρωτεϊνικών αφρών (motor driven protein skimmers), υποστηριζόμενες από αντλίες κυκλοφορίας νερού με αστεροειδείς φτερωτές (needle wheels) επί κεφαλής  και σύστημα venturi, θα απομακρύνονται τα λίπη, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα από το σύστημα, πριν αυτά μετατραπούν σε τοξικές ενώσεις του αζώτου.

Τα ενυδρεία κατά τα πρώιμα στάδια κατασκευής τους. Η κατασκευή τους έχει προοδεύσει αρκετά μέχρι σήμερα.

Ο φωτισμός καθενός ενυδρείου θα προσφέρεται από ένα κρεμαστό σύστημα, ειδικά κατασκευασμένο για το φωτισμό θαλασσινών ενυδρείων.

Το σύστημα θα περιέχει συνδυασμό από τρεις (3) λαμπτήρες μετάλλων αλογόνων (Metal Halide) ισχύος εκατόν πενήντα Watts έκαστος (150 W x 3), με θερμοκρασία φωτός δέκα χιλιάδες βαθμούς της κλίμακας Κέλβιν (10.000° Κ) και δύο (2) Ακτινικούς μπλε (Actinic blue) λαμπτήρες φθορισμού, ισχύος εννέα Watts έκαστος (2 x 9 W) και με εκπομπή φάσματος στην περιοχή των τετρακοσίων είκοσι νανομέτρων (420 nm).

Στον υπόγειο χώρο του Μουσείου περιλαμβάνονται δύο (2) ενυδρεία συνολικού καθαρού όγκου δύο χιλιάδων περίπου λίτρων (2 x 2.000 l) το καθένα, ένα (1) με όγκο περίπου τριών χιλιάδων λίτρων (1 x 3.000 l), δέκα (10), όγκου δυόμισι χιλιάδων λίτρων περίπου (10 x 2.500 l) και δύο (2) ακόμη με όγκο τέσσερις (1 x 4.000 l) και εξίμιση χιλιάδες λίτρα (1 x 6.500 l) αντίστοιχα.

Από τον ολικό όγκο της λίμνης, που είναι κτισμένη σε σχήμα κεκλιμένου οκτώ (∞), το λειτουργικό της μέρος θα ξεπερνάει κάμποσο τα δέκα χιλιάδες λίτρα (περίπου 12.000 l) σε νερό.

 (φωτο) Το καλούπωμα της τσιμεντένιας λίμνης των περίπου δώδεκα χιλιάδων λίτρων (12.000 l) με το σχήμα ∞.

Στο εσωτερικό των ενυδρείων θα χρησιμοποιηθούν πέτρινοι σχηματισμοί από φυσική πέτρα και «ζωντανούς βράχους» (live rock), για το «στήσιμο» του υποβρύχιου περιβάλλοντος (aquascaping), που θα πρέπει να συλλεχθούν από την κοντινή υποθαλάσσια περιοχή.

Έτσι, θέλω να πετύχω να εμπλουτίσω τα ενυδρεία με υποβρύχια βλάστηση και ασπόνδυλα ζώα που υπάρχουν στα νερά του Αιγαίου, ταυτόχρονα με το «στήσιμο» του εκάστοτε μικροπεριβάλλοντος.

Οι κοινωνίες των ζώων και των φυτών θα είναι οι ανάλογες που συναντώνται στο πλησίον φυσικό περιβάλλον.

Αυτό – δηλαδή ο εμπλουτισμός – θα είναι και το δυσκολότερο μέρος  του έργου, αφού για τη συμβατότητα των Μεσογειακών ειδών και τη συμπεριφορά τους, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην αιχμαλωσία, δεν υπάρχει βιβλιογραφία, οπότε θα πρέπει να βασιστώ, γι’ αυτόν το σκοπό, σε επί τόπου παρατηρήσεις, σε προηγούμενη εμπειρία μου και σε πληροφορίες από ντόπιους ψαράδες και αυτοδύτες.

Θα προσπαθήσω να συλλέξω, όση γίνεται πληροφορία για τη διατήρηση άγριων πιασμένων Μεσογειακών ειδών στην αιχμαλωσία και στα είδη που θα φιλοξενηθούν, επιθυμώ να συμπεριλάβω και κάποια από τα έχοντα μεταναστεύσει από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο, μέσω της διώρυγας του Σουέζ είδη, γνωστά και σαν Lessepsian migrants.

Εδώ θα ήθελα να παραθέσω τα είδη που έχω αποφασίσει να συμπεριλάβω ως ζωντανά εκθέματα αυτών των ενυδρείων, χωρίς να αναφέρω όμως τις συγκεκριμένες βιοκοινωνίες που θέλω να δημιουργήσω, αφού πρόκειται για μία επίπονα δομημένη μελέτη, που μου πήρε πάρα πολύ χρόνο και σκέψη, αλλά και πολύ μεγάλης έκτασης έρευνα για να τη συντάξω.

Τα φύκη και τα ασπόνδυλα που επίσης μπορούν να συμπεριληφθούν στα συστήματα αυτά, επίσης δεν αναφέρονται εδώ, αν και ο Γιώργος Ρεκλός δουλεύει σε πειραματικό στάδιο με διάφορους οργανισμούς, όλον τον τελευταίο χρόνο. Για λεπτομέρειες πάνω σε αυτήν την συγκεκριμένη διαδικασία, μπορείτε να επισκεφθείτε το: http://malawicichlidhomepage.com/aquainfo/marine_tank.html του MCH.

 Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.