HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

«Χτίζοντας ένα τέρας» - Μέρος Ι

Ένα άρθρο του Francesco Zezza

Το πρώτο μου ενυδρείο το απέκτησα στα 13 μου. Ήταν ένα ενυδρειάκι τριανταπέντε μόλις λίτρων (9,5 αμερικάνικα γαλόνια), το οποίο έχω ακόμη σε λειτουργία ως ενυδρείο για ιχθύδια. Τότε ακόμη και ένα ενυδρείο 100 λίτρων φάνταζε στο νου μου σαν «ένα κομμάτι του Ωκεανού». Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε (είμαι 44 ετών πια!) και όλα αυτά τα χρόνια έχω διατηρήσει ενυδρεία με όγκους που αυξάνονται συνεχώς.

Ακόμη και τα διαστήματα που τύχαινε να μην έχω ενυδρείο, ονειρευόμουν συνέχεια μεγάλα και ακόμη μεγαλύτερα ενυδρεία. Όταν τούτο το ενυδρείο άρχισε να φιλοξενεί τις κιχλίδες μου (και ακόμη βρίσκεται σε λειτουργία), σκέφτηκα: «ε, λοιπόν αυτό είναι ενυδρείο!». Όταν πέρασαν τρία χρόνια και έλαβαν χώρα και δύο «αποστολές» στη λίμνη Malawi, άρχισα να αμφιβάλλω. Έτσι, ένα βροχερό σούρουπο του περασμένου Νοεμβρίου και ένα μήνα από την επιστροφή μου από το δεύτερο ταξίδι μου στη Malawi, είπα στη Stefania (το έτερό μου ήμισυ): “Χρειαζόμαστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ένα ενυδρείο 1.000 λίτρων (260 αμερικάνικα γαλόνια περίπου), για τα άγρια πιασμένα Fossorochromis rostratus που μεγαλώνουμε!». Προς μεγάλη μου έκπληξη η απάντησή της ήταν: «εντάξει, αγάπη μου!» και ακολουθήθηκε από ένα φωτεινό χαμόγελο!

Ξέρω τώρα πως κάποιοι από εσάς έχετε πρασινίσει από τη ζήλια σας! Έτσι άρχισα να αποταμιεύω κάποια χρήματα και να ψάχνω στην αγορά για ένα ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ μεταχειρισμένο ενυδρείο.

Μετά από δύο μήνες η έρευνα αγοράς τελείωσε με την απόκτηση ενός ενυδρείου 750 λίτρων (200 αμερικάνικων γαλονιών περίπου), που και οι δυο μας θεωρήσαμε ως επαρκώς ΜΕΓΑΛΟ!!! Η απόκτηση του ενυδρείου, μέχρι στιγμής, ήταν και το ευκολότερο πράγμα που αντιμετωπίσαμε. «Απλά» φωνάξαμε τέσσερις μεταφορείς, με το φορτηγάκι τους, για να το φέρουμε στο σπίτι και τα καταφέραμε.

Θεούλη μου … είναι τεράστιο! Μήπως δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα η αγορά του; Και άλλες πολλές ερωτήσεις αυτού του τύπου (κάποιες θα μπορείτε να τις φανταστείτε και ‘σεις) μας πέρασαν από το μυαλό. Όταν μπορέσαμε να αποδεχτούμε την ιδέα ότι τελικά είχαμε αυτό το ενυδρείο, άρχισα να σκέπτομαι το θέμα του εξοπλισμού. Και αυτό ακριβώς προτίθεμαι να περιγράψω σ’ αυτό το άρθρο. Βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία και το σκεπτικό μου. Και ελπίζω πως θα το περιγράψω όσο σαφέστερα μπορώ.

Το βασικό μου πρόβλημα, όπως ανέφερα ήδη, ήταν να συνηθίσω το μέγεθός του 180 cm x 70 cm x 60 cm (κάπου 6 x 2,1 x 2 πόδια) και το ότι όλη μου η μέχρι τώρα εμπειρία σε θέματα τεχνικού εξοπλισμού, δηλαδή όσων αφορούν στη δυνατότητα αντλιών, ποσότητες ενέργειας για τη θέρμανσή του, το «στήσιμο» του υποβρύχιου μικροπεριβάλλοντος και τα συναφή, δεν αρκούσε για αυτό το ενυδρείο. Όμως ένας ουκ ευκαταφρόνητος αριθμός κιχλίδων που μεγάλωναν στα επτά υπόλοιπα ενυδρεία μου, άρχισε να με πιέζει άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση …

Οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Τα επί μέρους βήματα μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

Ένταξη του εν λόγω ενυδρείου στον προτεινόμενο χώρο (το σαλόνι της Stefania)

Αρχικά, ήλθαμε σε επαφή με έναν ξυλουργό ώστε να «επενδύσουμε» το ενυδρείο και τη βάση με ξύλινη κατασκευή, έτσι ώστε να ταιριάζει χρωματικά με την όλη επίπλωση του χώρου, αλλά η τιμή που μας είπε, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν πραγματικά υπερβολική! Έτσι αποφάσισα να το κάνω μόνος μου. Πάρθηκαν λοιπόν οι διαστάσεις του μήκους, ύψους κλπ και πήγα σε ένα ξυλουργείο που μπορεί κανείς να παραγγείλει να του κόψουν ότι κομμάτια ξύλου χρειάζεται και παράγγειλα τα ξύλα. Έπειτα τα συναρμολόγησα μεταξύ τους, έτσι ώστε να ταιριάζουν στις διαστάσεις του ενυδρείου και της βάσης του. Στο τέλος έτριψα τα ξύλα με ντουκόχαρτο και έπειτα τα πέρασα με μία βάση και έπειτα με το βασικό χρώμα. Ήταν και χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία … Άλλωστε είμαι πολύ χειρότερος ξυλουργός από ότι ακουαρίστας! Τέλος πάντων κάποια στιγμή το τελείωσα … το μόνο πρόβλημά μου ήταν η δεξιά πλευρά των συρόμενων πορτών που είχα προσαρμόσει, οι οποίες ΔΕΝ δούλευαν, λόγω μιας μικρής (όχι και τόσο μικρής) «ανωμαλίας» στο πάτωμα … κρίμα!

Φωτισμός

Άρχισαν οι συζητήσεις για το εάν θα ήταν ανοιχτό ή κλειστό ενυδρείο, αλλά ευτυχώς έληξαν γρήγορα, αφού αποφασίστηκε να είναι κλειστό. Έπειτα ήλθε η σειρά του τι λάμπες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν: Ποσότητα λαμπτήρων, ισχύς της κάθε λάμπας, είδος φωτός, θερμοκρασία φωτός, χρώμα (πχ συζητούσα εάν θα χρησιμοποιούσα μπλε ακτινικές λάμπες ή όχι), χρόνος φωτισμού μέσα στην ημέρα κλπ.

Θέρμανση

Αριθμός θερμαντικών σωμάτων και ισχύς σε Watts καθενός από αυτά, χώρος που θα τοποθετούντο και επιθυμητό θερμοκρασιακό φάσμα.

Φίλτρανση

Τύπος φίλτρων (αυτό συζητήθηκε κατά το ήμισυ, αφού το ενυδρείο ήταν ήδη εξοπλισμένο με δύο εσωτερικά φίλτρα με τρία χωρίσματα υλικών), αριθμός αντλιών νερού και δυνατότητα κυκλοφορίας τους (δηλ. Πόσα λίτρα ανά ώρα κυκλοφορίας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω και το μανομετρικό ύψος που θα έπρεπε να έχουν οι αντλίες μου)

Μέσα φίλτρανσης

Ποσότητα κάθε υλικού, ο σχεδιασμός του κάθε χωρίσματος των φίλτρων κλπ. Αυτό μπορώ να πω πως επιλύθηκε σχετικά γρήγορα, ως ένας ήδη προσχεδιασμένος σχεδιασμός και μας οδήγησε σε καθορισμένες λύσεις.

Υποβρύχιο μικροπεριβάλλον

Με τα είδη της λίμνης Malawi, σαν τα επιθυμητά είδη ψαριών που θέλει κανείς να διατηρήσει, αυτό δεν είναι κάτι που σηκώνει πολύ συζήτηση, αφού τα πράγματα είναι σχεδόν δεδομένα [Σ.Τ.Μ. Μην ξεχνάμε πως ο Francesco, έχει πολύ καθορισμένη και συγκεκριμένη άποψη για το υποβρύχιο περιβάλλον των κιχλίδων αυτής της λίμνης, αφού έχει ήδη δει, ιδίοις όμασι, αυτά τα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον και γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να «στήσει» για να νοιώθουν άνετα οι κιχλίδες του].

Τύπος της άμμου που θα χρησιμοποιηθεί: μέγεθος, χρώμα(τα), πάχος υποστρώματος. Έπειτα είναι και οι πέτρες (πόσες;, πόσο μεγάλες;, πού θα τοποθετηθούν;). Ρίζες, θα χρησιμοποιήσω ή όχι; Φυτά; Το θέμα «ρίζες», ανασύρθηκε γιατί είχα αποφασίσει να στεγάσω σε αυτό το ενυδρείο τα δύο plecostomus, με μέγεθος πάνω από τριάντα εκατοστόμετρα ο καθένας τους. Ο ένας μάλιστα εφιλοξενείτο στα ενυδρεία μου από το 1985 και ξεκίνησε την ιστορία του στα μικρά ενυδρειάκια, που προανέφερα στην  αρχή του άρθρου. Το μέγεθός του αυξανόταν προοδευτικά μαζί με τα όλο και μεγαλύτερα ενυδρεία που αποκτούσα συν τω χρόνω. Όσο για φυτά θα χρησιμοποιούσα φυτά από κλάδεμα ή μεταφορές φυτών από τα Anubias species, Cryptocoryne species και Vallisneria aithiopica, καθώς και  Ceratophyllum demersum φερμένα από την ίδια τη λίμνη Malawi, που ήδη ήταν φυτεμένα στα επτά υπόλοιπα ενυδρεία μου.    

Ανάγκες λειτουργίας

Άραγε η ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού θα σηκώνει το επιπλέον φορτίο; Οι καλωδιώσεις θα αντέξουν όλες τις περαιτέρω εφαρμογές; Θα χρειαστούν επιπλέον πρίζες; Υδραυλικές διευκολύνσεις που θα χρειαστούν γιατί μη μου πείτε πως μπορείτε να με φαντασθείτε να κάνω αλλαγές νερού σε αυτό το ενυδρείο πηγαινοφέρνοντας κουβάδες …Τι άλλο μπορεί να χρειαστεί;

Το αστάθμητο «ή τι άλλο μπορεί να χρειαστεί στην πορεία;»

Αυτό θα πρέπει να βρίσκεται ως κύρια σκέψη στο μυαλό οποιουδήποτε «στήνει» ένα ενυδρείο, αφού το θέμα αποτελεί το σκοτεινό σημείο, όπου μπορούν να υπάρξουν όλα τα πιθανά προβλήματα, που δεν καταφέραμε να προβλέψουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ: ΔΕΝ προτίθεμαι να ασχοληθώ με τα δύο τελευταία θέματα, αφού τα θεωρώ προφανή και άπτονται κάθε ενός συγκεκριμένου συστήματος και περιβάλλοντος, Οπότε δεν μπορεί να δοθεί και κανενός είδους συμβουλή σαν γενικός κανόνας. ΠΑΝΤΑ λαμβάνετε υπ’ όψιν σας τα δύο τελευταία σημεία! Αφού ξεμπερδέψαμε με αυτήν την λίστα, ας πάμε να εστιάσουμε ξεχωριστά σε κάθε ένα βήμα και να σκεφτούμε όλες τις πιθανές επιλογές που έχουμε. Μετά θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε κάθε δύο μεταξύ τους σε ένα μεγαλύτερο βήμα, για να δούμε τις πιθανότητες λειτουργικότητάς του. Έπειτα θα προσθέσουμε και το τρίτο βήμα, θα συζητηθούν οι πιθανότητες και έπειτα με τη σειρά του, θα προστεθεί και ένα τέταρτο ακόμη βήμα και λοιπά, έως ότου φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Αφού διαθέσαμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χρόνο για να σκεφτούμε πρώτα όλο το θέμα σαν σχεδιασμό, αρχίσαμε τη δουλειά. Αυτές οι ίδιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν και σε αυτό το άρθρο, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να «στήσετε» εικονικά μαζί μας αυτό το ενυδρείο. Θα ασχοληθούμε με κάθε επιμέρους σημείο του σχεδίου, χρησιμοποιώντας κείμενο, σχέδια και φωτογραφικό υλικό, έπειτα θα διαχωρίσουμε κάποια επιμέρους σημεία, εάν χρειαστεί, θα τα εξετάσουμε (πρέπει να κάνουμε αυτό; δεν πρέπει να κάνουμε αυτό ή το άλλο;) όσο προσεκτικότερα γίνεται, ώστε τελικά να καταλήξουμε σε ένα ενυδρείο που θα δουλεύει σωστά και αξιόπιστα.

Τα επιμέρους θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι (όχι απαραίτητα με την ίδια σειρά και πιθανόν αυτός ο μακρύς κατάλογος να μην τελειώνει): λάμπες (ισχύς σε Watts, αριθμός, σχεδιασμός), θερμοστάτες-θερμαντικά σώματα (ισχύς σε Watts, αριθμός), φίλτρα (αριθμός, τύπος μέσων και ο σχεδιασμός αυτών), «στήσιμο» του υδρόβιου μικροπεριβάλλοντος (άσχετα αν αυτό έχει να κάνει με τις προσωπικές επιλογές γούστου του καθενός και των περί αισθητικής απόψεών του), σε ότι αφορά σε πέτρες, ρίζες, υλικά και τέλος … ψάρια, ψάρια «εργασίας» (πχ plecostomus) και άλλα ζώα (πιθανώς να στεγάσουμε και κάποια είδη που δεν είναι κιχλίδες ή και κάποια άλλα ζώα, πέραν ψαριών, προερχόμενα και αυτά από τη λίμνη Malawi. βλ. παρακάτω). Επί μέρους θα συζητήσουμε αριθμούς, μεγέθη, αναλογίες των φύλων, κανόνες συμβατότητας, συμβουλές (θα κάνω ότι μπορώ) και άλλα πολλά.

Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε το νου μας για το απρόσμενο! Για να γίνω σαφέστερος, εδώ σας παραθέτω και το πρώτο σχεδιάγραμμα που δείχνει το γενικό σχεδιασμό του όλου ενυδρείου. Αυτό θα βοηθήσει, πιστεύω. Να κατανοήσετε την προσπάθειά μας και να αποδεκτείτε κάποιες από τις επιλογές μας.

Υπόμνημα 1: Γενικός σχεδιασμός

A, B, D: Εγκάρσια αντερείσματα για την ενδυνάμωση της κατασκευής. Χρησιμοποιούνται επίσης και για να στηρίζονται οι λάμπες.

Χτίζοντας ένα «τέρας»: Σχεδιασμός των κύριων τεχνικών συστημάτων υποστήριξης.

1. Είσοδος νερού στη δεξιά πλευρά του φίλτρου (θερμοστάτης 1)

2.  Θάλαμος υλικών αριστερού φίλτρου

3.  Θάλαμος της αριστερής αντλίας νερού (αντλία 1)

4.  Θάλαμος αντλιών νερού της δεξιάς πλευράς (αντλίες 2, 3)

5.  Θάλαμος υλικών δεξιού φίλτρου

6.  Δεξιά είσοδος νερού (θερμοστάτης 2)

F.  Εσωτερικό φίλτρο σφουγγαριού γρήγορης κυκλοφορίας (πρώτη μονάδα)

G.  Εσωτερικό φίλτρο σφουγγαριού γρήγορης κυκλοφορίας (δεύτερη μονάδα)

Ας πάμε τώρα στις λεπτομέρειες, αρχίζοντας με μία ανασκόπηση καθενός θέματος ξεχωριστά:

Φίλτρα (αριθμός, μέγεθος), μέσα φίλτρανσης και άμμος

Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω το γεγονός του εξοπλισμού τόσο μεγάλου ενυδρείου και θα πρέπει να παραδεχτώ δημόσια πως στην αρχή ένοιωσα κάπως χαμένος. Αργότερα όμως και εξακολουθώντας να σκέπτομαι είπα στον εαυτό μου: «Ένα ενυδρείο – άσχετα με το μέγεθός του – είναι ένα ενυδρείο, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!». Το ενυδρείο, όπως προανέφερα, συνοδευόταν κατά την αγορά με ένα διπλό εσωτερικό πολυφίλτρο, εκτεινόμενο σε ΟΛΗ την πίσω πλευρά του. Κάνοντας έναν υπολογισμό βρήκα πως η χωρητικότητα της περιοχής φίλτρανσης ήταν 108 λίτρα (28 αμερικάνικα γαλόνια).

Αυτό μάλλον θα μου επέτρεπε να βρίσκομαι στην ασφαλή πλευρά, αφού πολλά από τα ήδη εργαζόμενα ενυδρεία μου έχουν μικρότερη συνολική χωρητικότητα φίλτρων και παρ’ όλα αυτά δουλεύουν άψογα χρόνια τώρα. Αφού η περιοχή φίλτρανσης ήταν διαχωρισμένη σε δύο μέρη, αποφάσισα να δουλέψω με δύο αντλίες νερού επί κεφαλής, συνδυασμό μέσων φίλτρανσης, διπλά υδραυλικά κλπ. Αυτό θα μου επέτρεπε μεγαλύτερη ανοχή σε προβλήματα από παραλείψεις, μιας και θα είναι κάπως δύσκολο να δημιουργηθεί πρόβλημα στα δύο μέρη του φίλτρου ταυτοχρόνως.

Στην μπροστινή δεξιά πλευρά (από εκεί που το βλέπουμε), το φίλτρο διαθέτει έξι εισόδους νερού και δύο εξόδους επιστροφής, ενώ στα αριστερά έχει επτά εισόδους νερού στο φίλτρο και μία επιστροφή στο ενυδρείο. Για μεγαλύτερη ασφάλεια αποφάσισα να χρησιμοποιήσω δύο αντλίες επί κεφαλής στη δεξιά πλευρά με δυνατότητα κυκλοφορίας 560 λίτρων (γύρω στα 150 αμερικάνικα γαλόνια δηλαδή) την ώρα η κάθε μία και στην αριστερή πλευρά μία αντλία νερού με κυκλοφορία 1.000 λίτρα ανά ώρα (περί τα 270 γαλόνια). Τελικά πρόσθεσα δύο φίλτρα ταχείας κυκλοφορίας που περιέχουν μόνο σφουγγάρια μέσα (το καθένα έχει δυνατότητα κυκλοφορίας 1.000 λίτρα ανά ώρα ή περίπου 270 αμερικάνικα γαλόνια ανά ώρα). Αυτά είναι κρεμασμένα μέσα στο τοίχωμα του εσωτερικού φίλτρου βυθισμένα μέσα στο νερό του ενυδρείου.

Για να συνοψίσω θα πω πως τη φίλτρανση του νερού έχουν αναλάβει:

Αντικείμενο

Χώρος τοποθέτησης

Αντλία - Αντλίες

Κυκλοφορία (l/h)

Κυκλοφορία (US g/h)

Ολική κυκλοφορία (l/h – US g/h)

Βιολογικό φίλτρο

Δεξιά

Δύο (2) – υποβρύχιες

2 x 560

2 x 150

1.120 – 300

Βιολογικό φίλτρο

Αριστερά

Μία (1)  υποβρύχια

1.000

270

1.000 – 270

Μηχανικό φίλτρο

Δεξιά

Μία (1) ενσωματωμένη υποβρύχια

1.000

270

1.000 – 270

Μηχανικό φίλτρο

Αριστερά

Μία (1) ενσωματωμένη υποβρύχια

1.000

270

1.000 – 270

Τελικά έχουμε : 4.120 λίτρα ανά ώρα, ΟΛΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΡΟΥ, ή εάν δεν προτιμάτε το μετρικό σύστημα, 1.085 αμερικάνικα γαλόνια ανά ώρα. Νομίζω πως είναι ΣΧΕΔΟΝ αρκετά, ακόμη και εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας πως τα είδη που θα κατοικήσουν σ’ αυτό το ενυδρείο θα είναι μία ομάδα «μεγαλόσωμων» τύπων (Fossorochromis rostratus, Cyrtocara moorii και μεγάλα plecostomus, για να σας δώσω μία ιδέα), επίσης είναι αναμενόμενο πως σε κάποιο βαθμό θα έχω συγκεκριμένη μείωση της κυκλοφορίας. Τα ταχείας κυκλοφορίας φίλτρα είναι κρεμασμένα ψηλά, κοντά στο επιφανειακό νερό, οπότε και θα κινούν συνεχώς την επιφάνεια, επιτρέποντας καλή ανταλλαγή αερίων και εισροή οξυγόνου στο νερό, εφ’ όσον στον εξοπλισμό αυτού του ενυδρείου ΔΕΝ θα συμπεριλάβω θορυβώδεις αντλίες αέρα. Και να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι έχω ακόμη διαθέσιμο χώρο για να τοποθετήσω από δύο (έως και τέσσερις ακόμη!) τέτοιες συσκευής εάν κριθεί κάποια στιγμή απαραίτητο. Δείτε τις φωτογραφίες για να εντοπίσετε τις λεπτομέρειες του φίλτρου της δεξιάς πλευράς (παρ’ ότι είναι κάπως κρυμμένο από τους κεντρικούς συνδετικούς αρμούς) και των εσωτερικών φίλτρων ταχείας κυκλοφορίας (ένα μάλιστα το έχω αποσυναρμολογήσει για να δείξω τον εσωτερικό του σχεδιασμό, βλ. παρακάτω)

Υπόμνημα 2: Μέρη ενός εσωτερικού φίλτρου

 

Σώμα φίλτρου                                      Θήκη φίλτρου (θάλαμος σφουγγαριών και άλλων μέσων  

Αντλία επί κεφαλής                  Καλώδιο παροχής του ηλεκτροκινητήρα της αντλίας νερού

Βάση στήριξης

Εναλλακτική βάση στήριξης

Χρησιμοποιούνται δύο τέτοια φίλτρα (το αριστερό το αποσυναρμολόγησα σκόπιμα)

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα                                            

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.