HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

«Χτίζοντας ένα τέρας» - Μέρος ΙΙ

Ένα άρθρο του Francesco Zezza

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των υλικών φίλτρανσης, των μέσων. Μετά από μία εγκεφαλική θύελλα, μεταξύ εμού και της Stefania, αλλά και του Γιώργου, ο οποίος ανακατεύτηκε στην υπόθεση ανταλλάσωντας μαζί μας μακροσκελή e-mails, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τον κλασσικό τρόπο:

• Συνθετικό «βαμβάκι» ενυδρείων, τον κοινώς λεγόμενο «υαλοβάμβακα»

• Κεραμικοί πορώδεις κύλινδροι διαφόρων μεγεθών, αφού υπήρχαν ως παρακαταθήκη στα αποθηκευμένα υλικά μου

• Κομμάτια λάβας με μέγεθος που δεν έχει σημασία αφού είναι σε κόκκους

• Ζεόλιθος (στην φωτογραφία είναι η πράσινου χρώματος άμμος), για να απομακρύνονται περαιτέρω χρωστικές και ρυπαντές που βρίσκονται ελεύθεροι μέσα στη στήλη του νερού.

[Σ.Τ.Μ. Θα καταθέσω δύο διαφωνίες και μία επισήμανση εδώ, πριν συνεχίσω. Αρχικά διαφωνώ με τη χρήση λάβας. Έχει γραφεί και αναφερθεί επανειλημμένα, πως ενοχοποιείται για προβλήματα των βραγχίων. Θεωρώ πως πράγματι κάποια από τη λάβα που κυκλοφορεί και θρυμματίζεται εύκολα, θα μπορούσε με τα ακανόνιστα και άγρια στην επιφάνειά τους θρύμματά της να προκαλέσει προβλήματα ειδικά μάλιστα εάν ο θρυμματισμός της την κάνει σχεδόν σκόνη. Μεγαλύτερα προβλήματα ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα είδη που τρέφονται και κινούνται στο βένθος (πχ Aulocara species, Fossorochromis rostratus, Placidochromis species και λοιπά). Ακόμη θα πω πως η άγρια επιφάνεια της λάβας μπορεί να πληγώσει ψάρια - εάν αυτή χρησιμοποιηθεί σαν υλικό dιcor -  που μπαινοβγαίνουν σε τρύπες ή διεκδικούν βίαια τις περιοχές τους.

Κατά δεύτερο λόγο διαφωνώ με τη χρήση ζεόλιθου σε νερό για κιχλίδες των λιμνών της κατακρημνισιγενούς κοιλάδας, λόγω της ιδιαιτερότητας της χημείας του νερού τους. Ο λόγος, για να γίνω σαφής, γι’ αυτήν μου τη διαφωνία είναι πως ο ζεόλιθος σε νερά με μεγάλες συγκεντρώσεις αλατιών θα «ξεράσει» σε κάποια στιγμή ότι ρυπαντές απορρόφησε. Και απορροφά, από ότι γνωρίζω, αμμωνία και άλλες ενώσεις του αζώτου, καθώς και οσμές, αλλά όχι χρωστικές. Αποτελεσματικό απορροφητικό χρωστικών είναι ο ενεργοποιημένος άνθρακας και ο υπέρ-ενεργοποιημένος άνθρακας, επεξεργασμένος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, που απορροφά και οργανικούς ρυπαντές.

Εδώ έγκειται και η επισήμανσή μου. Στον εξοπλισμό αυτού του ενυδρείου, πάντα κατά τη γνώμη μου, δεν συμπεριλαμβάνεται χημική φίλτρανση αξιώσεων.]

Είναι ηλίου φαεινότερον, πως χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ κοινά υλικά. Το κάναμε γιατί αφού έχουν δουλέψει αποδεδειγμένα καλά μέχρι τώρα, γιατί να ψάχναμε για υλικά που ενδεχομένως κρύβουν δυσκολίες;

Παρεμπιπτόντως μας εμφανίστηκε ένα πρόβλημα. Το πίσω δεξί μέρος του φίλτρου αποδείχτηκε, λόγω του μεγέθους του ενυδρείου δυσπρόσιτο οπότε και δύσκολο να συντηρηθεί. Έτσι αποφάσισα να γεμίσω αυτό το χώρισμα με μπλε πλαστικές μπάλες κατάλληλες για χρήση σε ενυδρεία ως βιολογικό υπόστρωμα. Λειτουργούν σαν τους κεραμικούς κυλίνδρους (έχουν τεράστιες επιφάνειες για να φιλοξενηθούν επάνω τους αποικίες αζωτοαντιδρώντων βακτηριδίων) μόνο που λόγω βάρους τους και υλικού κατασκευής επιπλέουν και έτσι τις συγκρατώ με τη βοήθεια δύο σφουγγαριών, που σαν βαρύτερα από τις «βιομπάλες» τα έχω τοποθετήσει στο επάνω μέρος του χωρίσματος για την τοποθέτηση των μέσων φίλτρανσης.

Όταν αυτά τα σφουγγάρια απομακρυνθούν από τη θέση τους, όλα όσα βρίσκονται από κάτω έρχονται στην επιφάνεια και άρα προσβάσιμα. Επίσης αποφάσισα να χρησιμοποιήσω δύο αντλίες νερού επί κεφαλής σε αυτό το κομμάτι του φίλτρου για να ελαττώσω κατά τι τις ανάγκες των ρουτινών συντήρησης αυτού του κομματιού, που φαίνεται να αποτελεί το «σκοτεινό σημείο» όλης της υπόθεσης (περισσότερο γιατί έχω τοποθετήσει το ενυδρείο στο συγκεκριμένο σημείο του δωματίου). Μία γρήγορη επισήμανση για την άμμο: το χρώμα ή τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε, το μέγεθος του κόκκου και το πάχος υποστρώματος είναι εντελώς δικής σας επιλογής.

Συνιστώ το υπόστρωμα να μην είναι ούτε πολύ λεπτό ούτε και πολύ βαθύ … νομίζω από 5 έως 7 εκατοστόμετρα είναι μία καλή μέση κατάσταση. Απλά να θυμάστε: αποφύγετε το πολύ χοντρόκοκκο χαλίκι, η άμμος είναι ότι καλύτερο για τις κιχλίδες της Malawi, ειδικά εφ’ όσον πρόκειται να στεγάσετε μάλιστα κιχλίδες που συνηθίζουν να σκάβουν, να «κάνουν σιφώνιο» και να μασουλάνε την άμμο, ψάχνοντας για φαγητό (sand dweller cichlids = αμμοδίαιτες κιχλίδες), όπως και αυτές που εγώ διατηρώ. Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τουλάχιστον 50 κιλά άμμο διαφορετικών χρωματισμών, χωρίς να αναμίξω εντελώς τα χρώματα. Περιμένω πως συν τω χρόνω θα εξελιχθεί σε ένα περιβάλλον που θα δείχνει αρκετά φυσικό.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Σας παρακαλώ να αποφεύγετε τα φανταιζί έντονα χρώματα και να παραμείνετε στη φυσική πλευρά του πράγματος, γιατί τα ψάρια προέρχονται από έναν κόσμο από υποφωτισμένα χρώματα και σκιές και ΟΧΙ από μία discotheque!

Υπόμνημα 3: Υλικά φίλτρανσης

 
Χρησιμοποιήθηκαν δύο είδη άμμου (με διαφορά

Στο μέγεθος του κόκκου)

Μέσα φίλτρανσης (από τα αριστερά προς τα δεξιά)      Συνθετικός «υαλοβάμβακας» ενυδρείων.

Μικρής και μεγαλύτερης διατομής κεραμικοί κύλιν-       Δουλεύει άψογα σε ενυδρεία, κατακρα-

δροι, ζεόλιθος (το πράσινο υλικό που τελικά δεν           τώντας σωματίδια. Ο καθαρισμός και η

Χρησιμοποιήθηκε) και κομμάτια καφέ λάβας                   αντικατάστασή του είναι πανεύκολες διαδικασίες

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι οι θερμοανιχνευτές-θερμαντήρες-θερμοστάτες, η κατανάλωση ενέργειας και η θερμοκρασία του νερού:

Τα ψάρια της Malawi (πιστέψτε με και έχω επισκεφτεί δυο φορές τη λίμνη και έχω καταδυθεί σ’ αυτήν) ευδοκιμούν σε χλιαρά νερά. Από την άλλη πλευρά, εδώ στην Ιταλία, σίγουρα το θερμόμετρο θα κατέβει κάτω από το μηδέν το χειμώνα. Ακόμη είναι αναγκαίο να «μοιράζεται» ομοιόμορφα η θερμοκρασία σε όλο το ενυδρείο, εάν δεν θέλετε να βλέπετε τα ψάρια σας να περιφέρονται του θερμαντήρα και των γύρω σημείων για να ζεσταθούν λιγουλάκι. Επίσης είναι ζητούμενο αυτό να επιτυγχάνεται χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσετε έναν τεράστιο λογαριασμό ρεύματος (εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι προσωπικό μου ζητούμενο!). 

Αυτό και άλλα συναφή θέματα μας οδηγούν να εστιάσουμε σε κάποια άλλα σημεία όπως:

• Όχι σε μόνο ένα «θερμαντικό σώμα», καθώς θα είναι δύσκολο στη θερμότητα να φτάσει στην απέναντι πλευρά.

• Όχι και πάλι στο μοναδικό ένα «θερμαντικό σώμα», αφού η θερμότητα, σε γενικές γραμμές, θα παραμείνει γύρω από την περιοχή του σώματος.

• Όχι για ακόμη μια φορά στο μοναδικό ένα «θερμαντικό σώμα», γιατί εάν αυτό πάθει κάτι «καήκατε».

• Όχι και πάλι όχι στο μοναδικό ένα «θερμαντικό σώμα», αφού η οριακά ανώτατη κατανάλωσή του μπορεί να κάψει την παροχή (πρίζα) στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, εάν το «θερμαντικό σώμα» είναι ισχύος άνω των 300 Watts.

Η λύση είναι απλή και μία. Χρησιμοποιήστε παραπάνω από ένα «θερμαντικά σώματα». Αυτός είναι ο ιδανικότερος τρόπος και το γιατί θα σας το πω αμέσως τώρα, καθώς και που είναι καλά να τοποθετείτε τους θερμαντήρες:

• Ναι στα δύο (ή και περισσότερα) «θερμαντικά σώματα». Έτσι θα αποφύγετε την υπερθέρμανση σε περίπτωση βλάβης (μία συσκευή μπορεί να αρνηθεί να σβήσει, όχι όμως και μία δεύτερη!). Πριν κάμποσα χρόνια έχασα μία ολόκληρη αποικία από «κελυφοδίαιτες» κιχλίδες της λίμνης Tanganyika (γύρω στα 60 άτομα Neolamprologus brevis), γιατί ένας θερμαντήρας δεν έλεγε να σβήσει!

• Ναι στα δύο (ή και περισσότερα) «θερμαντικά σώματα», μίας και έτσι θα εμποδίσετε την πτώση θερμοκρασίας σε περίπτωση που η μία συσκευή δεν ανάβει. Η άλλη (ή οι άλλες) θα συνεχίσουν το έργο τους. Το αποτέλεσμα θα είναι λίγοι μόνον βαθμοί Κελσίου χαμένοι.

• Ναι στα δύο (ή και περισσότερα) «θερμαντικά σώματα», αφού θα διαχυθεί καλύτερα η θερμότητα σε όλο το ενυδρείο. Αυτό θα σας εμποδίσει ακολούθως να καταστείτε ο «βασικός πελάτης» της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού!

• Ναι στα δύο (ή και περισσότερα) «θερμαντικά σώματα», αφού έτσι θα ζορίσετε λιγότερο τις παροχές ρεύματος κατά το ξεκίνημα της κατανάλωσής τους και έτσι εσείς θα παραμείνετε σε ασφαλές περιβάλλον.

Μία ακόμη επισήμανση ασφαλείας: Χρησιμοποιείτε θερμοστάτες ΕΙΔΙΚΑ σχεδιασμένους και κατασκευασμένους για θέρμανση ενυδρείων και ΜΗΝ επιχειρείτε, για οποιονδήποτε λόγο, να πειράξετε την καλωδίωσή τους, τους διακόπτες ή τα φις. Επιτρέπεται μόνον να χρησιμοποιείτε το «διακόπτη ρύθμισης» για να καθορίζετε την ζητούμενη θερμοκρασία. Γενικώς, αυτή η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των 24°C και 26°C, για τις κιχλίδες των λιμνών της κατακρημνισιγενούς Κοιλάδας της νοτιοανατολικής Αφρικής.

Το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα ΔΕΝ είναι «συμβατά» μεταξύ τους, γι’ αυτό να είστε συντηρητικοί ως προς τη χρήση του συνδυασμού τους.

 

Υπόμνημα 4: Πίνακας ηλεκτρικής εγκατάστασης

Κεντρικές παροχές (πρίζες)

Αριστερό μέρος (σε μαύρο χρώμα)                                Δεξιό μέρος (σε μπλε χρώμα)

Παροχή θερμοστάτη (200 W).                                          Παροχή θερμοστάτη (200 W).

Παροχή εσωτερικού φίλτρου (1000 l/h).                         Παροχή εσωτερικού φίλτρου (1000 l/h).

Παροχή αντλίας επί κεφαλής (1000 l/h).                         Παροχές των δύο επί κεφαλής αντλιών

Παροχή χρονοδιακόπτη που αναβοσβήνει τις δύο      νερού (560 l/h, έκαστη).

daylight (ισχύς 2 x 30 W).                                                 Παροχή χρονοδιακόπτη που αναβοσβήνει

Τρεις ελεύθερες παροχές.                                                τις ακτινικές μπλε λάμπες (ισχύς 2 x 30 W).

                                                                     Δύο ελεύθερες παροχές.

Σημείωση: κάθε ένα καλώδιο φέρει ευδιάκριτο ταμπελάκι για εύκολη αναγνώριση της κάθε παροχής. Υπάρχουν πέντε ελεύθερες παροχές για μελλοντικές εισαγωγές άλλων συσκευών, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο. Κάθε ένα από τα δύο πολύπριζα φέρει διακόπτη λειτουργίας. Κάθε πολύπριζο τροφοδοτείται από ξεχωριστή παροχή (πρίζα), για την αποφυγή υπερθερμάνσεων.

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.