HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ανασκόπηση CD-ROM - σελίδα 1

DIE WELT DER CICHLIDEN

Ο Ad Konings είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο μεγαλύτερος ειδικός επί θεμάτων κιχλίδων και περισσότερο τον γνωρίζουν ανάμεσα στους ακουαρίστες οι ενθουσιώδεις με τις κιχλίδες Malawi, όπου το όνομά του και εκτιμάται βαθύτατα. Όταν κανείς «φορτώσει» αυτόν  τον συμπαγή δίσκο δεδομένων στην υποδοχή του υπολογιστή του (και αφού με το “autorun” «ανοίξει» αυτόματα το πρόγραμμα, το αρχικό πρόγραμμα τον κατατοπίσει για όλα τα «συν» που δίδονται επίσης), είναι έτοιμος να ξεκινήσει: Αυτό το CD (που ο τίτλος του σημαίνει απλά «Ο Κόσμος των Κιχλίδων») προσφέρει μία πολύγλωσση παρουσίαση σε τρεις (3) γλώσσες – αγγλική, γαλλική και γερμανική.

Η αρχική σελίδα έχει τέσσερις (4) εναλλακτικές εισόδους για να «μπει» κανείς στο πρόγραμμα:

Aquarium: υπό την έννοια κάποιων φοβερών φωτο και κάποιων γραφικών, αναλύονται οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις «πραγματικών» συστημάτων ενυδρείων για κιχλίδες Malawi. Αν και αυτό το θέμα υποτίθεται πως θα ‘πρεπε να είναι γνωστό σε κάθε έξυπνο εκτροφέα κιχλίδων, για την περίπτωση που κάποιου του έχει διαφύγει κάτι … Τα τεχνικά δεδομένα παρουσιάζονται με «ευρωπαϊκές» μονάδες μέτρησης, δηλαδή με βαθμούς της κλίμακας Κελσίου και με το μετρικό σύστημα για τις διαστάσεις. Ακόμη προσφέρεται λίγη βιολογία, αλλά περιέργως αυτού του  είδους η γνώση απαντάται μόνο στη βιβλιογραφία του Ad Konings …
Fish: σ’ αυτόν τον τομέα φιλοξενούνται μεγάλες ποσότητες δεδομένων ΚΑΙ φωτογραφικού υλικού (καθόλου περίεργο βέβαια!), μαζί με μία πολύ μεγάλη ποσότητα ψαξίματος εναλλακτικών λύσεων. Ανάμεσα στα «αξιοπερίεργα» αξίζει να υπενθυμίσω την εναλλακτική αναζήτησης που επιτρέπει Στον Καθένα να αναγνωρίσει (και να ψάξει για) κάποιο είδος, επιλέγοντας ανάμεσα σε δοσμένα «εικονίδια», υπό την έννοια του σχήματος (του στόματος, των πτερυγίων, της ουράς και λοιπά), των χρωμάτων και/ή των melanin patterns (= μελανών σχεδίων) των ειδών. Η αναγνώριση των ειδών έρχεται λοιπόν, επιλέγοντας κανείς να ψάξει με ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά, που όλα τα ψάρια διαθέτουν.
 «Πατώντας» κανείς επάνω σε ένα όνομα είναι πιθανό να λάβει άμεσα μία (τουλάχιστον) φωτο του είδους που αναζητά στην οθόνη του, μαζί με ένα περιληπτικό φύλλο στοιχείων που συμπεριλαμβάνει δεδομένα όπως: μέγιστο τελικό μέγεθος του είδους, συμπεριφορά, διατροφή και αναπαραγωγικές διαδικασίες, ελάχιστο μέγεθος ενυδρείου και λοιπά. Κατά την (ταπεινή) μου άποψη, το ελάχιστο μέγεθος των ενυδρείων που δίδεται πάντα υπολογίζεται ως μικρότερο του αναγκαίου.
Full screen: αυτή η εναλλακτική επιτρέπει να μεγιστοποιήσει κανείς κάθε φωτο σε όλη την επιφάνεια της οθόνης του υπολογιστή του, ώστε να χαρεί κανείς όλες τους τις λεπτομέρειες.
Slideshow: μ’ αυτή τη λειτουργία είναι δυνατή η συνεχής κύλιση των διαθέσιμων φωτο, που μπορεί κανείς να δει στο σύνολό τους ή κατ’ επιλογήν.
Video: εδώ περιέχονται δύο μακροσκελή "videos" («επάνω» και «κάτω» από την επιφάνεια της λίμνης). Η παρουσίαση αυτών των ταινιών απαιτεί πολλές από τις πηγές του υπολογιστή και η διαθέσιμη ποιότητα της εικόνας δεν είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή. Εν πάση περιπτώσει είναι όμως πραγματικά ενδιαφέροντα ταινιάκια, ειδικότερα αυτό που δείχνει τα «κάτω» από την επιφάνεια του νερού, προσφέροντας στο θεατή πολλές λύσεις για το aquascaping των ενυδρείων του.
Exit: μ’ αυτή τη λειτουργία σταματά κανείς το πρόγραμμα και επιστρέφει στο κυρίως menϊ.

Για να παραγγείλει κανείς αυτό το CD-ROM, θα πρέπει να επισκεφτεί την διαδικτυακή διεύθυνση www.mediamarketing.de/cichlid Τιμή: είκοσι πέντε euros (€ 25), έξοδα αποστολής: πέντε 5 euros (€ 5),  για τη Γερμανία και οκτώ, euros (€ 8), για τις υπόλοιπες χώρες.

CICHLIDS ON CD

Αυτό το CD παράγεται από τον εκδοτικό οίκο Infobase Press (για όποιους ενδιαφέρονται η ηλεκτρονική τους διεύθυνση είναι: ) και πραγματικά έτυχε της απολύτου εκτίμησής μου, αφού προσφέρει πολλή πληροφορία, διατιθέμενη από τον ACA (American Cichlid Association = Σύλλογος Αμερικάνων Κιχλιδοφίλων), αφού περιέχει αναπαραγωγές της αρθρογραφίας που έχει δημοσιευτεί τα τελευταία είκοσι οκτώ (28) χρόνια!

Όταν κανείς εγκαταστήσει το απαραίτητο λογισμικό για να «τρέξει» το πρόγραμμα, εύκολα ξεκινάει (WIN95) και αφού οι φωτο είναι διαθέσιμες επάνω στην επιφάνεια εργασίας, μπορεί κανείς να περιφέρεται στο υλικό των δεδομένων του. Προσφέρεται menϊ τριών επιλογών:

Hand Book: που περιέχει ένα σωρό πληροφορίες για τον ACA (για την ίδρυσή του, τα μέλη του κλπ), όπου στην πραγματικότητα αυτό είναι αυστηρά για το αμερικάνικο περιβάλλον.
Bulletins: εδώ βρίσκει κανείς ψηφιακά ράφια βιβλιοθήκης με «βιβλία» (υπό μορφή εικονιδίων): κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μία χρονιά, με τα εξώφυλλα κάθε τεύχους που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά. Με ένα ακόμα «κλικ» πηγαίνει κανείς εκεί που βρίσκεται η ουσία.
Navigating: εδώ περιέχονται οδηγίες με μορφή εικονιδίων για το πως κανείς μπορεί να μετακινείται από menϊ σε menϊ. Προσέξτε πώς χρησιμοποιείτε την «μηχανή ψαξίματός» του, αφού μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο φτάνει κανείς στην επιθυμητή πληροφορία που αναζητά.

Ελάχιστες απαιτήσεις σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό:
Προσωπικός Υπολογιστής συμβατός με 
IBM: 386sx ή καλύτερο, 4 MB RAM (τουλάχιστον), CD-ROM. Λειτουργικό σύστημα: Windows 3.1 ή καλύτερα. Οθόνη: VGA 256 χρωμάτων. Σκληρό δίσκο, ποντίκι.
Macintosh: Σύστημα 7 ή καλύτερο: 68020 ή καλύτερο, 4 MB RAM (τουλάχιστον), CD-ROM, έγχρωμη οθόνη.

Περισσότερα CD-Rom και ταινίες video στις στις επόμενες σελίδες

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.