HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Η Φίλτρανση Πέραν της Θεωρίας - II

Ένα άρθρο των Γιώργου Ι. Ρεκλού, Frank Panis & Francesco Zezza
(Αυτό το Άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του 2001 του περιοδικού FAMA, με τον τίτλο "Filtration in Practice")

Αυτό το ενυδρείο, όγκου χιλίων τριακοσίων (1.300) λίτρων, στεγάζει επίσης Malawi haps. Ιδιοκτήτης του είναι ο Γιώργος Ρεκλός και βρίσκεται στην Αθήνα της Ελλάδας.

υτό το ενυδρείο που στεγάζει ένα αναπαραγωγικό τρίο από “Haplochromis” Pundamilia nyererei, έχει όγκο μόνο σαράντα πέντε (45) λίτρων. Ανήκει στον Ιωάννη Ρεκλό και βρίσκεται στην Αθήνα της Ελλάδας.

Όταν σχεδιαζόταν αυτό το άρθρο αποφασίσαμε πως θα έπρεπε να παραθέσουμε ακόμη μερικές από τις παραμέτρους για να βοηθήσουμε τον αναγνώστη να καθορίσει τις δικές του ανάγκες φίλτρανσης ή για να καταδείξουμε τι είναι μία κανονική ιχθυοφόρτιση για ένα ενυδρείο συγκεκριμένου όγκου. Ακολουθούν οι παράμετροι, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν σε ένα ερωτηματολόγιο που ο καθένας από εμάς ξεχωριστά έπρεπε να απαντήσει. Ένα μικρό σχόλιο έχει προστεθεί δίπλα από κάθε μία παράμετρο που αναφέρεται.

Ονομαστικός όγκος ενυδρείου (σε λίτρα). 

Αναφερόμαστε σε ενυδρεία μεταξύ του μικρού μεγέθους των μετά βίας σαράντα πέντε (45) λίτρων και του ογκώδους των χιλίων τριακοσίων (1.300) λίτρων. Αυτό ήταν η πρόθεσή μας αφού εν πιστεύουμε πως σώνει και καλά κάποιος πρέπει να έχει ολόκληρη τη λίμνη Malawi στο σαλόνι του για να είναι επιτυχημένος εκτροφέας τέτοιων κιχλίδων. Φυσικά όσο περισσότερος όγκος τόσο το καλύτερο πάντοτε, αλλά κάποιος μπορεί να έχει πολύ όμορφα ενυδρεία κάθε μεγέθους με κιχλίδες της Malawi, εφ’ όσον γνωρίζει τι μπορεί και πρέπει να στεγάζει σ’ αυτά. Σαφέστατα, το να διατηρεί κάποιος δύο αρσενικά άτομα με περιοχική συμπεριφορά σε ένα ενυδρείο σαράντα πέντε (450) λίτρων θα αποβεί σε αποτυχία αλλά δεν θα φταίει η ανικανότητα της φίλτρανσης.

Ολικό σωματικό μήκος των φιλοξενουμένων ψαριών (σε εκατοστόμετρα - SL) 

Είναι φανερό πως και αυτό διαφέρει κατά πολύ. Ο λόγος «εκατοστόμετρα ψαριών προς τον όγκο του νερού ποικίλει από ένα εκατοστόμετρο ψαριών / ένα λίτρο και εννιακόσια χιλιοστόλιτρα όγκου νερού (1 cm / 1,9 l) σε ένα εκατοστόμετρο ψαριών / τέσσερα λίτρα όγκου νερού (1 cm / 4 l). Είναι σπουδαίο να σημειωθεί πως όλοι θεωρούμε την αναλογία δύο λίτρα νερού ανά εκατοστόμετρο (2 l / 1 cm) σωματικού μήκους  ψαριών, σαν την απολύτως ελάχιστη γι’ αυτά τα είδη. Αυτό είναι απαραίτητο αφού πρόκειται για είδη με συμπεριφορά εδαφικού status (territorial behavior), επιθετικά και με ανάγκη για συγκεκριμένες αναπαραγωγικές περιοχές. Πολλώ δε μάλλον όταν οι πέτρινοι όγκοι μειώνουν τους χώρους που είναι διαθέσιμοι για κολύμβηση. Και οι τρεις μας όταν πρωτοξεκινήσαμε είχαμε την τάση να  υπερβάλουμε στις ιχθυοφορτίσεις. Κάθε φορά που το μάτι μας «έπεφτε» σε μία όμορφη νέα κιχλίδα, είχαμε την επιθυμία αμέσως να την αποκτήσουμε και να την εισάγουμε στα ενυδρεία μας. Όσο όμως μεγαλώναμε και γινόμασταν πιο έμπειροι μάθαμε τον σημαντικότερο όλων των κανόνων. Ένα ενυδρείο παραμένει υγιές όσο δεν έχει χαμηλή ιχθυοφόρτιση. Προσθήκες σπάνια γίνονται τώρα και ο πίνακας των δεδομένων που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο θα πρέπει να καταστεί πρακτικός οδηγός για πολλούς αρχάριους σχετικά με τους περιορισμούς που μπορεί να έχει ένα ενυδρείο με νοτιοανατολικοαφρικάνικες κιχλίδες. Μερικοί χομπίστες μπορεί να διαφωνήσουν με την αρχή πως θα πρέπει κανείς να ιχθυοφορτίζει «βαριά» ενυδρεία που φιλοξενούν m’buna για να κρατάει την επιθετικότητα υπό έλεγχο. Υποτίθεται πως όσο περισσότερα m’buna υπάρχουν σε ένα ενυδρείο, κανένα ψάρι δεν θα έχει τον απαιτούμενο χώρο για να εγκαθιδρύσει μία περιοχή οπότε η επιθετικότητα μειώνεται. Η άλλη πλευρά του νομίσματος πάλι λέει πως όσο λιγότερα m’buna στεγάσει μαζί κανείς τόσο πιο εύκολο είναι για το κάθε ψάρι να οριοθετήσει την περιοχή του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνιστική περιοχική επιθετικότητα. Αν και οι δύο μέθοδοι δουλεύουν καλά εξ’ ίσου καλά για διάφορους ακουαρίστες τα ενυδρεία με υπερπληθυσμό από m’buna βρίσκονται πάντα να ακροβατούν στην κόψη του ξυραφιού. Εάν κάποιο φίλτρο δυσλειτουργήσει ή κάτι τέλος πάντων πάει στραβά όλο το σύστημα χάνει σε χρόνο μηδέν την ισορροπία του. Εάν διατηρείτε ενυδρεία με υψηλές ιχθυοφορτίσεις θα πρέπει πάντοτε να επιλέξετε τις υψηλότερες τιμές των παραμέτρων που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο.

Ολικό σωματικό μήκος των φιλοξενουμένων ψαριών, συμπεριλαμβανομένων και των «γατόψαρων» σε εκατοστόμετρα (cm - SL). 

Αν και συνήθως υποτιμούμαι το σωματικό μήκος των «γατόψαρων» όταν σχεδιάζουμε τα ενυδρεία μας, θα δείτε στον παρακάτω πίνακα πως μερικές φορές τα «γατόψαρα» μπορεί να φτάσουν και το ένα τρίτο (⅓) του σωματικού μήκους συνολικά όλων των υπόλοιπων ψαριών μας. Αυτό δεν επηρεάζει το ζωτικό χώρο των κιχλίδων Malawi (τα μεγαλύτερα διαστήματα τα «γατόψαρα» παραμένουν κρυμμένα άλλωστε), αλλά μπορεί να επηρεάσει το βιολογικό φορτίο ολόκληρου του ενυδρείου. Τα «γατόψαρα» και τρώνε και μεταβολίζουν, πράγμα που σημαίνει πως εκκρίνουν τους ρύπους τους στο νερό του ενυδρείου. Οπότε ο κανόνας «αγνοήστε» τα γατόψαρα όταν κάνετε τους υπολογισμούς για την ιχθυοφόρτιση του ενυδρείου σας μπορεί να είναι σωστός, αλλά σε ότι αναφορά στη φίλτρανση αντιθέτως είναι λανθασμένος. Εν ολίγοις θα πρέπει πάντα και τα «γατόψαρα» να λαμβάνονται υπ’ όψιν όταν σχεδιάζεται τα συστήματα φίλτρανσης. Όταν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τα «γατόψαρα» τότε η αναλογία «λίτρα όγκου / εκατοστόμετρα σωματικού μήκους ψαριών» ποικίλει μεταξύ του ενός λίτρου και τριακοσίων τριάντα χιλιοστολίτρων (1,33) έως και τα τρία (3) λίτρα για κάθε ένα (1) εκατοστόμετρο ψαριού.

Αριθμός φιλοξενουμένων ψαριών, των «γατόψαρων» συμπεριλαμβανομένων.

Αν και ποτέ δε μιλάμε γι’ αυτά (συνήθως οι εκτροφείς κιχλίδων είναι υπερήφανοι μόνο για τις κιχλίδες τους), τα «γατόψαρα» υπάρχουν μέσα στα ενυδρεία. Στα ενυδρεία που παρουσιάζονται εδώ, θα διαπιστώσετε πως μπορεί να υπάρχει μόνο ένα (1) «γατόψαρο» ανά ενυδρείο (στα μικρότερα ενυδρεία) αλλά στα μεγαλύτερα ενυδρεία μπορεί να βρεί κανείς έως και επτά (7) άτομα. Ακόμη η ποικιλία των ειδών «γατόψαρων» που απαντάται είναι εκθαμβωτική. Μπορεί να βρείτε τα πάντα από loaches (πχ Acanthophthalmus kuhlii, Acanthopsis choirorhynchus) έως είδη των γενών Botia, Synodontis (κατά μεγάλη πλειοψηφία) και πραγματικά Plecostomus species. Όλα αυτά τα ψάρια υπάρχουν μέσα στα ενυδρεία μας χρόνια τώρα, πράγμα που αποδεικνύει πως ακόμη και τα γαλήνια Α. kuhlii μπορούν να τα πάνε θαυμάσια σε ένα ενυδρείο που στεγάζει κιχλίδες m’buna της λίμνης Malawi, μόνο όμως εφ’ όσον το ενυδρείο είναι σωστά «στημένο». Τέλος κάποια από αυτά τα «γατόψαρα» αναπτύσσουν αρκετά μεγάλο μέγεθος (ο Francesco ήδη έχει δύο γατόψαρα σαράντα εκατοστομέτρων έκαστο στο κεντρικό ενυδρείο παρουσίας του).

Η παρουσία υδρόβιων φυτών. 

Στα ενυδρεία που συμπεριλαμβάνονται παρουσιαζόμενα σε αυτό το άρθρο μπορείτε να δείτε όλους του πιθανούς συνδυασμούς. Το φάσμα ξεκινάει από «αυστηρά» βραχώδες μικροπεριβάλλον και φτάνει έως και σε πυκνοφυτεμένα συστήματα, το ένα από αυτά μάλιστα διαθέτει και σύστημα έκχυσης διοξειδίου του άνθρακα. Τα φυτά αποτελούν ένα επιπλέον σύστημα φίλτρανσης (μάλιστα πολύ αποτελεσματικότερο από ότι τα ίδια τα φίλτρα) γιατί απομακρύνουν ακόμη και τα νιτρικά άλατα (το τελικό προϊόν του «κύκλου του Αζώτου») που κανένα φίλτρο [Σ.τ.Μ. εκτός από τα skimmers και τους «ζωντανούς βράχους»] δεν μπορεί να απομακρύνει. Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως υπάρχουν φίλτρα που θα διαχειριστούν νιτρικά άλατα (όπως οι καλλιέργειες αναερόβιων βακτηριδίων, τα φίλτρα άλγης κλπ) αλλά αυτά δεν είναι εξοπλισμός που μπορεί ένας αρχάριος να δουλέψει. Ακόμη πρέπει να διαπιστώσετε πως όλα αυτά τα ενυδρεία που παρουσιάζονται εδώ έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: πολλούς βράχους, κρυψώνες και άμμο, πάρα πολλή άμμο και μάλλον θα υπάρχει κάποιος λόγος που όλοι μας χρησιμοποιούμε αυτόν τον συνδυασμό.

Μερικές αλλαγές νερού (σε ημέρες). 

Όλοι μας φαίνεται να συμφωνούμε με την αρχή των μερικών αλλαγών νερού κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε τον παραμικρό δισταγμό να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να πραγματοποιήσουμε μία εβδομαδιαία μερική αλλαγή νερού, αφού αυτό είναι αποδεδειγμένο πως συντελεί στην ευζωία των κιχλίδων Malawi. Στα ενυδρεία με χαμηλή ιχθυοφόρτιση, που το τάισμα τείνει προς το ελάχιστο δυνατό, μπορεί κανείς να αποφύγει να αλλάξει νερό την εβδομάδα που άλλως θα όφειλε, αλλά μόνο μέχρις εκεί μπορεί να πάει. Σίγουρα το να αλλάζει κανείς το «είκοσι τοις εκατό (20%) του νερού μία φορά το μήνα» δεν το συζητάμε καθόλου.

Ποσόστωση του νερού που αλλάσσεται. 

Αυτό μπορεί να ποικίλει από το 15% έως το 50% ανά αλλαγή νερού. Ο Francesco κάνει μικρότερες εβδομαδιαίες μερικές αλλαγές νερού της τάξεως του δέκα έως είκοσι πέντε τοις εκατό (10% - 25%), ενώ ο Γιώργος και ο Frank  κάνουν εβδομαδιαίες μερικές αλλαγές νερού σε ποσοστό τριάντα με πενήντα τοις εκατό (30% - 50%). Οι αφρικάνικες κιχλίδες είναι ψάρια που δημιουργούν κάποια ακαταστασία, εκκρίνουν αρκετούς οργανικούς ρύπους και οι μεγάλες, συχνές μερικές αλλαγές νερού είναι πρέπουσες. Σε ενυδρεία αύξησης ιχθυδίων οι μερικές αλλαγές νερού μπορεί να πρέπει να είναι συχνές έως και με τη συχνότητα τριών εβδομαδιαίων αλλαγών, με το αλλασσόμενο νερό να φτάνει και το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού όγκου. Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς υγιή ιχθύδια με μέγιστη καμπύλη αύξησης. Φυσικά, εάν κάποιος από εσάς έχει ήδη ασχοληθεί με το μεγάλωμα ιχθυδίων, προφανώς ότι κάνει το κάνει σωστά.

Αριθμός μονάδων φίλτρανσης (είσοδοι νερού) / Τύπος συστημάτων. 

Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες. Φαίνεται πως ο καθένας βρίσκει το δικό του δρόμο σ’ αυτό το θέμα. Έτσι κανείς διαπιστώνει πως υφίστανται έξι (6) διαφορετικά συστήματα φίλτρανσης στο ενυδρείο όγκου πεντακοσίων (500) λίτρων, ενώ σε πολύ μεγαλύτερα ενυδρεία όλη η διαδικασία γίνεται από μία ή δύο μόνο αντλίες νερού. Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται εδώ ποικίλουν από απλά μηχανικά προωθούμενα (όχι αεροποροωθούμενα) φίλτρα σφουγγαριών έως τα πολύπλοκα ξεχωριστά φίλτρα με ξεχωριστούς θαλάμους μέσων φίλτρανσης συμπεριλαμβανομένων oxydator (= αντιδραστήρας παραγωγής οξυγόνου), και φίλτρα ρευστοποιημένου υποστρώματος (fluidized bed filters). 

Ολική συχνότητα κυκλοφορίας (λίτρα ανά ώρα).

Αυτό βεβαίως έχει να κάνει με τον όγκο του ενυδρείου. Η μέγιστη κυκλοφορία που βλέπετε σε αυτά τα ενυδρεία είναι της τάξεως των πέντε χιλιάδων λίτρων ανά ώρα (5.000 l/h) που αυξάνεται στα δέκα χιλιάδες λίτρα ανά ώρα (10.000 l/h) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με την εγκατάσταση επιπλέον αντλιών νερού.

Ολική συχνότητα κυκλοφορίας (πόσες φορές ανά ώρα ο όγκος του νερού). 

Αυτός είναι ένα ακόμη θέμα που συνήθως «καλύπτεται» από έναν «γενικό κανόνα». Στην πλειονότητά της η βιβλιογραφία αναφέρει σαν ελάχιστη κυκλοφορία νερού για ενυδρεία που στεγάζουν κιχλίδες της λίμνης Malawi τις πεντέμισι φορές τον όγκο του νερού ανά μία ώρα (5,5 φορές/ώρα όλος ο όγκος του νερού). Με μία πιο εμπεριστατωμένη εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων σε αυτό το άρθρο αυτό αποδεικνύεται ένας ακόμη μύθος. Ενυδρεία μπορούν κάλλιστα να υποστηρίζονται από φίλτρανση με υπολογίσιμα μικρότερες ή και μεγαλύτερες δυνατότητες κυκλοφορίας από το 5,5 φορές/ώρα, εξ’ ίσου επιτυχημένα. Σε κάθε περίπτωση, το τι φιλοξενείται καθορίζει εν πολλοίς τις ανάγκες φίλτρανσης. Έχουμε διαπιστώσει (σε γενικές γραμμές) πως όσο μικρότερος ο όγκος του νερού τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η κυκλοφορία του. Οπότε η συχνότητα ανακύκλωσης του νερού μέσω των μονάδων φίλτρανσης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ οκτώ (8) και δέκα οκτώ (18) φορές ανά ώρα, σε μικρά ενυδρεία όγκου έως και πεντακοσίων (500) λίτρων, ενώ στα μεγαλύτερα αυτά τα νούμερα μπορεί να μειωθούν μεταξύ του δυόμισι και πεντέμισι φορές ανά ώρα (2,5 – 5,5 φορές όλος ο όγκος του νερού). Δεν ήταν έτσι βέβαια πριν να συντάξουμε αυτόν τον πίνακα, όπου συνειδητοποιήσαμε πως στα μεγάλα ενυδρεία ή κυκλοφορία του νερού δεν χρειάζεται να είναι τόσο «υπερβολική». Φτάσαμε όλοι μας στο ίδιο συμπέρασμα, ενώ εφαρμόζαμε κάποια τέτοια αναλογία δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα μπορεί αυτό να αποτελεί και ένα είδος «κανόνα». Να σημειωθεί εδώ πως ο Francesco προσεγγίζει το πρόβλημα «ηπιότερα». Έτσι έχουμε, εκτός από τις λιγότερο συχνές μερικές αλλαγές νερού που και προηγουμένως επισημάναμε, χρησιμοποιεί εξ’ ίσου χαμηλότερες συχνότητες φίλτρανσης (4,5 έως 5 φορές ανά ώρα). Αν και ακόμη και αυτή η συχνότητα είναι λιγότερο κοντινή με την «κλασσική», του δούλεψε καλά για αρκετό διάστημα. Τελικά υπάρχουν δύο ενδεικτικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα από εμάς, που αποδεικνύονται αμφότερες ικανοποιητικές. Γνωρίζοντας τη γενική έκφραση «όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο», αλλά δεν χρειάζεται να ξοδέψει κανείς μία περιουσία σε επιπρόσθετα συστήματα φίλτρανσης και αντλίες. Εάν η φίλτρανση λειτουργεί ικανοποιητικά, μπορεί κάλλιστα να βασιστούμε και στα λιγότερα. Φυσικά όταν κανείς εξετάσει τα συστήματα φίλτρανσης που παρουσιάζονται εδώ, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και την αποδοτικότητα κάθε ενός τους. Οπότε ένα φίλτρο κανίστρου είναι μακράν αποδοτικότερο από ένα κανονικό φίλτρο σφουγγαριών ακόμη κι αν έχουν την ίδια κυκλοφορία της αντλίας νερού επί κεφαλής τους , αφού το φίλτρο κανίστρου δουλεύει υπό πίεση. Συμπερασματικά, η κυκλοφορία δεν αποτελεί από μόνη της μία παράμετρο που μπορεί να σημαίνει κάτι σημαντικό. Η χρήση πλέον εξεζητημένων και αποτελεσματικών συστημάτων φίλτρανσης, επιτρέπει στον ακουαρίστα να χρησιμοποιήσει χαμηλότερες (ή πολύ χαμηλότερες) συχνότητες ανακύκλωσης του νερού του ενυδρείου του. Άλλωστε άλλο η κυκλοφορία του νερού και άλλο το αποτελεσματικό φιλτράρισμά του.

Άλλα. 

Σε αυτήν την κατηγορία, μόνο το άπειρο είναι το όριο. Ένα oxydator (αντιδραστήρας παραγωγής οξυγόνου) χρησιμοποιείται για να αυξάνει τις συγκεντρώσεις οξυγόνου μέσα στο νερό ενός ενυδρείου. Λάμπες UV υφίστανται σε δύο ενυδρεία, ενώ σε ένα άλλο είναι εγκατεστημένη μία διάταξη απομάκρυνσης πρωτεϊνικών αφρών. Το φυτεμένο ενυδρείο που φιλοξενεί τα m’buna είναι εξοπλισμένο με σύστημα διάχυσης διοξειδίου. Σε ένα δύο ενυδρεία επίσης υπάρχουν όργανα ελέγχου της θερμοκρασίας και του pH. Μερικά διαθέτουν επίσης μονάδες UPS (με υποστήριξη μπαταριών) που μπορούν να στηρίξουν, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια, για δύο (2) ώρες περίπου το σύστημα φίλτρανσης σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Είμαστε βέβαιοι πως όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερα μηχανήματα θα φτάνουν έως τα ενυδρεία μας.

Σημειώσεις για την ανάγνωση του πίνακα:

Φυτά (*) περιγράφονται ως απόντα (όχι), ως πολύ λίγα (π.λ.), ως αρκετά (α) και τέλος ως φυτεμένο ενυδρείο (φ)

Τύποι φίλτρων (**) είναι οι εξής: FC= Φίλτρο ξεχωριστών θαλάμων μέσων φίλτρανσης, TR= Φίλτρο σταγονιδίων, OX=oxydator (αντιδραστήρας παραγωγής οξυγόνου), FB= Φίλτρο ρευστοποιημένου υποστρώματος (fluidized bed filter), CAN= Εξωτερικό Φίλτρο κανίστρου, INT= Εσωτερικό Φίλτρο, μηχανικά προωθούμενοinternal.

Άλλα (***) ως εξής: SK= Διάταξη αφαίρεσης πρωτεϊνικών αφρών (protein skimmer), OX= oxydator (αντιδραστήρας παραγωγής οξυγόνου), CO2= Σύστημα διάχυσης διοξειδίου του άνθρακα, pH/temp= ηλεκτρονικά όργανα ελέγχου της θερμοκρασίας και του pH, UPS= Μονάδα παροχής ρεύματος με υποστήριξη μπαταριών.

ΦΙΛΤΡΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ

Μέγεθος ενυδρείου σε εκατοστόμετρα (cm)

285x 65x70  

200x 80x70 

180x 70x60

150x 50x65 

100x 60x60

70x 55x40

55x 30x30

Ονομαστικός όγκος ενυδρείου (σε λίτρα)

 

1.300

1.120

750

500

 360

150

45

Πραγματικός όγκος ενυδρείου (σε λίτρα)

 

1.100

917

 700

410

 300

120

38

Ολικό σωματικό μήκος των κατοίκων (εκατοστόμετρα, SL)

359

281

 322

220

150 

41

20

Ολικό σωματικό μήκος των κατοίκων, των «γατόψαρων» συμπεριλαμβανομένων (εκατοστόμετρα, SL)

471

338

 402

280

 170

56

30

Αριθμός κατοίκων

24

32

 23

25

 16

5

3

Αριθμός κατοίκων, «των «γατόψαρων» συμπεριλαμβανομένων

31

36

 25

32

 18

6

4

Παρουσία υδρόβιων φυτών *

π.λ.

όχι

π.λ. 

φ

 π.λ.

όχι

π.λ.

Μερικές αλλαγές νερού (σε ημέρες)

7

7

 14

7

 14

7

14

Ποσοστό νερού που αλλάχθηκε (%)

 

30

50

 15

40

15 

30

75

Αριθμός φίλτρων (είσοδοι)

2

1

 5

6

 2

1

3

Τύποι φίλτρων**

FC

FC/TR OX

FC 

CAN/ INT

CAN/ INT/ FB 

INT

INT

Κυκλοφορία του κάθε φίλτρου (λίτρα/ώρα)

2x2.500 2x2.500

2300

1x560 1x560 1x1.000 1x1.000 1x1.000

6x950

1X600  1X600 

1x950

1x175 1x230 1x270

Ολική κυκλοφορία (λίτρα/ώρα)

 

5.000 – 10.000

2.300

 4.120

5.700

 1.200

950

675

Ολική κυκλοφορία (φορές του όγκου του νερού ανά ώρα)

4.55 - 9.1

2.51

 5.5

14

 4

8

18

Λάμπες UV (ναι/όχι Watts)

 

όχι

ναι/ 1x9

 όχι

ναι/ 2x8

 όχι

όχι

όχι

Άλλα (***)

SK/  temp/ pH/ UPS SK/

OX

-

CO2/ pH/ UPS

 -

-

-

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.