HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Με τι θα πρέπει να μοιάζει μια «ψαροϊστοσελίδα»;

Ένα άρθρο του Γιώργου Ι. Ρεκλού

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδων σήμερα στο διαδίκτυο και αρκετές χιλιάδες προστίθενται καθημερινά. Οι περισσότεροι εξ’ ημών «σερφάρουμε» στο διαδίκτυο και επισκεπτόμαστε αρκετές από αυτές, αλλά τελικά καταλήγουμε να επισκεπτόμαστε μόνο αυτές που μας ικανοποίησαν και αυτές που μας φάνηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες ώστε να τις σηματοδοτήσουμε ως “Bookmarks” ή να τις προσθέσουμε στα «Αγαπημένα» μας. Είναι βέβαια φανερό πως δεν είναι ίδιες όλες οι ιστοσελίδες. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που χαρακτηρίζουν μία από αυτές ως «καλή και ενδιαφέρουσα», ενώ μία άλλη ως «κακή και ενοχλητική».

Φυσικά εμείς, ως επισκέπτες, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι για να αλλάξει η «ποιότητα» κάποιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας (εκτός ίσως από το να αποστείλουμε ένα ευγενικό e-mail με τις εισηγήσεις μας). Είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε webmaster, επαγγελματία ή απλού χομπίστα, σαν εμένα και σαν εσάς, για να το κάνει αυτό.

Οι λόγοι που μας σπρώχνουν στη δημιουργία ιστοσελίδων είναι πάμπολλοι. Συνήθως το κάνουμε ώστε να παρουσιάσουμε τους εαυτούς μας ή αυτά που μας αρέσουν και μας απασχολούν. Κάποιοι νοιώθουν την ανάγκη να έχουν κάτι προσωπικό τους στο διαδίκτυο, το οποίο και έχουν on line. Άσχετα με τους προσωπικούς μας λόγους δημιουργίας ιστοσελίδων, ο τελικός σκοπός είναι η επισκεψιμότητά τους (αλλιώς θα κρατούσαμε τα αρχεία που έχουμε on line φυλαγμένα στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών μας). Η ερώτηση που απαιτείται να απαντηθεί είναι: Τι θα πρέπει να προσέχει ένας χομπίστας, όταν ξεκινάει τη δική του ιστοσελίδα;

Ειδικότερα, εάν πρόκειται να δημιουργήσει κανείς μία ιστοσελίδα σχετική με τα ψάρια, τι θα πρέπει να γνωρίζει κατ’ αρχάς;

Αν και πιστεύω πως αυτό το άρθρο δεν καλύπτει κάθε πτυχή της δημιουργίας και της φροντίδας μιας επιτυχημένης «ψαροϊστοσελίδας», θεωρώ ότι δίνει τις βασικές κατευθύνσεις, που θα βοηθήσουν τον κυβερνοακουαρίστα να δημιουργήσει μία. Τα βασικότερα σημεία (χωρίς να τα έχω βάλει σε κάποια σειρά ενδιαφέροντος) χωρίζονται στα θέματα: Μέγεθος της ιστοσελίδας, Ξενιστής (Host), Περιεχόμενες Πληροφορίες, Φωτογραφικό υλικό, Συνδέσεις με άλλες ιστοσελίδες και Εμφάνιση του σχεδιασμού της. Κάποια ακόμη επίσης σημεία εμφανίζονται μαζί με αυτά.

Το μέγεθος

Αν και το μέγεθος μιας ιστοσελίδας δεν μπορεί να καθορίζει την αξία της, αποτελεί ένδειξη, όσο αφορά στις προθέσεις του webmaster που την «έστησε». Οπότε μία ιστοσελίδα των τριών μόνον σελίδων είναι μάλλον σε εγκατάλειψη, ή κάτι που για κάποιους λόγους δεν ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του. Συνήθως τέτοιες ιστοσελίδες είναι η κλασσική περίπτωση του τύπου «Εγώ – Τα ενυδρεία μου – Τα ψάρια μου – Συνδέσεις» (με κάλυψη του κάθε επί μέρους θέματος, επί το πλείστον, σε μία μόνο σελίδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η περίπτωση των δύο τριών τελειωμένων σελίδων και άλλων εξήντα ακόμη με το σήμα «Υπό κατασκευή». Αυτό το κόλπο μπορεί αρχικά να δουλέψει, αλλά μετά από μια δυο συνεχόμενες επισκέψεις, κανείς δεν θα επισκεφτεί ξανά αυτή την ιστοσελίδα. Όπως είπα, αν και υπάρχει όριο σ’ αυτό, το μέγεθος δεν είναι, από μόνο του, αποφασιστικός παράγων, αλλά εξυπηρετεί το ρόλο της ένδειξης. Φυσικά, όταν τελικά ανακαλύπτουμε μία καλή ιστοσελίδα, όλοι μας ελπίζουμε πως θα είναι και αρκετά μεγάλη για να μας κρατήσει απασχολημένους για καμιά βδομάδα. 

Αντιθέτως, έχω δει ιστοσελίδες, αποτελούμενες από μόνο 25 σελίδες, που ήταν, με μία λέξη, άριστες. Από την άλλη πλευρά, έχω δει τερατώδους μεγέθους ιστοσελίδες (300+ σελίδων), που ήταν απλά γρίφοι από pixels προερχομένων από διαφορετικές φωτογραφίες, που δεν έβγαζαν καν νόημα.

Ο αξιόπιστος Ξενιστής

Βεβαίως, μέγεθος σημαίνει πολλά ΜΒ, τα οποία απαιτούν αρκετό χώρο. Όταν εισερχόμεθα σε αυτόν τον παράγοντα, οι περισσότεροι προτιμούν έναν «άνευ χρεώσεως» Ξενιστή. Υπάρχουν πολλά σημεία του κυβερνοχώρου που προσφέρουν κάτι τέτοιο (μεταξύ άλλων και το γνωστό Yahoo), αλλά είναι συνθετότερη η υπόθεση. Το πρώτο μειονέκτημα είναι η πυκνή κυκλοφορία του κεντρικού υπολογιστή εξυπηρέτησης του δικτύου, που μπορεί να καταστήσει μία ιστοσελίδα δυσπρόσιτη, τις ώρες που οι περισσότεροι χρήστες είναι συνδεδεμένοι. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι τα banners ή τα διαφημιστικά παράθυρα (“pop-up” windows) που ανοίγουν και είναι εκνευριστικά. Τρίτον, υπάρχει μία γενικότερη «πολιτική» των χορηγών (providers), που αφήνει στενά περιθώρια για να ελιχθεί κανείς. Τέλος, αυτό όλο έχει σαν αποτέλεσμα ψηφιακές διευθύνσεις (URL’s) που είναι αδύνατο κάποιος να θυμάται. Συνήθως αυτά τα URL’s μοιάζουν κάπως έτσι: «Ξενιστής Υπολογιστή Εξυπηρέτησης Δικτύου [Σ.Τ.Μ. Host Server]/Τμήμα Ξενιστή/το όνομά σας/το τμήμα σας/ιστοσελίδα.html». Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους λοιπόν θεωρώ πως ένας καλός Host Server είναι απαραίτητος. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα, οπότε με 100$ το χρόνο μπορεί κανείς να βρει έναν αξιόπιστο. Εξ’ άλλου όταν πληρώνεις για κάτι, αυτομάτως, διατηρείς το δικαίωμα να παραπονείσαι ή να ζητάς περισσότερες παροχές. Έτσι δεν είναι;

Διατηρείτε συνεχώς το ίδιο URL. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούν να επιφέρουν περισσότερη σύγχυση και ενόχληση από το ότι το «Αγαπημένο» URL που μαρκάρατε πριν δύο εβδομάδες δεν ισχύει πλέον γιατί η ιστοσελίδα «μετακόμισε» σε άλλη διεύθυνση. Και γίνεται πιο ενοχλητικό όταν ο ιδιοκτήτης της εν λόγω σελίδας δεν φρόντισε για την ύπαρξη ενός προειδοποιητικού μηνύματος στην παλιά διεύθυνση, που να πληροφορεί για την καινούργια. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης τόσων πολλών «σπασμένων» συνδέσμων [Σ.Τ.Μ. links], που φαίνεται να συσσωρεύεται μέρα με τη μέρα. Ένας τρόπος για να το προσπεράσει κανείς αυτό είναι κατοχυρώσει την κυριότητα ενός ονόματος [Σ.Τ.Μ. domain name] (τέτοιο domain name είναι το www.rddiagnostics.com ή το www.malawicichlidhomepage.com στην περίπτωσή μας). Έτσι, δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι ο ξενιστής σας, αφού το URL σας παραμένει το αυτό και όλοι οι fans μπορούν να σας ακολουθήσουν.

Η Γλώσσα

Αν και πιθανώς δεν μου αρέσει, θα πρέπει να παραδεκτώ πως η αγγλική είναι η γλώσσα που κατά κόρον ομιλείται στο διαδίκτυο. Το να δημοσιοποιεί κανείς μια «ψαροϊστοσελίδα» σε μία άλλη γλώσσα, όπως η ελληνική για παράδειγμα, έχει ελάσσονα σημασία (εάν έχει καθόλου σημασία). Θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας πως οι περισσότερες μηχανές ψαξίματος, καθώς και η πλειοψηφία των επισκεπτών σας θα είναι αγγλόφωνοι. Επιπροσθέτως και όσο αφορά στο γλωσσικό, η συνήθεια ανθρώπων να διατηρούν υδρόβιους οργανισμούς στην αιχμαλωσία είναι πολύ διαδεδομένο hobby στις ενωμένες Πολιτείες και στη βόρεια Ευρώπη, οπότε η χρήση της αγγλικής είναι αναπόφευκτη. Αυτό ήταν και το επίπονο θέμα για την δική μας ιστοσελίδα, καθώς η αγγλική είναι μία ξένη γλώσσα για όλους μας.

Η Πληροφορία

Αυτήν ακριβώς επιζητούν οι επισκέπτες σας και αυτό είναι ακριβώς αυτό που θα τους κάνει να επιστρέψουν στο δικό σας URL και στο μέλλον. Εφ’ όσον ονομάσατε την ιστοσελίδα σας «Η Ψαρογωνιά» ή κάτι ανάλογο, όσοι σας επισκέπτονται το κάνουν για να βρουν πληροφορίες σχετικές με ψάρια. Συνήθως μάλιστα οι επισκέπτες είναι πρόσωπα που ήδη έχουν επισκεφτεί δεκάδες παρόμοιες ιστοσελίδες, έχουν ήδη κάνει τις αξιολογήσεις τους σε σχέση με τις ανάγκες τους και θα πρέπει να τους προσφέρετε ότι ακριβώς υπόσχεστε μέσω του τίτλου της ιστοσελίδας σας. Η γάτα σας ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο δεν έχει καμιά θέση σε μία τέτοια ιστοσελίδα, αν και μπορεί να είναι παιγνιδιάρικα (εκτός ίσως από μία μικρή φωτογραφία και ένα βραχύ σχόλιο). Εάν σκέπτεστε να αφιερώστε μια δυο σελίδες γι’ αυτά, θα πρέπει πιθανώς να αλλάξετε και το όνομα από «Η Ψαρογωνιά» σε «Η γωνιά των Κατοικιδίων». Πολύ συχνά, όταν επισκέπτομαι κάποια ιστοσελίδα, μπορεί να παραμείνω συνδεδεμένος για λιγότερο από ένα λεπτό. Κοιτώντας απλά την αρχική σελίδα και τα υπάρχοντα μέρη, που διαθέτει, γνωρίζω ότι δεν υφίσταται λόγος για περαιτέρω παραμονή μου εκεί. Μπορώ απλά να επισκεφτώ την επόμενη ιστοσελίδα ή κάποια που έχω «σώσει» στα «Αγαπημένα» μου. Οι πληροφορίες που διατίθεστε να παρέχετε στους επισκέπτες σας θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια ώστε να τους είναι χρήσιμες.     

Η Ορθότητα της Πληροφορίας

Η διατιθέμενη εξ’ υμών πληροφορία θα πρέπει να είναι ακριβής κατά το μάλλον δυνατόν. Καλύτερα να αποφεύγετε τις γενικεύσεις και τους γενικούς κανόνες, εκτός και αν είστε απολύτως σίγουροι πως ισχύουν, πέρα των δικών σας ενυδρείων και για τα ενυδρεία των άλλων. Καλύτερα να εκφράζετε την προσωπική σας άποψη, ή ψάχνετε στη βιβλιοθήκη σας για να δώσετε τη σωστή πληροφόρηση. Η φράση «ένα μεγάλο ψάρι 15 εκατοστών, με μπλε χρώμα», μπορεί να είναι από κάτι απελπιστικά αόριστο, έως τίποτε. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: κάνετε, όσο είναι δυνατόν, λεπτομερέστερη περιγραφή ή βάλτε μια φωτογραφία του ψαριού on line. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν (και είναι και μεγαλύτερης βαρύτητας) στην περίπτωση που θέλετε να περιγράψετε κάποια τεχνική που χρησιμοποιείτε ή ένα σχέδιο για «Κάνε το Μόνος σου» εξοπλισμό.

Τα Επιστημονικά ονόματα

Να τα χρησιμοποιείτε πάντοτε. Υπάρχουν εκατοντάδες «παγώνια» στη λίμνη Malawi και το «Παγώνι Λιακάδα με Κόκκινη Κορυφή και Κίτρινα Πτερύγια» που έχετε, μπορεί να’ ναι το ίδιο με το «Κόκκινο Παγώνι με Κίτρινες Άκρες» που ανήκει σε κάποιον άλλο, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτά τα ονόματα δεν μου (στον επισκέπτη δηλαδή) προσφέρουν καμιά βοήθεια, για να καταλάβω ποιο είδος περιγράφετε έτσι. Πολύ συχνά μπορεί να περιγράφονται (από διάφορους ανθρώπους) με τέτοια ονόματα διάφορα υβρίδια (περισσότερες μάλιστα φορές από ότι νομίζετε και παραδεχτείτε το). Το σωστό επιστημονικό όνομα μειώνει την σύγχυση και επιτρέπει στον κόσμο να έχει πρόσβαση σε ακριβέστερη αναγκαία για το είδος πληροφορία. Καλύτερα να ρίχνετε καμιά ματιά σε έναν Άτλαντα ή κάποια άλλη από τις πηγές σας πριν χρησιμοποιήσετε ένα όνομα.  

Εάν επιμένετε να μην κάνετε κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό πως μπορεί και να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό όνομα (που δεν είναι πλέον ισχύον) ή ακόμη και ένα λάθος όνομα. Το Cyrtocara venusta δεν υφίσταται πλέον σαν όνομα και το Cichlasoma venustus δεν υπήρξε ποτέ. Μπορεί και να γελάσετε με αυτά τα ονόματα αλλά υπάρχουν ακόμη στον κατάλογο ειδών μιας «μεγάλης» και πολύ γνωστής ιστοσελίδας, που ενημερώθηκε για τελευταία φορά το 1997 [Σ.Τ.Μ. (!!!)]. Σημειώστε εδώ πως το όνομα του γένους γράφετε με το αρχικό γράμμα πάντα κεφαλαίο, ενώ το όνομα του είδους πάντα με μικρό [Σ.Τ.Μ. Πάντα δε, και τα δύο ονόματα πρέπει να γράφονται με πλάγια γραφή]. Η λέξη σημαίνει είδος και χρησιμοποιείται πάντα εφ’ όσον κάποιος είναι σίγουρος για το γένος αλλά όχι για το είδος. Άλλες συντμήσεις (όπως μορφή Ο.Β.) μπορούν να χρησιμοποιούνται [Σ.Τ.Μ. μορφή Ο.Β. – Orange Blotched = με πορτοκαλί κηλίδες] για την περιγραφή.

Η Αυθεντικότητα της Πληροφορίας

Οι πληροφορίες που διακινούνται μέσω της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι αυθεντικές και προερχόμενες από την προσωπική σας εμπειρία. Φυσικά θα έχετε διαβάσει κάμποσα βιβλία για τα βασικά αλλά αυτό δεν αρκεί για να στηρίξει κανείς μία ιστοσελίδα. Μην αντιγράφεται απλά αυτές τις πληροφορίες. Εκτός από την νομική απαγόρευση, αυτό είναι άχρηστη τακτική, αφού σχεδόν όλοι οι ακουαρίστες όλο και κάποιο βιβλίο ξεφυλλίζουν και είναι πολύ πιθανό να έχουν διαβάσει ακριβώς τα ίδια με αυτά που εσείς έτυχε να διαβάσατε. Οι επισκέπτες επίσης επιμένουν να δουν πώς εσείς προσωπικά διαμορφώσατε το περιβάλλον του ενυδρείου σας και όχι πώς θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί. Θέλουν να γνωρίζουν γιατί χρησιμοποιήσατε λιγότερα ή περισσότερα φυτά, σκούρο φόντο και σπασμένο κοράλλι σαν υπόστρωμα και όχι το τι προτείνει η βιβλιογραφία.

Η Βιβλιογραφία &  η Αναγνώριση

Είναι καλό σαν χειρονομία να δηλώνετε τις πηγές σας ή να αποδίδετε την πρέπουσα αναγνώριση στο πρόσωπο που επέτρεψε να χρησιμοποιήσετε δικές του φωτογραφίες και υλικό. Γυρνώντας στο διαδίκτυο αντιγράφοντας φωτογραφικό υλικό από άλλες ιστοσελίδες δεν είναι ο σωστός τρόπος. Έχω δώσει την άδεια σε τρεις webmasters να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες στις ιστοσελίδες τους, αλλά έχω βρει τουλάχιστον τριάντα ακόμη που τις χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά μου. Ακόμη δεν υπάρχει καμιά αναγνώριση (ή κάποιο άλλο σημάδι) που να δηλώνει την πηγή των φωτογραφιών ή να αναφέρει το όνομά μου. Ένας μάλιστα δεν μπήκε στον κόπο να αντιγράψει φωτογραφίες από την δική μου ιστοσελίδα. Τις αντέγραψε από ιστοσελίδα άλλου που με τη σειρά του τις είχε αντιγράψει από τη δική μου. Σ’ έναν ιδανικό κόσμο αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται. Τελικά εάν κάποιος δεν δίνει την αναγνώρισή του στον ιδιοκτήτη (ή δημιουργό) πληροφοριών που θα χρησιμοποιήσει, όλοι στο μέλλον θα του αρνηθούν τη χρήση πληροφορίας τους. 

Η Τακτική Ενημέρωση

Αν και η δική μας τακτική για μηνιαία ενημέρωση της ιστοσελίδας μας είναι πραγματικά εξουθενωτική, πιστεύουμε πως μία ιστοσελίδα που αναβαθμίζεται τακτικά, είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη που ενημερώνεται κάθε δεκαετία. Μπορεί στο μέλλον να αποφασίσουμε να αναβαθμίζουμε κάθε δεύτερο μήνα, αλλά τακτικές αναβαθμίσεις θα υπάρχουν πάντοτε. Είμαι σίγουρος πως αρκετοί από εσάς πιθανώς έχετε επισκεφτεί ιστοσελίδες που δηλώνουν σαν «τελευταία φορά αναβάθμισης την χρονολογία 1997». Αυτές συνήθως δεν έχουν να προσφέρουν και πολλά πράγματα, κυρίως γιατί η πληροφορία που διαθέτουν είναι πλέον εκτός ισχύος (ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ονόματα, τις πηγές τα links κλπ).

Το Φωτογραφικό υλικό

Σε μία ψαροϊστοσελίδα, οι φωτογραφίες είναι κυριαρχικής σημασίας. Οι επισκέπτες χρειάζονται υλικό αφ’ ενός για να μπορούν να αναγνωρίζουν τα είδη που διατηρούν ή απλούστερα γιατί αρέσκονται να βλέπουν φωτογραφίες. Έχω «φαει» εκατοντάδες ώρες θαυμάζοντας τα ενυδρεία των άλλων και έχω μία ιδιωτική «συλλογή» (στο σκληρό δίσκο μου) φωτογραφιών με άριστα ενυδρεία.

Η Καλή ποιότητα και το Μέγεθος των φωτογραφιών

Θα πρέπει οι φωτογραφίες που δημοσιεύετε να είναι καλής ποιότητας. Σκοτεινές ή ανετάριστες φωτογραφίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, ή να χρησιμοποιούνται προσωρινά, έως ότου διαθέτετε μία καλύτερη πόζα. Μία σκοτεινή φωτογραφία δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους σκοπούς για τους οποίους δημοσιεύεται. Σκεφτείτε ότι οι ανετάριστες ή σκοτεινές φωτογραφίες δεν μπορούν να δεχτούν επεμβάσεις ώστε να μετατραπούν σε φωτογραφίες του αιώνα. Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν θαύματα, μόνο όταν η αυθεντική φωτογραφία είναι παραδεκτής ποιότητας. Το μέγεθος του αρχείου μιας φωτογραφίας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι μικρού μεγέθους φωτογραφίες (thumbnails) που συνήθως παρουσιάζονται σε «μεγάλες» ιστοσελίδες είναι σχεδόν άχρηστες. Μπορεί να εξοικονομούν μεγάλο μέρος χώρου, αλλά οι ίδιες είναι ελάσσονος σημασίας. Το μεγάλο μέγεθος είναι προτιμότερο, αρκεί να μην το παρακάνετε. Η φωτογραφία που ο επισκέπτης θα χρειαστεί να κάνει κύλιση επάνω κάτω και αριστερά δεξιά για να τη δει ολόκληρη δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το καλύτερο μεγάλο μέγεθος, που ευχαριστεί τον επισκέπτη, συνήθως είναι αυτής της φωτογραφίας που γεμίζει μία οθόνη 15 ιντσών. Έτσι ο επισκέπτης έχει ολόκληρη τη θέα ενός ψαριού, φυτού ή ενυδρείου χωρίς να αναρωτιέται για το τι ακριβώς μπορεί να βρίσκεται στο δεξί μέρος της το οποίο λείπει.

Οι αυθεντικές φωτογραφίες, σαφώς προσδίδουν σε μία ιστοσελίδα αναφερόμενη στη διατήρηση ψαριών. Το να κάνει κάποιος σαρώσεις φωτογραφιών από το ίδιο παλιό βιβλίου που τυχαία κάνουν και κάμποσοι άλλοι, απλά δεν έχει κανένα νόημα. Υπάρχουν χρήστες που «σερφάρουν» στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν «τρακάρει» με τέτοιες αντιγραφές φωτογραφικού υλικού πολλές φορές και σε δεκάδες ιστοσελίδες, αφήστε που μπορεί να έχουν το ίδιο παλιό βιβλίο – από όπου έγιναν αυτές οι σαρώσεις – στη βιβλιοθήκη τους. Το μόνο πράγμα που επιζητεί ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ιστοσελίδα σας είναι το πώς δείχνουν τα ψάρια στο ενυδρείο σας.

 Το Βάθος χρώματος

Καλύτερα να κάνετε σαρώσεις φωτογραφιών σε 32άμπιτο βάθος χρώματος και μετά να τις «ανεβάζετε» σε μορφή αρχείων JPEG. Αυτός ο τύπος αρχείων επιτρέπει μεγάλο βαθμό «συμπύκνωσης» του αρχείου, χωρίς μεγάλες απώλειες δεδομένων (ευκρίνεια, χρώμα). Είναι ιδεώδης ακόμα μία περαιτέρω συμπύκνωση της τάξεως του 10% - 15%.. Μεγαλύτερη συμπύκνωση θα αποδώσει μικρότερο μεν αρχείο, αλλά χειρότερης ποιότητας. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την ιστοσελίδα όλες οι φωτογραφίες μας ήταν τύπου .gif στα 256 χρώματα. Χρειάστηκε να επανασαρώνω τις φωτογραφίες για δύο περίπου μήνες για να τις «φορτώσω» εκ νέου σαν JPEG αρχεία (σημειωτέον 500 και πλέον φωτογραφίες τότε). Πρέπει να παραδεχτώ πως το τελικό αποτέλεσμα της ποιότητάς τους άξιζε τον κόπο και το χρόνο που διέθεσα.

Το Μέγεθος των αρχείων

Αυτό είναι βασικό για την ποιότητα της φωτογραφίας. Αν και τα .bmp αρχεία περιέχουν όλη την περικλειόμενη πληροφορία των αρχείων μιας φωτογραφίας, είναι πολύ μεγάλου μεγέθους, οπότε και ακατάλληλα για χρήση στο διαδίκτυο. Πολύ λίγοι άνθρωποι κάθονται να περιμένουν μέχρι να «κατεβάσουν» ένα αρχείο 1ΜΒ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε JPEG αρχεία στο διαδίκτυο και .bmp αρχεία για να στείλετε μέσω e-mail (ως προσάρτημα = attachment) σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για μια τέτοια εναλλακτική λύση «κατεβάσματος» αρχείου.

Μην ξεχνάτε να λέτε τι δείχνει η φωτογραφία. Μπορεί να τυχαίνει να έχετε μόνο ένα συγκεκριμένο είδος του γένους Aulonocara, οπότε δείχνοντας το θηλυκό ψάρι κάποιος καταλαβαίνει πως το θηλυκό που δείχνει η φωτογραφία είναι και του συγκεκριμένου είδους. Επειδή υπάρχουν δεκάδες είδη του γένους Aulonocara, όπου τα θηλυκά άτομα μοιάζουν σχεδόν ολόιδια με το δικό σας, αφιερώστε πέντε μόνο δευτερόλεπτα για να ανακοινώσετε το είδος όπου αυτό το συγκεκριμένο θηλυκό ανήκει. Εάν δείχνετε παραπάνω από ένα είδος σε μία φωτογραφία, να τα συμπεριλαμβάνετε όλα στη λεζάντα. Καλό είναι πάλι να ανακοινώνεται στους επισκέπτες η ηλικία ενός ψαριού (πχ νεαρό, ημιενήλικο, ενήλικο). Επειδή οι κιχλίδες (αλλά και πολλά άλλα είδη) μεγαλώνοντας αλλάζουν το χρωματισμό τους, η ανακοίνωση της ηλικίας είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο για έναν επισκέπτη. Επειδή θεωρούμε αναπόφευκτο το γεγονός ότι κάποιοι θα αντιγράψουν τις φωτογραφίες σας καλό είναι να περιέχετε στη φωτογραφία μία μικρή υποσημείωση με το όνομά σας. Αυτό θα αποθαρρύνει τους περισσότερους, αν και αυτοί που είναι οπωσδήποτε αποφασισμένοι να σας αντιγράψουν δεν θα πτοηθούν ούτε από αυτό.

Προσπαθείτε, όσο σας είναι δυνατό, να συμπεριλαμβάνονται στις δημοσιεύσεις σας και τα δύο φύλα ενός είδους. Αυτό είναι σημαντικό ειδικότερα εφ’ όσον πρόκειται για  είδη κιχλίδων των λιμνών της Κατακρημνισιγενούς Κοιλάδας της νοτιοανατολικής Αφρικής, που παρουσιάζουν καθαρό φυλετικό διχρωματισμό. Πράγματι τα αρσενικά δείχνουν αυτά τα αστραφτερά χρώματα αλλά τα θηλυκά μας δυσκολεύουν περισσότερο στην αναγνώρισή τους. Δείχνοντας φωτογραφίες και από τα δύο φύλα, προσφέρετε στον επισκέπτη πολύ μεγάλη βοήθεια και σίγουρα θα ανακαλέσει στη μνήμη του μία ιστοσελίδα με τέτοια ποιότητα πληροφορίας όταν θα έχει κάποιες άλλες απορίες στο μέλλον.

Οι Συνδέσεις σας με άλλες ιστοσελίδες (Links)

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε εκατοντάδες links στην ιστοσελίδα σας. Το κομμάτι με τα links σας μπορεί θεωρητικά βέβαια, να έχει όσα links επιθυμείτε (σε αριθμό), αλλά θα πρέπει να ελέγχονται αυτά τα links σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και να ενημερώνετε συχνά το κομμάτι αυτό. Αν και σαφώς δεν φταίτε εσείς που κάποιοι άνθρωποι φτιάχνουν μία νέα ιστοσελίδα κάθε εβδομάδα, θα πρέπει όμως να προσέξετε να μην συμπεριλάβετε τέτοιες ιστοσελίδες στα links σας. Έχοντας να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο των «σπασμένων» links, θα φαίνεται πως δεν δίνεται την πρέπουσα σημασία σ’ αυτό το κομμάτι της ιστοσελίδας σας, ή ότι απλά αντιγράψατε αυτά τα links από άλλη ιστοσελίδα. Εάν θέλετε να κάνετε σοβαρή δουλειά, καλύτερα να επιλέγετε προσεκτικά και να κάνετε μία προκαταρκτική επισκόπηση των ιστοσελίδων που θα συμπεριλάβετε στα links. Όταν χειρίζεστε έτσι αυτό το θέμα, προσφέρετε στον επισκέπτη σας και ένα εύστοχο σχόλιο, οπότε είναι σε θέση να καταλάβει σε ένα μόλις λεπτό εάν αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί ή όχι κάποιες από τις ιστοσελίδες που περιλαμβάνονται στα links σας. Μία καλή προσέγγιση του θέματος αυτού είναι το να ζητήσετε από τα πρόσωπα που έχουν «στήσει» τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες την αμοιβαία σύνδεση . Οι περισσότεροι (εάν μάλιστα η ιστοσελίδα σας είναι καλή) δεν πρόκειται να σας το αρνηθούν.

 Η Εμφάνιση

Μία εύχρηστη ράβδος πλοήγησης (navigation bar) που περιέχει συνδέσεις στα απαραίτητα επί μέρους κομμάτια της ιστοσελίδας σας είναι ουσιαστική. Στην πραγματικότητα είναι όλο κι όλο αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτετε. Κάποιοι webmasters χρησιμοποιούν και άλλα «κόλπα» για να κάνουν τις ιστοσελίδες τους πιο ευπαρουσίαστες. Συχνά χρησιμοποιούν εικονίδια (κινούμενα και μη), ενδιαφέροντα φόντα με προσωπικότητα, video, μουσική κλπ. Εάν αυτές οι παρεμβάσεις χρησιμοποιηθούν σοφά και με φειδώ θα προσφέρουν σε όλη την εικόνα της ιστοσελίδας σας. Όμως πολλές φορές κάποιοι το παρακάνουν με αυτές τις προσθήκες, οπότε ενώ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχει «κατέβει» τα κείμενα, ο επισκέπτης θα πρέπει να περιμένει ένα λεπτό ή ανάλογο διάστημα για να «κατεβάσει» τα υπόλοιπα. Και ενώ περίμενε να δει τη φωτογραφία κάποιου ψαριού ή ενυδρείου του προκύπτει ένα κινούμενο εικονίδιο. Σε γενικές γραμμές η ιστοσελίδα η δική μας μειώθηκε από τα 40ΜΒ στα μόλις 25ΜΒ (!!) όταν αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε όλα τα κινούμενα εικονίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χρειάζονται 75 λεπτά της ώρας λιγότερα για να «κατεβάσει» κανείς όλο το site, με άλλα λόγια 20 δευτερόλεπτα λιγότερα ανά σελίδα. [Σημείωση του συγγραφέα: Προκαλεί μία ευχάριστη νοσταλγία το να διαβάζω αυτές τις γραμμές. Με πηγαίνει τόσα χρόνια πίσω.. Αυτά τα 25 ΜΒ, που τότε τα αναφέραμε με περηφάνια,  αποτελούν λιγότερο από 10% του σημερινού όγκου του MCH  το οποίο, όταν γράφτηκε αυτό το άρθρο από τον Ανδρέα είχε ήδη μέγεθος 260 ΜΒ ] 

Ενημέρωση επιλεγμένων προσώπων για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας

Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στη δική μας ιστοσελίδα. Αντί να περιμένουμε τους επισκέπτες να «μπουν» για να διαπιστώσουν εάν κάτι καινούργιο δημοσιεύτηκε, έχουμε φτιάξει έναν κατάλογο διαφόρων προσώπων-αποδεκτών, που αυτόματα και ταυτόχρονα λαμβάνουν ένα «μήνυμα αναβάθμισης» (“update” e-mail) όταν έχουμε «ανεβάσει» κάτι καινούργιο. Θα πρέπει να προσέξετε πολύ σε ποιους θα απευθυνθείτε γιατί ενδέχεται κάποιοι να ενοχληθούν από τα ενημερωτικά μηνύματα που αφορούν στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας, εάν μάλιστα δεν τους ενδιαφέρει και το θέμα που πραγματεύεστε σ’ αυτήν. Πρέπει πάντα να δημιουργείτε έναν καινούργιο κατάλογο ηλεκτρονικών διευθύνσεων, στον οποίο θα προσθέτετε τα ονόματα φίλων ακουαριστών, φίλων σας ή διαδικτυακές λίστες που τυχαίνει να γνωρίζετε και θα πρέπει να ενημερώνετε για τις αναβαθμίσεις της ιστοσελίδας σας.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Αφού ξεκινήσετε την ιστοσελίδα σας θα πρέπει να «ρίξετε χοντρή δουλειά» μέχρις ότου να έχετε αρκετή πληροφορία ώστε να μπορείτε να ικανοποιήσετε τον μέσο επισκέπτη. Έπειτα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ανθρώπους που διαθέτουν ήδη διάσημες ενδεχομένως ιστοσελίδες και φυσικά στο ίδιο πεδίο και να τους ζητήσετε να συμπεριλάβετε τις ιστοσελίδες τους στα links σας. Όταν εμείς λαμβάνουμε μία τέτοια παράκληση, επισκεπτόμαστε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και διαπιστώνουμε το κατά πόσο σχετίζεται με το κεντρικό μας θέμα (εν προκειμένω ψάρια και μάλιστα κιχλίδες). Μετά κάνουμε κάποιες ακόμη επισκέψεις τους επόμενους δύο μήνες ώστε να δούμε το κατά πόσο η ιστοσελίδα συνεχίζει να υπάρχει και συνεχίζει και να αυξάνει την ύλη της. Όταν αξιολογήσουμε θετικά τότε την προσθέτουμε ανεπιφύλακτα στα links μας. Εφ’ όσον η ιστοσελίδα σας συνδεθεί και με άλλες, περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να την επισκέπτονται, εάν μάλιστα ευχαριστηθούν από την ποιότητα, είναι πολύ πιθανόν να την συμπεριλάβουν και στα δικά τους links, οπότε ακόμη περισσότεροι θα σας επισκέπτονται. Εάν μάλιστα συνεχίσετε να εργάζεστε το ίδιο καλά και μεθοδικά, μετά από βραχύ σχετικά χρονικό διάστημα η διεύθυνση της ιστοσελίδας σας θα συμπεριλαμβάνεται στα links πολλών ιστοσελίδων και πιθανόν θα αποσπάσετε και θετικά σχόλια.

Ο Χρόνος και η προσπάθεια

Μην γελιέστε. Μία ιστοσελίδα που είναι ενδιαφέρουσα, αρκετά μεγάλη και συνεχώς αναβαθμιζόμενη με τα περισσότερα στοιχεία που αναφέραμε σε τάξη, είναι κάτι που απαιτεί και χρόνο και προσπάθεια. Πολύ χρόνο και πολύ προσπάθεια για να λέμε την αλήθεια. Εμείς διαθέτουμε περί τις δύο ώρες καθημερινά για να ετοιμάσουμε κάθε μας αναβάθμιση και κάποτε αυτό δεν φτάνει κιόλας. Ακόμη και τώρα (Μάρτιος 2000), ο Francesco ήδη έχει αποστείλει το υλικό για την αναβάθμιση του Απριλίου και ήδη επίσης ασχολείται με την επόμενη αναβάθμιση του δικού του μέρους (που οφείλει για τον Ιούνιο του 2000), ενώ εγώ προσωπικά ακόμη γράφω αυτό το άρθρο (για την αναβάθμιση του Μαΐου του 2000), έχω τελειώσει το σκελετό της επόμενης αναβάθμισης του δικού μου μέρους (που θα οφείλω σε τέσσερις μήνες από τώρα). Στο μεταξύ η Patricia ετοιμάζει κάτι καινούργιο το οποίο (λόγω της φύσης της δουλειάς της) ίσως χρειαστεί κάμποσους μήνες για να ολοκληρωθεί.

Όσο λοιπόν όλα τα παραπάνω βρίσκονται υπό κατασκευήν, οι φωτογραφίες έχουν ήδη τραβηχτεί ή σχεδιαστεί, πρέπει στη συνέχεια να σαρωθούν (και πιθανώς να σαρωθούν ξανά ή να τραβηχτούν ξανά) και μετά να τοποθετηθούν εντός των άρθρων και στα κατάλληλα σημεία.

Όταν «ανεβαίνει» μία αναβάθμιση (update) και οι τρεις μας διαθέτουμε κάμποσες ώρες για να εντοπίσουμε τυχόν λάθη, σπασμένα links, χαμένες ή καλυμμένες φωτογραφίες, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει στραφούμε στο επόμενο update μας. Εν ολίγοις, επενδύουμε αρκετά σ’ αυτό το site για έναν πολύ καλό λόγο (είτε θέλετε να το πιστέψετε ή όχι): τα ευγενικά σχόλια που λαμβάνουμε από πολλούς επισκέπτες και το αίσθημα που παίρνουμε όταν κάποιος μας λέει πως βρήκε αυτήν την ιστοσελίδα πολύ χρήσιμη.

Ο συγγραφέας αυτή τη στιγμή, δουλεύει μίαν ακόμη αναβάθμιση!

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.