HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Συμβουλές και Υποδείξεις

Ένα Συνεχώς Εξελισσόμενο Άρθρο του Αντρέα Ηλιόπουλου.

Προσπαθήστε πάντα να χρησιμοποιείτε χαλαζιακά χαλίκια σε ενυδρεία αναπαραγωγής ειδών της οικογένειας Belondidae. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως οι κόκκοι του χαλαζία μπορούν και έλκουν μύκητες. Οι μύκητες – ως γνωστόν – μπορούν να προσβάλουν τα αβγά των ψαριών και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα ψάρια με Λαβύρινθο, «φτύνουν» κόκκους χαλικιού επάνω στις φωλιές φυσαλίδων που κατασκευάζουν. Απλά προσπαθούν να απομακρύνουν μύκητες από τους σχηματισμούς των αβγών τους.

Η τοποθέτηση των «ζωντανών βράχων» σε ένα θαλασσινό ενυδρείο, απομίμηση υφάλου, μπορεί να εισάγει στο σύστημά σας ανεπιθύμητα ζώα, όπως γαρίδες «μάντεις» (Gonodactylus species), τα οποία είναι αχόρταγοι θηρευτές. Ξεφορτωθείτε τα, εισάγοντας ταυτόχρονα και ένα χταπόδι. Το χταπόδι θα τα κυνηγήσει και τα φάει, οπότε στη συνέχεια το απομακρύνετε από το ενυδρείο σας, εφ’ όσον είστε σίγουροι πως το σύστημά σας είναι απαλλαγμένο από τους ανεπιθύμητους εισβολείς. Στη συνέχεια μπορείτε να εισάγετε με ασφάλεια πλέον τα ζώα (σπονδυλωτά ή ασπόνδυλα) που επιθυμείτε να διατηρήσετε εντός.

Κανόνας 1. : Κάντε έναν ακριβή σχεδιασμό του ενυδρείου σας πριν προχωρήσετε παραπέρα, κατά τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε μία επένδυση.

Κανόνας 2. : Δώστε μεγάλη προσοχή όταν αγοράζετε οτιδήποτε.

Κανόνας 3. : Διατηρείτε τα ενυδρεία καραντίνας και τα ενυδρεία παρουσίας που διαθέτετε σε άριστη κατάσταση, με όσο το δυνατόν λιγότερους στρεσσογόνους παράγοντες μπορείτε να πετύχετε.

Κανόνας 4. : Κρατάτε σταθερά τις ρουτίνες σας.

Κανόνας 5. : Κάντε μία μικρή – τουλάχιστον – προμήθεια από χρήσιμα υλικά (χημικά και φάρμακα) που θα αποθηκεύσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος, μάθετε το Πότε, το Πώς και το Ποιο ακριβώς από αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε επείγουσες περιπτώσεις και αποφύγετε τη χρήση όλων αυτών των υλικών, όσο είναι δυνατόν.

Οι συσκευασίες των λιπασμάτων υδρόβιων καλλωπιστικών φυτών, συνήθως αναφέρουν κάποιες δοσολογίες σαν τις ιδανικές. Χρησιμοποιείτε αυτήν την συγκεκριμένη προτεινόμενη δοσολογία, εφ’ όσον είστε σίγουροι πως δεν υφίσταται παρουσία περίσσιας θρεπτικών συστατικών στο νερό του ενυδρείου σας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν απόλυτα στενή σχέση με το βιολογικό φορτίο του συστήματός σας και τις ποσότητες τροφής που ταΐζετε τα ψάρια σας, οπότε όσο περισσότερα ψάρια έχετε και όσο περισσότερο ταΐζετε, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο νερό σας, οπότε χρειάζεστε και μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων.

Για να θερμαίνετε αποτελεσματικά, με ακρίβεια και με χαμηλότερο κόστος τα ενυδρεία σας χρησιμοποιήστε δύο (2) Watts ανά ένα (1) λίτρο νερού.

Μην στεγάζετε Paracheirodon innesi σε ενυδρεία με θερμοκρασίες υψηλότερες των 25° C.  To stress που τους προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες, τα κάνει ευάλωτα στην βακτηριδιακή μόλυνση Pleistophora, γνωστή και ως neon tetra disease (ασθένεια των neon tetra), ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ψάρια που μόλις έχουν μεταφερθεί ή νεοεισαχθεί.

Εάν μολυνθούν, απομακρύνετε αμέσως τα νεκρά ψάρια, κάντε μία δύο ογκώδεις αλλαγές νερού, ώστε να έχετε όσο γίνεται πιο καθαρό περιβάλλον και χορηγήστε Οξολινικό ή Ναλιδιξικό Οξύ (2 – 4 ppm).

Η ιδανική θερμοκρασία για να διατηρήσετε το είδος – αλλά και τα περισσότερα είδη της οικογένειας των Χαραχιδών (Charachidae) –  είναι από 21° C έως 23° C. Μην ξεχνάτε πως ζευγαρώνουν σε θερμοκρασίες μεταξύ 24° C και 26° C.

Τα ψάρια συνηθίζουν να πηδούν εκτός των ενυδρείων τους λόγω stress προερχόμενου από κακές περιβαλλοντικές συνθήκες ή/και φόβο. Συνήθως πηδούν νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ανάμεσα στους γνωστότερους άλτες είναι τα Carassius auratus (ναι, τα απλά χρυσόψαρα), τα Balandiocheilus melanopterus, τα διάφορα είδη του γένους Epalzeorynchos (E. kalopterus, E. siamensis, E. bicolor κλπ), τα διάφορα είδη του γένους Botia (B. lohachata, B. macracanthus κλπ).

Πολλές κιχλίδες είναι επίσης πολύ καλοί άλτες.

Γι’ αυτόν το λόγο να χρησιμοποιείτε πάντα καπάκια στα ενυδρεία σας, ειδικότερα όταν έχετε νεοεισαχθέντα άτομα μέσα σε αυτά. Την πρώτη εβδομάδα μάλιστα θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατάτε τα καπάκια απαραιτήτως κλειστά.

Τα διάφορα είδη του γένους των υδρόβιων καλλωπιστικών φυτών Cryptocoryne, έχουν ως φυσικό τους περιβάλλον τα ρυάκια της νοτιοανατολικής Ασίας. Προτιμούν χαμηλό έως κανονικό φωτισμό και είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός, της θερμοκρασίας και των διαφόρων φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού. Είναι τρωτά από την ασθένεια που είναι γνωστή ως η «ασθένεια των φύλλων των Κρυπτοκορυνών». Λατρεύουν το γρήγορα κινούμενο νερό, οπότε φυτέψτε τα κοντά στο ρεύμα νερού που δημιουργεί η έξοδος του φίλτρου σας ή μία αντλία νερού.

Επειδή δεν τους αρέσει καθόλου η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων Νιτρικών αλάτων, φροντίστε να τα εισάγετε στο ενυδρείο τελευταία και αφού έχει επιτευχθεί πλήρως ο «κύκλος του Αζώτου» στο σύστημα.

Μην χρησιμοποιείτε αλγοκτόνα του εμπορίου ή αντιβιοτικά για να ελέγξετε την άλγη και τα Κυανοβακτηρίδια. Θα τα εξαφανίσετε προσωρινά, αλλά θα επανεμφανιστούν εάν δεν φροντίσετε να μειώσετε τα θρεπτικά συστατικά, όπως οι οργανικοί ρύποι, που είναι παρόντα στο σύστημά σας. Εάν μάλιστα χρησιμοποιήσετε αλγοκτόνα ή αντιβιοτικά και η άλγη ή τα Κυανοβακτηρίδια επανεμφανιστούν, οι ουσίες που ήδη χρησιμοποιήσατε δεν θα μπορούν να τα ελέγξουν πλέον αφού θα έχουν γίνει περισσότερο ανθεκτικά σε αυτές.

Εκτός από τα «ανεμονόψαρα» (τα διάφορα είδη δηλαδή των γενών Amphiprion και Premnas), που είναι γνωστό πως κατασκευάζουν και συντηρούν φωλιές και φροντίζουν τα αβγά και τα ιχθύδιά τους, υπάρχουν και κάμποσα άλλα είδη θαλασσινών ψαριών που κάνουν το ίδιο, με παραπλήσιους τρόπους ψαριών του γλυκού νερού. Τέτοια είδη είναι τα Apogon imberbis (Μεσογειακό ψάρι καρδινάλιος) και Pterapogon kanderni που είναι πατρικά στοματεπωάζοντα.

Το είδος Acanthochromis polyacanthus της μεγάλης οικογένειας των Πομακεντριδών (Pomacentridae) θεωρείται μακρινός συγγενείς των ψαριών της οικογένειας των Κιχλίδων (Cichlidae). Μέλη των θαλασσινών ψαριών της οικογένειας Λαμπρίδες (Labridae) επίσης θεωρούνται συγγενείς των Κιχλίδων, λόγω ακριβώς αυτής της συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενδημικό Μεσογειακό είδος  Symphodus ocellatus, που κατασκευάζει βενθικές φωλιές από φύκη, τις οποίες προστατεύει κατά ζεύγη.

Μην χρησιμοποιείτε φίλτρα υποστηριζόμενα από κυκλοφορητές νερού (αντλίες νερού) για να κάνετε αντιστροφή ροής σε φίλτρα βυθού, αφού αυτή η διαδικασία εξαφανίζει τη βιολογική λειτουργία που λαμβάνει χώρα στο υπόστρωμα (χαλίκι) και αναγκάζει τα απόβλητα να εισαχθούν μέσα στο φίλτρο. Με αυτή τη μέθοδο δεν αποφεύγονται τα επιπλέοντα στερεά στο σύστημά σας.

Προσθέστε στα «Αγαπημένα» αυτή τη σελίδα. Κάθε τόσο θα βρίσκετε καινούργιες Συμβουλές και Υποδείξεις.

Λίγες σημειώσεις του MCH για τον γράφοντα: Ο Αντρέας Ηλιόπουλος είναι φίλος του MCH από τα αρχικά στάδια της δημιουργίας του. Είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει διατηρήσει σχεδόν κάθε είδος ψαριού κάτω από πολυποίκιλες συνθήκες. Αγωνιζόμενος να «στήσει» τη δική του ιστοσελίδα, δεν είχε, έως τώρα, την δυνατότητα να συγγράψει κάποια άρθρα για ‘μας. Μετά από «στενό μαρκάρισμα» (τηλεφωνήματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, συναντήσεις, συζητήσεις και εν τέλει απειλές), εδώ και κάμποσο καιρό πήρε επί τέλους τη σωστή απόφαση.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.