HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Πώς να δημιουργήσετε ένα βραχώδες τοπίο

 Ένα άρθρο της Patrizia Spinelli

Εάν έχετε να κάνετε με ενυδρειοφιλία, το πρώτο μάθημα που πρέπει να μάθετε είναι πως θα πρέπει να βρίσκετε πάντα τον κατάλληλο τρόπο να κάνετε τα πράγματα να δουλεύουν για ‘σας. Αυτό σημαίνει και ότι θα πρέπει να αγοράζετε χιλιάδες προϊόντων και αντικειμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, αλλά και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε το τέλειο αντικείμενο τη στιγμή που ακριβώς το χρειάζεστε.

Πριν από λίγους μήνες, μου ζητήθηκε να κατασκευάσω ένα μεγάλο «βραχώδες» φόντο για ένα ενυδρείο. Το ενυδρείο βρίσκεται σε λειτουργία για χρόνια και έτσι ήταν αδύνατο να αδειάσω το νερό και να κολλήσω στο πίσω τζάμι πέτρες. Όμως ο πελάτης μου ήθελε οπωσδήποτε ένα φόντο γεμάτο πέτρες, τρύπες και σπηλιές γι’ αυτό το ενυδρείο που θα φιλοξενούσε αφρικάνικες κιχλίδες.

Έτσι ξεκίνησα να σκέφτομαι πώς θα ήταν δυνατό να κατασκευάσω κάτι τόσο παράξενο με εύκολο τρόπο. Επειδή το ενυδρείο έχει μήκος ενάμιση μέτρο, δεν ήταν δυνατόν να φτιάξω κάτι μονοκόμματο, γιατί θα αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα στη μεταφορά από το κατάστημά μου στο σπίτι του πελάτη μου, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του αλλά και λόγω του μεγάλου του βάρους. Εάν το κατασκεύαζα απ’ ευθείας στο σπίτι του πελάτη θα μου έπαιρνε πολύ χρόνο (και θα ανέβαινε και το κόστος για τον πελάτη).

Ένα βράδυ λοιπόν, αφού είχα κάνει την καθημερινή καθαριότητα στο κατάστημα, πήγα στον κάδο με τα απορρίμματα … Είναι αλήθεια: ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι μπορεί να βρει ανάμεσα σε φαινομενικά άχρηστα πράγματα! Βρήκα πλαστικά καφάσια από φρούτα … Και άρχισα να σκέφτομαι … Εάν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αρκετά τέτοια καφάσια σαν βάση για να κολλήσω επάνω τους πέτρες ή άλλα αντικείμενα θα μπορούσα να κατασκευάσω ένα αρθρωτό ταμπλό μακρύ ως τη Νέα Υόρκη! Όταν θα τελείωνε η κατασκευή θα είχα μικρά πλαίσια πουθ θα μπορούσα να μετακινήσω με ευκολία (λόγω του μικρού τους βάρους) και θα είχα και τρία σοβαρά πλεονεκτήματα: πρώτον, η βάση από πλαστικά καφάσια θα είχε πολλές στέρεες προεξοχές, τέλειες για να επιδέσω φυτά, δεύτερον οι πλαστικές προεξοχές μπορούν εύκολα να αποκοπούν για να δημιουργηθούν σπηλιές κάθε μεγέθους και τρίτον, το πλαίσιο των πλαστικών καφασιών έχει ένα μικρό βάθος μεν, αρκετό Δε για να κρυφτούν και να επιβιώσουν ψάρια εκεί, αφού το νερό θα κυκλοφορούσε ελεύθερα ανάμεσα από τα κενά, αποφεύγοντας έτσι να δημιουργηθούν αναερόβιες εστίες ή εγκλωβισμένος αέρας μέσα στο ενυδρείο!

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, το να δουλέψει κανείς με πλαστικά καφάσια είναι πανεύκολο … Χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος και κάμποση φαντασία … Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Χρειάζεστε:

Μερικά πλαστικά καφάσια από φρούτα

Μπορείτε να τα βρείτε και σε μαύρο χρώμα (είναι άλλωστε το καλύτερο) ή, εάν βρείτε καφάσια άλλου χρώματος, μπορείτε να τα βάψετε με ακρυλική ματ μπογιά (εγώ πάντως χρησιμοποιώ χρώμα σε spray, γιατί είναι πολύ εύκολο στη χρήσης του).

Ψαλίδι ή κοφτάκι

Νάιλον κλωστή

Εγώ χρησιμοποιώ διαμέτρου 0,15 – 0,30 χιλιοστομέτρων, διάφανη πετονιά.

Πολύ λεπτό σύρμα για να φτιάξω μία «βελόνα» που θα χρησιμοποιήσω για να «επιδέσω» τα φυτά στο καφάσι.

Χρησιμοποιώ συνήθως σύρμα διαμέτρου 0,30 – 0,50 χιλιοστομέτρων.

Σιλικόνη. Χρησιμοποιώ διάφανη σιλικόνη, κατάλληλη για χρήση σε ενυδρεία.

Πέτρες

Οποιουδήποτε σχήματος και υλικού – να και αυτό εξαρτάται από το είδος του ενυδρείου που έχει κανείς – αλλά καλό είναι να είναι επίπεδες από τη μία πλευρά τους, γιατί κολλάνε πιο σταθερά επάνω στο πλαστικό καφάσι.

Ξύλα, εάν σας αρέσουν ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο θα σας άρεσε να χρησιμοποιήσετε.

Φυτά, όπως Anubias species (στις φωτο βλέπετε τις παραλλαγές A. nana, marble και A. variegatus) Mikrosorium species (M. pterοpus και M. widelowi), Bolbitis species (B. heteroclita και B. heudelotti) καθώς και όλα τα είδη που δεν χρειάζεται να φυτευτούν σε υπόστρωμα (τα περισσότερα ανήκουν στις Φτέρες)

Στην συνέχεια μπορείτε να δείτε έναν εικονογραφημένο οδηγό με την τεχνική βήμα προς βήμα.

 

Αυτό το ενυδρείο που δουλεύω είναι όγκου εκατό λίτρων.

Αυτά είναι δύο πλαστικά καφάσια από φρούτα που θα χρησιμοποιήσω σαν βάση για το «βραχώδες» φόντο.

Όπως βλέπετε, τα πλαστικά καφάσια κόβονται εύκολα με ένα ψαλίδι, κόφτη ή και με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι, για να κατασκευάσετε όποιο σχήμα επιθυμείτε.

Αφού κάνω τα κοψίματα, χρησιμοποιώ έναν αναπτήρα για να λειώσω τις αιχμηρές πλαστικές άκρες, ώστε να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός ψαριών.

Εν συνεχεία ξεκινάω να δουλεύω με τα υλικά, πέτρες σε αυτήν την περίπτωση. Πρώτα απλά τις βάζω επάνω στο καφάσι για να δω το αποτέλεσμα. Έπειτα τα κολλάω εκεί που θέλω με σιλικόνη κατάλληλη για χρήσης σε ενυδρεία.

Σε αυτήν τη φωτο (κάτω) πως μπορούν να κολληθούν και άλλα υλικά (εν προκειμένω ξύλα).

Εδώ βλέπετε πώς χρησιμοποιώ το σύρμα σαν «βελόνα» για να δέσω τα φυτά στο καφάσι.

Αρχικά καλύτερα να τοποθετήσετε τα φυτά επάνω στις πέτρες και όταν το οπτικό αποτέλεσμα σας ικανοποιεί … απλά τα δένετε στο καφάσι.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικούς συνδέσμους (με επένδυση πλαστικού) που χρησιμοποιούν οι ανθοπώλες ή χρησιμοποιούνται στις εργασίες σε θερμοκήπια, αρκεί να είναι ανοξείδωτοι.

Τελικά μετακομίζω το φίλτρο στο πίσω μέρος του ενυδρείου, όπου θα είναι κρυμμένο πλέον πίσω από τα καφάσια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Το φίλτρο και τα καφάσια δεν φαίνονται καθόλου!

Στην παρακάτω φωτο μπορείτε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα για να διαπιστώσετε πόσο αληθινό μοιάζει, αλλά και τους κατοίκους του ενυδρείου που δείχνουν να απολαμβάνουν την παραμονή τους ανάμεσα στις «σπηλιές».

 

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.