HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Λίμνη Malawi – Κάντε το μόνοι σας

Ένα άρθρο του Francesco Zezza

Λοιπόν κυρίες και κύριοι,

Εδώ είμαστε! Αφού έχετε ακούσει για τα ταξίδια μου στο Malawi, νομίζω πως ήλθε η στιγμή να επισκεφτείτε και εσείς τη χώρα. Ελάτε τώρα … δεν είναι δα και τόσο δύσκολο πράγμα: Αυτά που θα σας πω εδώ, είναι κατά τη γνώμη μου όλα όσα πρέπει κανείς να κάνει και να γνωρίζει, ή τέλος πάντων πρόκειται γι’ αυτά που εγώ μπορώ κάποιον να συμβουλέψω γι’ αυτό το ταξίδι!

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Επισκέφτηκα και την Τανζανία το 1997 και τη δημοκρατία του Malawi (μόνος) το 1999. Πρέπει να αναφέρω εδώ πως πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα της παραμονής μου κοντά στη λίμνη; Υπήρξαν πολλές ομοιότητες σε αυτά μου τα ταξίδια με ελάχιστες μόνο διαφοροποιήσεις. Δεν έχω καμιά εμπειρία από τη Μοζαμβίκη (το τρίτο κράτος το οποίο βρέχεται από τη λίμνη). Αυτή η περιοχή, μιλώντας από γενικής απόψεως, είναι ένα τόπος στον οποίο όλα αλλάζουν πολύ γοργά, οπότε προσοχή …

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Η καλύτερη περίοδος για ταξίδια στην περιοχή είναι μεταξύ του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου και του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου. Εάν πρέπει σώνει και καλά κάποιος να πάει κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχοπτώσεων, ας είναι προετοιμασμένος να παλέψει με πολλών ειδών έντομα «θηριωδών» μεγεθών (τουλάχιστον έτσι μου είπαν!). Η εποχή της ξηρασίας είναι, αντίθετα, η εποχή με το πλέον καθαρό νερό στη λίμνη. Αυτό έχετέ το υπ’ όψιν σας εάν, όπως υποψιάζομαι, η παρατήρηση Κιχλίδων στο φυσικό τους υγρότοπο είναι ο βασικός σκοπός σας.

ΠΡΩΤΟ ΣΑΣ ΜΕΛΗΜΑ: Κατ’ αρχάς πρέπει να φτάσετε εκεί. Εγώ, για παράδειγμα, ζω στη Ρώμη της Ιταλίας, οπότε η πρωταρχική μου ανάγκη ήταν η επιλογή της αφετηρίας για τον τόπο του προορισμού μου (αφού δεν ταξίδεψα απ’ ευθείας Ιταλία – Malawi). Η καλύτερη πτήση που ανακάλυψα (και για τα δύο ταξίδια) ήταν η ανταπόκριση Ρώμη/Λονδίνο/Lilongwe (η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του κράτους του Malawi) της British Airways (Βρετανικές Αερογραμμές) και αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Gatwick. Μία άλλη εναλλακτική λύση είναι οι πτήσεις της KLM, μέσω του Άμστερνταμ. Η British Airways πάντως αποδεικνύεται ελαφρά φτηνότερη στο εισιτήριο.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ: Πράγματι χρειάζεται Βίζα για να περάσει κανείς τα σύνορα και του Malawi και της Τανζανίας: Τη Βίζα μου για την Τανζανία εξεδόθη στη Ρώμη, αλλά χρειάστηκε να αποστείλω το διαβατήριό μου στις Βρυξέλες του Βελγίου για την έκδοση της Βίζας μου για το Malawi, μίας και η κοντινότερη από τη Ρώμη πρεσβεία της Δημοκρατίας αυτής βρίσκετε εκεί. Προσοχή: η απόκτηση της Βίζας είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρονοβόρα υπόθεση, οπότε προετοιμαστείτε καλά για να είστε μέσα στις χρονικές σας προθεσμίες. Δεν έχω περαιτέρω επισημάνσεις γι’ αυτό το θέμα εκτός του ότι θα πρέπει να ενημερωθείτε για το οποιοδήποτε καθεστώς, σχετικά με τέτοια ταξίδια, ανάλογα με το πού ζείτε.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Το μοναδικό ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ εμβόλιο που πρέπει κανείς να έχει κάνει, ώστε να ταξιδέψει ασφαλώς στην Τανζανία, είναι αυτό του Κίτρινου Πυρετού. Κάποιες επί πλέον προφυλάξεις όμως αξίζει να παίρνονται. Για τη μεγαλύτερη ασφάλειά μου υπεβλήθην στα εξής εμβόλια για:

·       Ηπατίτιδα (Α/Β),

·       Πολιομυελίτιδα,

·       Λύσσα,

·       Τέτανο,

·       Διφθερίτιδα.

Τα περισσότερα από αυτά μου τα συνέστησαν, ενώ κατά τη διάρκεια όλου του ταξιδιού έπαιρνα δύο διαφορετικά φάρμακα για την πρόληψη της ελονοσίας. Θεωρώ πως είναι σοφή η πρόσληψη των προληπτικών αγωγών κατά της ελονοσίας, τόσο πριν, όσο και ΑΡΚΕΤΑ μετά το τέλος του ταξιδιού σας. Τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν πριν το ταξίδι. ΕΛΕΓΞΕ ΤΟ! Καλύτερα βέβαια είναι να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό και να του εξηγήσετε τι ακριβώς πρόκειται να κάνετε εκεί που πάτε. Η μοναδική συμβουλή που έχω εγώ να δώσω είναι να πίνετε ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο (μεταλλικό) νερό και να αποφεύγετε τη βρώση ωμών λαχανικών ή/και φρούτων εκτός και εάν Είστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ σίγουροι (που μεταξύ μας, ποτέ δεν θα μπορείτε να είστε!) για την προέλευσή τους. Την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όταν αναφέρονταν στην Αφρική, συνήθιζαν να λένε: «Μαγείρεψέ το, ξεφλούδισέ το, βράσε το … ή ξέχασέ το!». Και τελικά αυτό είναι ακόμη η αλήθεια!

Θα χρειαστείτε οδηγό: έναν τύπο που να ξέρει ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ, τα αφρικάνικα μονοπάτια, τους δρόμους, φυσικά τη λίμνη, τις συνήθειες των ντόπιων κλπ. Είναι πολύ δύσκολο εδώ να σας δώσω κάποιες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ συμβουλές: τα πάντα εξαρτώνται από το τι είδους είναι το ταξίδι που έχετε στο μυαλό σας ή σχεδιάζετε. Το Malawi προσφέρει ανέσεις που κυμαίνονται μεταξύ της πολυτέλειας και των «κοινοτυπιών» … να έχετε πάντα κατά νου πως τα πολυτελή θέρετρα είναι πιθανώς καταλληλότερα, αλλά εάν σκεφτεί κανείς όλη την ενδεχόμενη επένδυση για σύλληψη άγριων δειγμάτων και τις επί μέρους ανάγκες των άγριων ψαριών που συνέλεξε, μιας και αυτό θα είναι τουλάχιστον παράξενο σαν θέαμα και μπορεί να φέρει εσάς (και τους ιδιοκτήτες τέτοιων θερέτρων) προ μερικών παρανοήσεων. Φανταστείτε μόνο να πηγαινοέρχεστε κουβαλώντας κουβάδες γεμάτους νερό σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων! Ακόμη, όταν ταξιδεύω, προτιμώ να βρίσκομε λίγο «κοντινότερα» στις ιθαγενείς συνήθειες και το βιοτικό επίπεδο του τόπου που επισκέπτομαι, αφού για ‘μένα τα ταξίδια είναι, εκτός των άλλων, και προσπάθεια να πλησιάζω τον τρόπο ζωής που ακολουθούν οι ντόπιοι κάτοικοι. Να περιμένετε πως τα πράγματα θα είναι λίγο «δυσκολότερα» στην Τανζανία και πιθανώς και στην Μοζαμβίκη (δεν έχω άλλωστε επισκεφτεί μέχρι τώρα τη χώρα αυτή).

ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ; Ίσως στο ζεστότερο μέρος της αφρικανικής Ηπείρου!!! Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φιλικοί, με καλούς τρόπους και είναι ευχάριστο να μένει κανείς μαζί τους. Υπάρχουν βέβαια πράγματα που είναι πολύ διαφορετικά από ότι ας πούμε στην Ευρώπη, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για πράγματα όπως η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλη σχεδόν την περιβρεχόμενη από τη λίμνη ακτογραμμή της Τανζανίας (επισκέφτηκα την περιοχή που εκτείνεται από τον όρμο της Mbamba, έως το Liuli) και ακριβώς το ίδιο συμβαίνει (τουλάχιστον τις φορές που εγώ πήγα) και στην αντίπερα όχθη που η λίμνη περιβρέχει το κράτος του Malawi (δηλαδή γύρω από τον όρμο Nkata). Η κατάσταση αλλάζει κάπως προς τα νότια, δηλαδή στο ακρωτήριο MacLear και στην περιοχή του όρμου Monkey. Ηλεκτρικό ρεύμα δεν διαθέτει ούτε το Εθνικό Πάρκο της Liwonde (κατά μήκος του ποταμού Shire, που ρέει από τη λίμνη και εκβάλει μέσα στον ποταμό Zambesi). Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος βέβαια σημαίνει αυτόματα και έλλειψη fax, ηλεκτρονικού υπολογιστή, τηλεφώνου και λοιπά, αλλά αυτό είναι που έχει και την ουσιαστική πλάκα, δεν νομίζετε;

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ: Οργανώστε τις αποσκευές σας πολύ προσεκτικά και πάντα να θυμάστε πως ακόμη και το απλούστερο πράγμα (όπως για παράδειγμα οι μπαταρίες για το φακό σας) είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σε αυτά τα μέρη, για να μην αναφέρω και τα ΥΨΗΛΑ ΚΟΣΤΗ, οπότε προμηθευτείτε από πριν με αρκετά απαραίτητα αναλώσιμα. Διαλέξτε μόνο ελαφρύ εξοπλισμό για «σκληροπυρηνική» όμως διαβίωση … θα σας εξυπηρετήσουν άψογα. Δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε μαζί σας καμιά «πολεμική εξάρτηση» (θυμάστε τις ημέρες της θητείας σας;), αλλά ούτε και το σμόκιν σας θα φανεί χρήσιμο!

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ:

ΡΟΥΧΑ: πουκάμισο με κοντά και μακριά μανίκια, παντελόνι μακρύ και κοντό, εσώρουχα (τα φαρδιά είναι προτιμότερα), ένα τζάκετ (όχι πολύ χοντρό), αθλητικά παπούτσια (παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα θα χρειαστείτε μόνο εάν σχεδιάζετε μακρινούς περιπάτους ή αναρριχήσεις), παπούτσια για την παραλία, γυαλιά ηλίου, καπέλα (δύο, στην περίπτωση που χάσετε το ένα!) και είδη προσωπικής υγιεινής ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες. Ένα αδιάβροχο θα σας χρειαστεί εφ’ όσον επισκεφτείτε την περιοχή κατά την εποχή των βροχών. Παρεμπιπτόντως, λέγεται πως κάτι που αξίζει να δει κανείς (και να φωτογραφήσει) την εποχή των βροχών, είναι η ανθοφορία των ορχιδέων (έντεκα ενδημικά είδη ορχιδέας στην περιοχή του Malawi) και οι χαμαιλέοντες, αν και είδα μερικούς και κατά την περίοδο της ξηρασίας στην Τανζανία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: φωτογραφική μηχανή, φακοί (ο 300 mm είναι το μικρότερο μέγεθος φακού, με τον οποίο που θα μπορούσατε, εν τέλει, να «τραβήξετε» καλές φωτογραφίες στα πάρκα, πχ στο Εθνικό Πάρκο της Liwonde), film (εκεί δεν υπάρχουν καθόλου film για έγχρωμα slides και τα films που μπορεί κανείς να βρει είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ). Οι video κάμερες μπορεί να υποφέρουν λόγω έλλειψης ρεύματος (δεν είναι δυνατό να επαναφορτιστούν) και τέλος μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα ζευγάρι ελαφρά κιάλια και είστε απολύτως έτοιμοι. Συμβουλή: ΠΑΚΕΤΑΡΕΤΕ τα πάντα προσεκτικά προφυλάσσοντάς τα από τη σκόνη.

ΦΑΡΜΑΚΑ: μιλήστε με τον προσωπικό σας γιατρό! Μην ξεχάσετε, για τίποτε στον κόσμο, να πάρετε μαζί σας μία εντομοαπωθητική λοσιόν και κάποια αντηλιακή κρέμα (σε λίγα λεπτά το μαύρισμά σας μπορεί να μετατραπεί σε έγκαυμα!). Φροντίστε να ενημερώσετε τον οδηγό σας εκ των προτέρων για πιθανές σας αλλεργίες, εάν είστε χορτοφάγος ή εάν έχετε ειδικές διατροφικές απαιτήσεις κλπ …

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: στολή κατάδυσης (πιστέψτε με, θα σας χρειαστεί!), μάσκα, βατραχοπέδιλα, ζώνη για βάρη (όχι τα βάρη), ρυθμιστές παροχής αέρα (πάρτε οπωσδήποτε έναν εφεδρικό μαζί σας!) και ένα τζάκετ ρύθμισης πλευστότητας. Καλό είναι ο εξοπλισμός σας να είναι πρώτης ποιότητας και ενδελεχώς ελεγμένος πριν την αναχώρησή σας. Το ξεκαθαρίζω αυτό γιατί το κοντινότερο μέρος που κάποιος πιθανόν θα μπορούσε να συντηρήσει τον καταδυτικό του εξοπλισμό είναι η νότια Αφρική. Εάν βέβαια σκοπεύετε να παρατηρήσετε ψάρια μόνο από την επιφάνεια, μία μάσκα, βατραχοπέδιλα και ένα βαμβακερό μπλουζάκι είναι όλα όσα χρειάζεστε. ΜΗΝ ανησυχείτε: οι περισσότερες Κιχλίδες απαντώνται στα πρώτα πέντε μέτρα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: πάντοτε να ελέγχετε δύο φορές το σημείο κατάδυσής (παρατήρησης) σας: οι ιπποπόταμοι και οι κροκόδειλοι μοιράζονται αυτούς τους υγροτόπους. Σαν γενικό κανόνα θα πρότεινα να μείνετε μακριά από ελώδεις περιοχές, πλατιές πέτρες που βρέχονται και αμμώδεις ακτές κοντά σε βλάστηση. Μία περαιτέρω προφύλαξη θα ήταν να μάθετε από τους ντόπιους ψαράδες τι συνάντησαν στα νερά που θέλετε να βουτήξετε, τις προηγούμενες ημέρες.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Στη δημοκρατία του Malawi, νόμισμα είναι το Kwatcha, ενώ στην Τανζανία κυκλοφορεί το Shilling. ΜΙΚΡΑ χαρτονομίσματα αμερικάνικου δολαρίου γίνονται σχεδόν παντού αποδεκτά. Πιστωτικές κάρτες και Ταξιδιωτικές επιταγές είναι σχεδόν άγνωστα (εκτός ίσως από την Lilongwe).

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΕ:

·       ΠΡΟΣ ΒΟΡΑ: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, το Καταφύγιο Kasito και τα γύρω βουνά (περιοχή Chikangawa, αν και δεν είμαι σίγουρος εάν γράφεται έτσι), καθώς και τα διάφορα πάρκα της περιοχής, που δεν επισκεφτήκαμε το 1997, λόγω των εκτός ελέγχου συγκυριών, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στην Αφρική! Αναλόγως της περιόδου, μπορεί πιθανόν να έχει λίγο κρύο, αφού κάποια μέρη συμβαίνει να είναι σε κάποιο υψόμετρο, οπότε ελέγξτε πριν πάτε οπουδήποτε.

·       Όσο βρίσκεστε στη λίμνη, πηγαίνετε για βουτιές ή παρατήρηση από την επιφάνεια στον ύφαλο Higga (εδώ μόνο κατάδυση μπορεί να κάνει κανείς γιατί ο ύφαλος βρίσκεται σε μεγάλο βάθος), στο νησί Hongi, στον βράχο Klaus, στο νησί Ngkuyo των τανζανικών ακτών, για να αναφέρω κάποιες ενδιαφέρουσες περιοχές. «Οπωσδήποτε» θα πρέπει να δείτε την ακτή Chikale (κοντά στον όρμο Nkata), που βρίσκεται περίπου στο μέσον της ακτογραμμής της λίμνης από την πλευρά της δημοκρατίας του Malawi.

·       ΠΡΟΣ ΝΟΤΟΝ: Ουσιώδες αξιοθέατο είναι το Εθνικό Πάρκο της Liwonde. Κοιμηθείτε εκεί ένα βράδυ και απολαύστε την ανατολή του Ηλίου στο ποτάμι: θα σας μείνει μία αλησμόνητη εμπειρία! Μην ξεχάσετε να πάτε στο ακρωτήριο Otter, το νησί Mumbo και τα δύο νησιά Thumbi (το ανατολικό και το δυτικό), καθώς και το βράχο Zimbawe (μόνο για κατάδυση, μιας και βρίσκεται σε μεγάλο βάθος). Φυσικά υπάρχουν ένα σωρό άλλα μέρη που σας περιμένουν να τα δείτε!

Απλώς επιλέξτε σύμφωνα με την επιθυμία/ανάγκη σας και υπολογίστε σαν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρόνο παραμονής σας, περίοδο δύο εβδομάδων.

ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: ξύλινα αντικείμενα (σκαλιστές μάσκες, καρέκλες, μικροέπιπλα, σκαλισμένες μινιατούρες ζώων, παιγνίδια), βαμβακερά αντικείμενα, περιδέραια και βραχιόλια. Όλα είναι πάμφθηνα, αλλά πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά δείγματα χειροτεχνίας. ΔΕΝ θα χρειαστεί να πληρώσετε φράγκο για τις φιλικές, θερμές σχέσεις που θα αποκτήσετε με τους ντόπιους, εφ’ όσον βέβαια τους χειριστείτε με σεβασμό. Θα γίνεται μάρτυρες ηλιοβασιλεμάτων που θα σας ματώσουν την ψυχή (για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των βροχερών απογευμάτων και εφ’ όσον θα είστε σε προφυλαγμένο χώρο!) και τέλος, οι μυρωδιές, τα χρώματα και οι ήχοι θα σας υπενθυμίζουν ασταμάτητα πως τελικά ΠΡΑΓΜΑΤΙ βρίσκεστε στην πιο ζεστή καρδιά της Αφρικής. Προσπαθήστε να κάνετε ένα ταξίδι ως τη λίμνη Malawi, δεν θα απογοητευτείτε! Αυτές ήταν οι συμβουλές μου (ένα απλό μονοπάτι, σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία) και τελειώνοντας να προτείνω να πάρετε μαζί σας ένα αντίτυπο του τουριστικού οδηγού του Lonely Planet για το Malawi, την Ζάμπια, τη Μοζαμβίκη. Είναι καλογραμμένος, ξεκάθαρος, απλός και αξιόπιστος, σύμφωνα με ότι εγώ τουλάχιστον αντιμετώπισα εκεί. Θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε καλύτερα τις κινήσεις σας. Φυσικά, θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα γι’ αυτό το ταξίδι και υπάρχουν ακόμη περισσότερα μέρη για να επισκεφτεί κανείς (και έχω μετανιώσει για ότι δεν μπόρεσα να δω). Εάν χρειαστεί ΜΗΝ διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ().

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.