HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Η Συνάντηση του MCH - Το Χρονικό , από την άποψη του Francesco /1

Κιχλίδες του Βορά

Επιτρέψτε μου να είμαι εντελώς ευθύς μαζί σας από την αρχή: Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε νεοανακαλυφθείσες κιχλίδες που ζουν στις λίμνες της Φινλανδίας ή σε είδη που ζουν – στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος – και στη βόρεια πλευρά της λίμνης … ΟΧΙ! Θα σας πω για το σύντομο ταξίδι στο Βέλγιο με την ευκαιρία της 13ης Έκθεσης Κιχλίδων και την ταυτόχρονη συνάντηση , μετά από δύο χρόνια γνωριμίας μέσω διαδικτύου, αυτοπροσώπως με τα άλλα μέλη του Malawi cichlid Homepage (για συντομία MCH): τον Γιώργο Ι. Ρεκλό (από την Ελλάδα) και τον Frank Panis (από το Βέλγιο παρεμπιπτόντως). Για μένα (το μέλος της ομάδας από την Ιταλία) αυτή ήταν και μία ευκαιρία να συναντήσω τον  Walter Deproost (Πρόεδρο του Βελγικού Συλλόγου για τις Κιχλίδες) και τον Philippe Hotton, με τους οποίους είχαμε μαζί επισκεφτεί (πέρυσι) τον ετήσιο πλειστηριασμό του AIC (Associazione Italiana Ciclidofili = Σύλλογος Ιταλών Κιχλιδοφίλων) στη Faenza (έχω να θυμάμαι από τότε ένα υπέροχο δείπνο με τον Ad Konings). Αρκετές μπύρες μας βοήθησαν να «φρεσκάρουμε» τη μνήμη μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.06.01: Μετά από ένα πολύ πρωινό ξύπνημα και μία καλή πτήση, φτάσαμε: αεροδρόμιο των Βρυξελλών: συνάντηση με Frank, Hilde και Matthias (συν Γιώργος, Χριστίνα και Γιάννης που είχαν έλθει από την Αθήνα) ενοικίαση αυτοκινήτου (ένα «τρομερό» ανοιχτόχρωμο  μπλε FIAT Pundo TDs) και κατ’ ευθείαν προς το σπίτι του Frank για να φροντίσουμε τα ψάρια που είχαμε φέρει μαζί μας (λίγα F1 Pseudotropheus species “Msobo” και μερικά νεαρά Copadichromis species) για τους δύο φίλους μου, συν ένα τεράστιο αρσενικό Nimbochromis polystigma (που ο Γιώργος έφερε στον Frank – δείτε την κάτω φωτο).

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το ενυδρείο όγκου χιλίων λίτρων (1.000 l) του Frank, καθώς επίσης να δούμε και τη βασική υποδομή έργο εν εξελίξει») για το καινούργιο τέρας του: κάτι σε τρεις χιλιάδες λίτρα (3.000 l)! Μετά από ένα γρήγορο γεύμα οδηγήσαμε ως το Aqua Blue Zaire (πασίγνωστο οίκο χονδρικής πώλησης κιχλίδων): στα ενυδρεία των εγκαταστάσεών του, μεταξύ άλλων, υπήρχαν (σε τελικά μεγέθη και επιδεικνύοντας τα ενήλικα χρώματά τους. Εδώ να προειδοποιήσω τους «άρρωστους» με τις κιχλίδες από τη λίμνη Malawi!!!): Aristochromis Chrysti, Champsochromis caeruleus (δείτε τις φωτο στη συνέχεια),

Fossorochromis rostratus, Dimidiochromis compressiceps, ενώ στην πλευρά της λίμνης Tanganyika (με αναμονή νέων αφίξεων …) έβλεπε κανείς, μεταξύ άλλων, Cyphotilapia frontosa (συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων με πραγματικά XXL μέγεθος σαν αυτό της από κάτω φωτο)Tropheus species και  Xenotilapia species

Κάναμε μία συζήτηση εδώ, «τραβήξαμε» μία φωτογραφία εκεί και αστειευτήκαμε αργότερα έως ότου ήλθε η στιγμή να επισκεφτούμε την Έκθεση! Πολλά ξύλινα (το ορκίζομαι!) ενυδρεία, με γυάλινη μόνο την εμπρός πλευρά τους, ήταν η βιτρίνα επίδειξης κιχλίδων από όλο τον κόσμο: Κεντρική/Νότια Αμερική, Ανατολική/Δυτική Αφρική … τα μόνα είδη που έλειπαν – θεωρώ – ήταν οι Κιχλίδες της Μαδαγασκάρης. Υπήρξε μία ομιλία για τις κιχλίδες της Victoria από την περιοχή της Ουγκάντα (επειδή όμως ο ομιλητής ήταν Γερμανός, εγώ απλά χάρηκα τις φωτο). Υβρίδια δεν επιδεικνύονταν (και σωστά άλλωστε) στα ενυδρεία παρουσίας, άσχετα αν μπορεί κάποιος να τα βρίσκει (πχ αλφικά  Aulonocara) παντού στην αγορά. Ήταν μία μακριά, ενδιαφέρουσα αλλά κουραστική ημέρα … γι’ αυτό ας πάμε για ύπνο!

Τέλος πάντων, τώρα θα ήθελα να σας τραβήξω την προσοχή με ένα ζευγάρι (κιχλίδες «κατάδικοι»), πιθανότατα τις «λιγότερο αξιοσέβαστες» κιχλίδες. Αυτό το wild caught (w.c. = άγρια πιασμένα δείγματα) ζευγάρι από την Κεντρική Αμερική ήταν σε άψογη κατάσταση, είχε πανέμορφα χρώματα καθώς επίσης και τη πασίγνωστη «ιδιοσυγκρασία». Ήταν χαριτωμένα ψάρια μέσα στην απλότητά τους! Αυτό για να σας υπενθυμίσω (για άλλη μία φορά) πόσο «έξυπνη» μπορεί να είναι η Μητέρα Φύση, εάν αφεθεί στην ησυχία της να πράξει τοπ έργο της! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίζουμε με τη γενετική και τις ανάλογες επιστήμες, δεν υπάρχει λόγος για ύπαρξη υβριδίων ή «αταίριαστων» ζευγαρωμάτων. Αυτά τα δύο «ταπεινά» (συχνά υποτιμούμενα) ψαράκια, υπήρχαν εκεί μόνο και μόνο για να μην ξεχνάμε ένα πολύ απλό πραγματάκι, που όντως ξεχνάμε κάποιες φορές, παρ’ όλο που θα έπρεπε να είναι προφανές για όλους: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ «ΠΑΙΖΟΥΜΕ» ΘΕΟΙ, ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ «ΤΕΡΑΤΑ» ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ – ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΥΔΡΕΙΑ!!!)

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα  Τα άλλα χρονικά: Γιώργος, Frank

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.