HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Κατασκευάζοντας ένα δικό μας Fishroom - 3

(Το σχέδιο του Frank)

Ένα άρθρο του Frank Panis

Εφ’ όσον είμαι ένας λάτρης των κιχλίδων της λίμνης Malawi και έχω την ευτυχία να κατέχω ένα πελώριο υπόγειο – δύο (2) κελάρια εμβαδού τριάντα τετραγωνικών μέτρων (30 m²) – είναι ολοφάνερο πως αυτά τα δύο παραπάνω στοιχεία, αργά ή γρήγορα θα αναμειχθούν. Πράγματι μιλάω για ένα fish room! Το ένα δροσερό κελάρι – που βρίσκεται ακόμη σε χρήση – για την αποθήκευση κρασιών, εξοπλισμού και εργαλείων που δεν χρησιμοποιούνται συχνά και το δεύτερο – πολύ θερμότερο, λόγω της ύπαρξης εγκατάστασης συστήματος κεντρικής θέρμανσης, είναι οι χώροι που καθίστανται ιδανικοί για την εγκατάσταση συστημάτων ενυδρείων για αναπαραγωγή, αύξηση, θεραπευτικές αγωγές, αλλά και για την παρατήρηση κιχλίδων. Αυτή η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης που έχω, δεν είναι κανένα εξεζητημένο σχέδιο, οπότε η θερμότητα αποδρά από την ανοξείδωτη ατσάλινη καμινάδα και τα επενδεδυμένα σιδερένια μέρη του καυστήρα. Τοποθετώντας απλά κουφώματα παραθύρων με διπλά τζάμια, μπορώ να διατηρώ μία ελάχιστη θερμοκρασία γύρω στους είκοσι δύο βαθμούς Κελσίου (22° C), το χειμώνα, πράγμα που κάνει αυτό το υπόγειο ένα ημιτροπικό περιβάλλον, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το μόνο που πρέπει να προσέξω, είναι η μόνωση των τοίχων για να αποφύγω τη συμπύκνωση. Πριν τοποθετήσω φύλλα φελιζόλ, η υγρασία έσταζε από τους τοίχους, προκαλώντας την εμφάνιση μούχλας.

 

Η μονάδα κεντρικής θέρμανσης, τα διπλά τζάμια και η μόνωση των τοίχων, πάχους τεσσάρων εκατοστομέτρων (4 cm).  

Αυτή τη στιγμή έχω μόνο τρία (3) ενυδρεία στο υπόγειο, αλλά αυτός ο αριθμός γρήγορα θα αυξηθεί.
1. Ένα (1), όγκου εκατόν σαράντα λίτρων (140
l), κατασκευασμένο από γυαλί, για αύξηση ιχθυδίων ή/και ως ενυδρείο-νοσοκομείο. Η φίλτρανση και η θέρμανση του συστήματος εκτελείται από ένα εξωτερικό φίλτρο κανίστρου, της εταιρείας  Eheim, μοντέλο 2329 pro canister.
2. Ένα (1), όγκου τριακοσίων λίτρων (300
l) κατασκευασμένο από γυαλί, για αύξηση ιχθυδίων. Η φίλτρανση και η θέρμανση και αυτού του συστήματος εκτελείται από ένα εξωτερικό φίλτρο κανίστρου, της εταιρείας  Eheim, μοντέλο 2329 pro canister.
3. Ένα (1),  ενυδρείο παρουσίασης όγκου τριών χιλιάδων λίτρων, που προσωρινά στεγάζει τα μεγάλα
haps μου. Όταν αυτά θα μετακινηθούν στο καινούργιο ενυδρείο μου που θα «στηθεί» στην κουζίνα, αυτό το μεγάλο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για αύξηση ιχθυδίων haps. Η φίλτρανση αυτού του συστήματος εκτελείται από ένα εξωτερικό φίλτρο κανίστρου, της εταιρείας  Eheim, μοντέλο 2229 pro canister, ένα τεράστιο sump (= φίλτρο κάρτερ) και ένα trickle filter (= φίλτρο σταγόνας). Ένας θερμοστάτης ισχύος τριακοσίων Watts φροντίζει για την αναγκαία θερμοκρασία του νερού.

Τα τρία (3) αυτά συστήματα, φωτογραφημένα σε πραγματικές αναλογίες.

Ενυδρείο παρουσίας, όγκου τριών χιλιάδων λίτρων (3.000 l).

Ενυδρείο αύξησης ιχθυδίων, όγκου τριακοσίων λίτρων (300 l).

Ενυδρείο αύξησης ιχθυδίων – νοσοκομείο, εκατόν πενήντα λίτρων (150 l).

Καθώς αυτό το υπόγειο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιώ για να κάνω τις μερικές αλλαγές νερού, αποτελείτε από δύο (2) σημαντικά κομμάτια. Μία (1) βυθιζόμενη αντλία νερού, με λάστιχο μήκους επτά μέτρων (7 m), που είναι συνδεδεμένο με αν μεγάλο σιφώνιο για εύκολες και γρήγορες μερικές αλλαγές νερού. Αυτό το σιφώνιο, δεν επιτρέπει στο νερό να επιστρέφει όταν η αντλία νερού βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Το γιγαντιαίο σύστημά μου, όγκου τριών χιλιάδων λίτρων (3.000 l), χρειάζεται λιγότερο από είκοσι πέντε λεπτά της ώρας (25 min) για να αδειάσει. Το γέμισμα βέβαια παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά ευτυχώς δίπλα από το ενυδρείο βρίσκονται παροχές κρύου αλλά και ζεστού νερού βρύσης. Δεν έχω όμως εγκαταστήσει έναν νεροχύτη, οπότε όταν χρειαστεί να ξεπλύνω κάποια υλικά, τα τοποθετώ σε μία λεκάνη και τα πάω στο γκαράζ, όπου υπάρχει νιπτήρας, επίσης με παροχή τόσο κρύου όσο και ζεστού νερού.

 Η αντλία νερού που χρησιμοποιώ για τις μερικές αλλαγές νερού, που είναι συνδεδεμένη επάνω στην εγκατεστημένη αποχέτευση και το εξωτερικό φίλτρο Eheim 2329 pro canister.

Η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι συνδεδεμένη σε ένα ευαίσθητο κύκλωμα γείωσης, με αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ, πράγμα αναγκαιότατο όταν κανείς έχει να εργαστεί ασφαλώς με τα ενυδρεία του και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό τους, όπως οι αντλίες και οι θερμοστάτες. Θα έπρεπε κάθε fish room να φέρει τέτοιες γειώσεις και ρελέ. Ηλεκτρονικοί χρονοδιακόπτες είναι σε ευρεία κυκλοφορία σήμερα και έτσι έχω χρησιμοποιήσει ένα ξεχωριστό κεντρικό σύστημα ελέγχου για το φωτισμό, με αποτέλεσμα τα φώτα όλων των συστημάτων μου να ανάβουν και να σβήνουν ταυτοχρόνως, από έναν χρονοδιακόπτη, τοποθετημένο δίπλα στην είσοδο του fish room. Αυτό με καθιστά ικανό να τα αναβοσβήνω κατά βούληση εκτός προγράμματος.


 Το ευαίσθητο κύκλωμα γείωσης, με το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ και τις παροχές ρεύματος (πρίζες), τοποθετημένες στο ταβάνι του υπογείου για περαιτέρω ασφάλεια σχετικά με το ρεύμα.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.