HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ένα κατάστημα κατοικιδίων ζώων στο σπίτι μου - I

Ένα άρθρο του Γιώργου Ι. Ρεκλού

Πριν λίγες εβδομάδες έψαχνα να βρω εάν είχα καθόλου σωληνάκι σιλικόνης για να χρησιμοποιήσω στο σύστημα παροχής CO2, ώστε να αντικαταστήσω το παλιό, όταν συνειδητοποίησα πως είχα γεμίσει σχεδόν ένα ολόκληρο δωμάτιο με εξοπλισμό ενυδρείων, καθώς επίσης τροφές και φάρμακα για χρήση σε ενυδρεία.

Νόμισα τότε πως είχα αποθηκεύσει στο σπίτι μου κάθε είδους σκουπίδια και πως ήταν καιρός να ξεφορτωθώ κάμποσα άχρηστα πράγματα. Εξεπλάγην όμως, όταν διαπίστωσα πως τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν για πέταμα.

Απλά μπορούσα μόνο να κατατάξω όλο αυτό το υλικό στα πρώτης τάξεως πράγματα, τα οποία είναι βέβαιο πως θα μου ήταν – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – χρήσιμα στο μέλλον.

Ακόμη και μετά από έναν γρήγορο έλεγχο-ξεκαθάρισμα είδα πως η ποσότητες που είχα αποθηκευμένες κοντά ή από κάτω από τα ενυδρεία μου ήταν αξιοθαύμαστα μεγάλες. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω έναν κατάλογο με το τι πράγματα αποθηκεύει ένας χομπίστας (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αποθηκεύει), με σκοπό να είναι του είναι εύκολο να χειριστεί επείγουσες καταστάσεις.

Όλα αυτά που είχα άλλωστε, τα είχα αποκτήσει τη μία ή την άλλη στιγμή για να επιλύσω τέτοιες ακριβώς επείγουσες καταστάσεις ή για να νοιώθω ασφαλέστερος, αλλά και για να είναι ασφαλή τα ψάρια που διατηρώ σε κάθε ενδεχόμενο.

  

Ένα από τα χρησιμότερα πράγματα που θα έπρεπε πάντα να διατηρούμε αποθηκευμένα είναι τα εσωτερικά φίλτρα.

Αυτό που βλέπετε σ’ αυτήν τη φωτο είναι το stock μου σε εσωτερικά φίλτρα που το καθένα διαθέτει τη δυνατότητα κυκλοφορίας εννιακοσίων πενήντα λίτρων νερού ανά ώρα (950 l/h).

Είναι ο ιδανικός εξοπλισμός και ο βασικότερος όταν κανείς έχει να «στήσει» στα γρήγορα ένα ενυδρείο για επείγουσα χρήση (συνήθως ενυδρείο περίθαλψης). Διαθέτουν και την εναλλακτική του να «τραβάνε» ατμοσφαιρικό αέρα και να τον εισάγουν μέσα στο νερό που αντλούν και κυκλοφορούν, πράγμα – κατά γενική παραδοχή – χρήσιμο, ειδικά όταν πρόκειται κάποιος να χορηγήσει αντιβιοτικά, εφ’ όσον χρειάζονται.

Πάντα λοιπόν έχω δύο τρία τέτοια εσωτερικά φίλτρα σε χρήση, οπότε μπορώ άμεσα να «στήσω» ένα «στρωμένο» ενυδρείο σε ελάχιστο χρόνο.

Είναι, εξ’ άλλου, σχετικά φτηνά, εύκολα να τα εγκαταστήσει και να τα λειτουργήσει κανείς και κατά τη γνώμη μου απολύτως αναγκαία.

 

Και μιας και μιλάμε για θεραπευτικές αγωγές, εγώ πάντα κρατάω περισσότερα πράγματα από τα θεωρούμενα ως βασικά. Το υλικό που έχω αποθηκευμένο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Προϊόντα που παράγουν εταιρείες του χώρου του hobby, ειδικά κατασκευασμένα για αποκλειστική χρήση σε ενυδρεία και προϊόντα για ανθρώπινη χρήση.

Ανάμεσα στα εξειδικευμένα «ενυδρειακά» προϊόντα, πάντα έχω στο stock μου μερικά «φάρμακα» ευρείας (συνήθως προληπτικής ή μη) χρήσης, όπως φορμαλδεΰδη, μπλε του Μεθυλενίου, απόσταγμα Melaleuca και χαλκό, καθώς και κάποια πιο εξειδικευμένα προϊόντα.

Ανάμεσα δε στις ουσίες για ανθρώπινη χρήση, πάντα φροντίζω να υπάρχουν στο stock μου μετρονιδαζόλη, ριφαμπικίνη, μινοκυκλίνη, οξυτετρακυκλίνη, ισονιαζίδη κλπ.

Ο λόγος που τα έχω – και μάλιστα σε αρκετά σοβαρές ποσότητες – είναι ώστε να μη χρειάζεται να περιμένω να ανοίξουν τα φαρμακεία ή για να μην τρέχω σε κάποιο φαρμακείο σε μία επείγουσα περίπτωση. Οι ποσότητες που διατηρώ, συνήθως είναι αρκετές για να ξεκινήσω χορήγηση σε ένα ενυδρείο χιλίων τριακοσίων λίτρων, στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση, ή για τουλάχιστον χρήση τους για περίοδο τριών ημερών, εάν βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφαρμόσιμο.

Τελικά όταν κανείς διαθέτει τέτοιες ποσότητες και τόσες εναλλακτικές, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη σωστή ουσία (ή την πλέον ενδεδειγμένη) αντί να χρησιμοποιήσει τη μοναδική που διαθέτει εκείνη τη στιγμή.

 

Ο έλεγχος των παραμέτρων του νερού είναι πάντα απαραίτητος. Μερικοί ακουαρίστες, μπορεί να νομίζουν και να ισχυρίζονται πως το μόνο που είναι απολύτως απαραίτητο είναι ένα test kit για μέτρηση αμμωνίας.

Τίποτε δεν μπορεί να απέχει πιο πολύ από την αλήθεια από αυτή ακριβώς την εκτίμηση.

Η αμμωνία είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που μπορεί να πάνε στραβά. Διατηρώ λοιπόν ΠΑΝΤΑ «φρέσκα» test kits για έλεγχο Αμμωνίας, Νιτρικών αλάτων, Νιτρωδών ιόντων, Χαλκού, ΚΗ και GH.

Τις θερμοκρασίες και τις τιμές του pH τις ελέγχω με ηλεκτρονικά μέσα. Ο συνδυασμός των μετρήσεων του ΚΗ και του pH, άλλωστε, μας δίνει τη δυνατότητα να υπολογίζουμε τις πραγματικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο νερό.

Επίσης διαθέτω και χάρτινες ταινίες μετρήσεως («multi sticks») για μία γρήγορη και άμεση αναφορά.

[Σ.τ.Μ. Μην βουτάτε τα multi sticks απ’ ευθείς μέσα στο ενυδρείο. Περιέχουν δηλητηριώδεις για τα ψάρια ουσίες. Για την ασφάλεια των ψαριών σας προτιμήστε να πάρετε λίγο νερό του ενυδρείου σε ένα καθαρό δοχείο και κάντε εκεί τις μετρήσεις σας]

Εάν βέβαια συμβαίνει κάτι κακό, τότε «τρέχω» όλη τη σειρά των κανονικών ελέγχων. Έτσι βεβαιώνομαι για το εάν τα συμπτώματα που παρατηρώ είναι από ασθένεια ή λόγω της ποιότητας του νερού, πράγμα που συμβαίνει τις περισσότερες φορές βέβαια.

Ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης των test kit σας. Να ξέρετε πως κάποια από αυτά λειτουργούν άψογα ακόμη και μετά από πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους, ενώ κάποια άλλα θα σας δώσουν εντελώς λάθος μετρήσεις.

[Σ.τ.Μ. Αυτό συνδέεται άμεσα με την αξιοπιστία των εταιρειών παραγωγής και τη σωστή αποθήκευσή τους]

Μία πολύ καλή συνήθεια είναι ο – τουλάχιστον – μηνιαίος έλεγχος όλων γενικά των χημικών παραμέτρων του νερού σε ένα ενυδρείο.

Continued in next page

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.