HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας – Τίτλοι σχετικοί με Ερπετά

1. SNAKES, των Badger (κείμενα) και Netherton (φωτο), εκδόσεων SWAN-HILL Press, του 1999, με σκληρό εξώφυλλο και εκατόν σαράντα τέσσερις (144) σελίδες. Ένα εκπληκτικής ποιότητας βιβλίο που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται είτε να εμπλουτίσουν στις γνώσεις τους γι’ αυτά τα παρεξηγημένα ζώα ή σε όσους επιθυμούν να καταρρίψουν τους ΜΥΘΟΥΣ που τα συνοδεύουν, καθιστώντας τα απλά άχρηστα και επικίνδυνα κομμάτια της πανίδας του Πλανήτη μας. Οι φωτο του Netherton είναι τρομερής ποιότητας, ενώ τα, κατά πολύ λυρικά κείμενα αφαιρούν μεθοδικά και αξιόπιστα το λούστρο της κακίας, του απρόβλεπτου και της αδικαιολόγητης απέχθειας που καλύπτει αυτά τα σημαντικότατα ζώα. Δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν πληροφορίες για την διατήρηση-αναπαραγωγή αυτών των ζώων στην αιχμαλωσία. Είναι περισσότερο ένας οδηγός για αρκετά είδη, στον οποίο περιγράφονται τα χαρακτηριστικά, οι συνήθειες και η διαβίωση των περιγραφομένων ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον. Συνάμα συναντά κανείς ανέκδοτες ιστορίες που αφορούν σε διάφορες περιπτώσεις φιδιών κατά την επαφή τους με τους ανθρώπους. Πολλή ευαίσθητη δουλειά και πολύ πολυτελής έκδοση.

2. KINGSNAKES and MILKSNAKES, του Ronald G. Markel, εκδόσεων T.F.H., με σκληρό εξώφυλλο και εκατόν σαράντα τέσσερις (144) σελίδες. Κυκλοφόρησε το 1990. Ένας ακόμη αξιόπιστος οδηγός των εκδόσεων T.F.H. Όλα τα είδη του γένους Lampropeltis περιγράφονται εδώ, εξαντλώντας και τις χρωματικές του ποικιλίες, μαζί με πολλή πληροφορία για τη διατήρηση και την αναπαραγωγή τους στην αιχμαλωσία. Ένας πολύ κατατοπιστικός τομέας που αφορά στην παθολογία τους υπάρχει στις τελευταίες σελίδες του. Οι φωτο (από μικροσκόπιο) των παθογόνων είναι πολύτιμες, ενώ οι θεραπευτικές αγωγές που περιγράφονται αποτελούν ανεκτίμητη πληροφορία για κάθε εκτροφέα ή χομπίστα. Ενδείκνυται οπωσδήποτε για τους ενδιαφερόμενους αυτού του hobby.

3. The General Care and Maintenance of DAY GECKOS, του συγγραφέα Sean McKeown, εκδόσεων της Herpetocultural Library, ειδική έκδοση του 1993, με χάρτινα εξώφυλλα και εκατόν σαράντα τρεις (143) σελίδες.

Μία εκπληκτική έκδοση που περιγράφει με τη βοήθεια πολύ καλών φωτο τα είδη των ημερόβιων geckoes της Μαδαγασκάρης. Χάρη σε αυτό το βιβλίο καταφέρνει κανείς  να κατανοήσει τις ανάγκες στέγασης, διατροφής και υγιεινής αυτών των ζώων. Εγώ προσωπικά κατάφερα να διασώσω από βέβαιο θάνατο ένα θηλυκό Phelsuma madagaskariensis madagaskariensis, που είχα αγοράσει ήδη άρρωστο από metabolic bone disease (κάτι σαν τη ραχίτιδα που προσβάλει πολλά ερπετά με πόδια στην αιχμαλωσία). Οι φωτο των ειδών είναι θαυμάσιες και οι οδηγίες κατασκευής των κατάλληλων χώρων για διατήρηση και αναπαραγωγή των ειδών στην αιχμαλωσία είναι εύληπτες και σαφείς ενώ συνοδεύονται επίσης από φωτογραφικό υλικό. Συνιστάται οπωσδήποτε στους χομπίστες που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τα ημερόβια geckoes.

4. A field Guide to the REPTILES and AMPHIBIANS of Britain and Europe, των E. N. Arnold και J. A. Burton, με σχέδια του D. W. Ovenden. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1978, από τις εκδόσεις Collins με σκληρό εξώφυλλο και διακόσιες εβδομήντα δύο (272) σελίδες και μικρό σχήμα. Ένας οδηγός πεδίου, που παρά το μικρό του μέγεθος αποτελεί πολύ αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης σχετικά με την ερπετοπανίδα της γηραιάς ηπείρου. Αναφέρονται όλα τα είδη με λεπτομερείς χάρτες εξάπλωσης, περιγραφή του φυσικού τους περιβάλλοντος και των συνηθειών τους. Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται ακόμη ένα εισαγωγικό κεφάλαιο με κλείδες αναγνώρισης των ειδών, οδηγίες αντιμετώπισης δηλητηρίασης από δήγματα ερπετών και λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά τους και τη διαβίωση στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεν απευθύνεται σε χομπίστες ή εκτροφείς υπό την έννοια πως είναι οδηγός πεδίου, αλλά μπορεί κανείς, εάν τον μελετήσει προσεκτικά, να εξάγει συμπεράσματα και γι’ αυτό. Τα είδη περιγράφονται άψογα και συνοδεύονται από σχέδια, τεράστιας ομορφιάς και αξιοπιστίας, πράγμα κάπως δύσκολο όταν λείπουν οι φωτο. Παρ’ όλα αυτά ο Ovenden έχει κάνει τρομακτική δουλειά με αποτέλεσμα οι φωτο να περισσεύουν. Συνιστάται ανεπιφύλακτα, τόσο για τους λάτρεις των ερπετών όσο και για όσους επιθυμούν απλή ενημέρωση.

5. Ερπετά της Ελλάδας και της Κύπρου, με χάρτινα εξώφυλλα και διακόσιες εβδομήντα πέντε (275) σελίδες, των Αχιλλέα Δημητρόπουλου και Γιάννη Ιωαννίδη. Εξεδόθη το 2002 από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΟΑΝ. Μία έκδοση που όλοι περιμέναμε από τον Αχιλλέα Δημητρόπουλο, που χρόνια τώρα ασχολείται με την ελληνική ερπετοπανίδα. Οι φωτο στις τελευταίες σελίδες και τα σχέδια του ιδίου συμπληρώνουν άψογα την έκδοση. Οι ενδιαφερόμενοι για την ελληνική ερπετοπανίδα θα μείνουν κατάπληκτοι από το μέγεθος της δουλειάς αυτής και επί τέλους θα καλύψουν το τεράστιο κενό σ’ αυτό το θέμα. Αποτελεί το εκδοτικό βήμα των συγγραφέων, μετά τη δημοσίευση του Αχιλλέα Δημητρόπουλου στο τεύχος #18 των Συριανών Γραμμάτων (βλ. ανασκόπηση του αμέσως επομένου τίτλου, που αριθμείται  ως #6. Συνιστάται οπωσδήποτε.

6. Περιοδικό Συριανά Γράμματα, των εκδόσεων Δημητρίου Β. Βαρθαλίτη, τεύχος #18, Απρίλιος 1992, Τα Φίδια στις Κυκλάδες του Αχιλλέα Δημητρόπουλου, με τα κείμενα στην αγγλική και ελληνική γλώσσα ταυτόχρονα, με εκατόν εξήντα έξι (166) σελίδες. Από αυτό το τεύχος αυτού του περιοδικού γνώρισα τον Αχιλλέα Δημητρόπουλο και ξεκίνησα να μαθαίνω για τα ερπετά των νησιών. Έτυχε αργότερα να γνωρίσω τον συγγραφέα και προσωπικά. Του δάνεισα τότε το βιβλίο A field Guide to the REPTILES and AMPHIBIANS of Britain and Europe, των E. N. Arnold και J. A. Burton, το οποίο του άρεσε πολύ και αναρωτήθηκα μεγαλόφωνα για το πότε κάποιος θα έμπαινε στον κόπο να κάνει κάτι ανάλογο για την ελληνική ερπετοπανίδα. Η απάντηση ήλθε το 2002 με το βιβλίο Ερπετά της Ελλάδας και της Κύπρου, που με μεγάλη χαρά έτρεξα να αποκτήσω αμέσως. Συγχαρητήρια τόσο στον Δ. Β. Βαρθαλίτη που τόλμησε να αφιερώσει ένα ολόκληρο τεύχος των Συριανών Γραμμάτων στα ερπετά, όσο και στον γράφοντα, που καταρρίπτει όλους τους μύθους και προσφέρει απλά την αξιόπιστη πληροφορία για αυτά τα παρεξηγημένα και κυνηγημένα ζώα. Το τεύχος έχει εξαντληθεί (άλλωστε έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του, αλλά εάν κανείς μπορεί να επικοινωνήσει, είτε με τον Αχιλλέα Δημητρόπουλο ή με τον εκδοτικό οίκο ( Αγγ. Σικελιανού 45, 15 451 Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6725134), πιθανώς να καταφέρει να εξοικονομήσει ένα αντίτυπο. Απαραίτητο για τους καλοκαιρινούς ταξιδιώτες των Κυκλάδων και τους λάτρεις των ερπετών ζώων της χώρας μας. Μεταξύ άλλων θα διαβάσει κανείς για τον κίνδυνο που διατρέχουν κάποια είδη και τον αγώνα κάποιων – λίγων ίσως – Κυκλαδιτών για να διατηρηθούν ή και να προστατευτούν τα είδη από παράνομη σύλληψη και εξαγωγή τους, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν από τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που δυστυχώς είναι πάρα πολλές και τα απειλούν άμεσα στις τουριστικά αλματωδώς αναπτυσσόμενες Κυκλάδες.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.