HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Paratilapia polleni (Bleeker 1868)

Ένα άρθρο των Francesco Zezza και Γιώργου Ι. Ρεκλού

Κοινές ονομασίες : Marakely (η λέξη σημαίνει «μαύρο ψάρι» στη γλώσσα Μαλαγάσι, της Μαδαγασκάρης); Κιχλίδα «Μαύρο Διαμάντι» (για τον υπόλοιπο κόσμο).

Υγρότοπος : Andapa, Μαδαγασκάρη (Βορειοανατολική ακτή του νησιού).

Ποικιλία : Paratilapia polleni με μικρές βούλες

Τα δείγματα που έχω συνελέγησαν και μου εδόθησαν ως δώρο από τον Jean Claude Nourrisat (Γαλλία). Τα ιχθύδια μας εστάλησαν στη Faenza της Ιταλίας στις είκοσι (20) Σεπτεμβρίου και μετεφέρθησαν στη Ρώμη στις είκοσι δύο (22) Σεπτεμβρίου. Έφτασαν δε στην Αθήνα στις είκοσι τρεις (23) Σεπτεμβρίου.

Επειδή ο Jean Claude Nourissat ήταν πολύ απασχολημένος με τη συγγραφή του καινούργιου βιβλίου του (το πρώτο που θα γραφή σχετικά με τις κιχλίδες της Μαδαγασκάρης), ζητήσαμε από τον στενό του φίλο και σύντροφό του στα ερευνητικά του ταξίδια Patrick de Rham, να μας αποσταλεί μαζί και ένα περιληπτικό σημείωμα γι’ αυτό το είδος. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως αμφότερους, τόσο για την προσφορά τους όσο και για τη βοήθεια που μας προσέφεραν

 «Δεν ξέρω εάν σας έχω αναφέρει πως οι γονείς των ιχθυδίων P. polleni σας, προέρχονται από την περιοχή της Andapa, της βορειοανατολικής Μαδαγασκάρης. Μου εδόθησαν το Νοέμβριο του 1997 από τον κύριο Tam Yok, τον επί κεφαλής ντόπιο επιχειρηματία, κατασκευαστή και ιδιοκτήτη του μοναδικού ξενοδοχείου της Andapa (πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση), με το όνομα "Vatosoa" (= Κρύσταλλο, στην ελληνική γλώσσα). Φυσικά η οικογένεια Tam Yok είναι κινεζικής καταγωγής. Συναντηθήκαμε με την οικογένεια αυτή στα 1993, όταν ο Jean-Claude και εγώ πρωτοεπισκεφτήκαμε την Andapa τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Μείναμε στο ξενοδοχείο Vatosoa και επειδή ήταν τα γενέθλια της γιαγιάς Yok, εκλήθημεν να συνεορτάσουμε το ίδιο βράδυ! Ο Tam και ο Μαλγάσιος γαμπρός του, ο Roger, ένας δεινός ψαράς, μας βοήθησαν πάρα πολύ να συλλέξουμε πολύ ενδιαφέροντα δείγματα ειδών ψαριών της περιοχής της Andapa, συμπεριλαμβανομένων, αυτών που προσφάτως έχουν περιγραφή σαν Rheocles vatosoa, ψάρια της οικογένειας BEDOTIIDAE, πανέμορφα «ψάρια του ουρανίου τόξου» (“rainbowfish”) της Μαδαγασκάρης. O Jean-Claude, πήρε επίσης μαζί του μερικά ντόπια δείγματα του είδους P. polleni, αλλά δυστυχώς τα έχασε λίγο αργότερα. Μετά από το πέρασμα τεσσάρων (4) ετών και συγκεκριμένα το Νοέμβρη του 1997, αφού ο Jean-Claude έπρεπε να επιστρέψει στη Γαλλία (είχαμε μαζί κάνει συλλογή στα βορειοδυτικά του νησιού, του είδους ψαριών που σήμερα ονομάζεται Paretroplus maromandia, για διάστημα τριών εβδομάδων). Εγώ έτυχε να επιστρέψω (με το αεροπλάνο) μαζί με τον Μαδαγασκαριανό συνεργάτη μας Jean A., στην Andapa. Και πάλι αυτή τη φορά ο Tam Yok, που εν τω μεταξύ είχε γίνει ο αρχηγός της οικογένειας πια, με βοήθησε πολύ. Μετά από την πρώτη επίσκεψή μας, είχε αρχίσει το ενδιαφέρον του για τα ντόπια είδη ψαριών και είχε κατασκευάσει δύο λίμνες, με σκοπό την αναπαραγωγή των ψαριών του είδους P. polleni, προερχόμενων από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είναι πολύ πιθανό να έχουν, αυτή τη στιγμή, εξαφανιστεί από τους φυσικούς τους υγροτόπους. Αφού διατήρησα στη Lausanne, για περίοδο οκτώ (8) μηνών τα νεαρά ιχθύδια μήκους δύο έως τριών εκατοστομέτρων (2 cm – 3 cm), που μου δώρισε ο Tam (πιθανότερα τα έχασα από απώλεια του μισού τους βάρους, που ήταν εμφανής και στα επάνω από τριάντα, στον αριθμό, δείγματα που παρέλαβα νεκρά), έδωσα, εν συνεχεία, τα επιβιώσαντα στον Jean-Claude. Αναπαράγονται μια χαρά στις λίμνες του κήπου του τα καλοκαίρια στη νότια Γαλλία, όπου διαμένει. Από αυτά κράτησα μόνο ένα ζευγάρι. Ακόμα είναι μια χαρά και ίσως έχουν γεννήσει κάνα δυο φορές, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν είδα αβγά ή μωρά τους. Φαίνεται πως τα αβγά τρώγονται άμεσα από τους ίδιους του γονείς. Εάν στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, μπορείτε να τους εξασφαλίσετε λιμνούλες για να διαβιούν τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα σχετικό με την αναπαραγωγή τους, καταφέρνοντας να πάρετε πάρα, μα πάρα πολλά ιχθύδια. Τα ίδια ακριβώς ψάρια του είδους P. polleni αναπαράγονται επιτυχώς και στην Ισπανία».

Αυτά μας έγραψε ο φίλος μας και κατανοήσαμε αμέσως πως με αυτό το συγκεκριμένο είδος η ευθύνη μας ήταν πολύ μεγαλύτερη. Για να καταφέρουμε μάλιστα να τους παρέχουμε την ανώτατη ευκαιρία επιβίωσης (κάτι που στο παρελθόν έχει λειτουργήσει καλά μεταξύ ημών, όταν ένας από ‘μας είχε κάποιες ατυχίες), μοιράσαμε τα ιχθύδια σε δύο μέρη. Τα περισσότερα παρέμειναν στην Ιταλία και τα λιγότερα (έχοντας να αντέξουν ένα ακόμη ταξίδι, οπότε και μεγαλύτερο κίνδυνο) μετεφέρθησαν στην Αθήνα. Το μεγάλωμά τους γίνεται παράλληλα, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικού όγκου συστήματα, διαφορετική διατροφή και πρόγραμμα διατήρησης. Έτσι θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες, επίσης παράλληλα. Σε περίπτωση που και οι δύο καταφέρουμε να τα αυξήσουμε έως την ενήλικη φάση τους, θα διατίθενται δύο διαφορετικοί μέθοδοι για να επιλέξει κανείς. Δυστυχώς η τωρινή τους ηλικία δεν μπορεί να καθοριστεί με μεγάλη ακρίβεια. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, θα ξεκινήσουμε τη «χρονομέτρησή» τους, από του σημείου που τα παραλάβαμε και τα εισάγαμε στα ενυδρεία μας.

Παραθέτουμε εδώ και λίγα λόγια για την μάλλον περίπλοκη ταξινόμησή του είδους. Πρέπει να σημειώσουμε πως η ποικιλία με τα «μικρά στίγματα» είναι ο τύπος του είδους Paratilapia polleni (που περιέγραψε ο Bleeker, στα 1868), ενώ η ποικιλία με τα «μεγάλα στίγματα» αναφέρεται στον τύπο Paratilapia bleekeri (που περιέγραψε στα 1891, ο Sauvage). Μία τρίτη ποικιλία από την έσχατη νοτιοδυτική πλευρά της Μαδαγασκάρης, σύντομα θα περιγραφεί από τους Stiassny και Schlosser. Όμως, σύμφωνα με τους Loiselle και Stiassny (1994), τίθεται υπό αμφισβήτηση το γεγονός εάν μπορεί κανείς να μιλάει για δύο (2) ή τρία (3) διαφορετικά είδη, αφού το μέγεθος των βουλών των ψαριών διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, ενώ ο Uwe Werner αναφέρει (2003), πως άτομα που διαθέτουν αμφότερες μικρές και μεγάλες βούλες μπορούν να βρεθούν μέσα σε μία ίδια παρτίδα ιχθυδίων. Εξ’ άλλου ο Burnel, προτιμάει να αναφέρεται στο είδος με το όνομα Paratilapia polleni bleekeri (1994), όταν μιλάει για την ποικιλία με τις «μεγάλες βούλες», από το να εξετάζει τα ζώα ως ανήκοντα σε κάποιο υποείδος.

Περαιτέρω πληροφόρηση επ’ αυτού, θα είναι διαθέσιμη, από το MCH φυσικά, ακολουθούμενη από τα στοιχεία σχετικά με την αύξηση αυτών των επάνω από σαράντα (40+), τον αριθμό, ιχθύδια του είδους P. polleni από την Andapa της βορειοδυτικής Μαδαγασκάρης, αλλά για περισσότερη άμεση πληροφόρηση, παρακαλούμε ελέγξτε τις παρακάτω πηγές:

1. LES CICHLIDÉS ENDÉMIQUES DE MADAGASCAR από τον Patrick de Rham και τον Jean-Claude Nourissat, βιβλίο με περισσότερες από διακόσιες (200) σελίδες, μεγάλου μεγέθους, με σκληρό εξώφυλλο, διαθέσιμο μόνο στη γαλλική γλώσσα (προς το παρόν). Η έκδοσή του στην αγγλική αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2003. Το βιβλίο εξεδόθη από τον AFC (Association France Cichlid = Σύλλογος Γάλλων Κιχλιδοφίλων), διατίθεται μόνο μέσω αυτού και δεν πρόκειται να πωληθεί σε βιβλιοπωλεία. Η τιμή του για αναγνώστες εκτός Γαλλίας είναι τριάντα πέντε euros (€ 35) και συμπεριλαμβάνονται και έξοδα αποστολής. Για να το παραγγείλει κανείς εκτός Γαλλίας (ΜΟΝΟ), ο ευκολότερος τρόπος είναι να στείλει ψηφιακή επιστολή (e mail) στον Roland Staub, ταμεία του AFC, στην ψηφιακή διεύθυνση , δίνοντας τον αριθμό των αντιτύπων που χρειάζεται (εάν επιθυμεί περισσότερα του ενός), δηλώνοντας τα πλήρη στοιχεία του και τη διεύθυνση που θα αποσταλούν, επιτρέποντας στον AFC να χρεώσει το κόστος τους σε κάποια πιστωτική κάρτα Visa ή Master Card/Eurocard, δίνοντας επίσης και τα απαραίτητα στοιχεία της πιστωτικής αυτής κάρτας.

2. Uwe Werner (μετάφραση της Mary Bailey): "Paratilapia - Fabulously beautiful cichlids from Madagascar", στο τεύχος 12 (1), σελίδες 29 – 33, του έτους 2003 του περιοδικού Cichlid News (www.cichlidnews.com ). Το αυθεντικό άρθρο παρουσιάστηκε στην εφημερίδα "Cichlidae" του Dutch Cichlid Association (Ολλανδικού Συλλόγου Κιχλιδοφίλων). Το άρθρο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγή αυτού του όμορφου και εντελώς Πρωτόγονου είδους κιχλίδων.

Η αρχική ημέρα, Ρώμη : 22η Σεπτεμβρίου, 2002

Αριθμός ιχθυδίων: είκοσι δύο - 22 (της ποικιλίας με τις «μικρές βούλες»). Εκτιμάται πως η ηλικίας τους, κατά την παραλαβή, είναι τρεις (3) μήνες.

Μέγεθος (αρχικό):              εννέα με έντεκα χιλιοστόμετρα (9 mm – 11 mm)

Όγκος ενυδρείου:                   εβδομήντα πέντε λίτρα (75 l). Οι πλαϊνές και η πίσω πλευρά καλυμμένες, στρώμα ενός εκατοστομέτρου (1 cm) άμμου για υπόστρωμα στο βυθό, τρεις πετρούλες και ένα δυο φυτά.

Διατροφή:                     flakes, (αγνή άλγη) spirulina, μικρά κομματάκια (πολύ δύσκολη δουλειά το να καταφέρει κανείς να μετατρέψει αυτές τις τροφές στο κατάλληλο μέγεθος!) καλαμαριού, μαύρες λάρβες κουνουπιών (ζωντανές). Ταΐσματα μία με δύο φορές τη μέρα.

Θερμοκρασία:             είκοσι τέσσερις βαθμοί Κελσίου (24° C). Θα αυξήσουμε στους είκοσι έξι (26° C). Στους είκοσι τέσσερις (24° C), παρά την απύθμενη όρεξη των ιχθυδίων, η συχνότητα αύξησής τους ΧΑΜΗΛΗ! Από θεωρητικής απόψεως, είμαι «αντίθετος» σχετικά με το να επισπεύσω το μεταβολισμό τους (οι θερμοκρασίες του νερού θα ανέβουν σε ΑΚΡΑΙΕΣ τιμές το επόμενο καλοκαίρι και φοβούμαι πως μία παρατεινόμενη «περίοδος με υψηλές τιμές θερμοκρασίας» θα στρεσάρει τα ζώα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο!

Μερικές αλλαγές νερού:         είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) κάθε επτά με δέκα ημέρες (7/10). ΚΑΝΕΝΟΣ είδους ΠΡΟΣΘΕΤΑ.

Φίλτρανση:                    Εσωτερικά φίλτρα (τριών θαλάμων) με αντλίες νερού επί κεφαλής, κυκλοφορίας πεντακοσίων πενήντα λίτρων ανά ώρα (550 l/hr). Μέσα φίλτρανσης: συνθετικό πλέγμα ενυδρείων («υαλοβάμβακας») και κεραμικό βιολογικό υπόστρωμα.

Φωτισμός - Φωτοπερίοδος:                     μία (1) λάμπα ισχύος δέκα οκτώ Watts (18 W), που παραμένει σε λειτουργία για δέκα (10) ώρες καθημερινά, συν το έμμεσο φως του περιβάλλοντος για άλλες επτά (7) ώρες ημερησίως.

Σχόλια - Παρατηρήσεις: Δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε – δεν έχουν σημειωθεί, έως τώρα τουλάχιστον, απώλειες!

13/10/02 Αυξήθηκε η θερμοκρασία του νερού – σε ακολουθία δύο (20 βημάτων – από τους είκοσι τέσσερις (24° C) στους είκοσι έξι (26° C) βαθμούς Κελσίου. Αναμένω να διαπιστώσω αλλαγές στη συχνότητα αύξησης των ιχθυδίων …

15.10.02 Αν και είναι πολύ δύσκολο να κάνω καταμέτρηση – προς μεγάλη μου λύπη – δύο ή τρία δείγματα φαίνεται να έχουν χαθεί. Μάλλον λοιπόν παραμένουν δέκα εννέα με είκοσι (1920) ιχθύδια στο ενυδρείο μου.

31.10.02 Καθώς περνάει ο καιρός, φαίνεται να τρώνε με μεγαλύτερη βουλιμία, ασχέτως με το είδος της παρεχόμενης τροφής (είναι κάπως επιλεκτικά μόνο σχετικά με το μέγεθος της τροφής). ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ τις ζωντανές μαύρες λάρβες κουνουπιών, ενώ ο ρυθμός αύξησής τους φαίνεται να ποικίλει (τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων της δικής μου ομάδας ιχθυδίων), με κάποια από τα άτομα (δύο ή τρία) να παραμένουν μικρότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ένας φίλος (που εμπλέκεται σε υδατοκαλλιέργειες) αποκαλεί τα μεγαλύτερα ψάρια μιας ομάδας που μεγαλώνουν μαζί «κεφαλές», ενώ τα μικρότερα «ουραγούς» και ισχυρίζεται πως αυτές οι δύο κατηγορίες υφίστανται σε κάθε ομάδα ιχθυδίων, ασχέτως πόσο ταΐζει κανείς. Αυτό μου είναι κατανοητό! Τέλος, τις ώρες που στο ενυδρείο υπάρχει σκότος (σβηστά φώτα, ή τις πρωινές ώρες) τα χρώματά τους φαίνονται πολύ λαμπρότερα … όταν όμως ανάψουν τα φώτα, μέρος του μαύρου χρώματός τους και κάμποσες από τις κηλίδες τους εξαφανίζονται. Το μέγεθός τους, αυτή τη στιγμή, είναι σχεδόν είκοσι πέντε χιλιοστόμετρα (25 mm).

Εφ’ όσον είμαστε λίγο πριν το «κλείσιμο» της ύλης του μηνός Νοεμβρίου του MCH, να σας πληροφορήσω πως ο Francesco ετοιμάζεται να χωρίσει τα δικά του ιχθύδια του είδους P. polleni, σε δύο (2) ενυδρεία, όγκου εβδομήντα πέντε λίτρων (75 l) το καθένα

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.