HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Κατασκευάζοντας ένα φόντο ενυδρείου από PU (=Πολυουρεθάνη) δύο συστατικών

Η αναφορά της DIY (Do It Yourself = Φτιάξε Το Μόνος σου) κατασκευής του ABCV (= Βελγικός Σύλλογος για Κιχλίδες) έγινε από το τους Frans Druyts και Johan Thijssen.

Ερώτηση: Τι μπορεί να είναι πιο βαρετό από ένα»γυμνό» ενυδρείο με όλο του τον τεχνικό εξοπλισμό εμφανή; Σωστά μαντέψατε. Τίποτε! Ένα τέτοιο σύστημα σίγουρα θα αποτύχει να εμπνεύσει τον πραγματικά ενθουσιώδη – και ακόμη χειρότερα – ούτε και στις κιχλίδες σας θα αρέσει!

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να κατασκευάσουμε ένα αξιοπρεπώς διαμορφωμένο ενυδρείο; Μπορούμε – καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια – να βάψουμε το πίσω μέρος του ενυδρείου (την απέξω πλευρά βέβαια) με ανοιχτό μπλε χρώμα, πράγμα που θα κάνει τις κιχλίδες να αισθάνονται πιο άνετα. Το μειονέκτημα μιας τέτοιας κίνησης, είναι πως κάνει το ενυδρείο να μοιάζει σαν εάν συνηθισμένο ενυδρείο του εμπορίου. Τα πιο σκούρα (γκρι ή καφέ) χρώματα μας πάνε ένα βήμα πιο κοντά προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δομές προκατασκευασμένων φύλλων από αφρώδες συνθετικό PU, θα δείχνει ακόμη καλύτερο και θα σας κάνει ικανούς να δημιουργήσετε άνετες σκοτεινές κρυψώνες στο πίσω μέρος ενός ενυδρείου, αλλά ακόμη κι αν τα μέρη του εξοπλισμού δεν «χτυπάνε» στο μάτι, μπροστά από ένα τόσο σκούρο φόντο, παραμένουν ακόμη ορατά! Φυσικά μία τεράστια πέτρινη κατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκρύψει από την κοινή θέα τα πιο ενοχλητικά από αυτά τα μέρη, αλλά υπάρχει ακόμη καλύτερη εναλλακτική λύση: Μη τοξικό αφρώδες PU (= πολυουρεθάνη), δύο συστατικών!!!

Το μη τοξικό αφρώδες PU (= πολυουρεθάνη), δύο (2) συστατικών είναι ένα πολύ καλό υλικό για να «κτίζει» κανείς τρισδιάστατα φόντα ενυδρείων. Αν και αυτά τα φόντα δεν δείχνουν τόσο επιδέξια κατασκευασμένα και πραγματικά όπως αυτά που κατασκευάζει η εταιρεία “Back to Nature”, κάνουν φανταστική δουλειά με λογικό κόστος, και μπορούν να κατασκευαστούν για να ταιριάζουν απόλυτα στις διαστάσεις καθενός ενυδρείου. Με οδηγό τη φαντασία, μπορεί κανείς να φτιάξει ένα όμορφο φόντο ενυδρείου, πίσω από το οποίο μπορεί να κρύψει τα εσωτερικά συστήματα φίλτρανσης και θέρμανσης! Ακόμη και κλαδιά μπορούν να συγκολληθούν σε τέτοιου είδους φόντα και δίνουν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα σε ενυδρεία που φιλοξενούνται κιχλίδες του νέου κόσμου. Παρεμπιπτόντως, αυτό το υλικό είναι ανθεκτικό και στο θαλασσινό νερό!

Η αρχή της κατασκευής τους είναι μάλλον απλή: Η χημική αντίδραση των δύο (2) συστατικών, παράγει θερμότητα που προκαλεί ένα συγκεκριμένο (τρίτο κατά σειράν) χημικό «μαγείρεμα». Οι μικροσκοπικές φυσαλίδες αερίου που αναδύονται, αναγκάζουν το υλικό να φουσκώσει. Όταν η χημική αντίδραση τελειώσει, δημιουργείται μία αφρώδης και πυκνή μάζα.

Υπάρχει όμως και μία ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Όσοι θεωρούν εαυτούς αδέξιους, καλύτερα να μην επιχειρήσουν αυτό το D.I.Y. σχέδιο, μιας και τα δύο (2) συστατικά του υλικού κολλάνε τόσο γερά, όταν τελικά αναμειχθούν μεταξύ τους, που το όλο εγχείρημα μπορεί να καταλήξει σε ένα γιγαντιαία ολέθριο αποτέλεσμα!

Ένα PU φόντο κατασκευασμένο εντός ενός ήδη κατασκευασμένου ενυδρείου από κόντρα πλακέ θαλάσσης.

Τι είδους PU χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε μόνοι μας ένα φόντο ενυδρείου σαν αυτό;

Πιθανότατα το μεγαλύτερο πρόβλημα σ’ αυτήν την περίπτωση, να είναι η διαθεσιμότητα του υλικού σε παγκόσμια κλίμακα και οι διαφορετικές εμπορικές του ονομασίες (μάλλον αυτό σας είναι γνωστό, έτσι δεν είναι;), αλλά αυτό που χρειάζεται κανείς είναι δύο (2) διαφορετικά συστατικά και όχι η διογκούμενη PU που πωλείται σε φιάλες, υπό μορφή σπρέι, γιατί όταν αναμειγνύουμε αυτά τα δύο συστατικά, είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε και χρώματα, αφού το χρώμα της διογκούμενης PU που προέρχεται από φιάλη σπρέι, είναι ανοιχτό κίτρινο, χρώμα που δεν είναι και το απολύτως φυσικό που εμείς επιθυμούμε. Σιγουρευτείτε ότι ψάχνετε για ΜΗ ΤΟΞΙΚH δύο (2) συστατικών PU. Εδώ στο Βέλγιο, για παράδειγμα, αυτό το προϊόν (με τα ονόματα resinol270 and urestyl10), είναι διαθέσιμο σε εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης πολυεστερικών υλικών.

Τι άλλο θα χρειαστούμε?

·         Σημαντικότατο: Άλλο ένα άτομο (για βοήθεια στην ανάμειξη των δύο συστατικών).

·         Συμπαγή πλαστικά δοχεία για την ανάμειξη χωρητικότητας διακοσίων πενήντα χιλιοστολίτρων (250 ml) περίπου, που ενώ μπορούν να παραμορφωθούν δεν σπάνουν.

·         Ξύλινες ράβδους (για να αναμείξουμε τα υλικά φυσικά).

·         Λαδομπογιά και μία σύριγγα (για να προσθέσουμε σταγόνες χρωστικής στην PU – πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αναμειγνύοντας χρώμα με το ένα (1) από τα δύο (2), πριν την ανάμειξη – ώστε να μην έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα ομοιόμορφα βαμμένο φόντο, που θα είναι λιγότερο ωραίο

·         Χρώμα για επικάλυψη (εποξική χρωστική)  και πινέλο (για τη βαφή).

·         Ακετόνη (= ασετόν), για το καθάρισμα

·         Γάντια (για να προστατεύσετε τα χέρια σας).

·         Κομμάτια γυαλιού (για να στερεώστε το φόντο στη θέση του).

·         Μεγάλα κομμάτια σωλήνα ΡVC , κομμάτια από αφρώδη πολυουρεθάνη, κλαδιά δέντρων (μπορούν να συγκολληθούν για να δημιουργήσετε σπηλιές και τρισδιάστατες κατασκευές.

Ένα μεγάλο πλαστικό φύλλο (για να προστατεύσετε τον πάγκο εργασίας από σταλαγματιές).

Πού θα το κατασκευάσετε;

Πριν τρέξετε να αναμείξετε την δύο συστατικών PU, καλό είναι να επιλέξετε το πού θέλετε να κατασκευάσετε το φόντο. Φαίνεται λογικό να καλουπωθεί εντός του ενυδρείου, αλλά κάποιες φορές κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Όταν ένα ενυδρείο δεν γίνεται να μετακινηθεί, καλύτερα να κατασκευάσετε το καλούπι επάνω σε μία επιφάνεια με ξύλινο πλαίσιο και πλαστικό πάτο, του ανάλογου εμβαδού με το εμβαδόν της «πλάτης» του συστήματος που θέλετε να επενδύσετε με αυτό το φόντο. Όταν η κατασκευή αυτή ετοιμαστεί, μπορείτε να την κόψετε από το πλαίσιό της (το πλαστικό αφαιρείται εύκολα άλλωστε), να την κάνετε δύο (2) κομμάτια και να την κολλήστε στη θέση της μέσα στο ενυδρείο με σιλικόνη. Οι σύνδεσμοι, μπορούν να φινιριστούν, βάζοντάς τους μία ποσότητα φρέσκου μείγματος PU. Όταν καλουπώσετε την κατασκευή απ’ ευθείας μέσα στο ενυδρείο, συνιστάται να κολλήσετε πριν κομμάτια γυαλιού σε σχήμα ταυ (Τ) στο πίσω γυαλί του σκάφους για να αποτρέψετε την προσθήκη από το να «πετάξει».

Το πίσω μέρος του σκάφους προετοιμασμένο: η ξύλινη (εν προκειμένω) επιφάνεια έχει «γυαλοχαρταριστεί» και καθαριστεί από λιπαρές ουσίες και τα κομμάτια γυαλιού σχήματος ταυ (Τ), έχουν επικολληθεί με σιλικόνη, για να είμαστε βέβαιοι για την ακρίβεια προσαρμογής του φόντου!

Πώς θα εργαστούμε?

Για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, όλα τα συστατικά σημαδεύονται με χρωματιστή ταινία ή μαρκαδόρο. Στο κάτω-κάτω της γραφής δεν θέλουμε να αρχίσουν οι χημικές αντιδράσεις μέσα στα δοχεία που μετράμε τις ποσότητες των υλικών. Πάρτε ένα φλιτζάνι από κάθε συστατικό, προσθέστε λίγες σταγόνες λαδομπογιάς με το χρώμα της αρεσκείας σας και ανακατέψτε πολύ καλά. Τέλος χύστε αυτή τη μάζα στη θέση που πρέπει. Η μάζα που φτιάξατε θα απλωθεί και θα καλύψει κάθε προεξοχή. Εάν χρησιμοποιήσετε αρκετές στρώσεις, θα μπορέσετε να καλύψετε, μέρη του φίλτρου, σωληνάκια αέρα και σωλήνες γενικότερα. Ακόμη μπορείτε να βάλετε κομμάτια από σωλήνες PVC, για να δημιουργήσετε σπηλιές. Προσέξτε μόνο να μην γίνουν με τέτοιο τρόπο, που να είναι εύκολο να παγιδευτούν ψάρια εκεί μέσα, όταν κάνετε τις απαιτούμενες μερικές αλλαγές νερού στο σύστημα! Ακόμη και κλαδιά μπορείτε να «δέσετε» στη μάζα καθώς αυτή σκληραίνει. Όπως διαπιστώνετε, υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές και το όριο βρίσκεται μόνο στη φαντασία σας, αν θέλετε να δημιουργήσετε τρισδιάστατα φόντα που θα δείχνουν θαυμάσια.

 

Τα δύο (2) δοχεία με τα συστατικά PU έτοιμα για χρήση και ο Johan μετράει συγκεκριμένες ποσότητες

 

Ο Johan χύνει τα δύο (2) μαζί και τα αναμειγνύει μέσα στο πλατύστομο δοχείο

Το φινίρισμα

Αφού ετοιμάστηκε το φόντο μας, είμαστε έτοιμοι να απλώσουμε ένα προστατευτικό στρώμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το διάφανο υλικό G4 (κάποιου είδους εποξικού χρώματος), που απλώσαμε με το πινέλο. Εάν προσθέσουμε λίγο πράσινο χρώμα, μπορούμε να μιμηθούμε αναπτύξεις αλγών.

 

 Ο Frans απλώνει το μείγμα στην προκαθορισμένη του θέση και διαμορφώνει τη μάζα του.

Ο Frans στέκεται μπρος από τη δημιουργία του! Αυτό το ενυδρείο θα είναι ένα από τα πολλά ενυδρεία παρουσίας της επόμενης έκθεσης του ABCV.

Η απόλαυση για το αποτέλεσμα!

Ευτυχώς όλα εστέφθησαν από επιτυχία και μετά από κάμποσες αλλαγές νερού ήμασταν βέβαιοι πως δεν απέμειναν ίχνη χημικών στο νερό, οπότε και είμαστε έτοιμοι για το «στρώσιμο» του συστήματος και τελικά την εισαγωγή των ψαριών μας, οπότε μπορούμε και να αρχίσουμε να χαιρόμαστε με την δική μας δημιουργία!

Ευχόμαστε λοιπόν και σε ‘σας κάθε επιτυχία!

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.