HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Pundamilia nyererei (“Haplochromis nyererei“)

Επάνω: ♂, μέσον: ♂ με αναπαραγωγικά χρώματα, κάτω: στοματεπωάζον ♀.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε δύο ταινιάκια video (video clip1 και video clip2) με ένα αναπαραγωγικό ζεύγος του είδους Haplochromis nyererei

Σύντομες πληροφορίες για τα Pundamilia nyererei (Haplochromis nyererei)

Βιότοπος: Το είδος είναι ενδημικό της λίμνης Victoria, που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Μεγάλης Κατακρημνισιγενούς Κοιλάδας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σε άμεσο κίνδυνο «ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΕΙΣ» λίμνες του Ρήγματος (Victoria, Tanganyika, Malawi). Το σύμπλεγμα "Haplochromis" nyererei είναι μία μονοφυλετική ομάδα, που δεν φτάνουν ούτε είκοσι οκτώ σελίδες για να περιγραφεί το ταξινομικό της μπλέξιμο στο βιβλίο του O. Seehausen (δείτε στη συνέχεια). Επί πλέον λέγεται πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια περαιτέρω «εις βάθος» ανασκόπηση του είδους, που σύμφωνα με αυτή το είδος πρέπει να ονομάζεται "Pundamilia nyererei".

Ενυδρείο: Δεν χρειάζεται και τόσο μεγάλου όγκου, αλλά σε κάθε περίπτωση, τίποτε μικρότερο των διακοσίων λίτρων (200 l) σε καθαρό όγκο. Διαμορφώστε «τυπικό» τεχνητό μικροπεριβάλλον για αφρικάνικα είδη κιχλίδων: άμμος και πέτρες διαφόρων μεγεθών. Έχω δει να διατηρούν το είδος και σε φυτεμένα συστήματα με ελάχιστα προβλήματα … για τα υδρόβια φυτά βέβαια! Όπως προτείνει και ο Seehausen (δείτε πιο κάτω) φυτά που είναι κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό αποτελούν τα είδη των γενών Anubias (τα οποία κι εγώ έχω χρησιμοποιήσει), Microsorium, Bolbitis και Cryptocoryne.

Χημεία νερού: Σχετική με εκείνη που απαιτείται για τη διατήρηση στην αιχμαλωσία κιχλίδων της λίμνης Malawi. Γενικώς ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ σε αλκαλικό περιβάλλον.

Αναπαραγωγή: Καθόλου δύσκολη, αν και αντιμετώπισα κάποια προβλήματα στο ενυδρείο μου είτε λόγω υπερπληθυσμού ή όταν προσπαθούσα να απομακρύνω κάποια στοματεπωάζοντα ♀♀ ζώα σε ενυδρείο-εκκολαπτήριο. Είτε έφτυναν τα αβγά τους ή τα κατάπιναν, γι’ αυτό καλύτερα να περιμένει κανείς λίγες μέρες μετά το ζευγάρωμα, αφήνοντας το επίμαχο ♀ στο κυρίως ενυδρείο. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αντιμετώπισα σχετικά προβλήματα στο παρελθόν με τα ψάρια του είδους “Haplochromis” (γνωστό τώρα σαν Astatotilapia) burtoni. Εφ’ όσον όμως τους παρασχεθούν οι κατάλληλες συνθήκες, πρέπει κανείς να αναμένει συνεχείς και μεγάλες παρτίδες ιχθυδίων.

Διατροφή: Flakes, pellets, ζωντανές τροφές (λάρβες μαύρου κουνουπιού, Artemia salina), καθώς και βυθιζόμενες ταμπλέτες. Είναι λαίμαργα ζώα, οπότε πρέπει κανείς να προσέχει εάν συστεγάζει με αυτά αργοκίνητα ή δειλά είδη (ειδικά με βενθοδίαιτα).

Συγκάτοικοι: Από θεωρητικής απόψεως όλα τα είδη κιχλίδων της λίμνης Victoria είναι κατάλληλα. Στην πραγματικότητα όμως, πρέπει κανείς να λάβει υπ’ όψιν πως όλα τα Haplochromines της λίμνης παρουσιάζουν «γενετική συμβατότητα», περισσότερο έντονη μάλιστα από αυτή των ειδών της λίμνης Malawi (!!!). Στη φύση – στους φυσικούς τους υγροτόπους – δεν συμβαίνουν υβριδισμοί λόγω πληθώρας αιτιών, όπως το ότι κάθε ένα ♂ ζώο μπορεί να βρει ώριμα ♀♀ άτομα για να ζευγαρώσει, το φως στη λίμνη διευκολύνει τη μεταξύ τους αναγνώριση κλπ, γεγονότα που δε συμβαίνουν στους περιορισμένους χώρους ενυδρείων στην αιχμαλωσία, με αποτέλεσμα η αποφυγή υβριδισμών να καθίσταται δύσκολη. Καλό είναι λοιπόν να συστεγάζει κανείς είδη (ή γένη) που η μορφή (μέγεθος, χρώματα, μελανιστικά μοτίβα κλπ) των ♀♀ ζώων να διαφέρει όσο γίνεται. Γι’ αυτό άλλωστε διατηρώ, προς το παρόν, μόνο αυτό το είδος από αυτή τη λίμνη. Άλλοι ιδανικοί τους συγκάτοικοι είναι – κατά τη γνώμη μου – ψάρια που κατάγονται από τη λίμνη Malawi (που και εγώ συστεγάζω) και/ή «γατόψαρα» διαφόρων ειδών (που επίσης διατηρώ στο ίδιο σύστημα.

Παραξενιές: Σύμφωνα με το περιοδικό "Aquarium", η εξαγωγή των ειδών της λίμνης Victoria (από την Tanzania, την Kenya, ή την Uganda), πρόκειται σύντομα να απαγορευτεί δια παντός, λόγω υγειονομικού προβλήματος, αφού οι ντόπιοι ψαράδες έχουν βαλθεί να τα συλλέγουν (ακόμη κι αν πρόκειται να τα καταναλώσουν ως τροφή!) με δηλητήρια, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν σημειωθεί ακόμη και θάνατοι ανάμεσα στον κόσμο!

Βιβλιογραφία: Σε γενικές γραμμές οι κιχλίδες της λίμνης Victoria είναι οι λιγότερο γνωστές από τα δείγματα των λιμνών του Μεγάλου Ρήγματος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγω συστήνω να μελετήσει κανείς το βιβλίο Lake Victoria Rock Cichlids του Ole Seehausen. Εκδίδεται από τον οίκο Verduijn Cichlids και μπορεί κανείς να το βρει στο www.cichlidpress.com (που παρεμπιπτόντως είναι το web site του Ad Konings).

Ο γράφων επιθυμεί να ευχαριστήσει το έτερό του ήμισυ, τη Stefania, για την πραγματοποίηση του ακατόρθωτου: σάρωση του φωτογραφικού υλικού σε χρόνο ρεκόρ, οπότε και την επιτυχία σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια.

Φωτο και κείμενο του Francesco Zezza

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.