HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Μια ακόμη ακουαρίστρια έρχεται να μεγαλώσει την ομάδα - μέρος I

του Γιάννη Ρεκλού και του Γιώργου Ρεκλού

Πριν ένα μήνα, μία καλή φίλη αποφάσισε να εισέλθει σ’ αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον hobby. Πρόκειται για μία ενθουσιώδη γυναίκα (τη Μαργαρίτα Τσακιρίδου) και φαίνεται σαν άτομο που θα πάρει οτιδήποτε στα σοβαρά. Παρ’ ότι αυτό το ενυδρείο θα είναι μικρό, με όγκο εκατό λίτρων (100 l) και διαστάσεις ογδόντα εκατοστόμετρα επί σαράντα εκατοστόμετρα επί τριάντα εκατοστόμετρα (80 cm x 40 cm x 30 cm), αποφάσισε πως θα της άρεσε να παρατηρεί την συμπεριφορά των κιχλίδων και – γιατί όχι – να έχει και την εμπειρία της αναπαραγωγής αυτών των ψαριών-κοσμημάτων, εάν είναι εφικτό. Λόγω λοιπόν του περιορισμένου σε μέγεθος ενυδρείου, οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες – σχετικά πάντοτε με τις κιχλίδες – αλλά κάνοντας μία βιβλιογραφική έρευνα, αποφάσισε να ξεκινήσει με «κιχλίδες νάνους», σε ενυδρείο-απομίμηση του «Αμαζονίου». Το ενυδρείο αυτό πρόκειται να λειτουργεί σαν διαχωριστικό μεταξύ του σαλονιού και της τραπεζαρίας της (άρα ορατό από τρεις πλευρές) και αποτελεί το παρθενικό βήμα της Μαργαρίτας Τσακιρίδου εντός του hobby. Εάν όλη η διαδικασία είναι επιτυχής, θα προχωρήσει σε κάτι μεγαλύτερο.

Ο χώρος πριν από την τοποθέτηση του ενυδρείου … ένα ακόμη κοινότυπο δωμάτιο.

Ξεκινήσαμε με μερικά μικρά υδρόβια φυτά, ένα εσωτερικό σύστημα φίλτρανσης με τύρφη (αφού αντικαταστήσαμε μέρος του σφουγγαριού του φίλτρου με αυτό το υλικό) δύο (2) λαμπτήρες ισχύος είκοσι Watts (2 x 20 W), έκαστος – ένας (1) πλήρους φάσματος και ένας (1) κλασσικός ψυχρού φωτός – με παροχή ρεύματος μέσω χρονοδιακόπτη, αμμώδες υπόστρωμα, λίγες πετρούλες, φυτά και ένα κομμάτι bogwood. Το φίλτρο και το υπόστρωμα άμμου είχαν «στρώσει» για μεγάλο διάστημα, πριν εγκατασταθούν σε αυτό το καινούργιο σύστημα. Το μικροπεριβάλλον «στήθηκε» από τον Γιάννη (ναι, ο μέχρι τώρα βοηθός μου έχει πάρει προαγωγή και έχει μετατραπεί σε ανώτατο συνεργάτη) με μικρά φυτά που θα προσαρμοστούν στις συνθήκες του καινούργιου ενυδρείου. Στα φυτά συγκαταλέγονται κάμποσα του γένους Cryptocoryne, κάποια των ειδών Hygrophila corymbosa και Ricia fluitans, καθώς και κάποια του γένους Anubias. Επειδή τα ψάρια πρόκειται να εισαχθούν στο σύστημα μετά από μία (1) εβδομάδα, η Μαργαρίτα θα πρέπει να χορηγεί λίγες σταγόνες αμμωνίας για να διατηρεί τις αποικίες χρήσιμων βακτηριδίων ζωντανές. Αυτό που μας δυσκόλεψε ήταν η συναρμολόγηση της ξύλινης βάσης του ενυδρείου. Αυτά τα ξύλινα μέρη ανέκαθεν μας δυσκόλευαν.

Ο Γιάννης ενώ τοποθετεί τα φυτά στο ενυδρείο.

Η πρώτη μας παρατήρηση, που μας εντυπωσίασε κιόλας ήταν η αφοσίωση της Μαργαρίτας. Το να κάθεται κανείς να κοιτάζει ένα άδειο σύστημα-ενυδρείου δεν είναι και το καλύτερο σημείο του hobby της διατήρησης υδρόβιων οργανισμών στην αιχμαλωσία, αλλά αντελήφθη πλήρως την ανάγκη ύπαρξης της διαδικασίας του «στρωσίματος» και της περιόδου προσαρμογής. Ακόμη ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια τις προσθήκες αμμωνίας και το πρόγραμμα των μερικών αλλαγών νερού (είκοσι τοις εκατό εβδομαδιαίως). Αφού το ενυδρείο «στήθηκε», παρουσίαζε τη συνηθισμένη θολή εικόνα, λόγω, κυρίως της σκόνης του υποστρώματος (βλ. κάτω φωτο).

Το «στημένο» ενυδρείο με τη συνήθη θολή μορφή που έχουν τα ενυδρεία όταν προσθέτουμε το αμμώδες υπόστρωμα.

Μετά από μία (1) εβδομάδα, εισάγαμε στο σύστημα τα πρώτα ψάρια. Αφού οι «κιχλίδες νάνοι» θα ήταν οι σαφείς κάτοικοι αυτού του ενυδρείου, επιλέξαμε μία μικρή ομάδα κοπαδιαστών ψαριών ως αρχική προσθήκη. Εάν προσθέταμε αυτά τα ψάρια μετά την εισαγωγή τέτοιων κιχλίδων, θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα στη συμβίωσή τους λόγω ιεραρχίας των ειδών. Επιλέξαμε γι’ αυτήν τη δουλειά το είδος Hemigrammus rhodostomus (*), ένα μικρόσωμο, πολύ ήρεμο και πανέμορφο είδος, ενώ έγινε παραγγελία ενός τρίο (3) του είδους Mikrogeophagus ramirezi, με αναλογία ενός αρσενικού και δύο θηλυκών ζώων (1 ♂ / 2 ♀♀), για το ρόλο των πρωταγωνιστών, που θα είναι στην Αθήνα σε δύο (2) εβδομάδες από τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο.

Το ίδιο ενυδρείο μετά από διάστημα ενός (1) μηνός. Προσέξτε την ανάπτυξη των φυτών. Έτσι δείχνει αυτό το «στημένο» μικροπεριβάλλον μέσα στο σύστημα, μετά από έναν (1) μόλις μήνα.

Τα φυτά αναπτύσσονται, τα ψάρια είναι ακμαιότατα και η Μαργαρίτα πανευτυχής. Για να πούμε την αλήθεια οι παράμετροι του νερού είναι τόσο καλές που τα M. ramirezi της, δύο  μόλις ημέρες μετά την εισαγωγής τους στο εν λόγω σύστημα απόθεσαν αβγά που φαγώθηκαν μέσα σε δύο ώρες από το ένα θηλυκό ψάρι. Απόθεσαν όμως ξανά αβγά μία εβδομάδα αργότερα που αυτή τη φορά φαγώθηκαν από το θηλυκό μετά από τριάντα έξι  ώρες, αυτή τη φορά. Αυτό σημαίνει πρόοδο. Εξ’ άλλου τα ψάρια του είδους H. rhodostomus (*), έχουν σχεδόν διπλασιάσει το μέγεθός τους, ενώ τα χρώματα που επιδεικνύουν είναι πραγματικά εκθαμβωτικά και δεν έχουν καμιά ομοιότητα με τα άτονα χρώματα που είχαν μέσα στο ενυδρείο του petshop από όπου αγοράστηκαν. Σαφέστατα η Μαργαρίτα δικαιούται τον τίτλο του πρώτου ακουαρίστα που το ενυδρείο του «στήθηκε» από το MCH. Και η αλήθεια είναι πως είμαστε πολύ περήφανοι και γι’ αυτήν και για το ενυδρείο της και ελπίζουμε πως αυτό θα αποτελεί την αρχή μίας ακολουθίας όλο και μεγαλύτερων συστημάτων.

Το ίδιο ενυδρείο μετά από διάστημα τριών (3) μηνών – Ιανουάριος 2003.

Έτσι δείχνει το ενυδρείο μετά την έλευση τριών μόλις μηνών από τη μέρα που «στήθηκε». Δεν γίνεται έκχυση CO  στο σύστημα, επιτελείται μόνο φίλτρανση μέσω τύρφης και χορηγείται υγρό λίπασμα για υδρόβια φυτά. Μία δεύτερη λάμπα φθορισμού ισχύος δέκα οκτώ Watts (18 W), πλήρους φάσματος, πεντέμισι χιλιάδων βαθμών της κλίμακας Kelvin (5.500° K) προσετέθη εν τω μεταξύ.

Δείτε στις επόμενες σελίδες φωτο των φιλοξενουμένων ψαριών.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.