HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Επιστροφή στη λίμνη Malawi – Η αποστολή του 1999 (μέρος 1ο)

Ένα άρθρο του Francesco Zezza

 

Επάνω φωτο: Καταφύγιο Chembe: στα δεξιά (μεταξύ των δένδρων) βρίσκονται τα μπαγκαλόους μας. Εδώ μείναμε για 11 ημέρες.

Η ΑΦΡΙΚΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΑΛΙ …

A.W.A. (Africa Wins Again = η Αφρική Κέρδισε Πάλι). Αυτό λέγεται όταν, παρά την προσπάθεια, τις προετοιμασίες και τις προφυλάξεις, ΔΕΝ είναι δυνατόν να ακολουθήσει κανείς το πρόγραμμά του, όπως το είχε σχεδιάσει και φαίνεται πως η Αφρική έχει ήδη αποφασίσει για την έκβαση των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο έδαφός της. Κατά καλή τύχη, πολύ συχνά αυτό που συμβαίνει – κατά τη θέληση και διάθεση της Μαύρης Ηπείρου – είναι ικανοποιητικό! Τουλάχιστον έτσι ήταν για ‘μας … Για την δεύτερη επίσκεψή μας στον τόπο που ζει ο μύθος (τουλάχιστον ο δικός μου μύθος!), επιλέξαμε το νότιο κομμάτι της λίμνης (Ακρωτήριο Maclear και τα γύρω μέρη), με απλά δηλαδή λόγια, εκείνο το μέρος της λίμνης που από ότι φαίνεται, αναφέρεται σαν το πλουσιότερο, από πλευράς περιβαλλοντολογικής βιοποικιλότητας και επισκέψιμων μερών, παρ’ ότι δεν αναφέρομαι αυστηρά σε κιχλίδες, αν και είναι γεγονός πως σε τούτα τα μέρη βρίσκονται εν αφθονία. Αυτή τη φορά η ομάδα μας αποτελείτο από εμάς τους δυο (τη Stefania και τον Francesco), συν τον Marco (επίσης μέλος του AIC). Ο Marco, έχασε για κάποιους λόγους την αποστολή του ’97, αλλά ήταν σαφώς πανέτοιμος για αυτήν του ’99. Εδώ αρχίζει η αναφορά στο ταξίδι μας …

09/10/1999: Ρώμη (αεροδρόμιο Fiumicino): Για άλλη μία φορά η Λίμνη μας περιμένει! Κάνει ζέστη και το κλιματιστικό δεν δουλεύει, ως όφειλε. Τέλος πάντων, είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση, πράγμα που σημαίνει: πτήση ως το Λονδίνο (μισή ώρα καθυστέρηση της άφιξης!), ζεστός αέρας επίσης, ένα επαρκές δείπνο και ένας καφές «χάλια» στο τέλος!

10/10/1999: Νωρίς το πρωί. Πετάμε (από το Λονδίνο) στη Harare της Zimbabwe και από εκεί στη Lilongwe του Malawi, επάνω από ένα ατέλειωτο χαλί νεφών. Για πρωινό, μεταξύ άλλων, μία κρύα φρατζόλα ψωμιού με αβγά και μπέικον: ένας πραγματικός εφιάλτης … Χτες (για πρώτη μας και τελευταία φορά) ξεχάσαμε να πάρουμε το Paludrine (ένα σκεύασμα για την ελονοσία που θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα!). Στη Harare, και κατά τη διάρκεια της στάσης για τεχνικό έλεγχο, συμπληρώσαμε τις τουριστικές βίζες μας (απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει κανείς στο κράτος του Malawi). Από το αεροδρόμιο, ακριβώς μετά την προσγείωση κινηθήκαμε νότια προς το Ακρωτήριο Maclear. Μας πήρε λίγες ώρες (με ιδιωτικό τροχόσπιτο) για να φτάσουμε (σημειωτέον κινηθήκαμε για περίπου 70 χιλιόμετρα εκτός δρόμου).

Αφού τακτοποιηθήκαμε στην παραλία του «Καταφυγίου Chembe», έχοντας απέναντί μας το δυτικό νησί Thumbi, που έχει το ίδιο όνομα. Το «Καταφύγιο Chembe», είναι ένα μικρούλι και πολύχρωμο συνοθύλευμα από σκηνές και μπακγαλόους, τοποθετημένο βαθιά μέσα στο «Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Malawi». Ο Jannadi (ήδη αρχηγός της αποστολής μας πριν δύο χρόνια στο Chinula, κατά το ταξίδι του ’97) και ο συνεργάτης του Erling Johansen (ο «ιχνηλάτης» μας) σφίγγει το χέρι μου σε θερμή χειραψία με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο λέγοντας με τη ζεστή δυνατή του φωνή «Καλώς ήλθατε στον τόπο σας!». Το τοπίο τριγύρω είναι αξιοπρόσεχτο κάτω από το μισοσκόταδο του ηλιοβασιλέματος, κάτω από τον κάπως συννεφιασμένο αφρικάνικο ουρανό … Η καρδιά μου είναι γεμάτη χαρά γι’ αυτές τις στιγμές αλλά … ποτέ δεν μπορείς να έχεις τα πράγματα κανονισμένα όπως επιθυμείς, έτσι η Stefania υποφέρει από έναν από τους «συνηθισμένους» πονοκεφάλους της! … Και τελικά το σούρουπο αυτής της ατέλειωτης ημέρας έρχεται.

11/10/1999: Καταδύσεις (δύο τον αριθμό) στο δυτικό Thumbi (για όσους ενδιαφέρονται για το τεχνικό μέρος: διάρκεια κατάδυσης 36 λεπτά της ώρας σε βάθος 20 μέτρων και άλλα 22 λεπτά σε βάθος 18 μέτρων, αντίστοιχα). Πολύ ζωή αλλά η διαύγεια του νερού είναι η απολύτως «επαρκής» (ας πούμε!) και υπήρχε και κάποιο ρεύμα. Μετά από ένα «τεμπέλικο» πρωινό, το απόγευμα φαίνεται η Αφρική στην καλύτερη μορφή της. Λαμπρός ήλιος, κρυστάλλινα καθαρή ατμόσφαιρα και απόλυτη χαλάρωση! Καιρός ήταν! Ένα ζεστό ντους πριν το βραδινό φαγητό βοηθάει να ευχαριστηθεί κανείς περισσότερο αυτές τις στιγμές, να ξεχάσει όλους τους μπελάδες που άφησε πίσω του στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη … η Ευρώπη που μοιάζει να είναι τόσο μακριά.

12/10/1999: Ξυπνήσαμε κάτω από κάποιου είδους ανεμοθύελλας και, τι κρίμα, γκρίζο ουρανό! Ευτυχώς η αγαπημένη μας λίμνη είναι ακόμη ήρεμη. Ο προορισμός μας για σήμερα θα πρέπει να είναι (και θα είναι σίγουρα) η Μύτη Otter (Ρύγχος της Ενυδρίδος, WoW!). Κατά τη διάρκεια του χτεσινού βραδιού, ακούσαμε ξαφνικά ένα βαθύ δυνατό κλάμα που έσπαζε την νυχτερινή ησυχία. Ο Erling αναγνώρισε το κάλεσμα του ιπποπόταμου. Ερχόταν από το διπλανό χωριό. Μετά από αυτό ακούστηκαν τραγούδια, μουσική, κλάματα και τον ήχο τυμπάνων που ρολάριζαν επίσης από το διπλανό χωριό. Επρόκειτο άραγε για τα σημάδια «Χοντρού» κυνηγιού;

Δυστυχώς θα έπρεπε να αντισταθούμε στην πρόταση του να προσθέσουμε και μία Τρίτη εβδομάδα παραμονής και να τραβήξουμε νότια. Νότια, δηλαδή να επισκεφτούμε την Τανζανία αεροπορικώς και να συνεχίσουμε με βάρκα ως το Lupingu, πηγαίνοντας προς τους Καταρράκτες Kalambo (γνωστοί για το θέαμα) και από εκεί γραμμή για τη λίμνη Rukwa (σχεδόν εντελώς ανεξερεύνητη, κατά τα λεγόμενα του Erling) και να φτάσουμε τελικά στη λίμνη Tanganyika! Αλλά ευχαριστιόμασταν να σκεπτόμαστε πως αυτό θα ήταν το πρόγραμμα της επόμενής μας αποστολής (εάν ποτέ γίνει!) «Estate parati» (αυτή η λατινική φράση σημαίνει κατά κάποιον τρόπο «Έσω έτοιμος». Μην ξεχνάμε πως έχω γεννηθεί στη Ρώμη). Όσην ώρα γράφω αυτές τις γραμμές η Stefania κοιμάται γλυκά.

Σχόλια για την κατάδυση στο Otter Point: Απίστευτος αριθμός κιχλίδων (Aulonocara jacobfreibergi “Otter Point”, σπάνιο ψάρι και δύσκολο να το δει κανείς γιατί αποφεύγει τα αδιάκριτα βλέμματα), Copadichromis Mloto “midnight” (αυτά με τη λευκή γραμμή κατά μήκος του κεφαλιού και του ραχιαίου πτερυγίου), Pseudotropheus aurora και πολλά πολλά άλλα. Τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες στις ενυδρίδες που βρίσκονταν στα βράχια γύρω από την ακτή και στο γυρισμό (προς το καταφύγιο Chembe) συναντήσαμε κει έναν ιπποπόταμο!. Ένα τεράστιο ζώο που ξεκουραζότανε στην άκρη ενός βαλτότοπου και μας κοιτούσε βαριεστημένα. Όταν πλησιάσαμε λίγο πιο κοντά και προσεκτικά, με τη βάρκα … παφ!!! Και εξαφανίστηκε κάτω από το νερό. Τέλος του παιγνιδιού! Το απόγευμα πήγαμε να παρατηρήσουμε ψάρια από την επιφάνεια, κοντά στο καταφύγιο. Κολυμπούσαμε μέσα σε κοπάδια αμέτρητων μικρών Copadichromis και διαφόρων ειδών m’buna που κρύβονταν ανάμεσα στα υποβρύχια λιβάδια της Valisneria aethiopica, ενώ κάποια Dimidiochromis compressiceps έστηναν τις ενέδρες τους …

13/10/1999: Ξυπνήσαμε πάλι κάτω από δυνατό αέρα (Ήταν συνηθισμένη κατάσταση για το διάστημα που μείναμε στο Chembe). Ευτυχώς η λίμνη παραμένει ήρεμη, λόγο της υπήνεμης θέσης της. Ο αέρας πέφτει όσο η μέρα προχωράει και συνηθίσαμε να πηγαίνουμε για κατάδυση αργά το πρωί. Πλέουμε όσο πιο αργά μπορεί κανείς να πλεύσει (κανένα σημάδι του γρήγορου πλεούμενου, αλλά θα συζητήσουμε το θέμα των πλωτών μέσων αργότερα) προς το νησί Mumbo όπου και θα καταδυθούμε (αυτή η βουτιά ήταν επίσης αξιοσημείωτη). Παρεμπιπτόντως, αφού τράβηξα ένα ολόκληρο φιλμ με slides, ανακάλυψα ότι η υποβρύχια Nikonos ΔΕΝ δουλεύει κανονικά!

 

Ελέφαντες στον ποταμό Shire στο Εθνικό Πάρκο της Liwonde.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.