HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

“Η Ομάδα των Βασιλικών Panaque sp

του Francesco Zezza

Η σωστή «ονομασία» ενός άγριου πιασμένου δείγματος “pleco” («γατόψαρου» της οικογένειας LORICARIIDAE) αποτελεί, τουλάχιστον πεδίο διαφωνιών. Στην πραγματικότητα, ως ακουαρίστες, πρόκειται να συναντήσετε κάποιο ζώο με αβέβαιη καταγωγή και πιθανόν, κακής γενικώς κατάστασης συγκεκριμένου δείγματος.

Στην πρώτη περίπτωση (αβέβαιη καταγωγή) αναφέρομαι σε συγκεκριμένο σημείο συλλογής, όπως τον ποταμό ή/και την περιοχή και τα συναφή, αν και σε χειρότερες περιπτώσεις ακόμη μπορεί να σας είναι άγνωστη ακόμη και η χώρα της καταγωγής του δείγματος. Σκεφτείτε απλά τα ψάρια που συλλέγονται σε διαφορετικά σημεία ποταμών που ρέουν στα σύνορα διαφορετικών κρατών! Αν και αυτό δεν κάνει καμιά ουσιαστική διαφορά, σε σχέση με τα ψάρια, αυτά καθ’ αυτά, έχει όμως κάποιο ενδιαφέρον για όλους τους άλλους: για τους ιχθυολόγους οπωσδήποτε, αλλά ακόμη και για τους συλλέκτες ή/και εμπόρους σε μικρότερη κλίμακα βέβαια.

Στην δεύτερη περίπτωση (κακή γενικώς κατάσταση του δείγματος) αναφέρομαι στην πραγματική εικόνα «καλής υγείας», είτε για νεοεισαχθέντα δείγματα ή για ζώα που έχουν παραμείνει επί μακρόν σε καταστήματα πώλησης «καλλωπιστικών» υδρόβιων οργανισμών, ή σε αποθήκες χονδρεμπόρων και εισαγωγέων.

Αυτά έχουν κατά καιρούς ειπωθεί, οπότε εδώ θα ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό:

α)     Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ είδη ψαριών συγγενικά ως προς το γένος ή το είδος (και που πιθανώς διαβιούν σε κοντινά περιβάλλοντα με πολλές διαφορές), σε διαφορετικούς υγροτόπους των δασών του Αμαζονίου.

β)     Υπάρχουν ακόμη ψάρια του ακριβώς ίδιου γένους ή/και είδους που παρουσιάζουν διαφορετικές τοπικιστικές μορφές που έχουν σχέση με το σημείο συλλογής τους.

γ)      Υπάρχουν επίσης ψάρια που έχουν καταχωρηθεί λάθος ή τυγχάνουν λανθασμένης αναγνώρισης, μετά ή άνευ δόλου. Η καταχώρηση κάποιου είδους ως άλλου είδους υψηλότερης «ποιότητας» που παρουσιάζει μεγαλύτερη ζήτηση από ακουαρίστες και κατά συνέπεια μεγαλύτερα κέρδη από την πώλησή του από τους «καταστηματάρχες», δεν είναι σπάνια!

Τρία χρόνια σχεδόν μετά το γυρισμό μου από ένα ταξίδι στο δάσος του Αμαζονίου (Perù), ένα τουλάχιστον από τα μέλη της οικογένειας LORICARIIDAE που συνέλεξα εκεί, ακόμη περιμένει την ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ αναγνώρισή του …

Μετά επί τέλους από τον πιθανώς μπλεγμένο κάπως πρόλογό μου (δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα “plecos”: εδώ), πρέπει να φανεί καθαρά ο λόγος – αρκετά παράξενο και για «πρώτη φορά στη ζωή μου» – αποφάσισα να βασιστώ σε ένα κοινό όνομα είδους (και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό!) για να καθορίσω μια ομάδα «γατόψαρων», παρουσιάζοντάς σ’ αυτό το περιληπτικό άρθρο. Ζώα γνωστά με το όνομα Panaque nigrolineatus (και συγγενικά τους είδη, υποείδη και μορφές) χαρακτηρίζονται με το όνομα Βασιλικά “plecos”.  This Αυτή η «θεότρελη διαφωνία» ξεκίνησε με αφορμή την αποστολή κάποιων φωτο από τον Γιώργο που αναβάθμισε τον τομέα του στα τέλη Μαϊου:

Panaque sp. nigrolineatus "Teles Pires βασιλικά pleco" L027b

Panaque sp. nigrolineatus L190

Όμορφα ζώα (και τα δύο φαίνονται ξεκάθαρα – σε ‘μένα τουλάχιστον! – ως ανήκοντα στο γένος Panaque), έξυπνα φωτογραφημένα και καλοδιατηρημένα … αλλά πέραν αυτού, στην πραγματικότητα (με άλλα λόγια στο φυσικό περιβάλλον τους) τα πράγματα ΔΕΝ είναι και τόσο εύκολα και εδώ υπεισέρχεται ο λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου (εάν κανείς ενδιαφέρεται για το πώς λειτουργούν τα επιστημονικά ονόματα, ας ρίξει μια ματιά σ’ αυτό):

Επιστημονικό όνομα

Κοινή ονομασία

Αριθμός L

Περιοχή

άλλα

Panaque cf. nigrolineatus

(Gold Line) Βασιλικά “plecos” με χρυσή γράμμωση

L027, L027c

Rio Tocantins, Xingù, Araguaia. Brasil.

 

Panaque nigrolineatus (Peters, 1877)

Βασιλικά “plecos”

L190

Calabozo, Venezuela

TL 34 cm/13,6"

Panaque sp.

(Dull Eyed) Βασιλικά “plecos” με θαμπά μάτια

L191

 

 

Panaque sp. cf, nigrolineatus - A

 

L027b

 

 

Panaque sp. cf, nigrolineatus - B

(Longnosed) Βασιλικά “plecos” με μακριά ρουθούνια, πλατινένια Βασιλικά “plecos”, κοκκινόφτερα Βασιλικά “plecos”

 

Rio Xingù. Brasil

 

 

Για να μη ΜΑΚΡΗΓΟΡΗΣΩ άλλο, τι είναι άραγε αυτό που κάνει όλα τα παραπάνω δηλωθέντα (άλλωστε αυτές η πληροφορίες προέρχονται από το πιθανότατα άριστο site για «γατόψαρα» που έχω βρει μέχρι τώρα) να σημαίνουν κάτι; Τίποτα, φυσικά! Αλλά ένα μόνο πράγμα (και αυτό ΔΕΝ αποτελεί παράπονο έναντι του Γιώργου και του τρόπου με τον οποίο ασχολείται με ζώα της οικογένειας των LORICARIIDAE) … ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΝΑΙ:

·        Ποτέ να μην ισχυρίζεται ότι είναι σίγουρος (για το ποιο είδος “Pleco” διατηρεί ή πρόκειται να αγοράσει)

·        Ποτέ να μην ορκίζεται στην αναγνώριση του ζώου είτε από τον ίδιο ή από τον ιδιοκτήτη καταστήματος (είναι σαφώς πιθανότατο ένας καταστηματάρχης να υπολείπεται των γνώσεων που ένας ακουαρίστας έχει σχετικά με τα plecos, ξέρετε!).

Πάντοτε να είστε «σκεπτικιστές». Μελετάτε, ακούτε, μαθαίνετε και μετά ξεκινήστε ξανά από την αρχή … μελετήστε, ακούστε, μάθετε … Είναι κάπως σαν ατέρμονη οδός, αυτό το παιγνίδι, αλλά αυτό είναι που έχει πλάκα άλλωστε!

Ενδιαφέρουσες φωτο (και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα μεγέθη και τα μέρη καταγωγής) – που αν και μπορεί να μην έχουν σχέση με το παρόν κείμενο και που μάλλον θα σας είναι χρήσιμες για να αναγνωρίσετε κάποιο ζώο σας ή για να πάρετε μια ιδέα για το «όλο θέμα» – θα βρείτε στις παρακάτω ψηφιακές διευθύνσεις:

Panaque sp. cf. nigrolineatus («Βασιλικοί πράσινοι»)

Panaque sp. cf. nigrolineatus («Βασιλικοί πορτοκαλί», «Βασιλικοί με χρυσή γράμμωση»)

Panaque sp. cf. nigrolineatus («Βασιλικοί πορτοκαλί» «Βασιλικοί του Tocantins»)

Panaque sp. cf. nigrolineatus («Βασιλικοί Platyna»)

Panaque sp. cf. nigrolineatus («Βασιλικοί κεραυνοί»)

Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από ένα ιαπωνικό site μου αρέσουν πολύ.

Παρεμπιπτόντως: δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να προσέξετε πως οι κοινές ονομασίες στη δεύτερη κατηγορία (που αναγράφονται εντός εισαγωγικών) διαφέρουν κατά πολύ από αυτές της πρώτης, σε κάποιες περιπτώσεις και ακόμη διαφέρουν ΑΚΟΜΗ και από εκείνες που έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Γιώργος. Αυτό μας γυρνάει σε μια άλλη διασημότατη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ: Μη χρησιμοποιείτε κοινές ονομασίες (ή τουλάχιστον προσπαθείτε όσο μπορείτε να τις αποφεύγετε). Να χαίρεστε τα «γατόψαρά» σας!!!

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.