HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Εστιάζοντας απόλυτα στις Αφρικάνικες κιχλίδες της κατακρησιμνογενούς κοιλάδας - Ι

των Στέφανου Φλούντζη και Νάθαν Μακρή

Εισαγωγικό σχόλιο από τον Γιώργο Ρεκλό / MCH Ο Στέφανος Φλούντζης και ο Νάθαν Μακρής είναι δύο Έλληνες χομπίστες τους οποίους γνώρισα «ηλεκτρονικά» πριν τους συναντήσω και προσωπικά. Αυτό που από την αρχή με εντυπωσίασε ότι δεν προσποιήθηκαν ποτέ ότι είναι «ξερόλες» κάτι πολύ κοινό στο χόμπυ αυτό. Αντίθετα, ήταν πολύ συγκεκριμένοι και σαφείς. «Αυτό που ξέρουμε είναι το να κρατάμε και να αναπαράγουμε Αφρικάνικες κιχλίδες της κατακρησιμνεγενού κοιλάδας» είπαν «και είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό το πεδίο». Πράγματι, έτσι είναι. Η Ελλάδα δεν είναι ΗΠΑ ούτε Γερμανία, κάθε άλλο. Εδώ, ο κάτοχος ενός ενυδρείου 60 λίτρων – σχεδόν ολοκληρωτικά παραμελημένου – αυτοαποκαλείται «χομπίστας». Ο κάτοχος δύο τέτοιων ενυδρείων αυτοαποκαλείται «σοβαρός χομπίστας». Αλλά ο Στέφανος και ο Νάθαν δεν έχουνε δύο τέτοια ενυδρεία. Εχουν πάνω από 45 ενυδρεία καθώς και 3 ενυδρεία επίδειξης  και (όπως μπορείτε να δείτε) δεν εχουν καμμία σχέση με «παραμελημένα ενυδρεία». Διατηρούν και αναπαράγουν ένα μεγάλο αριθμό ειδών από τις λίμνες Malawi και Tanganyika ενώ πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να πάρουνε τα πρώτα μωρά από κιχλίδες της λίμνης Victoria. Πιστεύω ότι η παρουσίαση της δουλειάς τους (σε μία σειρά από άρθρα ξεκινώντας από αυτήν την αναβάθμιση) θα δείξει τον σωστό δρόμο σε πολλούς χομπίστες

840 ΛΙΤΡΑ ΜΕ ΚΙΧΛΙΔΕΣ ΤΑΝΓΚΑΝΙΚΑΣ

Φλούντζης Στέφανος

  Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι διαπραγματεύσεις τράβηξα με την γυναίκα μου για αυτό το ενυδρείο (Γιώργο εσύ ξέρεις καλά τι εννοώ) αλλά  όπως βλέπετε και εσείς άξιζε τον κόπο! Το συγκεκριμένο ενυδρείο αποκτήθηκε τον Οκτώβριο του 2002 και φτιάχτηκε με κύριο σκοπό την φιλοξενία του είδους Cyphotilapia frontosa! Ακολούθησα την συμβουλή πιο έμπειρων από εμένα πάνω σε αυτό το είδος και πήρα όλα τα ψαριά μου όταν ήταν ακόμη μωρά με σκοπό να μεγαλώσουν όλα μαζί! Τα C.frontosa τα μεγαλώνω ήδη από τον Αύγουστο του 2001! Συνολικά μέσα στο ενυδρείο μου κατοικούν 7 C.frontosa, 5 N.leleupi, 5 A.calvus, 5 Tr. moorii sp. Kachese και ένας Πλακόστομος! Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς θα διαφωνήσουν για την προσθήκη των Tropheus σε αυτό το σύνολο λόγο των διαφορετικών διατροφικών τους συνηθειών. Σας διαβεβαιώ όμως ότι όλα τα ψάρια είναι μια χαρά και ότι με λίγο κόπο παραπάνω κατά την διάρκεια του ταΐσματος έχω καταφέρει να μην εμφανιστούν, τουλάχιστον έως σήμερα, σημάδια τύπου Bloat!   

Μέχρι τώρα όλα λειτουργούν άψογα, χωρίς προβλήματα και τσαμπουκάδες! Σε αυτό βέβαια έχει παίξει σημαντικό ρόλο και το όλο στήσιμο του ενυδρείου! Υπάρχουν πολλές πέτρες  οι οποίες σχηματίζουν σπηλιές με μεγαλύτερη σπηλιά αυτήν στη πίσω γωνία του ενυδρείου με σκοπό να  χωράει ακόμη και δύο ενήλικα C.frontosa! To καλύτερο από όλα είναι ότι και οι ίδιες οι πέτρες έχουν μέσα τους φυσικές σπηλιές με μόνο μια είσοδο! Τρελάθηκα από την χαρά μου όταν τις βρήκα αλλά χρειάστηκε να τις κουβαλήσω γύρω στα 500 μέτρα με τα πόδια και άλλα 520 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο (χώρια τα δύο καράβια) για να καταφέρω να τις βάλω στο ενυδρείο μου! Εκτός από τις πέτρες έχω μέσα και κάποια κοράλλια κυρίως για δύο λόγους… 1ον) Σχηματίζουν πάρα πολλές επιπλέον φωλιές, αναγκαίες ειδικά για τα μικρά ψαράκια που θα έρθουν και 2ον) επειδή με ευχαριστεί το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρουν στο ενυδρείο! Σαν υπόστρωμα  χρησιμοποιώ καλά πλυμένη θαλασσινή άμμο από κάποια κοντινή παραλία της Αθήνας! Το ίδιο υπόστρωμα χρησιμοποιώ σε όλα τα ενυδρεία που έχω μαζί με τον φίλο μου Νάθαν (γύρω στα 45 προς το παρών) εδώ και τρία χρόνια τώρα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα! Το συγκεκριμένο ενυδρείο έχει διαστάσεις 108 Χ 108 Χ 72, φιλτράρετε με ένα 2260 εξωτερικό φίλτρο της Eheim και θερμαίνετε με δύο θερμοστάτες Rena Excell 200W! H θερμοκρασία μετριέται με ένα ψηφιακό θερμόμετρο της Hagen και είναι σταθερά στους 25,8 βαθμούς! Αλλαγές νερού γίνονται κάθε 10 – 12  ημέρες και δεν υπερβαίνουν ποτέ το 15%! Κατά την αλλαγή του νερού η θερμοκρασία κυμαίνετε από 25,7 έως 25,9 βαθμούς, ποτέ πιο πάνω ή πιο κάτω! Το p.h στο ενυδρείο είναι γύρω στο 8.6 με 8.9 και πιστεύω ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλουν πολύ και οι πέτρες που έχουν μαζευτεί από την θάλασσα! Για τον φωτισμό του ενυδρείου φροντίζουν δυο λάμπες φθορίου 90 cm. τύπου Gro Lux της Sylvania και για την έξτρα οξυγόνωση του νερού φροντίζει μια αεραντλία τύπου Rena 300!

Γενική εικόνα του ενυδρείου

Neolamprologus leleupi

Μερικά νεαρά άτομα του είδους Cyphotilapia frontosa. Τα ενήλικα άτομα προτίμησαν την σιγουριά των κρυψώνων τους.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.