HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ενυδρείο σε κομμάτια

Ένα άρθρο του Frank Panis

Το γυαλί είναι ένα χρησιμότατο υλικό. Ποιος μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς παράθυρα, μπουκάλια, ποτήρια, λαμπτήρες, έργα τέχνης, να τον γνωρίσω κι εγώ; Λόγω του ότι κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είναι και σχετικά εύκολο να κοπεί, έως το πάχος των δώδεκα χιλιοστομέτρων (12 mm) τουλάχιστον, το γυαλί είναι άκρως βολικό υλικό για να κατασκευάζει κανείς ενυδρεία. Αυτές οι κατασκευές είναι σχετικά χαμηλού κόστους, ειδικά μάλιστα εάν αγοραστούν στα δεδομένα μεγέθη που συνήθως πουλάνε οι κατασκευαστές, Επίσης είναι αξιοσημείωτα γερές σαν κατασκευές, εάν κανείς σκεφτεί τους όγκους νερού που μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτές. Δυστυχώς αυτή η αντοχή όμως δεν είναι και απεριόριστη …

Λεπτομέρεια από το κατεστραμμένο ενυδρείο του Fred: μία ευμεγέθης ρωγμή φαίνεται στο πίσω γυαλί του σκάφους.

Όταν ένα ενυδρείο είναι τοποθετημένο επάνω σε βάση, που δεν είναι αλφαδιασμένη σωστά, το υλικό της κατασκευής (γυαλί, εν προκειμένω) εκτίθεται σε τεράστιες πιέσεις. Αυτές οι πιέσεις δεν θα έχουν σαν σίγουρο αποτέλεσμα άμεση αβαρία, αλλά μπορούν να προκαλέσουν κάποια ρωγμή, μετά από εβδομάδες ή και χρόνια ακόμη!

Για να αποφύγει κανείς κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αλφαδιάσει τη βάση πριν την τοποθέτηση του ενυδρείου. Γι’ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιείται κάποιο υλικό που δεν γίνεται να συμπιεστεί, το οποίο και τοποθετείται κάτω από τα «πόδια» της βάσης. Να θυμάστε πως και το κάθε χιλιοστόμετρο είναι πολύ. Όταν αυτό γίνει (καλό είναι να ελέγχονται όλες οι πλευρές κάμποσες φορές), τότε θα πρέπει να τοποθετείται και ένα φύλλο φελιζόλ, πάχους δύο εκατοστομέτρων (2 cm), μεταξύ της βάσης και του γυάλινου πυθμένα του σκάφους του συστήματος. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πολλές και βαριές πέτρες ή/και βράχοι, δεν είναι πολυτέλεια να τοποθετεί κανείς και ένα φύλλο κόντρα πλακέ κάτω από το φύλλο του φελιζόλ. Όταν τελικά το ενυδρείο τοποθετηθεί στην τελική θέση του και δεν κουνιέται πέρα-δώθε όταν το σπρώξουμε ελαφρά, μπορεί να αρχίσει η δημιουργία του υποβρύχιου μικροπεριβάλλοντος και εν συνεχεία να γεμιστεί με νερό το σύστημα. Πάντα να θυμάστε πως θα πρέπει να τοποθετήσετε φελιζόλ και κάτω από κάθε πέτρα που θα χρησιμοποιήσετε για το aquascaping (=δημιουργία του υποβρύχιου μικροπεριβάλλοντος), για να απλώνεται η πίεσή τους σε μεγαλύτερο εμβαδόν στο γυαλί του πυθμένα. Αυτή η τεχνική είναι η εγγύηση για να χαίρεται κανείς το ενυδρείο του για χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να το προσέχει σε μόνιμη βάση.

Το ενυδρείο του Joeri: επειδή ο πυθμένας αυτού του ενυδρείου δεν ισορροπούσε σωστά, το γυαλί έσπασε ακριβώς πάνω από το μεσαίο στήριγμα της βάσης. Η κύρτωση των ξύλινων δοκών είναι υπεύθυνη για τη ζημιά που έλαβε χώρα πέντε (5) ολόκληρα χρόνια μετά την κατασκευή του!

Η ρωγμή έγινε ορατή όταν η άμμος μετακινήθηκε.

Το ενυδρείο όγκου χιλίων εξακοσίων (1.600) λίτρων του Joeri άρχισε να στάζει το πρωί. Όταν η γυναίκα του η Peggy του είπε τα νέα, έφυγε βιαστικά από τη δουλειά του, με σκοπό να αποσυναρμολογήσει το ξύλινο καπάκι του. Μου τηλεφώνησε και εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει να αδειάζει το σκάφος από το νερό. Όταν έφτασα στο σπίτι του, τον βοήθησα να απομακρύνει από το σύστημα του γιγαντιαίους βράχους. Αφού πιάσαμε τις κιχλίδες του, απομακρύναμε το υπόστρωμα από το μέσον του πυθμένα και ανακαλύψαμε τη ρωγμή.

Αφού τακτοποιήσαμε όλο αυτό το «μπάχαλο» και αφού βάλαμε τις κιχλίδες του στο δικό μου ενυδρείο, όγκου τριών χιλιάδων (3.000) λίτρων, ήλθε η στιγμή να σκεφτούμε για το πώς θα το επισκευάσουμε. Στο συμπέρασμα πως η βάση θα έπρεπε να ενισχυθεί καταλήξαμε αρκετά γρήγορα. Ένα μεταλλικό πλαίσιο θα πρέπει να κολληθεί με ηλεκτροσυγκόλληση, για να είναι εγγυημένη μία γερή κατασκευή. Γι’ αυτόν το σκοπό χρησιμοποιήσαμε σιδερένιους σωλήνες τετράγωνης διατομής, πλάτους τεσσάρων εκατοστομέτρων (4 cm). Έπειτα τα παλιά φύλλα ξύλου και φελιζόλ ξαναχρησιμοποιήθηκαν και το ενυδρείο επανατοποθετήθηκε στη θέση του. Το γυαλί του πυθμένα επισκευάστηκε με τη βοήθεια τεραστίων ποσοτήτων σιλικόνης και ενός φύλλου γυαλιού με αρκετό πάχος, που ταίριαζε ανάμεσα στην εμπρός και πίσω πλευρά.

 

Τα Haps είναι έτοιμα προς διάσωση και το άδειο σκάφος μας γεμίζει – όπως πάντα – με θλίψη.

Μετά τον καθαρισμό, η ρωγμή γίνεται περισσότερο ορατή.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.