HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Σκεφτείτε μέσα από τη λογική των ψαριών

Ένα άρθρο του Αντρέα Ηλιόπουλου

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε περίπου χρόνων που εργάζομαι είτε με βρώσιμα ή με καλλωπιστικά ψάρια, κλήθηκα να αντιμετωπίσω προβλήματα που σχετίζονταν με τα ψάρια και τα ενυδρεία τους.

Κάποιες από αυτές τις φορές είχα να ασχοληθώ με ασθένειες. Κάποιες άλλες φορές μου ζητήθηκε να φτιάξω ένα ενυδρείο. Τις περισσότερες φορές όμως, λάμβανα ένα επείγον τηλεφώνημα που αφορούσε σε κάποιο μη ορατό πρόβλημα, που εγώ ονόμασα το «πρόβλημα του στησίματος».

Όταν λοιπόν είχα να αντιμετωπίσω κάποια ασθένεια, έβρισκα τα πράγματα μάλλον εύκολα. Αφού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχω ανακατευτεί με ψάρια, έχω συνηθίσει πλέον να συνδέω κάποιες ασθένειες με κάποια συγκεκριμένα είδη και την προέλευσή τους. Έχω επίσης «εντρυφήσει» στις προλήψεις, στην κατανόηση των διαφόρων αλλαγών στη συμπεριφορά, στο να επισημαίνω συμπτώματα και να στο να χρησιμοποιώ τα απαραίτητα φάρμακα.

Έτσι, με μια προσεκτική ματιά, συχνά, έχω τη δυνατότητα να εντοπίσω επιτυχώς μία ασθένεια και να χορηγήσω την κατάλληλη αγωγή για να εξουδετερώσω το πρόβλημα. Συνήθως χρησιμοποιώ σκευάσματα της εταιρείας Aquarium Pharmaceuticals Inc., τα οποία και θεωρώ φιλικά σε σχέση με τον χρήστη, τα ψάρια και τη βιολογική ισορροπία των φίλτρων. Παρ’ όλα αυτά είναι ισχυρότατα φάρμακα.

Όταν τύχει να μην έχω πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, αγοράζω τις ουσίες που τα συνθέτουν από φαρμακευτικές εταιρείες ή αποθήκες, τις αναμιγνύω μεταξύ τους, ανάλογα με τις αναγραφόμενες αναλογίες της συσκευασίας κάποιου συγκεκριμένου φαρμάκου της Aquarium Pharmaceuticals Inc. (αυτή ακριβώς η αναγραφή της σύνθεσης των φαρμάκων στις συσκευασίες διάθεσή τους κάνει τα φάρμακα αυτής της εταιρείας τόσο αξιόπιστα), ή χρησιμοποιώ θεραπείες που έχω βρει σε βιβλία, σημειώσεις ιχθυοπαθολογίας ή ιστοσελίδες και έχω πειραματιστεί με αυτά κατά το διάστημα που ο ίδιος ασχολιόμουν με αναπαραγωγές και πώληση του προϊόντος των καλλωπιστικών ψαριών που διατηρούσα.        

Η πλέον ενδιαφέρουσα ασχολία μου, πάντως είναι η εξ’ αρχής κατασκευή ενός συστήματος ενυδρείου. Εδώ έχω να αντιμετωπίσω διάφορες παραμέτρους, όπως ο χώρος, τα είδη, ο εξοπλισμός, τα κατασκευαστικά κλπ. Όλα αυτά καθιστούν αυτήν την προσπάθεια μία πρώτης τάξεως πρόκληση για μένα, αφού θα πρέπει να καταπιαστώ με ένα σωρό μετρήσεις, να συλλογιστώ πολύ, να «σχεδιάσω», να μελετήσω και να ψάξω για το σωστό εξοπλισμό. Αυτή η κατάσταση πιθανόν κάποιες φορές με κρατάει άυπνο για κάμποσες νύχτες, αλλά από την άλλη πλευρά μου δημιουργεί πολύ ενθουσιασμό και ικανοποίηση. Εισπράττω πάρα πολύ μεγάλη ευχαρίστηση όταν τελικά εάν τέτοιο σύστημα δουλεύει σωστά, όπου τελικά και τα ψάρια και ο ιδιοκτήτης τους είναι χαρούμενοι.

Ακολουθώντας μία αρχή αποφεύγω τα λάθη ή/και τις ελλείψεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την κατασκευή και τον εξοπλισμό. Χρησιμοποιώ διαφορετικές μεθόδους για διαφορετικά «στησίματα», που εξαρτώνται από το είδος του συστήματος με το οποίο ασχολούμαι τη δεδομένη στιγμή (πχ. ενυδρεία παρουσίας, ενυδρεία αποθήκευσης ψαριών με σκοπό το εμπόριο, ενυδρεία διατήρησης βρώσιμων ειδών, ή λίμνες κήπου), καθώς επίσης και το τι ακριβώς είδη πρόκειται να στεγαστούν σε αυτά. Έτσι αρχικά, έχω στο μυαλό μου τις ανάγκες και το φυσικό περιβάλλον των ειδών.

Ευτυχώς έχω πρόσβαση σε μία τεράστια ποικιλία, υψηλών προδιαγραφών, υλικών και εξοπλισμού, προσφερομένων στο εμπόριο του χώρου, ώστε να πετύχω ένα ικανοποιητικά εργαζόμενο σύστημα νερού και μία όσο πιστότερη απομίμιση του φυσικού περιβάλλοντος είναι εφικτό να ακολουθήσω.

Συνήθως τέτοια ενυδρεία κατασκευάζονται για «προχωρημένους» ακουαρίστες ή/και χομπίστες και μου παραγγέλνονται με συγκεκριμένο τρόπο, αφού οι χομπίστες, συνηθίζουν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες πριν αποκτήσουν τον τάδε ή τον δείνα οργανισμό που θέλουν να διατηρήσουν στα κλειστά συστήματα των ενυδρείων τους. Είναι ερωτευμένοι με τη διατήρηση υδρόβιων πλασμάτων και προσβλέπουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας μπορούν να ανακαλύψουν.

Τέτοιοι ακουαρίστες δουλεύουν με τα ενυδρεία τους και μελετούν πολύ. Τα υψηλά, κάποιες φορές κόστη, τέτοιων συστημάτων δεν είναι πεταμένα λεφτά και τίποτε δεν λείπει από το «στήσιμο» εάν ο ακουαρίστας εμπλέκεται σε πολύ προσωπικό επίπεδο με τα ενυδρεία του. Για να καταλάβετε τι λέω σας αναφέρω το εξής: Εάν για παράδειγμα, κάποιος διαθέσει κάμποσα λεφτά για να στήσει ένα ενυδρείο-ύφαλο, αλλά δεν γνωρίζει πως δουλεύει αυτό το ενυδρείο, ποια είναι η χρησιμότητα και η λειτουργία του εξοπλισμού, τι γίνεται με τη χημεία του νερού και εν τέλει δεν ενδιαφέρεται για τη βιολογία των διατηρουμένων ειδών, τότε σίγουρα δεν μπορεί να συντηρήσει πρακτικά ένα τέτοιο σύστημα, αλλά θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες δυσκολίες εάν δεν βοηθηθεί έξωθεν. Είναι δυσάρεστο όσες φορές το αντιμετωπίζω, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ένας τρόπος για να κερδίζω μερικά επί πλέον χρήματα από αυτό και μάλιστα σε σταθερή βάση.

Πάντως είναι φοβερά απογοητευτικό να βλέπω πολύ καλά εξοπλισμένα συστήματα ενυδρείων ή λιμνών κήπου που υπολείπονται σε προσωπική φροντίδα από τους ίδιους τους φυσικούς φροντιστές τους. Χρησιμοποιώ τη λέξη «φροντιστές» γιατί η λέξη «ιδιοκτήτες», μου ακούγεται πολύ σκληρή και δεν μου αρέσει η ιδέα κάποιος να θεωρεί εαυτόν ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ μορφών ζωής που διατηρούνται στην αιχμαλωσία.          

Τέλος θα σας εκθέσω και τον τρίτο λόγο που κάποιος θα έπρεπε να ασχολείται με το ενυδρείο του προσωπικά. Όταν ο ιδιοκτήτης ενός ενυδρείου παραμένει αμέτοχος ως προς την φροντίδα του, σιχαίνομαι ακόμη και τη ιδέα. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν είναι που μου χτυπάνε τα τηλέφωνα από απελπισμένους άντρες ή γυναίκες που ένα αγνώστου ταυτότητας πρόβλημα παρουσιάστηκε στο ενυδρείο τους. Επισκέπτομαι το χώρο και συνήθως έχω να κάνω με κάποια ασθένεια, μόλυνση ή ανεξήγητες απώλειες στο σύστημα. Πολλές φορές τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που το μόνο που έχω να κάνω είναι να παρακολουθώ τα φιλοξενούμενα είδη να πέφτουν νεκρά το ένα μετά το άλλο, αφού η δυνατότητα των φίλτρων δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποστηρίξει το σύστημα αυτό που ενδεχομένως είναι και βιολογικά υπερφορτωμένο, πολλώ δε μάλλον να αντέξει και φαρμακευτικές αγωγές.. Εάν οι συγκάτοικοι είναι μεταξύ τους ασύμβατοι και αν όλο το «στήσιμο» είναι λανθασμένο, ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν τα πράγματα μένει να είναι η εξ’ αρχής επανεκκίνηση του συστήματος με μεγάλο κόστος για τον ιδιοκτήτη.

Είναι το σκοτεινότερο σημείο της σχέσης μου με τα υδρόβια είδη που διατηρούνται στην αιχμαλωσία. Συνήθως τέτοιοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ξοδέψει αρκετά, αλλά σαν αδαείς που επιμένουν να παραμένουν, σπατάλησαν ερήμην χρήματα, είτε γιατί τα υλικά και τα μηχανήματα είναι κακής ποιότητας ή είναι ακατάλληλα για το συγκεκριμένο σύστημα.

Επίσης ενδέχεται τα πανάκριβα ψάρια τους και οι οποιοιδήποτε άλλοι οργανισμοί να είναι εντελώς ασύμβατοι μεταξύ τους, οπότε τα προβλήματα είναι, καμιά φορά, ακόμη και αδύνατον να αντιμετωπιστούν, ειδικότερα εάν διατηρούνται σε κακές /και λάθος συνθήκες και ακατάλληλο περιβάλλον.

Οπότε κάνετε μία χάρη στους εαυτούς σας:

Πριν από οτιδήποτε, όταν θέλετε να διατηρήσετε κάποιους υδρόβιους οργανισμούς στην αιχμαλωσία, πληροφορηθείτε. Υπάρχει πληθώρα βιβλιογραφίας και πολυμέσων σήμερα.

Βρείτε τις οποιεσδήποτε εξαιρέσεις και ακολουθήστε τις, ακολουθήστε επίσης αυστηρά τους βασικούς κανόνες που αφορούν στη διατήρηση ενυδρείων ή λιμνών κήπου και μάθετε από την παρατήρηση, το διάβασμα, ρωτώντας τους ειδικούς και εξασκούμενοι. Δουλέψτε οι ίδιοι με τα ενυδρεία ή τις λίμνες σας και… δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων θα μάθετε.

Προσπαθήστε να βλέπετε σαν να ήσασταν μέσα σε ένα ψάρι, μέσα σε ένα υδρόβιο φυτό ή σαν να κοιτάτε μέσα από τα μάτια ενός ασπόνδυλου ζώου. Προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι εάν εσείς οι ίδιοι ήσασταν ψάρια, θα εκτιμούσατε αφάνταστα τις τροφές υψηλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας, θα σας ικανοποιούσε το να έχετε αρκετό χώρο και άρα άνεση, είτε για να κινηθείτε ή για να απομονωθείτε, καθώς επίσης θα σας ευχαριστούσε ένα καθαρό, διαυγές και κατάλληλο περιβάλλον για να αναπαραχθείτε.

Μην θεωρείτε τα ψάρια ως αναλώσιμα προϊόντα, που μπορείτε να αντικαθιστάτε όποτε σας «καπνίσει». Σεβαστείτε τις φυσικές συνήθειές και τις ιδιαιτερότητες κάθε υδρόβιου είδους και προσπαθήστε να τα τροφοδοτείτε με ιδανικά περιβάλλοντα, ώστε να τα διατηρείτε στην αιχμαλωσία με αξιοπρέπεια και χωρίς προβλήματα.

Ευχαριστώ δημόσια όσους κάνουν έτσι και διακινούν αυτόν τον τρόπο διατήρησης υδρόβιων οργανισμών στην αιχμαλωσία. Ευχαριστώ επίσης δημόσια τον καλό φίλο μου και σύντροφο χομπίστα δόκτορα Ρεκλό, που μου διέθεσε βήμα για να εκφράσω την προσωπική «ιδεολογία» μου σε ότι αφορά στη διατήρηση υδρόβιων μορφών ζωής στην αιχμαλωσία.

Φίλε μου συνέχισε την τόσο καλή δουλειά σου.

Κάποιες επισημάνσεις του MCH σχετικά με τον γράφοντα.

Ο Αντρέας Ηλιόπουλος είναι ένας φίλος του MCH, από τις πρώτες ημέρες τις ύπαρξης της ιστοσελίδας και της εξέλιξής της. Είναι ένας από τους λιγοστούς ανθρώπους που γνωρίζω να έχουν ασχοληθεί με σχεδόν κάθε είδος ψάρια και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ασχολούμενος με τη δική του ιστοσελίδα δεν είχε το χρόνο αρχικά να γράψει κάποια άρθρα για ‘μας. Μετά από αρκετή «πίεση» εκ μέρους ημών (τηλεφωνήματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, συναντήσεις, συζητήσεις και τέλος απειλές), εδώ και κάμποσο διάστημα φαίνεται πως πήρε τη σωστή απόφαση. Ελπίζουμε πως πολύ περισσότερα άρθρα του θα ακολουθήσουν αυτό. Καλώς ήλθες Αντρέα.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.