HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Τόλης Κετσελίδης – Ένα Φυτεμένο Ενυδρείο με Αισθητική - Μέρος 1

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη διατήρηση ψαριών στην αιχμαλωσία στα 1975. Όλο κι όλο αυτό που είχα ήταν ένα συνηθισμένο σύστημα ενυδρείου με ανακατεμένα διάφορα είδη ψαριών, περιστασιακές εμφανίσεις ιχθυδίων γεννημένων εκεί μέσα, απογοήτευση όταν τυχαία τα ιχθύδια εξαφανίζονταν, ένα ενυδρείο που συνήθως ήταν πολυπληθές και με απώλειες. Νομίζω πως το γεγονός που με ώθησε να δω το πράγμα πιο σοβαρά ήταν όταν είδα ένα σύστημα με κιχλίδες της λίμνης Tanganyika, σε ένα Δημόσιο Ενυδρείο στις Βρυξέλλες. Εκεί μέσα δεν υπήρχαν καθόλου φυτά, αλλά το υποβρύχιο τεχνητό περιβάλλον ήταν τέλειο. Βράχινο φόντο, μεγάλοι σωροί βράχων καλυμμένων με άλγη, λευκή άμμος και μία αποικία ψαριών κάθε μεγέθους του είδους Neolamprologus brichardi, να κολυμπούν τριγύρω, χωρίς ο παρατηρητής όμως να μπορεί να δει το παραμικρό μέρος από τον εξοπλισμό που υποστήριζε το σύστημα. Έτσι αγόρασα ένα βιβλίο. Λίγο αργότερα αγόρασα και ένα δεύτερο. Μετά αγόρασα ένα άλλο ενυδρείο. Και έτσι άρχισαν όλα … Ζώντας τότε στο Βέλγιο, άρχισα να διαβάζω περιοδικά του χώρου, αγόραζα κι άλλα βιβλία, κι άλλα ενυδρεία, έγινα και μέλος ακουαρίστικων συλλόγων, άρχισα τις αναπαραγωγές … εν ολίγοις ο ιός των ενυδρείων εγκαταστάθηκε μέσα μου για πάντα.

Όταν πλέον επέστρεψα στην Ελλάδα, έπρεπε να περιορίσω τον εαυτό μου σε ένα και μόνο ενυδρείο παρουσίας, που εγκατέστησα στο ησυχαστήριό του χώρου εργασίας μου. Απογοητεύτηκα ανακαλύπτοντας πως το hobby ήταν ανύπαρκτο στην Ελλάδα, αλλά συνέχισα να λαβαίνω περιοδικά και γρήγορα κατάφερα να «στήσω», μερικά ακόμη ενυδρειάκια, μέσα σε μία ντουλάπα, κοντά στο κυρίως ενυδρείο μου. Με την έλευση του διαδικτύου, μπορούσα πλέον να επικοινωνήσω με ακουαρίστες και να συνομιλήσω μαζί τους πάλι για το hobby μας. Χάρις μάλιστα στο διαδίκτυο γνώρισα τελικά και λίγους έλληνες ακουαρίστες υψηλότατου επιπέδου!

Η θεωρία μου σχετικά με τα ενυδρεία είναι – και ανέκαθεν ήταν, πριν ακόμη την προσβολή μου από τον ιό των υδρόβιων καλλωπιστικών φυτών – το να δημιουργεί κανείς συστήματα όσο το δυνατόν «φυσικά» γίνεται. Ο εξοπλισμός τους θα πρέπει να είναι αφανής, για πλαστικά φυτά και διακοσμητικά ούτε λόγος να γίνεται και τέλος τα είδη ψαριών που φιλοξενούν να είναι μεταξύ τους συμβατά. Μου αρέσει να βλέπω μέσα στα ενυδρεία «κομμάτια της φύσης» …

Τόλης Κετσελίδης

 

Αυτό είναι το ενυδρείο του Τόλη Κετσελίδη που κέρδισε την τρίτη θέση στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό για δημιουργία τεχνητού υποβρυχίου περιβάλλοντος AGA International Aquascaping Contest. Το ενυδρείο του Τόλη έλαβε μέρος στην κατηγορία «μεγάλα ενυδρεία», που θεωρείται και ως η δυσκολότερη κατηγορία (μιας και είναι ευκολότερη η φροντίδα μικρότερων φυτεμένων ενυδρείων). Οι διαστάσεις και ο όγκος του κυρίως συστήματος αυτού (σε εκατοστόμετρα και σε λίτρα αντίστοιχα) είναι: μήκος εκατόν σαράντα (140) εκατοστόμετρα x ύψος εξήντα (60) x βάθος σαράντα (40) – σύνολο τριακόσια τριάντα έξι (336) λίτρα – αλλά εάν κανείς μετρήσει τις εσωτερικές του διαστάσεις και το χώρο που καταλαμβάνουν τα φώτα και το χαλίκι, απομένουν διακόσια είκοσι επτά (227) «καθαρά» λίτρα νερού εκεί μέσα.

Τα είδη φυτών που φιλοξενούνται σε αυτό το σύστημα είναι: Microsorium pteropus, Anubias barteri variation nana, Valisneria americana "biwaensis", Vesicularia dubyana, Bolbitis heudelotii, Rotala wallichii, R. rotundifolia, R. sp. "Nanjenshan", Ludwigia repens, Ceratopteris thalictroides, C. cornuta, Hygrophila corymbosa "siamensis", H. corymbosa "Aroma", H. difformis, H. polysperma "Rosanevig", Limnophila aquatica, Lobelia cardinalis, Myriophyllum aquaticum, M. tuberculatum, Samolus valerandi, Micranthemum umbrosum, Lilaeopsis brasiliensis, Hydrocotyle leucocephala, Glossostigma elatinoides, Elodea densa, Echinodorus tenellus, Echinodorus “Ozelot”, Didiplis diandra, Cryptocoryne willisii, C. balansae, Ceratophyllum demersum, Alternanthera reineckii, Aponogeton crispus, Bacopa monnierii, Crinum calamistratum, και Eleocharis parvulus.

Μία κοντινή φωτο του μεσαίου κομματιού του κυρίως συστήματος του Τόλη.

Το προσεκτικό φύτεμα των φυτών (τα χαμηλότερα μπροστά, τα ψηλότερα πίσω και η χρήση χρωματιστών φυτών) δημιούργησαν την αίσθηση του βάθους, ένα χαρακτηριστικό που κάθε χομπίστας με φυτεμένο ενυδρείο επιζητά. Τα φυτά που φαίνονται στη φωτο είναι: τα μη εστιασμένα φυτά μπροστά είναι του είδους Echinodorus tenellus, στο μέσον υπάρχουν φυτά του είδους Bacopa monnieri, τα μη εστιασμένα κόκκινα φυτά πίσω ανήκουν στο είδος Alternanthera reneckii, τα τελείως μη εστιασμένα στο φόντο είναι του είδους Limnophila aquatica.

Οι Παράμετροι του Νερού και άλλες χρήσιμες Πληροφορίες (όπως μας χορηγήθηκαν από τον Τόλη)

Φωτισμός: έξι (6) λάμπες φθορισμού x τριάντα έξι (36) Watts έκαστη. Συνδυασμός λαμπτήρων θερμού και ψυχρού φωτός ημέρας.

pH: μεταξύ 7,0 και 7,2

KH: 5

GH: 8 – 10

Eheim 2215 εξωτερικό φίλτρο κανίστρου.

Σύστημα έγχυσης CO2 ιδιοκατασκευής (DIY = Do It Yourself).

Θερμαντικό καλώδιο υποστρώματος της εταιρείας RENA, θερμοκρασία μεταξύ 25° C και 27° C

Υπόστρωμα: ένα κιλό και επτακόσια πενήντα γραμμάρια (1,75 kg) περίπου σκέτος λατερίτης (σαν πρώτη στρώση) και πέντε (5) περίπου κιλά του υλικού Sera Floredepot (της εταιρείας SERA) καλυμμένα από στρώμα πάχους έξι εκατοστομέτρων (6 cm) καθαρού χαλικιού με διάμετρο κόκκου τριών χιλιοστομέτρων (3mm).

Λίπανση της στήλης του νερού με το προϊόν Ferreal της εταιρείας Aqualine Aquamedic, Buschke και κοτσάνια φτέρης της εταιρείας Job, επίσης για λίπασμα.

Τριάντα τοις εκατό (30%) μερικές αλλαγές νερού κάθε δύο (2) με τρεις (3) εβδομάδες.

Φωτο των δύο από τα ενυδρεία «φυτώρια» του Τόλη.

Αυτό ακριβώς είναι το μέρος για να αναζητήσει κανείς υδρόβια φυτά για το ενυδρείο του. Αυτά τα ενυδρεία συνήθως είναι γεμάτα με κλαδεμένα μέρη από το κυρίως ενυδρείο. Επίσης φαίνονται κάποια από τα μαγικά λιπάσματα που ο Τόλης χρησιμοποιεί.

Μικρό σχόλιο του MCH: Ο Τόλης είναι ένας αφοσιωμένος χομπίστας με βαθιά γνώση των περισσοτέρων θεμάτων σχετικά με το hobby. Μοιράζεται πολλές εκ των απόψεών του με το MCH evenασχέτως εάν ακόμη ανθίσταται στις κιχλίδες της λίμνης Malawi. Ωστόσο, είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, άνθρωπος που ότι κάνει το κάνει σοβαρά. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Κιχλιδοφίλων (Greek Cichlid Club), όπου και αρχικά συναντηθήκαμε και κάναμε πολλές χρήσιμες συζητήσεις έκτοτε. Οι φωτο «τραβήχτηκαν» από το MCH και δημοσιοποιούνται εδώ κατόπιν αδείας του Τόλη Κετσελίδη.

Περισσότερες φωτο σχετικά με το έργο του Τόλη μπορείτε να δείτε στην ψηφιακή διεύθυνση:  www.tolibra.com/fish/ 

Για επιπλέον πληροφόρηση ή για κουβεντούλα περί υδρόβιων φυτών (ή και για κάποια φυτά προερχόμενα από κλάδεμα) μπορείτε να επικοινωνείτε με τον . Δείτε την επόμενη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.