HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Αλλαγές Νερού – Πώς να τις κάνετε

Ένα άρθρο του Γιώργου Ι. Ρεκλού & του Γιάννη Γ. Ρεκλού

Για πολλούς λόγους, οι μερικές αλλαγές νερού είναι απολύτως απαραίτητες εάν κάποιος επιθυμεί να έχει ένα υγιές ενυδρείο. Υγιές ενυδρείο εννοείται εκείνο στο οποίο τα ψάρια ευημερούν, αναπαράγονται, τρέφονται και ζουν όπως ακριβώς θα έκαναν εάν βρίσκονταν στο φυσικό τους περιβάλλον (ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά, σε συνθήκες όπως του φυσικού τους περιβάλλοντος, μπορεί να γίνει). Επίσης υγιές ενυδρείο σημαίνει ένα ενυδρείο με σπανιότατη ή ανύπαρκτη εμφάνιση ασθενειών και με ψάρια που δείχνουν (και είναι) υγιή. Καθένας αντιλαμβάνεται πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πολλές παράμετροι, μεταξύ των οποίων τα είδη και οι αριθμοί των ψαριών, το μέγεθος του ενυδρείου, τα συστήματα φίλτρανσης, ακόμη και το είδος τροφής που χρησιμοποιείται. Όλες αυτές οι παράμετροι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν εάν επιθυμείτε να φροντίζετε σωστά το ενυδρείο σας.

Η πρώτη ερώτηση που κάθε σοβαρός ακουαρίστας θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του είναι «Πόσο συχνά και τι Ποσότητα νερού πρέπει να αλλάζω;». Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι ευθύς εξ’ αρχής. Δεν είμαι ο ειδικός, δεν έχω δίπλωμα Ιχθυολογίας, έχω επίσης χάσει ψάρια και οπωσδήποτε έμαθα ότι έμαθα (και συνεχίζω να μαθαίνω) από άλλους. Ότι καταθέτω εδώ είναι ο τρόπος που εγώ δουλεύω με τα ενυδρεία μου, οι λόγοι που έτσι κάνω και πώς αυτό το εισπράττω στη συνέχεια. Υπάρχουν, από όσο γνωρίζω, δεκάδες διαφορετικοί τρόποι για να φροντίσει κανείς το ενυδρείο του αποτελεσματικά. Εγώ θα σας πω όμως πως εγώ οργανώνω τις μερικές αλλαγές νερού, το αντίτιμο δηλαδή της αγάπης μου για τα ψάρια.

Επάνω φωτο: Μία κανονική μερική αλλαγή νερού στο ενυδρείο που στεγάζω τα μη m’buna, όγκου 1.300 λίτρων νερού.

Κάτω φωτο: Είναι ευκολότερο να κάνει κανείς μερική αλλαγή νερού με λάστιχα ποτίσματος (το ένα παρέχει φρέσκο νερό, ενώ με το άλλο – στ’ αριστερά – απομακρύνεται το βρώμικο νερό)

Κρατώντας σημειώσεις.

Εάν έχετε πολλά ενυδρεία (όπως εγώ) τότε πρέπει να οργανωθείτε. Θα πρέπει να προγραμματίσετε τις αλλαγές νερού ώστε να εναλλάσσονται χρονικά ή να τις κάνετε όλες την ίδια ημέρα. Μπορείτε να κάνετε έναν κατάλογο την προηγούμενη ημέρα (αφού εξετάσετε καλά τα ενυδρεία σας), με το τι πρέπει να κάνετε σε κάθε ενυδρείο ταυτόχρονα με τις μερικές αλλαγές νερού, αλλά και τη χρονική στιγμή που κάθε πράγμα πρέπει να γίνει. Εγώ πάντως κρατώ σημειώσεις σε ένα σημειωματάριο. Για παράδειγμα εάν πρέπει να απομακρύνω την άλγη, αυτό θα πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσω να αλλάζω το νερό και όχι μετά. Εάν πρέπει να μετακινήσω φίλτρα, να μαζέψω επιπλέοντα φύλλα ή να ξεριζώσω ένα υδρόβιο φυτό, πρέπει να τα κάνω και αυτά πριν την αλλαγή νερού. Εάν πρέπει να προσθέσω λιπάσματα, θα το κάνω μετά την αλλαγή κλπ. Κρατώντας σημειώσεις σιγουρεύετε το ότι δεν θα ξεχάστε τίποτε και ότι τα πάντα θα γίνουν με τη σωστή τους ακολουθία. Κατ’ επέκταση, το να κρατάει κανείς σημειώσεις βοηθάει πάρα πολύ ώστε να γνωρίζετε ή να σας υπενθυμίζεται το πότε κάνατε την τελευταία αλλαγή των μέσων φίλτρανσης, χορηγήσατε κάποια θεραπεία ή ενεργό άνθρακα κλπ (με άλλα λόγια ένα είδος ημερολογίου).

Προετοιμάζοντας τα υλικά που θα χρειαστείτε.

Χρησιμοποιείστε ένα τραπέζι με μεγάλη επιφάνεια και τακτοποιείστε όλα τα εργαλεία σας και τα διάφορα χημικά. Όλα τα εργαλεία σας θα πρέπει να έχουν καθαριστεί προηγουμένως και θα πρέπει να έχετε πρόχειρα μία πετσέτα, ένα κουβά και το σημειωματάριό σας. Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, χρησιμοποιώ τα δικά μου χημικά τα οποία αναμιγνύω. Φυσικά ανήκω στους τυχερούς, αφού διατηρώ μόνο κιχλίδες των λιμνών του Κατακρημνισιγενούς Ρήγματος της νοτιοανατολικής Αφρικής (κατά 95% από τη λίμνη Malawi), οπότε έχω να ασχοληθώ με μια μόνο χημεία νερού. Ανάμεσα στα χημικά που χρησιμοποιώ (χωρίς να είναι αυστηρά και μόνον αυτά) είναι: Χλωριούχο ασβέστιο, Θειικό ασβέστιο, Θειικό μαγνήσιο, Διττανθρακικό νάτριο, Χλωριούχο νάτριο και Χλωριούχο κάλιο. Ανάμεσα στα έτοιμα αγορασμένα υλικά μου περιλαμβάνονται: Ενεργός άνθρακας, Tap Water Conditioner, Clear Ease, Green and Grow, Wound protection κλπ. Μπορείτε βέβαια να αντικαταστήσετε όλα τα παραπάνω χημικά σε μπουκάλια, μπουκαλάκια, βάζα και βαζάκια με το αγαπημένο σας Αλάτι Ενυδρείων. Στις δύο μεταλλικές λεκάνες, που φαίνονται στη φωτογραφία μπορείτε επίσης να δείτε όλα τα εργαλεία που η χρήση τους είναι αυστηρά για τα ενυδρεία μου και όχι για το νοικοκυριό. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: σύριγγες (του ενός, των πέντε, δέκα, τριάντα και εξήντα χιλιοστολίτρων), κουταλάκια του γλυκού και κουτάλια της σούπας, ψαλίδι, (μικρό και μεγάλο) σταγονόμετρο, θερμόμετρο, πλαστικές σακούλες, δοκιμαστικοί σωλήνες, ειδικά σφουγγάρια, ρολά ταινίας Teflon κλπ.

Κατ’ αρχήν ελέγχω τον κατάλογό που έχω προετοιμάσει για κάθε ένα από τα ενυδρεία που πρόκειται να ασχοληθώ. Το πρώτο στάδιο είναι να αναμίξω τα χημικά και να τα διαλύσω (συνήθως με ζεστό νερό). Ποτέ μην ρίξετε χημικά στο ενυδρείο σε μορφή σκόνης. Μπορεί ακόμη και να «κάψετε» τα ψάρια σας. Αφού τα διαλύσετε σε ζεστό νερό λοιπόν, αφήνετε το μείγμα να κρυώσει κάπως. Εάν τα χημικά δεν έχουν διαλυθεί εντελώς στο δοχείο που χρησιμοποιείτε γι’ αυτόν τον λόγο, περιμένετε ένα λεπτό ώστε το μη διαλυμένο μέρος τους να καθιζάνει και χύστε το διαλυμένο μέρος σε ένα μεγαλύτερο δοχείο (όπως η πορτοκαλί τετράλιτρη κανάτα της φωτογραφίας). Προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό στο αρχικό δοχείο και αναμίξτε τα εκ νέου μέχρι τα αλάτια να διαλυθούν εντελώς. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία όσες φορές χρειαστεί. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το Tap Water Conditioner σε αυτό το στάδιο.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.