HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Αλλαγές Νερού – Πώς να τις κάνετε II

Ένα άρθρο του Γιώργου Ι. Ρεκλού & του Γιάννη Γ. Ρεκλού

 

Αντικαταστήστε το νερό που έχει εξατμιστεί πριν να κάνετε την μερική αλλαγή νερού.

Εάν δεν το κάνετε αυτό κάθε φορά, θα καταλήξετε να έχετε ένα ενυδρείο με θαλασσινό νερό (η συγκεντρώσεις των διαλυμένων αλάτων αυξάνονται με κάθε αλλαγή νερού). Εδώ φαίνεται το ενυδρείο που στεγάζω τα m’buna, χωρητικότητας 500 λίτρων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που και αυτό θα πρέπει να το κάνετε πάντα μεταξύ των μερικών αλλαγών νερού. Θα πρέπει να σημαδέψετε τη στάθμη του νερού μετά από την μερική αλλαγή νερού και μετά σιγουρευτείτε ότι προσθέτοντας νερό σε κανονικά διαλείμματα, η στάθμη να διατηρείται κοντά στο επίπεδο που έχετε σημαδέψει. Οι χομπίστες που ασχολούνται με θαλασσινά ενυδρεία είναι πολύ σχολαστικοί με αυτό, αλλά έχω δει ακουαρίστες με ενυδρεία γλυκού νερού που παραμελούν τελείως αυτήν την διαδικασία.

Ακολουθεί η αφαίρεση της άλγης με τρίψιμο.

 

 

Συνήθως οι μαγνήτες που κυκλοφορούν για τον καθαρισμό ενυδρείων από άλγες είναι αποτελεσματικοί γι’ αυτήν την δουλειά, εφ’ όσον η άλγες είναι προσκολλημένες σε προσβάσιμα σημεία των γυαλιών του ενυδρείου. Εάν δεν αφαιρείτε την άλγη κάθε μία με δύο εβδομάδες θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λεπίδες ξυραφιών για να την απομακρύνετε από ενυδρεία με σκληρό νερό, όπως αυτά που φιλοξενούν νοτιοανατολικοαφρικάνικες κιχλίδες, αφού η ποιότητα του νερού επηρεάζει τη φύση των αναπτυσσομένων αλγών. Οι λεπίδες μπορεί – εάν είστε απρόσεκτοι – να σας κάνουν γρατσουνιές στα τζάμια. Όταν χρησιμοποιείτε μαγνήτες προσέξτε ώστε να είναι οι κατάλληλοι για το πάχος των τζαμιών του ενυδρείου σας. Συνήθως οι μεσαίου μεγέθους μαγνήτες είναι κατάλληλοι για τζάμι πάχους 6 mm, για ενυδρεία δηλαδή με χωρητικότητα 45 περίπου λίτρων, ενώ για ένα ενυδρείο 1.300 λίτρων σαν και αυτό που στεγάζω τα μη m’buna μου, με πάχος γυαλιού 15 mm (δεξιά φωτογραφία), θα χρειαστεί μεγαλύτερος και άρα «δυνατότερος» μαγνήτης. Ο καθαρισμός των αλγών πρέπει να λάβει χώρα σε αυτό το στάδιο ώστε να απομακρυνθούν, μαζί με το νερό που πρόκειται να αλλαχθεί, τα μικρά σωματίδια άλγης. Εάν τα σωματίδια αυτά παραμείνουν για αρκετό διάστημα μέσα στο ενυδρείο θα επανακολληθούν στα τζάμια ή όπου αλλού θα τους είναι εύκολο με αποτέλεσμα η εργασία σας να είναι αναποτελεσματική.

Εάν ο ίδιος μαγνήτης πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από ένα ενυδρεία καλό είναι να πλένεται πριν από την εισαγωγή του με ζεστό νερό. Μία εμβάπτισή του, εξ’ άλλου, σε ισχυρό διάλυμα αλατόνερου ή διάλυμα Υπερμαγγανικού καλίου ώστε να απολυμαίνεται δεν είναι κακή ιδέα, ώστε να μην μεταφερθούν πιθανές ασθένειες από ενυδρείο σε ενυδρείο. Εάν το ένα μισό του μαγνήτη που μπαίνει στο ενυδρείο, πέσει μέσα στο ενυδρείο κατά τη διαδικασία, βγάλετέ το και καθαρίστε από την επιφάνειά του προσεκτικά κάθε κόκκο. Εάν δεν προσέξετε μπορεί και πάλι να καταλήξετε με ένα άσχημα γρατσουνισμένο ενυδρείο, αφού ακόμη και οι κόκκοι πολύ φίνας άμμου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.

Ελέγξτε την έξοδο του φίλτρου.

Εάν η ροή του νερού δεν είναι η αναμενόμενη, τότε μάλλον χρειάζεται να καθαρίσετε την είσοδο του φίλτρου ή ακόμη να αλλάξετε μέρος των υλικών μηχανικής φίλτρανσης.

Ποτέ μην αλλάζετε όλο το υλικό με μιάς, γατί θα χάσετε όλα τα χρήσιμα βακτηρίδια. Χρησιμοποιείστε έναν κουβά γεμισμένο με νερό από το ενυδρείο για να ξεπλύνετε τα υλικά σας Σε αυτές τις φωτο φαίνονται οι έξοδοι, δύο ευρέως χρησιμοποιούμενων φίλτρων. Μία αντλία νερού φαίνεται στην κάτω φωτο (δυνατότητα κυκλοφορίας 2.300 λίτρων νερού ανά ώρα) και ένα κανονικό εσωτερικό μηχανικό φίλτρο (με σφουγγάρι ως μέσον) με δυνατότητα κυκλοφορίας 950 λίτρων νερού ανά ώρα (επάνω φωτο). Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν πως και οι δύο θάλαμοι φίλτρανσης δεν έχουν ακόμη φράξει. Αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να καθαριστούν όλα τα σφουγγάρια ή  τα άλλα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιούνται για το «χοντρό» μηχανικό φιλτράρισμα. Απομακρύνεται τα φύλλα υδρόβιων φυτών και τα σωματίδια αφάγωτης τροφής από τα σφουγγάρια και από τις εισόδους του νερού.

Μία μειωμένη κυκλοφορία νερού θα πρέπει πάντα να σας βάζει σε κατάσταση συναγερμού. Η αποικία βακτηριδίων δεν μπορεί να αναπνεύσει όταν μειώνεται η κυκλοφορία του νερού και θα πεθάνει γρήγορα (τα χρήσιμα βακτηρίδια είναι αερόβια, πράγμα που σημαίνει πως χρειάζονται απαραιτήτως οξυγόνο για την επιβίωσή τους) και θα σας ρυπάνει περαιτέρω το νερό. Σε ενυδρεία με αφρικάνικες κιχλίδες αυτό σημαίνει αυτόματη και απότομη αύξηση της συγκέντρωσης της αμμωνίας και φυσικά θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι κεφαλές των φίλτρων που περιέχουν τους μηχανισμούς άντλησης νερού, ζορίζονται να αντλήσουν νερό μέσα από μπλοκαρισμένα μηχανικά μέσα με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να μικραίνει ο χρόνος ζωής τους. Τέλος, αλλά αρκετά υπολογίσιμη είναι η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου και η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό του ενυδρείου, λόγω της μη ικανοποιητικής αναταραχής της επιφάνειας, με αποτέλεσμα τη μείωση της πολύτιμης ανταλλαγής αερίων. Το πρώτο κακό σημάδι θα είναι ψάρια κοντά στην επιφάνεια με δυσκολία στην αναπνοή. Θέλω να υπογραμμίσω πως ένα μπλοκαρισμένο φίλτρο μπορεί να σκοτώσει όλα τα ψάρια ενός ενυδρείου μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αφού αυτά τα πράγματα που περιγράψαμε γίνονται πολύ γρήγορα. Ο αριθμός των ψαριών και η ποσότητα τροφής που έχει συνηθίσει να προσφέρει ο κάθε ακουαρίστας σε καθημερινή βάσει μπορεί να πιέσει το φαινόμενο αυτό να γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά, όχι λίγους, ακουαρίστες που έχασαν όλα τους τα ψάρια μέσα σε μια νύχτα εξ’ αιτίας μπλοκαρισμένων μονάδων φίλτρανσης. Για κάποιους λόγους, που προσωπικά μου είναι ανεξήγητοι, οι ακουαρίστες ελέγχουν θερμοστάτες, αντλίες αέρα κλπ, αλλά πολύ συχνά αμελούν να ελέγξουν τα φίλτρα τους.

Πριν να βάλετε τα χέρια σας σε ενυδρεία πλύνετέ τα με ένα ουδέτερο σαπούνι και εν συνεχεία ξεπλύνετέ τα πολύ σχολαστικά γιατί δεν πρέπει να εισέλθει ούτε ίχνος σαπουνιού στα ενυδρεία σας. Έπειτα αποσυνδέστε από το ρεύμα όλες τις συσκευές με στεγνά χέρια. Είναι σοβαρό αυτό που λέμε εδώ και θα πρέπει πάντα να το χειρίζεστε έτσι, αλλιώς διακινδυνεύετε να πάθετε ηλεκτροπληξία. Είναι μάλιστα αρκετά σοβαρότερο όταν έχει κανείς να κάνει με ενυδρεία με αφρικάνικες κιχλίδες αφού η υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων στο νερό τέτοιων ενυδρείων αυξάνουν την αγωγιμότητά του, οπότε η ηλεκτροπληξία μπορεί και να αποβεί μοιραία.

Απομακρύνεται οτιδήποτε δεν θέλετε μέσα από το ενυδρείο. Τώρα θα πρέπει να απομακρύνετε φυτά ή υλικά dιcor που δεν επιθυμείτε πλέον μέσα στο ενυδρείο σας, κάνετε τις όποιες αλλαγές που θα αναμορφώσουν το χώρο, προσθέστε, αφαιρέστε ή σιγουρέψτε κάποιες πέτρες, κλαδέψτε τα φυτά κλπ. Σ’ αυτήν την φωτογραφία, όπως φαίνεται αφαιρώ από το ενυδρείο ένα μεγάλο μέρος από μία Hygrophila corymbosa από το χιλιοτρακοσάρι ενυδρείο μου, που είχε σχεδόν ξεριζωθεί από τις συνηθισμένες σκαπτικές συνήθειες των αφρικάνικων κιχλίδων. Εάν άφηνα ένα τόσο μεγάλο μέρος φυτού ανεξέλεγκτο στο ενυδρείο, σίγουρα θα πήγαινε να φράξει κάποιο από τα μηχανικά μου φίλτρα και σαν αποτέλεσμα θα υπήρχε μείωση της κυκλοφορίας του νερού. Αυτό το φυτό, αργότερα μεταφύτεψα στο πεντακοσάλιτρο ενυδρείο με τα m’buna ώστε να αναπτυχθεί εκ νέου. Δεν σας ανέφερα μάλιστα πως τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχω ξοδέψει δεκάρα για αγορά υδρόβιων καλλωπιστικών φυτών, παρ’ όλα αυτά διαθέτων τέσσερα πυκνοφυτεμένα ενυδρεία, κλαδεύοντας και μεταφυτεύοντας τα αρχικά μητρικά φυτά.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.