HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Αλλαγές Νερού – Πώς να τις κάνετε II

Ένα άρθρο του Γιώργου Ι. Ρεκλού & του Γιάννη Γ. Ρεκλού

 

Προετοιμασία του ενυδρείου για μερική αλλαγή νερού.

Κάνετε τις αναγκαίες συνδέσεις. Εάν έχετε προβλέψει την ύπαρξη τρύπας αποχέτευσης στο ενυδρείο, σιγουρευτείτε πως το λάστιχο που εφαρμόσατε στην έξοδο της αποχέτευσης έχει εφαρμόσει ασφαλώς (βλ. φωτο). Για καλό και για κακό τοποθετείστε και έναν κουβά κάτω από την αποχέτευση για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Εάν το ενυδρείο σας δεν διαθέτει αποχέτευση, απλά αποσυνδέστε τις συσκευές (όλες τις συσκευές) από την παροχή ρεύματος. Μεγάλη προσοχή δώστε στα θερμοανιχνευτικά-θερμαντικά σώματα. Εάν μείνουν εκτός νερού (εκτός λίγων εξαιρέσεων) μοιραία θα σπάσουν (αυτό το βήμα, ομολογώ είναι που ξεχνάω τις περισσότερες φορές, ώστε το pet shop από το οποίο προμηθεύομαι έχει κουραστεί, ή και χαίρεται από την άλλη, να μου πουλάει θερμοστάτες). Εν πάση περιπτώσει αποσυνδέστε από τις παροχές τους τις αντλίες και τα φίλτρα (εάν οι είσοδοί τους πρόκειται να εκτεθούν κατά τη διάρκεια της μερικής αλλαγής). Αυτό είναι σημαντικότερο σε μεγάλης χωρητικότητας ενυδρεία, αφού η στάθμη του νερού θα ανέβει αρκετά αργά μέχρι να ξαναβρεθούν βυθισμένες ξανά στο νερό. Εάν έχετε χρονοδιακόπτες στο σύστημα που θα αποσυνδεθούν σημειώστε να τους επανασυνδέσετε και να τους ρυθμίσετε μετά το πέρας των εργασιών σας, ώστε να μην ανάψουν τα φώτα του ενυδρείου μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα.

Όταν η στάθμη του νερού φτάσει στο προσημειωμένο ύψος, θα πρέπει να αρχίσετε το γέμισμα. Αυτή η φωτογραφία δείχνει ένα από τα ενυδρεία μας (χωρητικότητας 45 λίτρων) μετά την αφαίρεση του 80% του ολικού όγκου νερού που κάνουμε κάθε δεύτερη εβδομάδα). Το νερό που βγάζουμε από τα ενυδρεία το χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε τον κήπο.

Κανονικά θα ήταν πολύ καλό εάν το νερό που χρησιμοποιείτε για να γεμίσετε το ενυδρείο σας ήταν στην ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού του ενυδρείου που αδειάσατε. Αυτό όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πρακτικά δυνατόν να γίνει (πώς να βρεις 500 λίτρα νερού με θερμοκρασία γύρω στους 25 °C για να γεμίσεις ένα χιλιοτρακοσάρι ενυδρείο κάθε εβδομάδα;). Έτσι προσθέτω νερό σε μικρότερες «ποσότητες» (συνήθως προχωρώ με βήματα των 200 περίπου λίτρων) και αφήνω τα θερμαντικά σώματα να ανεβάσουν ένα με δύο βαθμούς πριν συνεχίσω. Να θυμάστε πως κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, μπορείτε να ταΐζετε λιγότερο οπότε μπορείτε και να κάνετε μικρότερες μερικές αλλαγές νερού, με αποτέλεσμα οι διαφορές τις θερμοκρασίας να μην επηρεάσουν τη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου σας παραπάνω από 2°C με 3°C. Μπορώ να σας εγγυηθώ πως τα ψάρια σας αντέχουν άνετα τη διαφορά αυτού του μεγέθους.

Τώρα, θα πρέπει να προστεθούν τα αλάτια ή οποιοδήποτε άλλο χρήσιμο χημικό. Κανονικά αυτό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, όταν σταδιακά προσθέτετε φρέσκο νερό στο ενυδρείο και όχι αφού θα το έχετε γεμίσει εντελώς. Εγώ πάντως προσθέτω τα αλάτια και το Tap Water Conditioner σιγά-σιγά καθώς γεμίζω με νερό το ενυδρείο. Τα υπόλοιπα χημικά μπορούν να περιμένουν για να μπουν στο τέλος. Σε αυτή τη φωτογραφία, προσθέτω Clear Ease (ένα μέσο καθαρισμού της εταιρείας Mydor), το οποίο χρησιμοποιώ για να συμπυκνώνονται τα μικρά ελεύθερα σωματίδια, να βυθίζονται και το νερό να γίνεται κρυστάλλινο.

Σημειώνω πως αυτά τα προϊόντα χαμηλώνουν το pH του νερού πάρα πολύ γρήγορα (έχω διαπιστώσει πτώσεις pH από το 8,3 στο 7,8 μέσα σε μόνο ένα λεπτό). Η χρήση συριγγών, είναι απαραίτητη σε αυτό το σημείο. Αφαιρέστε τις βελόνες από τις σύριγγες γιατί δεν σας χρειάζονται. Δύο βασικοί λόγοι επιβάλλουν τη χρήση συριγγών, αφ’ ενός πετυχαίνετε ακριβείς μετρήσεις (πχ 1ml – 10 ml) και αφ’ ετέρου δεν έρχονται τα χέρια σας σε άμεση επαφή με τα χημικά. Προτιμώ να ρίχνω τα χημικά πολύ σιγά και σε περιπτώσεις που δουλεύω με μικρούς όγκους τα ρίχνω σταγόνα-σταγόνα, μετά την έξοδο του ισχυρότερου φίλτρου μου. Αυτό επιτρέπει τη γρήγορη διάλυσή τους.

Θα σημειώσω επίσης πως η εισαγωγή των χημικών στο νερό πρέπει να είναι αργή και σταδιακή (ας πούμε ¼, ή και λιγότερο, του χιλιοστολίτρου ανά λίτρο νερού), ώστε να μην παραμένουν για πολύ ώρα σε υψηλή συγκέντρωση. Ακολουθώντας αυτό το απλό βήμα που δεν κοστίζει τίποτα σε εσάς, κάνετε το άριστο για τα ψάρια σας.

Πρόσθεση φρέσκου ενεργού άνθρακα κάθε μήνα.

Προσθέτω τουλάχιστον 80 γραμμάρια φρέσκου υπερενεργού άνθρακα (ή 120 γραμμάρια κανονικού ενεργού άνθρακα) στο χιλιοτρακοσάρι ενυδρείο μου κάθε μήνα. Όταν η νάιλον κάλτσα γεμίσει (χωράει περίπου 560 γραμμάρια) μετά από επτά περίπου μήνες, πετάω το υλικό και ξεκινάω ξανά από την αρχή. Όταν ξαναξεκινάτε από την αρχή, η πρώτη αλλαγή πρέπει να γίνει συνήθως γρηγορότερα από το συνηθισμένο ή μόλις δείτε πως το νερό σας κιτρινίσει. Τοποθετήστε τη θήκη του άνθρακα σε ένα κατάλληλο σημείο (προτιμότερο είναι να τον τοποθετείτε πριν το τέλος του πλαισίου φίλτρανσης που χρησιμοποιείτε). Το καταλληλότερο σημείο για την τοποθέτησή του είναι μετά το θάλαμο μηχανικής φίλτρανσης και πριν το θάλαμο βιολογικής φίλτρανσης.

Εγώ χρησιμοποιώ άλλη ακολουθία από αυτή. Τοποθετώ τον άνθρακα μετά το βιολογικό μου υπόστρωμα. Θεωρώ αυτήν την ακολουθία καλύτερη αφού φροντίζω να έχω κατά σειρά τα εξής: χοντρό μηχανικό φιλτράρισμα μέσω σφουγγαριών > φίνο μηχανικό φιλτράρισμα με συνήθη μέσα > βιολογικό φιλτράρισμα μέσω πορώδους μέσου > τελικό χημικό φιλτράρισμα με άνθρακα. Στη φωτο φαίνεται ο τρόπος που χειρίζομαι την νάιλον κάλτσα για να κάνω τη μηνιαία προσθήκη άνθρακα στα φίλτρα μου. Κάνω ένα κόμπο μετά την κάθε προσθήκη ούτως ώστε η προηγούμενη ποσότητα άνθρακα να παραμένει απείραχτη, ώσπου να γεμίσει τελείως η κάλτσα. Χρειάζονται πέντε περίπου μήνες μέχρι να προστεθεί η ολική ποσότητα (στη φωτο ετοιμάζομαι να κάνω την τέταρτη κατά σειρά προσθήκη) και τοποθετώ με τέτοιο τρόπο την κάλτσα ώστε όλη η ποσότητα του νερού που εξέρχεται από το θάλαμο βιολογικής φίλτρανσης να περνάει από το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος του άνθρακα.

Ο ενεργός άνθρακας βέβαια παραμένει ενεργός για περίοδο 5 – 7 μήνες, οπότε θα ήταν προτιμότερο να αλλάζετε σε αυτό το διάστημα το 30% μόνο και να ξεπλένετε το υπόλοιπο 70% με νερό από το ενυδρείο, ώστε να μην χάσετε, λόγω της ολικής αντικατάστασης, τα χρήσιμα βακτηρίδια που εποικούν στην φοβερά πορώδη επιφάνεια των κόκκων του ενεργού άνθρακα.

Λοιπόν αυτό ήταν όλο. Φυσικά δεν ήταν και λίγη δουλειά και καταλαβαίνω πως μάλλον νοιώθετε κουρασμένοι τώρα. Συμβαίνει και σε εμένα κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Είναι το ελάχιστο αντίτιμο που πρέπει να πληρώνουμε όσοι ερωτευόμαστε μ’ αυτά τα όμορφα πλάσματα. Όμως υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε ακόμη και διασκεδαστικό. Και όμως γίνεται. Η χρονική στιγμή που αλλάζεται νερό είναι και η καλύτερη ώρα που μπορείτε να παίξετε με τις κιχλίδες σας, πειράξτε τις, νοιώστε το δέρμα τους και τα πτερύγιά τους, αφήστε τις να σας δαγκώνουν (το δάκτυλό μου για φαγητό!!), αφήστε τις να πλησιάζουν τα χέρια σας και να σας δείξουν πως και σας γνωρίζουν και σας εμπιστεύονται. Ρίξτε μια ματιά στα Nimbochromis polystigma στη φωτογραφία. Πάντα μετά από κάθε φορά που κάνω μερική αλλαγή νερού, έρχονται να παίξουν με τα χέρια μου. Και είτε θέλετε να το πιστέψετε ή όχι αυτό το «παιγνίδι» τους μπορεί να διαρκέσει όση ώρα εσείς επιθυμείτε. Ποιος ξέρει; Ίσως να είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουν να λένε «Ευχαριστώ».

… και επειδή ένα τέτοιο άρθρο ποτέ δεν τελειώνει!!

Αφού τελείωσα και δημοσίευσα αυτό το άρθρο, έλαβα μερικά ενδιαφέροντα σχόλια από τους διαδικτυακούς φίλους μου. Πρώτα από όλα από τον Francesco Zezza (τον συνεργάτη μου σε αυτήν την ιστοσελίδα από τη Ρώμη της Ιταλίας), που μου υπενθύμισε πως θα πρέπει να γίνεται περιοδικά και ο καθαρισμός του βυθού με τη βοήθεια ενός «σιφωνίου». Αναμφίβολα (όπως πάντα άλλωστε) ο Francesco έχει δίκιο. Ο καθαρισμός του υποστρώματος του βυθού με σιφώνιο απομακρύνει τα φερτά υλικά, τις συγκεντρώσεις των καταλοίπων αποσύνθεσης, την αφάγωτη τροφή, τα στερεά απόβλητα των ψαριών κλπ. Θα πρέπει να ομολογήσω πως ο λόγος που μου διέφυγε να αναφέρω τον καθαρισμό του υποστρώματος είναι πως το κάνω σπάνια. Μπορεί να διατηρώ μια ωρολογιακή βόμβα στο ενυδρείο μου αλλά συνήθως το θυμάμαι αφού έχω ήδη τελειώσει με τη μερική αλλαγή του νερού.

Έπειτα ήλθε ο Frank Panis (από τη Beerse του Βελγίου) που μου περιέγραψε πώς κάνει αυτός τις μερικές αλλαγές νερού. Όπως προανέφερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις κάνει κανείς και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να υποστηρίξει πως μία μέθοδος είναι καλύτερη ή χειρότερη. Η μέθοδος του Frank είναι πολύ λογική. Αυτό βέβαια που με εντυπωσίασε στη μέθοδό του ήταν το γεγονός της χρήσης ενός «οξειδωτή» (αυτή είναι η εμπορική ονομασία του προϊόντος) τοποθετημένου στον πρώτο θάλαμο του φίλτρου του. Η συσκευή περιέχει μία μορφή «βραδείας απελευθέρωσης» Υπεροξειδίου του υδρογόνου (διάλυμα 6%), που διασπάται αργά, απελευθερώνοντας καθαρό Οξυγόνο. Αυτό (εκτός του ότι βοηθάει τα ψάρια και είναι εμφανέστατο) βοηθάει την αποικία των χρήσιμων βακτηριδίων του φίλτρου να αναπτυχθεί.   

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.