HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

AQUARIUM CONSERVATION PROGRAMME (ACP)

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH-DEUTSCH

ARTIKELN

MCH PO POLSKU

ARTYKUŁY

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

ΖΩΟΦΙΛΙΑ 2000

Μία φωτογραφική ξενάγηση του Γιώργου Ι. Ρεκλού

 Η έκθεση Ζωοφιλία 2000 (Zoofilia 2000), έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης των Αθηνών (20 – 23 Οκτωβρίου του 2000). Ήταν μία εμπορική έκθεση και η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε εμπόρους λιανικής πώλησης. Το θέμα της εκθέσεως ήταν τα «κατοικίδια» ζώα. Χάρις την AQUATICA όμως, το MCH, έλαβε πρόσκληση ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τα δρώμενα της εκθέσεως αυτής. Πήγαμε εκεί φορτωμένοι με φωτογραφικές μηχανές με σημειωματάρια και τα παρελκυόμενα, έτοιμοι για θανατηφόρα σχόλια , ως συνήθως

Ζωοφιλία = Ζώα + φιλία, δηλαδή η «αγάπη προς τα ζώα». Το MCH επισκέφτηκε την έκθεση για να εκπληρωθούν τρεις αποστολές:

α) Να βεβαιωθούμε για το ποια είναι η παρούσα κατάσταση σχετικά με τη διατήρηση υδρόβιων ειδών στην αιχμαλωσία, μέσα στα ελληνικά σύνορα, σαν μέρος της ευρύτερης «βιομηχανίας» που άπτεται των κατοικιδίων ζώων.

β) Να διαπιστώσουμε τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν σήμερα σχετικά με τη διατήρηση υδρόβιων ειδών στην αιχμαλωσία, σε ότι αφορά στον διατιθέμενο εξοπλισμό και στις εταιρείες εισαγωγής και διάθεσης-χονδρικής πώλησης και

γ) Να τραβήξουμε κάποιες φωτογραφίες ψαριών, εξοπλισμού και άλλων κατοικιδίων προς τέρψιν των επισκεπτών μας.

Εδώ θα πρέπει να πω πως απογοητεύτηκα αρκετά, αφού η έκθεση αυτή δεν ήταν και τόσο μεγάλη. Υπήρχαν λιγότερα από εκατό συνολικά περίπτερα και τα σχετικά με το hobby του ενυδρείου μόνο δεκατέσσερα. Επιπροσθέτως, στην πλειοψηφία τους ήταν «λίγο από όλα», παρουσιάζοντας σκυλοτροφές δίπλα σε «εξειδικευμένα» flakes για ψάρια. Ένας συνδυασμός που προειδοποιεί πως αυτός που σου μιλάει έχει περιορισμένες γνώσεις και για τα δύο προϊόντα. Μόνο πέντε περίπτερα εξέθεταν αποκλειστικά ακουαρίστικα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η Tropica της Δανίας, είτε δεν συμμετείχαν, ή η παρουσία τους ήταν τόσο καλά καλυμμένη από τους διακινητές τους στη χώρα μας, που η απουσία τους ήταν λαμπερότατη.

Όταν συμβαίνει να είναι κάποιος προχωρημένος ακουαρίστας (χομπίστας δηλαδή) θα μπορούσε άνετα να σπαταλήσει κάμποσες ώρες σε αυτήν την έκθεση, συζητώντας με τους λιγοστούς μεν γνώστες, αλλά διαπίστωσα πως σε προηγούμενη τέτοια προσπάθεια είχαν υπάρξει περισσότερα ενυδρεία, περισσότερα ψάρια, περισσότερο χρώμα και πολύ περισσότερες συζητήσεις. Φαίνεται δηλαδή να αυξάνονται οι χομπίστες στην Ελλάδα αλλά να μειώνονται οι εταιρείες διάθεσης του προϊόντος. Αυτό άλλωστε ήταν εμφανές τα τελευταία χρόνια που πολλά μικρά τοπικά καταστήματα πώλησης καλλωπιστικών ψαριών και ειδών ενυδρείων έκλεισαν στη χώρα, κυρίως λόγω του διαδικτυακού εμπορίου που «κλέβει» δουλειά από τον τομέα της λιανικής πώλησης και που έμμεσα επηρεάζει και τους χονδρεμπόρους.

Είναι ξεκάθαρο πως όλοι θα πρέπει να πάρουν ένα μάθημα. Η «χρυσή εποχή» της λιανικής διάθεσης ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι παλιές καλές ημέρες, που ένα φίλτρο πουλιόταν στη Γερμανία για x γερμανικά μάρκα και η αντίστοιχη τιμή της λιανικής πώλησής του στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον η διπλάσια, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ο καθένας έλληνας ακουαρίστας πλέον μπορεί να βρει την τάδε ή την δείνα εταιρεία στο διαδίκτυο, να παραγγείλει το x ή y φίλτρο και να πληρώσει την ίδια τιμή που θα το πληρώσει και οποιοσδήποτε άλλος ευρωπαίος στη χώρα του (που ενδέχεται να είναι και η χώρα κατασκευής και παραγωγής του)!!

Πιθανόν να βρείτε πολλούς ακουαρίστες να ψάχνουν τις τιμές στα καταστήματα και ακριβώς μετά να ψάχνουν τις συσκευασίες των προϊόντων για την ψηφιακή διεύθυνση των εταιρειών παραγωγής και διάθεσής τους. Δεν χρειάζεται να πω πως κάνω ακριβώς το ίδιο και η αλήθεια είναι πως έχω καταφέρει να αγοράζω αρκετά φτηνότερα (έως και 40% κάποιες φορές) από ότι θα αγόραζα από τα εδώ καταστήματα λιανικής πώλησης το ίδιο ακριβώς προϊόν. Άλλωστε με την υπάρχουσα νομοθεσία που διέπει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης και της χώρα μας), υποχρεούται να μου προσφέρει κάθε τεχνική βοήθεια που αξιώνω να έχω (βλ. service), οπότε για πιο λόγο να αγοράσω τη μία αντλία που χρειάζομαι από κατάστημα λιανικής στην Ελλάδα, πληρώνοντάς την λες και αγοράζω τρεις;

Καινούργια προϊόντα; Πράγματι οι χονδρέμποροι εισάγουν οποιοδήποτε καινούργιο προϊόν υπάρχει διαθέσιμο. Είδα ένα σωρό καινούργια φάρμακα, προσθετικά και βελτιωτικά της χημείας του νερού, εξοπλισμός και τα συναφή. Δεν είδα όμως ψάρια να κολυμπάνε. Υπήρξαν πολύ λίγα ενυδρεία και σταμάτησα για να δω μόνο δύο από αυτά, που εκτίθονταν στο ακριβώς πρώτο περίπτερο της έκθεσης που ανήκε στην εταιρεία Aqualand (του Π. Σαριζόγλου). Ακολούθως, υπήρχαν πολύ λίγα ενυδρεία σε μερικά «ψαροπερίπτερα», λες και κανείς δεν ενδιαφερόταν να «στήσει» και να εκθέσει ένα ενυδρείο για να καταδείξει τη δουλειά του. Σε ότι αφορούσε στον εξοπλισμό υπήρχαν ουσιαστικά τρία μόνο περίπτερα. Αυτό της Aquatica (του Ιωάννη Π. Παράσχου), της εταιρείας Aquarius (του Μάριου Α. Δημητρόπουλου) και της εταιρείας Pacific aquarium (του Μ. Λαζαρίδη). Αυτά ήταν και τα περίπτερα που μπορούσε κανείς να βρει κάποιον για να συζητήσει, που φαίνεται να γνώριζε κάτι παραπάνω για τα τροπικά καλλωπιστικά ψάρια (ιδιαίτερα δε στα περίπτερα των εταιρειών Aquatica και Pacific aquarium αφού, από ότι φάνηκε, η εταιρεία Aquarius επικεντρώνεται περισσότερο σε ψάρια κρύου νερού). Μου φάνηκε μάλιστα ότι η Aqualand, η Aquatica, και η Pacific aquarium έλαβαν μέρος σ’ αυτήν την έκθεση επειδή απλά δεν μπορούσαν να το αποφύγουν, και έπρεπε να συμμετέχουν αναγκαστικά. Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπ’ όψιν του το γενικότερα χαμηλό επίπεδο όλης της έκθεσης, τότε αυτές οι τρεις εταιρείες (πιθανώς συμπεριλαμβανομένων της Aquarius και ίσως και ένα δύο κατασκευαστών) θα μπορούσαν να «στήσουν» μία ολόδική τους έκθεση με τίτλο κάτι σαν «Ψαροφιλία 2000».

Όπως προείπα, η Ελλάδα δεν είναι πλέον μία απομονωμένη χώρα. Η ποσότητα πληροφορίας στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε προχωρημένος ακουαρίστας, είναι πλέον τεράστια. Αυτό που βλέπω καθημερινά στα περιοδικά και τις ιστοσελίδες του χώρου, αυτό που λαμβάνω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι βρίσκω στο διαδίκτυο, στις διάφορες ιστοσελίδες που είναι σχετικές με το hobby, είναι αιώνες μπροστά. Εάν συγκρίνει κανείς αυτήν την έκθεση με την έκθεση μιας συνηθισμένης λέσχης κιχλιδόφιλων, μιας μικρής συνηθισμένης αμερικάνικης πόλης, η «Ζωοφιλία 2000» θα ήταν σαφώς λιγότερο ενδιαφέρουσα έκθεση.

Τα παραπάνω σχόλια αποτελούν προσωπική γνώμη κάθε προσώπου του MCH που πήρε μέρος στη συγγραφή τους.

    

Αριστερή φωτο: Tetra, τροφές για ψάρια. Υπήρχαν πάρα πολλές ετικέτες της εταιρείας, στο περίπτερο του Μελετιάδη Κοσμά. Δεξιά φωτο: Το MCH, όπως βλέπετε, ήταν εκεί «οπλισμένο» βαριά!

 

Δύο αρκετά εντυπωσιακά, πυκνοφυτεμένα ενυδρεία, στο περίπτερο της εταιρείας Sera Foods. Και τα δύο φέρουν κυρτή οθόνη. Αρκετά δύσκολο να πάρει κανείς τη φωτογραφία και κάποια παραμόρφωση είναι εμφανής.

Κοιτάξτε στις επόμενες σελίδες περισσότερες φωτογραφίες - περισσότερα ενυδρεία  - περισσότερα ζώα.

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον , στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.